Kirjoittaja Aihe: Kaiutinrakennussarjat  (Luettu 4345 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 955
Vs: Kaiutinrakennussarjat
« Vastaus #30 : 01-11-2017, 15:42:51 »
Tai submissive. ::)

 :D
Tuo tulkinta nyt on selkeesti kuulijan silmässä.
Domista varmaan puhuttais samassa yhteydessä...

/A
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 637
Vs: Kaiutinrakennussarjat
« Vastaus #31 : 01-11-2017, 17:45:00 »
Jep.  Samoilla vesillä.... :D
Aina on selvitty!!

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 512
Vs: Kaiutinrakennussarjat
« Vastaus #32 : 03-11-2017, 11:25:58 »
Tässä ketjussa on kiitettävän paljon muuta kuin keskustelua aloittajan kotiteatterista. Pilaan tunnelman ja keskityn siihen leffahuoneeseen :)

Hyvässä kotiteatterissa on kolme identtistä kaiutinta edessä. Vasen, keskikanava ja oikea ovat siis kaikki samanlaisilla kaiuttimilla tai ainakin noin 100 hertsistä ylöspäin samanlaisilla. Siis samat elementit, yhtä monta niitä, samoin päin jne. Kukaan ei väitä, että sterkat, joissa vasen ja oikea kaiutin ovat erilaiset, olisi hyvä systeemi. Jostain syystä monen mielestä se keskikanava voi kuitenkin olla jotain ihan muuta kuin vasen ja oikea...

Surroundkanavat - oli niitä sitten sivuilla, sivuilla ja takana tai sivuilla, takana ja katossa - voivat olla pienempiä. Etenkin, jos ne ovat selvästi lähempänä kuin kolme etukanavaa, pienemmät toimivat paremmin. Identtiset pömpelit joka kanavassa toimii vain ideaalitilassa, jossa kaikki kaiuttimet ovat yhtä kaukana kuuntelupisteestä. Mutta siinä vahvistimessahan on etäisyys- ja tasonsäädöt! On, mutta ne eivät muuta sitä, että mitä lähempää kaiutinta kuunnellaan, sitä enemmän siitä tulee suoraa ääntä ja sitä vähemmän huoneen kautta tulleita heijastuksia. Raaka nyrkkisääntö: Jos sinulla on kasituumaisiin pohjautuvat etukanavissa ja surroundit ovat puolta lähempänä, valitse niihin puolta pienemmät eli nelituumaiseen pohjautuva vastaava kaiutin. Surroundien äänensävyn on kyllä hyvä olla mahdollisimman samanlainen kuin etukanavien.

Normihuoneessa on aika paljon basso-ongelmia. Ihan hirveän suuresta osasta niitä pääsee eroon sillä yksinkertaisella ratkaisulla, että subwoofereita on kaksi: yksi huoneen etuseinällä ja toinen takaseinällä. Molemmille tuutataan tasan samaa signaalia eli monivahvistin riittää. Jos puuhaa itse, halpa ja toimiva ratkaisu on esimerkiksi Skaalautuva subbari kahdella 12-tuumaisella: http://audiovideo.fi/opas/tee-itse-skaalautuva-subwoofer . Järeämpiäkin versioita toki sitten on.

Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 870
Vs: Kaiutinrakennussarjat
« Vastaus #33 : 03-11-2017, 17:39:14 »
Monesti on isot pääkaiuttimet ja sitten sellainen onneton keskari. Kun miettii, paljonko leffan äänistä tulee keskikaiuttimesta, voisi se olla isoin niistä.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 185
Vs: Kaiutinrakennussarjat
« Vastaus #34 : 03-11-2017, 19:40:43 »
Parhaaseen lopputulokseen pääseen kun kaikki kolme etukaiutinta ovat täsmälleen samanlaisia, ihan kuten Saurama tuossa ylempänä kertoi.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 512
Vs: Kaiutinrakennussarjat
« Vastaus #35 : 04-11-2017, 10:54:17 »
Kotiteatterissa on melkein aina subwoofer. Paras sovitus sen ja pääkaiuttimien välille saadaan kun _kaikki_ kaiuttimet asetetaan pieniksi eli subwoofer hoitaa sekä LFE kanavan (se .1 bassotehostekanava) että kaikkien muiden kaiuttimien bassokuorman. Toki sen pitää sitten olla tehtäviensä tasalla eli riittävän järeä suoriutuakseen tehtävästään ilman sivuoireita.

Kun kerran subbarille ohjataan kaikki bassosignaalit, on ihan turha pitää pääkanavissa jotain selvästi keskikanavaa järeämpiä kaiuttimia - ei niistä mikään kuitenkaan toista bassopäätä. Monesti musiikillakin saadaan parempi bassopää jos huoneeseen voi sijoittaa kaksi identtistä signaalia toistavaa subwooferia verrattuna kahteen pääkaiuttimeen. Bassotoisto ylettyy alemmas, on säädettävissä tasoltaan ja potkaisee tiukemmin. Sitten kun mennään ihan pikkusormi pystyssä -highendiin niin tehdään eri ratkaisuja, mutta sen harrastajien on tätä turha lukea muutenkaan :)

Eli AV-vahvistimesta kaikki kanavat pieniksi, kolme etukanavaa samanlaisiksi ja surroundit äänensävyltään samoiksi, mutta fyysisesti 2/3 -1/2 kokoisiksi. Bassot subbarilla tai mieluummin useammalla.
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 226
Vs: Kaiutinrakennussarjat
« Vastaus #36 : 08-11-2017, 11:24:06 »
Kiitos kaikille ja Samulle erityisesti. Nyt alkaa olla selvää, miten homma pitäisi järjestää.  Ei kylläkään ehkä järjesty ihan heti 🙂.  Subbarin sentään sain koekuunneltavaan kuntoon.  Ruma siitä tuli, mutta jämäkkä (28 mm vaneria).  Viimeistely auttanee aikanaan vähän, ja piiloonhan se jää.

Kauko
Aiempi nimimerkki KaukoAntero