Kirjoittaja Aihe: Kahvi ja sokeri, kiitos.  (Luettu 4406 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 601
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #30 : 06-11-2017, 09:49:04 »
Kahvi voi olla, ja usein onkin, kitkerää. Uskon, että pöönistä on tällöin yritetty irroittaa kahvia liian matalassa lämpötilassa. Kahvin huono laatu lienee toinen syy.

En juo aamulla kahvia, vaan vahvaa haudutettua teetä hunajalla. Mutta kun kello lähestyy 9:ää, alkaa kahvihammasta kolottaa. Onneksi työpaikalle hommattiin iso perkolaattori. Se tekee ihan asiallista kahvia (bulkkipöönät). Kotonakin on perkolaattori, jonka kahvi on kuumaa ja yhtä kirkasta kuin Pauligin mainoksessa. Siinä ainoa ongelma on se, että tummapaahtoisten pannukahvien tarjonta on surkeaa. Kaipa se kahvimylly täytyy laittaa.

Sokeria en laita kahviin, mutta maitoa kylläkin. Sen täytyy olla täysmaitoa. Jos ei ole, niin juon mielummin mustana. Kurri on varma tapa pilata kahvi, kevytmaidolla se on melkein pilassa.

Voin elää ilmankin kahvia. Parina päivänä on lievää päänsärkyä ja muita vähäisiä vierotusoireita, kuten keskittymiskyvyn puutetta. Kahvi on esim. nuuskaan verrattuna erittäin laimea huume.
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 531
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #31 : 06-11-2017, 17:27:11 »
kyllä, kahvia menee melkosen paljon, eikä sillä ole mitään merkitystä nukkumisen kannalta. nukkuminen, tai ehkä paremminkin nukahtaminen on mulla muutenkin niin heikkolaatuista, ettei kahvi siihen vaikuta mitenkään. välillä juon parikin pannullista päivässä ja toisinaan saatan olla useamman päivän juomatta, eikä siitä tule mitään oireita. ei kertakaikkiaan yhtään mitään.

ja mitä tulee itse kahviin, niin mieluiten tummapaahtoa ja jostain hyvista pavuista jauhettuina. yleensä perus kahvinkeittimellä (bosch) keitettynä ja jos maitoa sattuu löytyyn, niin sen kanssa. kotio en muuta maitoa ostakkaan, kun punasta. sokeri yksinkertasesti pilaa koko kahvin. sitä ei parane sekottaa tuohon makunautintoon. joskus kersana käytin sokeria kahvissa, mutta n. 15 vuoteen en ole sillä kahvejani pilannut.

joskus saatiin joululahjaks sellanen nappien nautintokone. mallia, enkä merkkiäkään enää muista. jossain tuolla varaston perällä se on ollut jo vuosia. olihan se ihan ok, muttei kuitenkaan niin hyvä, mitä jotkin kahvipavut itse jauhettuina ja tuolla perus kahvinkeittimellä keitettyinä. puhumattakaan, jos haluaa oikeasti hyvää kahvia ja keittää sen pressokeittimellä. pressokeitintä tulee nykysin aika harvoin käytettyä juurikin sen takia, kun siinä on oma vaivansa. arkena menee monasti perus juhlamoskan tummapaahto, kun ei ole aamusin kauheesti aikaa alkaa hifisteleen. mutta sitten, kun on aikaa ja haluaa hyvää kahvia, niin sitten sitä myös teen. erilaisia kahvinkeittimiä löytyy äkkiä laskien ainakin 5.

niin ja pannukahvi on myös yksi suosikeistani. monasti kalareissuilla tulee veneessä keiteltyä pannukahvia.

EDIT: nyt alkoikin sen verran kahvia tekeen mieli, että taidan tehdä yhden kupillisen jotain oikein hyvää kahvia. tekisin myös maitovaahtoa, mutta jääkaapissa ei ole maitoa. aika harvoin sitä nykyään onkaan, kun en maitoa oikeestaan muuhun käytäkkään, kun kahviin. mutta meneehän se ilmankin. :smitten:

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 243
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #32 : 07-11-2017, 15:29:10 »
Meillä on kans tuo dolce cabana.. se on aina jonkin aikaa käytössä ja sitten unohtuu..

Lidlissä oli halpoja nappeja tuohon jack gustoohon.. ainakin kaput-tsiinoja.. kahvi valutetaan ensin ja maito sitten eri napista..

Kyllä niitäkin juo ihan mielellään O0

Kiitti vinkistä. Kävin Lidlissä ja ihan sattumoisin osui silmiin kahvikapselit ja samaan aikaan muistin tämän keskustelun. Lungo ihan ok-makuista ja piti ihan leikata käytetty kapseli auki ja tutkia miten eroaa aidosta. Jonkin verran erilainen rakenne ja näytösti että kahvikone sai tehdä kaikkensa että sai veden puristettua läpi.

Moni kapselikoneen kokeilija hylkää koneen ja väittää että on pahaa kahvia. Melko usein ovat kokeilleet yhtä tai kahta kahvijuomaa ja muodostaneet mielipiteensä sen perusteella. Kerran Prismassa oli Pauligin kapselikoneen maistiaiset ja juottivat jotain Juhla Mokkaa tai Presidenttiä. Nuoret pojat laskivat pieneen pahvimukiin desin verran kahvia per kapseli ja kahvi oli ihan kauheaa myrkkyä. En pystynyt juomaan sitä. Kysyin että onko vesimäärä tuo tarkoitettu, niin vastasivat että heillä ei ole isompia kuppeja mukana.

Itse olen tosiaan maistellut paljon eri makuja ja pitää muistaa että
a) kapseleissa on aidosta kahvista tehtyjä sekä pikakahvista tehtyjä jauheita
b) kapseleissa johon tulee maito omasta kapselistaan; maito on maitojauhetta eikä siis vastaa oikeaa maitoa
c) vesimäärä on joko tarkka tai yksilöllinen; joissain kahveissa ohjeen mukainen vesimäärä tuottaa parhaan kahvin, kun taas omaan makuun sopii välillä laskea vähän enemmän vettä tai joskus vähemmän kuin ohjeessa.
d) vaikka kahvijauhe olisi 100% arabicaa, niin ne kaikki eroavat silti maultaan toisistaan. En itse tykkää kovinkaan monesta mausta joten en voisi muodostaa lopullista mielipidettäni kahvikapseleista, maistamalla vain paria kahvilaatua. Lisäksi kahviin haetaan erilaista makua kapselin rakenteella; jotkut päästää veden läpi matalammalla paineella kuin toiset. Kapselin pohjassa on muovinen ritilä, jonka tiheydellä säädetään miten kovaa painetta vaaditaan että vesi tunkeutuu siitä läpi.

Itsellä meni joskus espressohommat niin hifistelyksi että jauhamisen jälkeen oli kahvi valutettava kymmenien sekuntien aikana eli heti kun jauhatus valmis, siirto sihvilään, tamppaus koko omalla painolla ja valutus kuppiin. Parhaimmillaan crema oli vaaleaa ja kahvi vahvaa mutta niiiin pehmeää. Eniten kuitenkin kiukutti että pieni kupillinen oli nopeasti siemaistu ja kohta teki mieli toista - siis kupillista. Tuollainen parin desin kahvikupillinen on kivempi, koska esim. kotiverstasta selaillessa voi hörppiä kahvia useamman lämpimän suullisen ja kapseleista käyttäessä tiskiä tulee vain kahvikupin verran.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 531
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #33 : 07-11-2017, 16:29:01 »
TTA:lla muuten hyvä huomio. itteenikin ärsyttää perinteiset kahvikupit. mitä ne on, jotain desin, jos sitäkään? tykkään juoda kahvini kans sen verran isosta kupista, ettei se ole yhellä hörpyllä imastu kitusiin.

ja mainitaan vielä noitsa kahvilaaduista, niin itteeni ei niin kiinnosta onko minkämaalaista kahvia, tai minkälaatuista tms. yleensä en edes tiedä onko se arabicaa, vai jotain sekotusta, tai täysin jotain muuta. yleensä sitä vaan tykästyy johonkin makuihin ja niitä tulee sitten aina sillon tällön osteltua. jos pauligilta haluaa jotain juhlamoskaa parempaa, niin ne sellaset pienet pussit, missä on papuja on yleisesti ottaen ihan jees. olisko ollut 250g pussukoita. mitä noita nyt on.. ihan kohtalaisen hyviä ne on olleet ainakin omaan makuuni. tosin en juuri ikinä osta sitä vaaleiten paahdettua. kun suomalaisella asteikolla "tummapaahtokin" on vielä aika vaaleapaahtoista.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 701
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #34 : 07-11-2017, 16:32:54 »
Makuasioistahan voi kiistellä, ne on silti yksilöllisiä.

Äskettäin just lämmitin vanhaa kahvia mikrossa minkä aamulla olin keittänyt termariin työmaalle mukaan vietäväksi ja kun sitä vielä oli termarissa jäljellä niin uuttakaan viittinyt alkaa vääntämään. Hitsi, kun maistui hyvältä. Tuo lämmittäminen uudelleen tuntuu parantavan makua siitä mitä se olisi päivän termarissa seisseenä. Jopa parempaa kuin aamulla juotuna. Olen tämän havainnut aikaisemminkin.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 849
 • (Piilotettu)
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #35 : 07-11-2017, 20:10:04 »
Termarista puheen ollen, vuosia sitten kun olin konetöissä energiatuotannon parissa, pidin alkuun koneessa termaria mukana. Sen havainnon tein, että ajossa kun termari oli jatkuvassa ravistuksessa, kahvi ei suinkaan parantunut. Paremminkin siitä tuli jokseenkin juomakelvotonta.
Aiempi nimimerkki Janne-K

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 243
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #36 : 08-11-2017, 08:49:35 »
Itselleni tuli refluksitauti vai mikä lie eli vatsahappoja alkoi nousta kurkkutorveen. Vaikka työpaikalla aina huolehdin että suodatinkahvi on lähes tuoretta - tai keitin uudet- niin kun siirryin vain kapselikahviin, voin juoda sitä vaikka 5 kuppia päivässä ilman minkäänlaista närästystä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 849
 • (Piilotettu)
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #37 : 08-11-2017, 15:02:40 »
Terveellä ihmisellä, jolla ei ole taipumusta refluksiin kahvi harvemmin aiheuttaa oireita. Minulla on refluksitauti ja rankka kahvinjuonti vaikuttaa aika vähän siihen kuitenkaan. Tummapaahtoinen kahvi on kai vähemmän oireita aiheuttava kuin vaaleapaahtoinen.
Aiempi nimimerkki Janne-K

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 266
 • (Piilotettu)
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #38 : 12-11-2017, 21:04:42 »
Oikealla olevaa perkolaattoria olen käyttänyt yli 40 vuotta ja on edelleen hyvä, haittapuolena on, ettei hyvin sovellu pienen määrän valmistamiseen.
Muutamia vuosia sitten täällä käydyn kahvikeskustelun jälkeen siirryin pelkästään papukahviin, jauhamaan sen käsikäyttöisellä myllyllä ja käyttämään pressokeitintä, jolla pienemmänkin määrän voi valmistaa.  Kahvi on useimmiten ruotsalaisten tummaksi paahtamaa, kokeilen jatkuvasti eri valmistajien tuotteita ja laatuja.
Ei sokeria eikä maitoa.
Aikaisemmin kahvia meni aamuin illoin ~4 dl ja päivällä työpaikalla pari kupillista, nykyisin riittää vähempikin.
 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 701
Vs: Kahvi ja sokeri, kiitos.
« Vastaus #39 : 12-01-2018, 23:29:51 »
Turkkilaista keittelin mun luottokeittimellä... on se hyvää...

Kim