Kirjoittaja Aihe: Pöytäsahan terän kaltevuuden säätö -korjaaminen  (Luettu 965 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 424
Potilas Kity 419 harrastelijapöytäsaha. Terän  korkeus ja kaltevuus suoritetaan samalla säätöpyörällä. Korkeussäätö normaalisti pyörittämällä oikealle tai vasemmalle tarpeen mukaan ja terän kallistus säädetään painamalla säätöpyörää sahaa kohti sisäänpäin jolloin säätöpyörän keskireiässä olevat korkeussäädön  akseliin tarttuvat boorit tai vastaavat urat vapauttaa säätöpyörän ja säätöpyörän (kuva) hammastus tapaa sahan etuseinässä olevaan kiinteään vastahammastukseen. Näin säätöpyörää samalla painaen ja pyörittäen sahausyksikkö hakeutuu eri kulma-asentoon asteikon mukaisesti. Sitten kuvan vasemmassa reunassa olevalla pikalukitusvivulla asento lukitaan kiinni. Sitten akselissa oleva työntöjousi työntää säätöpyörää ulospäin kun käyttäjä ei enää paina säätöpyörää sahaa vasten ja säätöpyörä hakeutuu taas uriinsa ja säätöpyörää voi taas käyttää terän nostamiseen ja laskemiseen. Suoraan sanottuna tämä tekninen sovellus on syvältä per....... :crazy2: Sinällään hyvin toimiva ja tarkka saha on pilattu tällaisella ratkaisulla.

Säätöpyörä on jotain muoviseosta ja se on jo kerran vaihdettu kun saha oli pari vuotta vanha.  Nyt viisitoista vuotta olen vaihtelevalla menestyksellä  ja sahausyksikköä käsin kampeamalla pärjännyt tuon ranskalaisen insinööritaidon uroteon kanssa mutta nyt säätöpyörän hampaat on loppu. Tehdasvalmiina nuo hampaat eivät mene kuin enintään puoliksi sahan kuoressa olevan hammastuksen päälle, kuten säätöpyörän murtumisjäljet osoittavat. En ole keksinyt mikä em. hommaa rajoittaa vaikka työnnän säätäessäni pyörää sahaa  kiinni varsin kovalla voimalla. Ilmeisesti akselissa oleva säätöjousi kokoon puristuneena antaa vastaan.
Mutta sitten asiaan.  Jos rakentaisi sahaan erillisen kallistussäädön. Varastossa on tunkki jossa olisi pitkä kierre ja kierteen vasta-osat tai mutterit. Onko porukalla kokemusta vastaavasta hommasta?

Kity on poistunut merkki Suomessa ja varaosa löytyy jostain Ranskasta 50 euron pintaan mutta se on samanlainen muovihimmeli kuin tämä nykyinenkin. Ajattelin josko homman voisi tehdä paremmaksi. Yksi vaihtoehto lienee olisi jos tuohon säätöpyörään pystyisi vaihtamaa  metallisen rattaan mutta sellaisen  löytäminen vähän arvelluttaa.
...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 424
Vs: Pöytäsahan terän kaltevuuden säätö -korjaaminen
« Vastaus #1 : 12-11-2017, 14:26:08 »
Ja tässä lopulta kuva sahan rungosta...
...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 4 242
  • (Piilotettu)
Vs: Pöytäsahan terän kaltevuuden säätö -korjaaminen
« Vastaus #2 : 12-11-2017, 15:32:43 »
Annapa tuon muovisen hammaspyörän ulkohalkaisija ja hammasluku,jotain voisi löytyä.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 424
Vs: Pöytäsahan terän kaltevuuden säätö -korjaaminu en
« Vastaus #3 : 12-11-2017, 16:20:02 »
Hampaita on 12. Hampaan ulkopinnalta halkaisija on 28,2 mm. Hampaan pohjasta mitta toisen  hampaan pohjaan on 19,4 mm.
Hammaskehän leveys 4 mm. Reikä akselille 12 mm.
En usko että mikään noista mitoista on koneteknisesti kauhean kriittinen.  Tämähän on vain jonkinlainen hammastangolla  ja pyöritysrattaalla varustettu väännin jolla sahausyksikkö kääntyy toivottuun asentoon.
...