Kirjoittaja Aihe: Kriisiapua  (Luettu 1901 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 307
Kriisiapua
« : 17-12-2017, 08:35:09 »
Nyt ovat jotkut muutkin havainneet yhden suuren hulluuden Suomessa. Linkki Hesarin artikkeliin. https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005491923.html  Vahinko vain, että linkki toimii vain tilaajille. Tekstin voi lukea sunnuntain Hesarista. Koskee kriisiavun valtakunnallista organisointia.
Minä jo Estonian turman aikoihin ihmettelin asiaa. Ei siellä menehtynyt yhtään tuttua tai ollut edes mukana. Siitä huolimatta rohkenen kummastella niin suurta psykologien massa-auttamista koko Suomen kansalle. Puoskareille, joilta puuttuu tieteellinen koulutus, on annettu valtakunnanlohduttajan rooli. Kun onnettomuus tapahtuu jollekin yksilölle, niin se menetys koskee hyvin pientä osaa ihmiskuntaa. Ja vaikka niitä menehtyisi enemmänkin kerralla, ovat uhrit ja omaiset hajaantuneet ympäri maailmaa. Kyllä on yhteiskuntakoneiston virka-apu valtakunnanlohduttajien taholta kornia. Kyllä ystävän apu ja turva on aitoa ja lohduttavaa.

Tässä muutama vuosi sitten tuo Jämijärven varjohyppääjien lentokoneonnettomuuskin, ja sen jälkihoito oli minusta mieletöntä. Sielläkin psykologien armeija lohdutteli pohjoissatakuntalaisten kuntien ihmisiä organisoidusti. Näitä mieleltään terveitä ja vahvoja ihmisiä. Saivathan poppamiehet leivänjatketta. Siinä se ohjaajan lisäksi toinen pelastunut on hyvän kaverini veli. Eipä häntä, kaveriani pääkaupunkiseudulla asuvaa, terapoitu vaan Jämijärveläisiä, paikallisia ihmisiä, joista joku oli nähnyt koneen putoamisen.
Minä tutustuin siihen onnettomuustutkintakertomukseen, jossa enemmän sivuja oli uhrattu tähän traumahoitoon pohjoissatakuntalaisille kuin tekniseen selvitykseen/selostukseen onnettomuuskoneen vaurioitumisesta. Ja sekin sisälsi vakavia virheitä. Minäkin niistä keskustelin yhden ulkopuolelle jätetyn asiantuntijan kanssa. Kantamme (vaurion alkukohta ja vaurion eteneminen) häivytettiin pitäytymällä yleiseen rahvaan tasoisella höpinällä. No, siinä ryhmässä ei ollut yhtään insinööriä kyllä.

Jotta joku vänkäri saisi luun kurkkuunsa, totean omaavani myös omakohtaisia kokemuksia vastoinkäymisistä, menetyksistä, joista raskain on oman lapsen menetys aivan pienenä. Ja eletty elämä, pian 70 vuotta antaa perspektiiviä maailman menolle. Ei tulisi mieleenikään turvautua psykologin apuun. Joku kyllä voi olla sitä mieltä, että vähintään psykiatrin hoitoon pitäisi pakottaa. Kyllä minä lonkkanivelen vaihdon kyllä hyväksyn seitsemän vuoden potemisen jälkeen.
Ja muutamat hyvätkin foorumikaverit parantavat elämisen laatua.


Siis linkki aamuiseen Hesarin juttuun ei toimi kuin ehkä muutamalle foorumilaiselle.
« Viimeksi muokattu: 17-12-2017, 08:39:53 kirjoittanut (Piilotettu) »
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 522
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #1 : 17-12-2017, 09:59:21 »
oon tapanin kanssa samoilla linjoilla. ei tuo linkki toimi, kun en ole hesarin tilaaja. mutta mitä tuosta tapanin kirjotuksesta nyt sai osviittaa asiasta, niin vaikea olisi itteeni kuvitella hakemassa jutteluseuraa joltain täysin tuntemattomalta, siinä kohtaa, kun itse olen kriisissä. joku tollanen psykologi on viiminen henkilö kenenkä kanssa haluaisin läheisen kuolemasta rupatella.

onhan noita kavereita kuollut ja muitakin läheisiä. kyllä se aina jossain tuntuu ja kyllä sen muistaa vaikka vuodet vierivätkin. en tiedä ketä varten, noi tollaset kriisihässäkät on luotu. niitä itteensä varten, eli siis sen järjestäjiä, vai mahdollisia asiakkaita? joku bisneshän tässäkin on takana. tuskin sieltä ihan huvin vuoksi tulee kauhea määrä lääkärinpapereilla varustettuja ihmisiä antamaan ilmais"apua"?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 820
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #2 : 17-12-2017, 11:21:22 »
Täytyy muistaa, että me ollaan erilaisia kaikki ja yleistäminen on väärin. Psykologit ja muut ihmisen pääkopan kiemuroita tuntevat ammattilaiset ovat säästäneet lukemattomia nuoria itsemurhilta ja muilta itsetuhoajatuksilta. Vaikka tässä ei ollutkaan kyse nuorista tai itsetuhojutuista, uskallan hyvinkin olla eri mieltä.

Insinööri, tuo mekaanisesti ajatteleva putkikatse (kaikella kunnioituksella insinöörikuntaa kohtaan), ei välttämättä ole paras ymmärtämään ihmismieltä. Kotiäiti pienen lapsen kanssa neljän seinän sisällä yövalvomisineen ja ilman läheisten tukiverkkoa saattaa kovastikin mennä raiteiltaan kuullessaan tuollaisesta onnettomuudesta. Ei tartte edes nähdä, vaan kuvitella omalle kohdalle. Mikäli sellainen jää yksin ajatuksinensa, voi huonossa tapauksessa maailma romahtaa ja käydä huonosti. Näistä voi lukea lehdestä.

Kuulun itse tuohon porukkaan, jota ei juuri mikään hetkauta, mutta tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet apua ammattilaisilta ihan keskustelemalla. Alkon tuotteisiin sortuminen tuollaisella hetkellä lienee huonoinvaihtoehto, mutta sitä saattaa olla myös läheisen liian kovat ja ymmärtämättömät kommentit.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 951
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #3 : 17-12-2017, 11:31:15 »
Mulla on tuttavapiirissä niitä jotka ammatikseen auttavat ja kuuntelevat ihmisiä. Heillä on siihen myös ihan koulutus joka kyllä vastaa omassa yhteydessään tasoltaan vaikkapa insinöörin koulutusta (joka oman kokemukseni perusteella on paikoin varsin rajoittunutta). Näille auttajille tuntuu olevan kovastikin tarvetta kun täältä meidän suomesta löytyy yllättävänkin paljon ihmisiä joilla ei vain kertakaikkiaan ole ketään jolle purkaa itseään.

Eli olkaa tyytyväisiä jos teillä on ystäviä ja kavereita jotka tarvittaessa kuuntelevat mutta muistakaa että teidän totuutenne ei ole se ainoa oikea ja olemassaoleva.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 113
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #4 : 17-12-2017, 11:38:34 »
Joo, kyllä minäkin kaipaisin jotain kriisiapua.

Mitä olen muutaman luennon kuunnellut, niin kaikki on viiskymppisen heteromiehen syytä - etenkin jos se on insinööri. Tää on niin ajan henki. Ennen kaikki haukku mustalaisia, nyt insinöörejä, kun muu hupi on kielletty ja pitäähän sitä paha olo nyt purkaa johonkin olkinukkeen.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 522
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #5 : 17-12-2017, 11:44:22 »
kyllä kallonkutistajille on olemassa tarvetta, en sitä kiellä, enkä kyseenalaista ollenkaan. näkisin, että joku ihminen, kenellä on pallo hukassa saattaa tarvita ja hyötyä tuollaisesta keskustelusta ammattilaisen kanssa. tarkotin tossa yllä lähinnä tätä kriisiapua, että jos nyt vaikka esimerkkinä joku kouluammunta. siellä järjestetään kriisiapua, niin auttaako se kriisiapu sitten noita ihmisiä, jonka luokkatovereita on menehtynyt, vai onko se pelkkää bisnestä? en osaa sanoa. itteeni tuskin auttaisi tollasessa tapauksessa kriisiapu. enemmän olisi apua keskustella niiden luokkatovereiden kanssa, tai muiden ystävien.

no, oli miten oli, niin kyllä noille kallonkutistajille on olemassa oma paikkansa ja tarpeensa. en vain henk. koht. näe sitä paikkaa automaattisesti tollasessa yleisessä kriisiapujutussa.

jostain muistan lukeneen pienen iskulauseen. koskaan ei asiat voi olla niin huonosti, etteikö niitä voisi viinalla vielä huonommaksi saada. pitänee varmaan aika pitkälti kutinsa. en ainakaan ole koskaan kuullut sellasista tapauksista, että päin persettä mennyttä elämää, tai muuten vain jotain kriisiä olisi viinalla onnistuneesti lääkitty.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 820
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #6 : 17-12-2017, 12:29:18 »
Kovin usein nuo eivät ole bisnestä. Auttajat ovat pääasiassa kuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisjärjestöjen talkoolaisia. Näin siis kriisien alkutilanteissa. Sitten pidempiaikaiset jutut, jotka koskevat enää pientä porukkaa alkuperäisestä, voivat ollakin myös osin yksityisiä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 113
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #7 : 17-12-2017, 12:48:02 »
Kun nyt kerran otitte nuo ampumiset esille, niin eikös eräissä niissä terveyshuolto epäonnistuntunut?
http://nwohavaintoja.blogspot.fi/2013/01/psykiatrian-ylilaakari-surmaajia.html

Tekijälle määrätty psyykeläähettä joka aiheutti riittämättömyyden tunnetta, paranoijaa ja ageressiota. Olette oikeassa tälläistä on yksinkertaisen insinööriaivon vaikea ymmärtää. Ehkä tämän logiikan avaamiseen tarvitaan psykotieteiden ammattilainen?

Erityisesti huollestuttaa diagnosoida monia normaaleja tunneraktioita ja kriisiyttää ihmisiä. Siihen pillerit ja lanttumaakarit päälle, niin voi olla kohta kaikki lapset ja aikuiset kriisiavun tarpeessa kun suklaakalteria ei löydy lähikaupasta. Loistava businessidea.

Minä olin ameriikoissa kun itseparannusoppaita oli kirjakaupat pullollaan ja mainoksia TV:n täydeltä: Niissä oli kaikissa sama "koukku":

1: Sulla on ongelma! Tärkeetä oli saada uhrisukomaan että hänesssä on jotain vikaa tai on muuten riittämätön tai kohdannut todellinen tai kuviltelu kriisi.

2: Se ei ole sinun vika! Eipä tietenkään. Kaikki johtuu aina muista ja se on aina jonkun vika. Vielä parempi jos vika on yhteiskunnassa, patriarkaarisissa rakenteissa tms.

3: Tähän on olemassa ratkaisu! Osta tämä kirja. Mene tähän terapiaan. Helppo viiden askeleen ohjelma.....Pilleri....

Minun krittiikki ei ollenkaan koske vapaehtoistyötä joka rehellisesti tarjoaa keskustelua ja vertaistukea. Se on osoittautuntu hyödylliseksi. Mutta siihen ei tarvita psykoalayysia ja mielialalääkkeitä.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 203
 • (Piilotettu)
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #8 : 17-12-2017, 13:38:05 »
Lihaasyövän,valkoisen heteromiehen syytä kaikki,uusimpana patrarkaalinen-miehinen naisia ja muunsukupuolisia alistava katse.
Hieman aihetta sivuten:  https://sarastuslehti.com/2015/03/12/elaman-hallitseminen-modernissa-maailmassa/
« Viimeksi muokattu: 17-12-2017, 14:10:04 kirjoittanut (Piilotettu) »
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 218
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #9 : 18-12-2017, 10:32:15 »
Kriisiapua tarjoavat, jopa tyrkyttävät usein organisaatiot ja ihmiset jotka elättävät itsensä tällä työllä. Ongelma syntyy siitä kun kriisiavun tarjonta pyrkiikin sitomaan ihmiset tarjoamaansa " kriisiapuun". Avunsaaja joka on henkisesti tilapäisesti heikoilla kokemansa takia koetetaan kaikin keinoin tehdä riippuvaiseksi tuen tarjonnasta, jopa medikalisoimalla ihmisiä.
Kun toisaalla aivan normaalit elämän kulkuun tulevat tapahtumat jotka eivät ole mukavia / viihdyttäviä ovatkin kriisiavun paikka, niin kyllä mennään kovaa metsään.
Päiväkodin täti toruu liian kovalla äänellä lasta joka hakaa kaikkien lelut paskaksi niin kaikille lapsosille heti riisiapua!
Ei ihme että nämä lapsoset aikuisina masentuvat heti ensimmäisen vastinkäymisen kohdalla. Mutta onhan taas kriisiapua tarjolla siihenkin.
Kari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Vs: Kriisiapua
« Vastaus #10 : 20-12-2017, 22:39:38 »
Aika hyvin ketjussa on nykypäivän menoa tiivistetty...

Valtakunnassamme ollaan aivan totaalisen hukkateillä puuhastelemassa 'toissijaisten' tai ehkäpä 'sadassijaisten' asioiden kanssa, vaikka melkolailla olemme vajoamassa kehitysmaan tasolle monessa asiassa.

Ehkä valtaisassa "hyysäämisessä" pitäisi palata noin 70/80-luvun vaihteen tasolle. Lapsille alettaisiin koulussa noin kolmannesta luokasta alkaen kertomaan, että elämässä pitää tehdä töitä, ilmaista rahaa ei enää tule, ihmisiä ei hyysätä loputtomiin toisten kustannuksella ja elämässä tulee usein pahamieli. Kaikki tuo pitää kestää ihan itse ja selvitä eteenpäin.

Erilainen hyysääminen on nykyään niin valtaisa business julkisellla ja yksityisellä puolella, että siitä ei edes voida keskustella julkisesti syyllistymättä (missään määrittelemättömään) vihapuheeseen.

Teukka sentään päätti viikkoja jatkuneen metoo & (seksuaalinen)ahdistelu "kouhotuksen", me too/minulle kanssa -periaatteen mukaisesti.  ;D