Kirjoittaja Aihe: Onnistuuko petsatun pinnan paikkailu sieltä-täältä?  (Luettu 3347 kertaa)

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 63
Harkitsen vanhan kaapin ostamista. Punertavaksi petsattua koivua. Kaappi on muuten siisti mutta muutamassa kohdassa on naarmuja tai muita vikoja. Puun paikkailu sujuu, mutta miten tuon pintakäsittelyn uusiminen paikatusta kohdasta? Pystyykö korjatun kohdan petsaamaan uudelleen niin että tulee siisti? En haluaisi uusia koko kaapin pintakäsittelyä.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 112
Vs: Onnistuuko petsatun pinnan paikkailu sieltä-täältä?
« Vastaus #1 : 02-10-2017, 08:38:46 »
Melko monitahoinen kysymys...
Kaappi on petsattu, mutta siinä lienee petsin päällä joku muukin käsittely, lakka tai öljy, ellei sitten ole petsilakkaa käytetty.
Petsihän on pelkkä väripigmentti eikä suojaa pintaa mitenkään, eli sen päälle tarvitaan suojaava käsittely.

Eli jos tehdään puupaikkauksia tai pinnan korjauksia, täytyy petsauksen lisäksi noihin paikkoihin tehdä myös lakkaus tai öljyäminen.
Tällainen osittainen pintakäsittelyn "tilkkupaikkaus" on haastava, toki mahdollista ja paljon riippuu myös siitä, mitkä ovat omat kriteerisi onnistumiselle.
Jos et halua pintakäsitellä uudelleen koko kalustetta, olisiko mahdollista tehdä kuitenkin joku isompi yhtenäinen alue, silloin paikkaus ei olisi niin näkyvä.
Petsikorjauksessa kannattaa käyttää spriipetsiä ja laimentaa tavoiteväriä vaaleammaksi ja sitten useilla käsittelykerroilla säätää väri oikeaksi.