Kirjoittaja Aihe: Jyrsimen työalaa isomman kappaleen jyrsiminen  (Luettu 2166 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 340
Vs: Jyrsimen työalaa isomman kappaleen jyrsiminen
« Vastaus #15 : 03-10-2017, 17:34:03 »
oho, kappaleella olikin hieman enemmän kokoo. :embarrased:

ei taida tuon kokoluokan sorveja ihan joka nurkalla ollakkaan.

Nettikoneessa on ollut tämä melko pitkään tarjolla, tässähän olisi ratkaisu.  ;D
https://www.nettikone.com/muu-merkki/rjazanin-sorvi/1504655

Kunnon kone! Vetokarallekin oma moottori (?).  O0 ;D Olisiko vanhoja Vammaksen sorveja? Paikkakunta ja sorvin alkuperämaa(bilateraalinen vaihtokauppakone?) herättää ajatuksen siitä...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 313
Vs: Jyrsimen työalaa isomman kappaleen jyrsiminen
« Vastaus #16 : 03-10-2017, 17:39:11 »
Kyllähän se taisi olla alexander stubb, mikä soritteli. Ja asiaan, kyllähän vajailla tiedoilla saadaan asiasta kuin asiasta pitkä, sekava ja asiasisällöltään köyhä ketju.
Ensinnäkin, pitäisi saada tuommoisten osien värkkääjällä olla sen verran kykyä, että osaa jonkinmoisen luonnoksen tehdä. Siitä kävisi ilmi myöskin valmistettavan työkappaleen leveys ja korkeus sekä muitakin tarpeellisia seikkoja.
Ensinnäkin, onko varmasti nuo kysyjän antamat liikematkat oikeita, siis pöydän pituusliike olisi vain 200 mm?

Huomattavaa on, että tuommoinen hitsattu aihio koneistettaessa muuttaa muotoaan paljonkin, riippuen monesta seikasta. Onko tarkoitus ennen koneistusta suorittaa jännitystenpoistohehkutus? Ilman sitä vaatii muutaman koneistuskerroksen poiston ennen viimeistelyä. Ja tietysti, mikä on vaadittava tasomaisuus ja pinnankarheuskin sillä kyseenalaisella pinnalla. Tuommoisen pinnan melko tarkasti voisi tehdä vaikkapa kulmahiomakoneella karkeasti tasoitellen ja vaikkapa isohkolla lasilevyllä läpäten. Lasilevy vaan riittävän tasomaisen levyn päälle ja hommiin. Alkuun suurempia kohoumia vaikka sillä kulmahiomakoneelle poistaen ja loppuun mennen hiomatahnaa pelkästään käyttäen. Saapi olla kovasti karkeaa tahnaa, jotta pinnankarheus Ra1.6 saataisiin. Tuo pinnankarheus on riittävän hyvä melkein kaikkeen, paitsi liukupintoihin.
Arvelisin tuommoisen muutaman tunnin tuossa vierähtävän ja kustannukset minimaaliset. Jo muiden vaihtoehtojen miettiminen ja rakentelu ottaa päiviä.
Kun muistelen kysyjän tehneen melko tarkkoja porauksia jo käsivarallakin, uskoisin tuommoisista porauksista suoriutuvan helpolla. Ja niitä mahdollisia muita koloja pystyy sillä hankitulla jyrsinkoneella tekemään myös. Piirroitus on kova sana moneen hommaan.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika