Kirjoittaja Aihe: DIY työvalo  (Luettu 4179 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 203
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #30 : 13-10-2017, 15:00:22 »
Tuuletin vesisateessa on kuitenkin hieman hankalampi toteuttaa kuin passiivijäähdytys...

Miksi sen tuulettimen pitäis vatkata vettä?

Tätä on käytetty paljon vaikeissa/pölysissä/syövyttävissä olosuhteissa
1: Siirretään lämpöteho ensin pois LEDistä, vaikka heat-pipe tai silli
2: Siirretään lämpöteho pois em. kuumasta päästä ympäristöön puhaltimella
3: Suljetaan puhaltimen ilmakierto riittävän isoon koteloon (mielellään metalli) joka suojaa ilmakiertoa ympäristön vaikutukselta.
4: Paineen tasaus ilmasuodatiimen/labyrintin tms. "huohottimen" kautta
5: Kondenssin poisto, pikkureikä tai kondenssitabletti

Ei välttämättä elegantein ratkaisu yhdellä kohteella, mutta jos on useempia jäähdytyslevyjä ja etenkin jos pitää eristää ympäristöstä jostain syystä, niin ilma on verraton eriste ja silti kuljettaa lämpöä jotenkuten.

Ja olen tavannut sellaisen "kylmäkalle" tyyppisen nestepussin jonka toinen puoli painautui alumiinista puolijohteisiin kiinnitettyä jäähdytyslevyä vasten ja toinen puoli rivoitettua koteloa vasten joka matki jäähdytyslevyä. Tässä noita cippejä oli paljon ja ammuttu ympäri piirilevyä.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 511
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #31 : 13-10-2017, 15:50:16 »
 Nyt en oikein ymmärrä mitä tässä ajetaan takaa. Ensin siis tehdään sähköstä lämpöä (sivutuotteena valoa) joka johdetaan hi-tech kilhein toiseen paikkaan jossa se siirretään ilmaan, josta taas metalliin josta taas uudestaan ulkoilmaan? Eihän tuossa ole mitään järkeä kun lämmön siirto ilmaan lienee fiksua vain avoimessa ympäristössä jossa lämmin ilma johdetaan sellaisenaan harakoille siinä uskossa että viileää ilmaa on rajoittamattomasti käytettävissä. Miksei tuossa noille Heatpipe -putkilla johdeta lämpöä suoraan jäähdytysrivoille joista se haihtuu ulkoilmaan?
 Jos taasen pekkanf koetat kertoa että ilma puskettaisiin harakoille heti sen lämmettyä, ollaan taas ongelmissa jos halutaan pitää pöly, kakka, vesi yms. poissa tuulettimen luota.

 Loppupelissä en oikein aktiivista jäähdytystä ymmärrä muutoinkaan kun on olemassa rautakaupan hyllyt pullollaan käytännön sovelluksia osoittamassa ettei tässä teholuokassa vielä tarvita aktiivijäähdytystä. Tässä tapauksessa uskoisin vahvasti passiivisen jäähdytyksen olevan sekä kustannustehokas, että myös laitteen koon kannalta järkevin vaihtoehto. Toki, kantani on helppo muuttaa, mikäli se vääräksi osoitetaan.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 203
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #32 : 13-10-2017, 16:02:12 »
Minä kirjoitin hitaasti että se olis helpompi ymmärtää mutta jos ei mene perille ja haluaa ostaa rautakaupasta niin siitä sitten vaan.

Yritäppä ajatella: Pienehköstä ledistä yritetään siirtää ulos huomattava lämpöteho suhteessa pinta-alaan. Koska lämpötila on matala, niin monta keinoa ei ole käytettävissä. Jos vielä optiikan takia tilaa on vähemmän esim. paraabelipeili tai muu rajoite, niin sitten mitä vaihtoehto sulla on heat-pipen lisäksi. Jos taas optikka sallii, niin totta perkeleessä se shippi kannatta bondata suoraan jäähdyslevyyn.

Toinen juttu on sitten miten saat siirrettyä sen lämpätehon eteenpäin, kun otat huomioon esim. jäähdytyslevyn jänniteen 8normaalisti tai vikaantuessaan) jne.

Esitin vaan että pakotettu tuuletus voidaan tehdä ilman että sitä jäähdytysilmaa tarvitsee ottaa "ulkoilmasta". Neuvoja ei tarvitse ottaa vastaan jos uskonto kieltää.

Jos todella jäähdytys on niin helppoa että senkun lätkäsee ledin kiinni juustopääruveilla suoraan maalattuun koteloon, niin vaan.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 511
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #33 : 13-10-2017, 16:37:41 »
 Äh, älkää toki loukkaantuko. Tässä tuli naputeltua hieman tuohduksissa kun kaadoin hydrauliikkaöljyä väärään paikkaan, eli kaadoin purkin. Samalla oli tullut toista ainetta sotkettua liukujohteisiin ja tietenkin puhelin soi koko ajan. Sitten, kun olevinaan oli rauhallinen hetki ja istahdin välipalan kanssa koneen äärelle, tuli naputeltua väärään sävyyn. Kuulemma, taikauskoisille, on tänään jokin erityinen päivämääräkin...
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 208
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #34 : 13-10-2017, 17:19:15 »
Taisi tässä keskustelussa tulla ilmi että se on noin tiiliskiven kokoinen möykky minkä vaatii passiiiviseen jäähdytykseen. Jos se on jonkun mielstä hyvä, riittävä ja elegantti tapa niin mikäs siinä sitten. Paskaaks sitä sitten muita vaihtoehtoja miettii kun ne on jo etukäteen huonoiksi todettu.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 873
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #35 : 13-10-2017, 19:52:57 »
Pekkanffän ratkaisu on ihan validia kamaa teollisuusympäristössä, tässä tapaksessa se ei kuitenkaan oikein(ollenkaan) toimi. Joko lämpötilaero kasvaa ledin kannalta sietämättömälle kantille tai 100w ledilamppu on jääkaappipakastimen kokoinen.

Otus kun tykkää oudoista ratkaisuista niin ehdottomasti DIY heatpipe. Painovoimakiertoinen pitäisi olla aika helppo tapaus, eli työvaloon muutama metrinen kupariputki sojottamaan ylöspäin ja siihen alumiinikiekkoja jäähdytysrivoiksi.

Se toimiva ratkaisu on edelleen n. tiiliskiven kokoinen ripa, voihan sen paskarrella itsekkin. Pohja 10-15mm alumiiniä ja siihen 5mm paksuja ja 50mm leveitä ripoja niin että väliin jää 10-15mm rakoa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 511
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #36 : 13-10-2017, 21:45:36 »
 Eikös periaatteessa voisi tuommoisen heatpipen valmistaa itsekin? Mitenkähän suuri alipaine tuonne putkeen pitäisi saada aikaiseksi jotta konsepti alkaisi toimimaan?
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 873
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #37 : 13-10-2017, 21:56:21 »
Eikös periaatteessa voisi tuommoisen heatpipen valmistaa itsekin? Mitenkähän suuri alipaine tuonne putkeen pitäisi saada aikaiseksi jotta konsepti alkaisi toimimaan?
Riippuu mitä käyttää täytteenä. Vaihtoehtoja on propaanista/butaanista veteen.

Sen VOI saada toimimaan ilman mitään alipaineistustakin kun kiehuttaa kylmäainetta voimallisesti ja sulkee vähän ajan päästä putken yläpäähän asennetun pillin/venttiilin

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 339
Vs: DIY työvalo
« Vastaus #38 : 23-10-2017, 09:34:19 »
Siilien prototyyppejä tehtiin joskus ihan umpiaineeseen koneistamallakin. Oikein isoja ei tosin sillä tavoin voi tehdä.

Eikö alumiinia saanut ostettua isona umpipalana?

Koneistuskoneista ei kai työ jää kesken?! Kai meridieselin lohkon koneistuskoneella ja paperikoneen telasorvilla saa jo kohtuu isoja jäähdytyselementtejä tehtyä. Noita molempia olen Suomessa nähnyt ja niistä varmaan saa ostettua "koneaikaa" ainakin prototyyppien tekoon. Lopulliset valmistajat kaukomailla löytävät helposti sopivia koneita/tekijöitä sitten tuotantosarjan tekemiseen.