Oikaiskaa, jos vaihteeksi olen väärässä.
Suomessa sähkönkulutusta rajoitetaan kahdella keinolla: Sähkön hinnalla ja pääsulakkeiden koolla. Jos ed. rajoitteita ei olisi, lie kulutus aika paljon suurempi. Mikäli suomen teille ilmaantuisi vaikka miljoona sähköautoa/rekkaa/mopoa/rakkinetta lisääja suurelta osin korvaisi polttomoottorimekkaloitsijat, olisi ensisijaiset keinot kulutuksen hillintään juurikin nuo aiemmin mainitsemani kaksi tapaa. Pääsulakkeiden koko rajoittaisi tehokkaasti yksittäisen käyttäjän kulutuspiikkia ja jos haluaisi 3x25A -> 3x63A syötön mökkiinsä, olisi markkinataloudella asiaan varmaankin ratkaisu. Toinen, laajempaa kulutusta ohjaava seikka on mittarihinta ja siitä sitten hieman enempi pohdintaa.
Joillain aurinkopaneelien käyttäjillä on mahdollisuus myydä sähköä ulospäin mikäli oma käyttö on kohtuullista suhteessa päivänpaisteen ja tehtyihin paneeli-investointeihin. Samaa mekanismia voitanee käyttää sähköautoilijoihin, jotka voivat pienen korvauksen kautta ikään kuin vuokrata autonsa akkua sähköyhtiöille. Vuokraushaluja kompensoi markkinavoimien paineet hinnoittelulle. Käytännössä jos sähköyhtiö katsoo tekevänsä mieluummin miljoona/miljardi -investoinnit omaan akkuvarastoonsa sen sijaan, että vuokraisi akuston kuluttajilta, on se yrityksen oma asia.
Entäpä latausverkon riittävyys? Taas rahalla saa eikä kenenkään ole pakko päivittää mitään. Nykyiset ulkorasiat lienevät mitoitettu n. 10A kuormalle jolla saa näppärästi lohkolämmittimen keittämään glykolit. Jos jokin taloyhtiö haluaa asukkailleen suuremmat syötöt parkkipaikalle, on se teknisesti täysin mahdollista, mutta se maksaa ja laskun suorittaja tiedetään. Bensanjakeluverkostokin on aikanaan maksanut ja ei senkään ylläpito ilmaista ole.
Maan runkoverkko, lähtien oletuksesta että liikenteen energiankäyttö pysyy vähintäänkin vakiona, lienee se joka tässä yhtälössä vaatii enempi jo pohdintaa ja huomiota. Harmillisesti ko. monopoli on lyhytnäköisesti myyty ulos ja tuo on sähköntuotannon ohella se, mistä kansalainen tulee maksamaan ja paljon ja loppuikänsä ja monessa polvessa.
Voimalaitokset, sähköntuotanto. Ed. seikkoihin vedoten en pidä niinkään kulutuspiikkejä pahoina, mutta kokonaiskulutus lienee kasvussa. Tämä tarkoittaa hyvää uusille ydinvoimalahankkeille.
edit: korostaisin tuossa sähkönhinnassa ja kuluttajan oman autoakuston vuokraamisessa pörssisähkön hintaa. Eli tietyillä hetkillä voisi kuluttaja tehdä ihan oikeaa rahaa myymällä omaa varastoaan ulos. Toki pääsulakkeiden asettaessa katon rahavirralle.
Ja toinen hyvin mielenkiintoinen asia oli tuo kriisivalmius. Toistaiseksi polttoainetta on helpompi varastoida mutta vastaavasti tuolla varastoidulla polttoaineella voidaan tuottaa myös sähköä.