Kirjoittaja Aihe: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa  (Luettu 7240 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #45 : 10-11-2017, 19:21:57 »

 Eihän neliskulmaisesta hormista saa millään kaikkea nokea irti, mutta se homma perustuu siihen, että pyörivällä harjalla saadaan irtonainen saumalaasti pois ja tällöin se korjausmassa tavallaan lukittuu kuivuttuaan mekaanisesti saumoihin.

Neliskulmaisesta hormista saa nurkat puhtaaksi neliskulmaisella "nuohousharjalla". Kyseisessä harjassa on kohtuullisen jäykät harjakset ja pinnan saa aivan puhtaaksi niin että paljas tiili näkyy. Hyvänä lisänä tällaiselle harjalle on myös tuo pyörivä työkalu millä saumat saa puhtaaksi. Tärkeä työvaihe on myös hormin kunnollinen puhdistaminen ja kostutus ennen massan vetämistä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #46 : 10-11-2017, 19:43:07 »
Täällä on näköjään reiän teostakin keskusteltu. Ihan helpoin kun haet motonetistä 110mm kuppiterän (19.90€) ja poraat sillä piippuun reiän haluamallesi kohtaa. Kiukaan putkihan on 115mm mutta tuolla terällä reiästä tulee hieman väljä. Voit hieman pyöräytellä poraakin poratessa niin se hieman väljistää reikää lisää. Lopputulos on siisti ja tarvitset liitosputken ja tiilen väliin vain lasikuitunarun tiivisteeksi. Lasikuitunarua saa useissa paksuuksissa rautakaupoista. Helppoa nopeaa halpaa ja siistiä ilman turhaa kikkailua.  8)

http://www.motonet.fi/fi/tuote/7000312/Kivikuppitera-SDS-110-mm

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 193
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #47 : 10-11-2017, 20:41:46 »
Viimeviikonloppuna tuli hommattua kuppiterä, tarvittava reikä on vaan n. 140 mm ja putki 122 mm.

Eiköhän se siitä. Ollut vähän liikaakin aktiviteettia töissä ja joku lentsunperkele on pitänyt vuorotellen yliläpöö ja pientä alilämpöö (tänä aamuna 35.1C, joten päätin ottaa tänään vähän lungimmin jostain syytä).

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 343
 • (Piilotettu)
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #48 : 10-11-2017, 21:00:24 »
Multa löytyy pekalle paria paksuutta kuitunauhaa jos tarvis.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 193
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #49 : 10-11-2017, 22:11:18 »
Kiitos. Muurausyhteessä on nauha ja sitten vielä ostin varoilta yhden pussin jotain keraami/kuitu tms. nauhaa jonka piti olla just peltiputken ja hormin väliin tarkoitettua. Homma on aloittamista vaille valmis: Olis tarvikkeet, työkalut ja suunnitelma.

Suunnitelmaan liittyen: Ajattelin laittaa putken n. 350 mm 90 asteen mutka 420 mm tms. toinen pää liki vaakasuoraan, ihan vähän hormiin yläviistoon viettävänä, jotain muutaman asteen luokkaa. Ettei vaan mene alaviistoon. Tuskimpa se on tätä tarkkuutta vailla, mutta kun vatupassi kerran on....

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 075
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #50 : 10-11-2017, 22:46:52 »
Hiukan persfallissa minunkin savuputki on, mutta en ole sauhulle siitä mitään puhunut niin ongelmia ei ole ollut.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 675
 • (Piilotettu)
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #51 : 10-11-2017, 22:52:19 »
Otsikon pinnoitusaiheesta pari riviä. Totta se 80-luvulla valmistettu, toistaiseksi käyttämätön savutorvi on ehjä, mutta viisasta tutkia ennen käyttöönottoa. Tiedä mitä jäyniä muurari tai naakat ovat viritelleet tai onko jossain kerroksessa tai yläpohjassa myöhemmin aukotettu puoli tiiltä ilmanvaihdon tarpeeseen. Letkukameran pudotus kertoo isommat viat, negatiivisesti orientoitunut fatalisti tai muu tekniikan tieteitä opiskellut persoona polttaa torvessa eilisen hesarin ja imee viereisiin reikiin alipainetta kaytettävissä olevin keinoin. Jos savu ei karkaa naapuriränniin, huoneisiin tai ullakolle niin kaikki on keskimäärin hyvin.

Kiinteän polttoaineen tulisijassa kivihormin pinnoitus (sisä/liukuslammaus jne. puhekielen termit) on korjaustyössä putkitusta parempi ratkaisu jos lämmitysenergiaa haluaa varata kiveen talteen. Alan yrittäjiä on joka lähtöön. Teetin edellisessä kodissa 2x12m pinnoitusta kiukaan ja kattilan hormeille vuonna 2003. Kuvauksessa ja alipainekokeessa 2016 ei löytynyt mitään korjattavaa.

Monesti sanotaan että kysy nuohoojalta neuvoa, he ovat asiantuntijoita. Meikän kokemusten perusteella nuohoojia on kaikenlaisia, toiset uskaltaa reilusti sanoa ettei tiedä ja toiset höpöttää joutavaa. Tietolähteenä nuohooja on uskottava koska ammattiylpeys mutta eipä sekään ole aukoton graalin malja. Toki aina kannattaa kuunnella kokemusperäistä viisautta omalla suodattimella täydennettynä. En missään nimessä vähättele nuohoojien ammattikuntaa mutta siinäkin skenessä yksittäisen hahmon sanominen vaikuttaa isosti koko skenen määritelyyn. Yksi hätäilevä /saukko pilaa helposti koko toimialan maineen, samalla tavalla kuin muussakin liiketoiminnassa.

Takaisin hormipinnoitukseen: Aiemman kodin lisäksi olen teettänyt pinnoituksia kahteen muuhun kohteeseen. Näistä toisen teki Eskon Oy, tästä porukasta hyvää sanottavaa paitsi aikataulujen osalta. Muuten mainioita ja sisäsiistejä veijareita. Toisen teki Juvanmalmilla vaikuttava firma joka on muuttanut nimeään myöhemmin enemmän kuin yhden kerran, alunperin joku *C*A*-pinnoitus tjsp. Luulen, korostan että luulen että Hormistokeskus on tämän toimijan nykyinen versio. Näiden työssä oli aluksi sanomista teknisen laadun osalta, pinnoitteessa näkyi kuvauksessa kaksi selvää kämmenen kokoista aukkoa joissa massa ei ollut tarttunut tiiliin. Reklamaation perusteella asia korjattiin nopeasti ja ilman riitaa. Molempien hinnoitteluperuste ainakin minun kohdalla oli euroa per hormimetri, yksityiskohdista voi toki yhteisellä sopimuksella päättää. Tuoreimman tapauksen metrihinta per savutorvi oli luokkaa 100€/m sis.alv.

Paikallinen urakoitsija mainosti kuluneen kesän alussa, toisen urakan päätteeksi hormipinnoitusta nykyiseen -81 rakennettuun kotiin. En tiennyt heidän tekevän tuollaistakin, asia kiinnostaa. Firma on muiden töiden perusteella uskottava ja täsmällinen, hormipinnoitusta en vielä arvostele koska se on toistaiseksi näkemättä. Pihassa on vähän aiemmin valmistunut ~50m2 saunarakennus, ehdotin että tekevät näyttötyön ensin sinne (3x7m) ja katsotaan siitä laatua yksi vuosi eteenpäin. Näyttötyön aloitusajankohta on ensi kuun alussa, operaatio kestää kuulemma kaksi työpäivää.
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 526
 • (Piilotettu)
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #52 : 11-11-2017, 08:49:51 »
Vaikka Isäni oli köyhä mies oli hänellä aina liukkaat viilat.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 193
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #53 : 12-11-2017, 02:00:31 »
Hienoa, täällä on päästy otsikon mukaiseen asiaan. Luin kahteen kertan läpi ja siinä oli ajatusta.

Tämä kyseinen hormi ei näytä tarviivan pinnoitusta, joten saane jatkaa OT:lla, kun olen jo muutenkin häröillyt?

127 mm terä on hieman margiaanlinen 130 mm OD muurausyhteen kanssa, pitäis vähän laajentaa reikää.

Tiilipiippu oli huomattavasti kovempaa kamaa kun odotin. Samoin muuraus pelkäsin että tiilinlisut lähtee liikkeelle. Ei tullut ongelmia. Porasin 127 mm timanttiterällä OD 500 rpm, ja sen kanssa samankeskisesti poravasaralla ja pienemmällä reikäsahalla. Näiden väli oli helppo murtaa pienimmällä piikillä ja 2 kg vasaralla. Meni noin 20-30 mm kerrallaan. Irrotin "donitsin" varovasti palasina, keskikohtaa hakkasin estottomammin.

Pölynimurin asemoinnissa meni enempi aikaa kun muussa. Ehkä noin litra pölyä ja hieman enemmään noita sirplaita. Odotine ttä pölyä olis tullut vain vähän, mutta sitä tuli yllättävän paljon.

Olisi tullut siistimpikin, mutta pyrin keinuttamaan terää että tekis hieman isompaa reikää ja pari kertaa tarras kiinni ulosvedettäessä eikä veto loppunut samantien. Etuna toki että reikä suureni juuri sen verran että muurausyhde menee noin 30 mm sisään. Vähästä kiinni etteis menis koko matkan.

Ei oikein viitsis yrittää nujia sitä sisään, taidan laajentaa kriittisestä kohdasta ihan hiomapaperilla käsin.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 156
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #54 : 12-11-2017, 08:21:39 »
Jotkut sanovat, että kiukaan liitos pitäisi olla ainakin 45 astetta yläviistoon, ettei hormin takaseinässä tarvita kestävämpää tulitiilimuurausta.
Mulla oli vanhassa saunassa kiuaslähtö porattu suoraan läpi ja piilossa siististi kiukaan takana.  Toiselta puolelta olikin sitten rappaus halki kunnolla juuri siitä, mihin kiuas purkaa kuumat tulensa...  Ehkä siinä on jotain perää, että viistompi parempi?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 278
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #55 : 13-11-2017, 17:07:31 »
Itsekin pelkäsin että hormin takaseinä rapautuu ja kun pohdin asiaa tarkemmin, rakensin kiukaan, joka ottaa palokaasuista lämmön paremmin talteen. Kiukaissa on hiton huono hyötysuhde ja hormiin tungetaan ihan liian kuumaa ilmaa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 193
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #56 : 13-11-2017, 17:21:10 »
Onhan nuo olleet perinteisesti hieman yläviistoon. Jonkinlainen osa kaupallisista näytti olevan ainakin paikallisessa kaupassa n. 30 asteen kulmassa.

Luulis että kun on uusien normien mukainen kiuas, niin savukaasut ei tule hirveen kuumana hormiin.

Tsekkasin hormin sähkölampun, peilin ja kameran kanssa. Vaikutti olevan hyvässä kunnossa.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 075
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #57 : 13-11-2017, 17:46:30 »
Mulla on sitä persfallissa olevaa savuputkea ~300mm näkyvillä kiukaan takana, tuhkaluukkua kun pitää hiukan reilummin auki niin savuputki hehkuu punaisena. Ainakaan mun harviassa hyötysuhde ei ihan taivaissa ole :D

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 193
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #58 : 18-11-2017, 20:30:07 »
Allrigh. Kiuas savustettu (ohjeessa lukee että eka pesällinen pitää polttaa ulkona) se savuttaa ihan perkeleesti.

Asensin ja kärys vielä toisellakin pesällä sisällä joten laitoin kurvausilmaputkeen ja siihen purimurin kiinni. Savu poistui vauhdikkasti.

Kolmas lämmitys oli savautoin ja mauton. Kelpas saunomiseen. Melkoinen muutos leivänpaahtimeen (sähkökiukaaseen).

Kiuas (Narvi Kota Inari) vetää hyvin, helppo sytyttää. Savuputken lämpötila ei ylittänyt 220C, kiukaan alaosa pysyi yllättävän viileenä eikä lasttia lämmennyt mitenkään hälyyttävästi. Tosin ekat lämmitykset ovat hyvin konservatiivisä, mutta hyvältä näyttää.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 766
Vs: Kannattaako käyttämätön hormi pinnoittaa
« Vastaus #59 : 19-11-2017, 11:01:14 »
Ja vaahtokarkitkin on laitettu paahtumaan!  O0

Hyvän näköistä seinää tuli ja grillikin on toimivan näköinen.

Kerran järkeilin että ladonpa uudet kivet kiukaaseen Tetris-periaatteella niin saa pitkät ja jämäkät löylyt. Ihmettelin kun ei meinannut mittari nousta yli kuudenkymmenen sitten mitenkään. Vuodessa-parissa taisi palaa kiuas puhki. Sitten uuden kiukaan kanssa pelatessa ajatuksissani lueskelin kivien ladontaohjeen...

Onko kukaan muuten kokeillut paistaa HK:n sinistä paketissaan suoraan kiuaskivien päällä? Minä olen. Ja voisin tehdä niin toistekin  ;)

-K
- Qui scribit, bis legit.