Kirjoittaja Aihe: Biopolttoainetta valmistamaan  (Luettu 3965 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 309
Biopolttoainetta valmistamaan
« : 15-11-2017, 16:20:53 »
Onko monikaan miettinyt biopolttoainnen valmistamista omaan käyttöön. Ja onko se ylipäätään kannattavasti tehtävissä, kun oletetaan niiden reaktoripyttyjen ja muiden hankinnan tapahtuvan kotiverstashenkisesti. Oleellista on sen metanolin hankinta, millä hinnalla sitä saa ja kuinka paljon sitä tarvitsee. Tietysti sen rava-aineen hankinta ratkaisee koko jutun. Kalanjalostamo tai iso grilli tai vastaava turvaa raaka-aineen saannin. Tietysti, voi lähteä vaikkapa rypsistä tai rapsistskin mutta siinäkin on ongelmia jonkin verran.
Kun tuo riippumattomuus imatran voimasta ja valtakunnan verkosta siintää monen elintapaintiaanin silmissä. Sopivia dieselmoottoreita saanee halvallakin, samoin generaattoreita kohtuuhintaan.
Kyllähän lämpöä tekee vaikka millä mutta mekaanista tehoa tarvitaan sähkön tekemiseen. Nuo lämpötilaerosta sähkötehoa aikaansaavat elementit on kalliita ja vaativat hankaliakin rakenteita ja vaativat mittavia akkuloita. Kun on ”ilmaisella” polttoaineella toimiva kone, josta hukkalämmön talteenottokin järjestettävissä melko helpolla. Hyötysuhdekin on jo melkein 110%. Tuolla sähköteholla pyörittäisi vannesahaakin jopa. Säilyisi pilsneritkin viileinä.
Tuli mieleeni tällaisia, kun huomasin muutama viikko sitten Tuusulassa myynnissä olleen biodiesel-valmistuslaitteiston ja tänään biodieselprosessorin Keminmaalla. Soittelin sinne Keminmaalle ja ajattelin tuoda bio-innostusta foorumillemme.
Onko joku hurahtanut?

https://www.tori.fi/lappi/Biodieselprosessori_41983554.htm?ca=18&w=3

https://www.tori.fi/uusimaa/Biodieselin_valmistuslaitteisto_41095517.htm?ca=18&w=3
https://www.docdroid.net/JMLoG5d/bk-300-ss-biodiesel-processor-technical-information.pdf

https://www.docdroid.net/ZTyC51N/bk-300-ss-biodieselin-valmistus.pdf
« Viimeksi muokattu: 15-11-2017, 17:04:16 kirjoittanut (Piilotettu) »
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 571
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #1 : 15-11-2017, 17:59:23 »
Miksei biokaasua?

Tilasin just kaasukäyttöisen Seat Mii:n kauppakassiksi..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 479
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #2 : 15-11-2017, 22:36:25 »
   Tuo on jo käyty läpi ajat sitten,ja todettiin silloin liian hankalaksi ja moniosaiseksi hommaksi ja tilantarvetta ei olisi pystynyt  täyttämään  se metanolin hinta oli silloin jotain karvan alta 2 euroa litra.  Liikennepolttoaineena vaatisi vielä veron maksettavaksi. No sanottakoon että säännöt on voineet muuttua tällä välin.

    Silloin päädyttiin k25 zetorin moottoriin ja genuun  jota olisi ajettu jäteöljylaimennoksella.   Sillä olis saanut pajan lämpöiseksi ja sähköt husholliin ainakin osan ajaksi.Onneksi on niin vanha ettei enää tarvi tuollaisia miettiä.

saa poistaa.
Yllä on oma kapea näkemys.

Sinulla on varmaan  omasi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 538
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #3 : 15-11-2017, 22:48:36 »
Tätä polttoainetta meillä riittää.

https://www.elavamuisti.fi/aikajana/hakaponttoautot

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 119
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #4 : 15-11-2017, 23:03:03 »
Rehellisesti sanottuna en tiedä.

Olen hieman lukenut englanninkielistä harrastelua ja kaikensorttiset ihmiset tuntuvat onnistuvan vaihtelevalla menestyksellä.

Ilmeinen kohde on tosiaan jatkuvampi käyttö kun tarvitaan kiinteä voimakone ja aika sekä taitoa on enempi kun normaalilla kauniiden ja rohkeiden katsojalla.

Jotenkin vaikuttais siltä että huomattavasti linkattua kokoa pienempi "laitos" vois soveltua kotitarvevoimalaan hyvin. Ehkä sitä pitäis ajatella niin että minkäkokoisen prosessin pystyis pyörittämään omavoimaisesti generaattorilla muun homman ohessa sopivan erän kerrallaan?

Mikä olis minimi kotitarvekäytön mitoitusteho? Yksinkertaisessa askeettisessa kodissa, jossa kuitenkinkin on kaikki perusasiat "Pohjakuorma" on usien mitoituksessa 1kW jatkuvaa tehoa, mitoitusteho vois olla jotain 3 kW että jokunen työkalukin pyörähtäs.

Monta harkinnan paikkaa tossa on....tekisin ensin raakalaskennan jotain 3h aamulla, 3h illalla genu käynnissä, osa kuormasta poissa yöllä, mutta tarvitseeko yöllä IV-konetta (jollei painovoimainen?), vesipumppua, muuta talotekniikkaa. Paljonko tarviis akkukapasiteettia ja millä määrällä aurikopaneelia säästäis generaatooria.

Valaisuhan on sellainen perusasia, että se ei enää nykytekniikalla ole niin iso ongelma ja suuri osa valaistuksesta toimis luontaisesti pienjännitteellä.

Ehkä ongelma onkin siinä miten pienen sähkökäynisteisen dieselgeneraattorin saa hommattua? Käviskö joku pieni dieseli hyvin tolla matskulla? Olisko kaksi samanlaista paras kompromissi säädettävyyden, varaosien ja huollon kannalta?

Diesel kun oli vesijäähdytteinen ja siitä sais hukkalämmön kuumaksi käyttövedeksi ja ylimääräisen tehon lämmitykseen, niin siinä olis energiatehokkuutta ja oikeaikaista energiaa tarjolla oikein hyvällä kokonaishyötysuhteella.

Kun olin nuori, niin jääratamotukkakuskit hankki 200 litran tynnörin metanolia kokolailla edullisesti.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 166
 • (Piilotettu)
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #5 : 16-11-2017, 07:58:41 »
Kasvisöljyä olen käyttänyt 5-vuotta lämmitykseen kun tuota paistorasvaa tulee aika reilusti omasta takaa. On siinäkin läträämistä ihan riittävästi  :D
Ensiksi esisuodatus, sen jälkeen sentrifugilla hienopuhdistus ja tankkiin suodattimen läpi. Tuolla tavalla tulee täysin puhdasta ja kirkasta kasvisöljyä.
Lisäksi sekoitan n.10-20% polttoöljyä liemeen. Krollin moniöljypolttimella lämmitys. Noin 4h menee 500L putsaukseen.
Tuollaisen laitteen ostin puhdistukseen: http://www.simplecentrifuge.com/ordering.html

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 301
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #6 : 16-11-2017, 08:54:50 »
Meillä täällä pohjoismaissa on perustavaa laatua oleva ongelma näiden voihtoehtoisten energialähteiden kanssa nimittäin sähkö on senverran halpaa että se on kaikki kulut huomioon ottaen aina halvempaa jos vain sähköverkko on lähettyvillä.

Se joka keksii tai kehittää yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotantomenetelmän mikä on pitkässä juoksussa halvempi ja yhtä vakaa kuin valtakunnan verkko niin sillä keksinnöllä kyllä tienaa miljoonia välittömästi.
Aikaisempi nimimerkki kkuula
Asun Vantaalla

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 992
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #7 : 16-11-2017, 12:02:16 »
Sähkö on halpaa, mutta siirto ei ja ei ainakaan tule halventumaan. Mitä vähemmän kulutetaan, sitä pienemmät hankkeet siirtoverkkoyhtiöllä ja sitä suuremmaksi nousee siirtomaksu.
-     sitä saa mitä tilaa   -

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #8 : 16-11-2017, 16:16:19 »
Mitä vähemmän kulutetaan, sitä pienemmät hankkeet siirtoverkkoyhtiöllä ja sitä suuremmaksi nousee siirtomaksu.

 O0

Tämän vuoksi en ole sähköä säästellyt, kun sitä säästämällä vain nostetaan kiinteitä kustannuksia. Parempi maksaa sähköenergiasta ja nauttia siitä, kun maksaa korkeita perus-&siirtomaksuja saamatta yhtään sähköenergiaa.

Johtajat tarvitsevat sähköyhtiössä jatkuvaa tuloksen nousua jotta bonukset juoksee, eli yhtiölle tulevan rahan määrän on noustava koko ajan. Jos rahaa ei tule sähköenergiasta, niin muita hintoja nostetaan niin, että tulevan rahan määrä kasvaa joka tapauksessa.  :idiot2:

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 682
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #9 : 16-11-2017, 19:56:37 »
se on uskomaton määrä energiaa,aikaa ja rahaa, mitä ihmiset käyttävät keksiäkseen/hankkiakseen "edullista" energiaa.
jos yhtään laskee/arvostaa omaa työtä ja aikaa, siinä ei usein ole mitään järkeä loppupeleissä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 119
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #10 : 16-11-2017, 20:27:46 »
Näinhän se on. Jos luotettavasähköverkko tulee nurkalle ja on seinässä nallit, niin ainoa syy tuottaa sähköä on ideolooginen tai harrastus.

Varavoima on yksi asia joka voi hieman muuttaa yhtälöä. Jos sen 3 kW tms. tarvii kun tapaninpäivänmyrsky tms. estää normaalin sähkönsaannin pari-kolme vuorokautta, niin se että kilowattitunti maksaa 10x enemmän voi olla halvempaa kun ilman.

Sitten jos haluaa asua muutman kuukauden mökissä jonka lähettyville ei tule verkkoa, niin melkein mikä tahaansa vaihtoehto on leensä halvempi kun kinuta liittymää verkkoyhtiöltä.

Mulla on pikku talo ihan normaalisti luotetavalla alueella, mutta on täällä ollut päivän katkoja sillointällöin. Keskuslämmitystalossa kolme vuorokautta ilman sähkö vois olla ongelma kovilla pakkasilla, joten olen vähän miettinyt millä sais kustannustehokkasti pidettyä öljypolttimon, pakastimen ja jääkaapin hengissä pidemmänkin katkon yli.

Generaattorin mitoitusta ja hankintaa vaativampi opertaatio on johdotusmuutokset, että "kriittisille" systeemeille saa tarvittaessa virtaa. Jollei sitten kolmivaihegenua ja siihen tarkoitukseen tarkoitettua vaihtokytkntä, jolla hoitaa kokotalon sähköt, mutta siten vaimo ei saa koskee induktiouuniin tms. tai generaattori sakkaa. Varmaan koulutuskysymys.

Jos asusin maatilalla helvetin kuusessa, ilmalangat katki pari kertaa vuodessa viikko kerrallaan ja pellossa kasvaa rypsiä jokatapauksessa, niin ehkä selvittelisin enempi biodiiseliä.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 682
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #11 : 17-11-2017, 08:31:48 »
Juuh, itse asun syvällä korvessa, ja toisinaan vähän pätkii mutta ei ole edes joka vuosi päivän mittaista katkosta ollut. Pari vuotta takaperin taisi olla jonkun myrskyn tiimoilta vajaan 2 vrk.
Vaan lämmitys on 90 prosenttisesti puulla vaikka sähköt olisikin.
Puuhella löytyy myös. Jääkaapin ja pakastimet saa pidettyä tuollaiset katkokset kylmänä roikkasähköllä pikkuaggrekaatilla, ilman sen suurempia kiinteitä rakennelmia.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 119
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #12 : 17-11-2017, 10:29:32 »
Joo, vanhemmilla on kerran/pari kertaa vuodessa päivän, joskus kaksi sähköt pois. Yksi päivä menee viihteellä, toinen vähän harmittelee ja miettii että kestääkö se tällä kertaa kaksi päivää vai pidempään. Kerran oli kolmatta päivää ja silloin jo kaipasivat saunavesien lämmitystä.

Heilläkin leivinuuni ja puuhella niin ruoassa pysyvät.

Valon ja viihteen kanssa hieman nuukempaa, radioon ja sähkölamppuhin on alelaarin laatikollinen pattereita.

Vähän isompi haitta on porakaivopumpun takia. Vedentulo loppuu. Järven jäähän reikä ja siitä sangolla (ainahan on talvi kun sähköt lopuu pidemmäksi aikaa) saa ihan hyvin ruoanlaittovedet ja WC:n huuhtelun, mutta pesuvesien lämmityksessä tulee se toinen raja vastaan vaikka 80v elämää nähneet kantaiskin ne vedet.

Porakaivopumppu vaatis kolmivaiheinvertterin ja pienen johdotusmuutoksen eli 3-vpistoke kaivon päälle jonka siirtää "tolppaan josta tulee vatakunnan sähköö" tai roikkaan josta tulee alligaattorista sähköö.

Kyllä näihin oppii.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 529
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #13 : 17-11-2017, 16:47:01 »
mää oon harrastelumielessä testasillut eri polttoaineita autonmoottoriin. alotuksessahan puhuttiin vain biopolttoaineista, eikä pelkästä biodieselistä.

tästä on jo aikaa varmaan melkein kymmenen vuotta kun tein ekan kerran biodieseliä. ihan vain isohkolla kattilalla ja liedellä. ei taloudellisesti mitenkään kannattavaa, mutta kokeilumielessä oli ihan kivaa ja se jopa toimikin. kaupasta rypsiöljyä viitisen litraa. apteekista naohhia ja kaverin kautta lennokkikerholta litran verran metanolia. en nyt muista suhteita, mutta sitä naohhia meni joku pari pientä pastillin kokosta nappulaa, metanolia meni ehkä 5-10% ja loput oli rypsiöljyä. suurin vaiva oli keitellä lientä ja odotella.. lopuksi muistaakseni eroteltiin suurimmat glyserolit, vai mitä ne ei toivotut aineet nyt olikaan ja sen perään vesipesua ja erottelua.

tälläin kattilassa tehtynä ei mitään muuta järkeä, paitsi kokeilun haluun saa sitä, mitä tartteekin, eli kokemuksia. valmiit biodieselit mersun tankkiin ja menoksi. ei mitään eroa tavan pumpusta tulevaan dieseliin, paitsi se kuuluisa munkin tuoksu/käry. minä sitä kukin sitten pitää. niin ja moottori oli vanhaa tekniikkaa, eli esikammiodieseli. lähti käymään ja toimi ihan normaalisti.

sittemmin tein vastaavia polttoaine kokeita erilaisilla, paksummilla öljyillä. sinne vain mersun tankkiin hydrauliöljyä, jäteöljyä yms. nuokin toimi kokolailla lähes moitteettomasti. hydrauliöljy toimi jo ihan sinällänsä ainakin jonnekkin -15 asteen lämpötilaan saakka ja auto käynnistyi ilman esilämmityksiä. kylmänä hieman savutti ja pakokaasu haisi ehkä hieman palaneelta öljyltä. jäteöljyn kanssa oli talven pakkasilla käynnistymisongelmia ja se savutti sekä kylmänä, että kuumana sinistä savua. yhteensä noilla tuli rällättyä 400 litraa, eikä moottori, polttoainelaitteisto ainakaan sillon osottanut mitään antautumisen merkkejä. tosin myöhemmin, joitain kymmeniä, tai reilu satatuhatta kilsan jälkeen moottori koki vaurion. niin ja nämä testit tehtiin "peltoautolla", en tiedä kuinka sallittua se on, mutta oli miten oli, niin vähintäänkin rikos on vanhentunut.. en kerkee nyt kirjottaan koko stooria, mutta palaan asiaan jahka kerkeen, nyt pitää mennä muihin askareisiin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 682
Vs: Biopolttoainetta valmistamaan
« Vastaus #14 : 17-11-2017, 17:00:43 »
100tkm peltoautolla :D