Kirjoittaja Aihe: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni  (Luettu 4687 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #30 : 15-10-2017, 20:45:03 »
En ole kyllä huomannut mitään ongelmaa hyvälaatuisella ulkovuorinaulaimella ja laatunauloilla. Aika pedanttia hommaa naputella ulkovuori käsin vaikkapa 2 kerroksiseen 160m2 taloon, vaikka tekisi ns. itselle. Toki vapaassa maassa asutaan.

Mikä on se laatunaula, joka pitää em. leveän kuusilaudan, joiden pituus 6,2-7m, kiinni kun ne loppukuivuvat seinässä? On nimittäin kova vääntö kun tukeva kuusilauta kuivuu.

Sencoa molemmat. Toki aina löytyy poikkeuksia. Vaikkapa liimapuusta tehty paksu ja leveä "paneeli", jota näkyy aina silloin tällöin. Pitäishän naulan yltää läpi kuitenkin. Ei taida normaalisti saada mitään seittemän metrin paneelia, poikkeus sekin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 622
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #31 : 16-10-2017, 20:41:21 »
Itselle tietysti tekee kuinka haluaa.
Vieraalle tehdessä täytyy mennä kustannustehokkaasti. Urakassa tuskin on aikaa hifistellä, myöskään asiakas ei maksa.
Harvasssa taitaa olla myös asiakkaat jotka teettää ulkovuoria tuntitöinä.
Itse pääsin tekemään tuon edellä mainitun aidan tuntitöinä. Tuli myös asiakkaalle halvemmaksi.

Tähän täytyy vielä tarttua. KVF:n hienoimpia piirteitä on tuo hifistely. Lukemattomia on ne ketjut, joissa on uskomaton määrä pitkälle vietyä tietoa ja taitoa. Itse olen ihaillut esim. "vannesahan rakentelua" -ketjua, jossa esiintyvät ne melko harvinaiset tapaukset, joita "rauta tottelee".

No, jos joku haluaa hifistellä ulkovuorauksella, niin "väärin sammutettu". Aihe ei kuitenkaan ole ihan mitätön. Se koskee monia, varsinkin OK-talossa asuvia tai semmoista suunnitteleville.

Oma hifistelyni oli n. 2 vuoden prosessi. Peiterimoitettu ulkovuori oli alusta pitäen ykkösvaihtoehto, jota myös arkkitehti kannatti ( r.i.p. J.P). No, sitten asiaan, että mikä puulaji jne. Isäni (r.i.p.) pitkän linjan kirvesmies kertoi perustan: kuusilautaa eikä mitään rimpulaa. Tämä selvä, mutta pitääkö olla talvella kaadettua: kyllä. Oli jo selvää, että tarvitaan erikoispitkää tavaraa, mikäli ei halua jatkoja. En halunnut, joten mistä voi saada yli 6m lautaa, joka on kaadettu talvella? Sain vinikin sahurista, joka tekee mitä vaan. Näin olikin, koska hänellä oli järeää kuusitukkia omassa palstassa. Tehtiin sitten vuoden 1 syksyllä sopimus, joka sisälsi puutavaran ja speksit kaato- ja sahausajoista, kuivaksesta ja toimituksesta tontille. Kaikki toimi kuin ajatus. Timpuri totesi, että tämmöistä lautaa hän ei ole urallaan nähnyt. Laitettiiin hösseliksi, eli seinään. Yksi osa hifistelyä oli se, että kattotuoleissa ei ollut aluslaudoitusta, vaan ulkovuori tuli raakaponttiin saakka. Tämä tarkoitti sitä, että jokainen lauta, joka sattui kattotuolin kohdalle, piti kuviosahalla sovittaa. Asiaa ei tehnyt helpommaksi se, että harjoilla kattotuolit tehtiin nurkkin "viuhkoina", eli poikoset avautuivat kulmissa niin että katon nurkkiinkin tuli poikoset (joiden päät sahattiin katon suorakulmaisuuden mukaan). Osa laudoista piti sovittaa vinoihin poikosiin. Oli aluksi hankalaa jopa timpurille. Mutta hyvä tuli. Se, että päädyin ruuveihin, oli sillä hetkellä ainoa vaihtoehto, että laudat pysyivät kiinni. Ratkaisu on kestänyt hyvin aikaa, joten ruuvin diskriminointi on uskonnollinen näkökulma.

Viimeinen osa hifistelyä oli se, että annoin ulkovuoren vanhentua seuraavaan vuoteen, siis ennen maalausta. Sanoivat että näin kannattaa tehdä. Toiset sanoivat, että se lauta homehtuu, jos et maalaa tai homekäsittele. Hämmästys oli suuri, koska hometta ei noussut lautoihin juuri ollenkaan. Sen sijaan ne pihkoittuivat voimakkaasti, varsinkin auringon puolelta. Lienee selvää, että tukkien kaato sydäntalvella oli merkittävin asia, joka esti homeen muodostuksen. Nimittäin katon raakapontissa, joka oli normaalia sahatavaraa, kukki "normaalisti".

Vuoden 2 kesäkuussa maalasin talon petrooliöljymaalilla. Projektin suurin takaisku oli tuo maali. Eihän se kestänyt auringon puolella kuin 5 vuotta, sitten alkoi kulumaan kuin punamulta. Hintaan nähden surkea suoritus.
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #32 : 16-10-2017, 20:58:27 »
Nämä on kyllä parhaita juttuja, kun homma tehdään alusta lähtien ns. oikein. Omalla kohdalla noin pitkään rakentamiseen tai sen valmisteluun ei ollut aikaa. Ulkovuori on sentäs 28mm paksu!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 408
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #33 : 16-10-2017, 21:33:26 »
Muutama sana tuosta sahatavaran sinistymisestä ja homehtumisesta. Sinistäjäsieni iskee huomattavan paljon varmemmin ja nopeammin kun puu kaadetaan keväällä tai kesällä. Sillon sokerit on liikkeellä ja sinistäjäsieni pääsee helpommin lisääntymään. Samaten keinokuivaus nostaa sokerit puun pintaan.

Tämän totesin pahasti pari vuotta sitten. Toin kotiseudulta omista puista mahdollisesti talvella sahatuista puista kuusi ja mäntylautaa ja ulkona kuivattu. Tein kylmään varastoon hyllyjä alkukesästä. Lauta loppui ja kävin rautakaupasta lisää. Tuli talvi ja pakkasilta lauhtui, niin että verastokin oli kuurassa sisältä ja samalla lämpöasteita. Kaikki rautakaupan tavaraan hyökkäsi melkoinen sinistäjäsieni ja valkoinen nukka. Omiin lautoihin ei mitään.

Ja kaikkeen puuhunhan tulee aikanaan sään armoilla aikanaan sinistäjäsieni, ekun aiheuttaa lopulta puun harmaantumisen...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 484
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #34 : 17-10-2017, 11:27:54 »
Oman torpan ulkovuorilaudat laitoin kiinni ruuveilla. Tai paremminkin pystyrimojen alla olevat laudat, 150x28 mm kuusilautaa. Peiterimat, 50x28 mm kuusta, laitoimme käsin naulaamalla, naulat 3". Ruuvien kannat jäivät peiterimojen alle. Ulkovuoraus on nyt 13 vuotta vanha, mistään ei irvistä.

Tästä tulikin mieleeni seuraava kysymys:
Olen aina ajatellut, että lautoja ei saisi naulata/ruuvata ihan ulkolaidasta, jottei lauta leveyssuuntaan eläessään katko kiinnikkeitä. Laudan kiinnitys siis keskemmältä ja peiterima pitää laudan ulkolaidat seinässä kiinni.

Mutta tässä jäsen Nivan tekniikassahan voisi leveät laudat läimiä kiinni naulaimella reunoistaan ja sitten hifistellä peiterimat käsin naulaamalla. Näkyviin jää vain siistit peiterimojen naulankannat.

Onko ulkovuorauksessa siis jotain oikeaoppista naulan paikkaa?

Kimmo

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 193
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #35 : 17-10-2017, 13:01:51 »
Onko ulkovuorauksessa siis jotain oikeaoppista naulan paikkaa?
Dokumenttia puu-ulkoverhouksesta, mm. kiinnityksestä löytyy täältä: http://www.puuinfo.fi/sites/default/files/puu-ulkoverhous-web_0.pdf
Peiterima- ja lomalautaverhouksen päällimmäinen rima/lauta kiinnitetään alle jäävien verhouslautojen välistä vain koolaukseen.
"... ja hännillä ori Eri Hidasteeee..."

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 484
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #36 : 17-10-2017, 13:42:02 »
Tuossa. Samin linkkaamassa tiedostossa naulojen etäisyydeksi laudan reunasta mainitaan 20-25 mm. Ei sille laudalle kai sitten tarvitse antaa elonvaraa naulaamalla keskemmältä. Toki, aika reunaan alempaan lautaan saakin naulata, jos esim. 45mm rimalla aikoo naulankannat peittää.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 62
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #37 : 17-10-2017, 17:16:03 »
Havupuu tosiaan kannattaa kaataa talvella, ja syy on niin yksinkertainen kuin pienempi sokeripitoisuus ja muiden sienten herkkuaineiden pitoisuus puussa kuin kasvukaudella. Samasta syystä sydänpuu lahoaa huonommin. Se on ns. kuollutta eikä siinä ole lahottavia yllättäviä elämännesteitä.

Finnstamm Oy Savitaipaleella sahaa ylisuuria männyn tyvitukkeja, ja heillä on valikoimassa pelkästään männyn sydänpuusta sahattua sahatavaraa. Luulisi olevan parasta tavaraa ulkovuoraukseen.

http://www.finnstamm.fi

http://finnstamm.fi/j_finnstamm/images/finnstamm/finnstamm-sydanpuu-esite-72dpi.pdf

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #38 : 17-10-2017, 17:41:58 »
Kuusi taitaa kuitenkin olla se ulkovuoripuu, koska sen solukko ei ota vastaan vettä helposti. Miksei sitten männyn sydänpuukin, mutta onko hintaeroa?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 288
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #39 : 25-11-2017, 17:53:30 »
Vinkki konenaulaukseen. Kanta uppoo puuhun. Maalattava säänkestävä akryylimassa viimeistelee. Kukaan ei myöhemmin nää eikä löydä yhtään naulan kohtaa💪

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 680
Vs: Ulkovuoraus ruuveilla kiinni
« Vastaus #40 : 25-11-2017, 19:15:59 »
Vinkki konenaulaukseen. Kanta uppoo puuhun. Maalattava säänkestävä akryylimassa viimeistelee. Kukaan ei myöhemmin nää eikä löydä yhtään naulan kohtaa💪
Miksi laittaa muovia puuseinään?
"Jotka osaa, ne tekee mitä vaan. Jotka ei ne ryhtyy opettamaan..." J.L.