Kirjoittaja Aihe: A3 millimetripaperiarkkeja  (Luettu 3025 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Valvoja
  • Viestejä: 2 956
Vs: A3 millimetripaperiarkkeja
« Vastaus #15 : 20-10-2017, 14:33:16 »
hyvä idea, voisi olla molempia! vaikka 1/64 ja desimaalit toisessa lehtiössä?

1/16-cm-paperi ois kans aika kova sana. Tai konepiirustus logaritmipaperille  :idiot2:

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 265
Vs: A3 millimetripaperiarkkeja
« Vastaus #16 : 20-10-2017, 15:13:42 »
Tässäkin monenlaista grafiikkaa tarjolla: https://www.blocklayer.com/graph-paper.aspx

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 114
Vs: A3 millimetripaperiarkkeja
« Vastaus #17 : 22-10-2017, 09:11:54 »
Eilen löysin kaappia siivotessa muutaman nipun erilaisia mm-papereita, lähinnä a3-kokoa. Sekä tavallista, että kuultopaperiversiota. Kuultopaperia myös jonkinlainen rulla. Faija aikanaan näitä käytti osallistuessaan siltojen suunnittelukilpailuihin ym. Osasta voisin hyvin luopua ja Vantaalta löytyy, jos jollain tarvetta ilmenee.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 617
Vs: A3 millimetripaperiarkkeja
« Vastaus #18 : 22-10-2017, 10:58:30 »
Tapani tämän tietää, mutta muille varoitukseksi, millimetripaperin mittatarkkuus on huuhaata. Siis arkin mittaviivojen mukaan piirretystä kuviosta ei pidä ottaa mitään mittoja mittaamalla vaan ne pitää aina laskea.

 Kosteuden vaikutuksesta paperi hieman elää, mutta entäpä jos osaakin "kalibroida" oman mittansa ja tarkistaa pitääkö viivotin paikkansa paperin asteikon kanssa? Eikös tuo paperi muuta muotoaan melko tasaisesti. Mutta kyllä, absoluuttisen tarkkaa ei tuosta tule, muutoin kuin laskemalla.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

  • Valvoja
  • Viestejä: 5 277
  • (Piilotettu)
Vs: A3 millimetripaperiarkkeja
« Vastaus #19 : 22-10-2017, 11:31:55 »
Paperin kosteuseläminen on erilaista paperin vetosuuntaan kuin viirasuuntaan. Kuidut tahtovat asettua paperin vetosuuntaan vaikka niitä koko ajan sivuttaissuunnassa "hämmennetään" paperikoneessa.

Tulostimilla ja kopiokoneilla tulosteut kuvat myös yleensä heittävät enemmän tai vähemmän jopa ristimitaltaan. Kotitulostimissa ei taida olla edes minkäänlaista kalibrointimahdollisuutta tulostustarkkuudelle?

Aikoinaan kaikki koneenpiirustukset piirrettiin kuultopaperille, koska kopiointi tehtiin läpivalottamalla valoherkälle "ammoniakkipaperille", joka kehitettiin ammoniakkihöyryssä, joko valotuskoneen yhteydessä, tai alkeellisemmin höyrykaapissa.
Tuo kuultopaperi sitten oli mukavaa tavaraa, kuivalla säällä aloitit tussailemaan A1 paperille, pari päivää olit viivoja vedellyt sitten oli kostea viikoloppu (siis paperilla), maanantaiaamuna odotti laudassa ryppyinen kuulto työn jatkamista. Eihän siinä mitään, vähän enemmän laskemista, kun paperi oli sentin pidempi ja vähän vähemmän toiseen suuntaan eli viivan pituuksia piti hieman kompensoida jotta esim. kokoonpanokuva näytti jotenkin järjellisestä.

Onneksi jo kahdeksankymmenluvulla otettiin käyttöön muoviset piirustuskalvot, ei jäänyt enää kuin ongelmat kopiokoneiden kanssa.