Kirjoittaja Aihe: Kesämökki  (Luettu 3752 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 286
 • (Piilotettu)
Kesämökki
« : 20-12-2017, 16:06:32 »
Kauhea kesämökki/mökkitonttikuume on oireillut jo muutaman vuoden.. Joten ei taida olla vaihtoehtoja muita kuin hankkia sellainen..

En ole möksää vielä ikinä omistanut niin hyviä vinkkejä ja kokemuksia otetaan vastaan O0

Mökkiprojekti on muhinut pikkuhiljaa siitä että olisi pakopaikka mihin pääsisi arkea ja töitä piiloon.. Esim sellainen Joulukuinen kuukauden retriitti omassa hiljaisessa yksinäisyydessä olisi unelma.. muu perhe jätettäisiin tietenkin kotiin ;D ;D

Joki vs järvenranta?

Nykyään on paljon tuota leväongelmaa.. joessa ei tämä liene ongelmana? Tai sitten järven pitää olla tarpeeksi suuri..

Tässä Pohjois-pohjanmaalla ei kohtuullisen matkan päässä vaan hirveästi ole vaihtoehtoja.. max150km olisi hyvä matka minkä voisi ajaa viikonlopuksikin.

Kalakanta taitaa näissä joissa/isommissa järvissä olla aika vakio..

Meri on jo vieressä niin mieluummin sisämaahan päin.. Täälläpäin kun kallio ei ole ihan pinnassa on merenrannat matalia ja liejuisia+merenrannassa tuulee melkein aina?

Jos sopiva paikka löytyy ei merenrantakaan ole poissuljettu.. Lähistöltä sais kyllä puolella miltsillä oman hiekkarannan ;D

Joessa on taas tulvaongelma.. ja kovin vuolaasti virtaava joki ei ole mieluisa lapsiperheelle.. Uimavesikään ei taida lämmetä edes Elokuuksi.

Tontti vs vanha mökki

Mullahan työkalut pysyy handussa niin omarakenteinen mökki olisi poikaa.. suunnitelmakin on jo valmiina päässä.

Olen noita mökkien hintoja seuraillut ja suurimmaksi osaksi vaikuttaa siltä että tontin ja liittymien hinnalla sais jo valmiiksi rakennetun paikan ja mökkeilystä pääsisi nauttimaan heti.

Hyviä tontteja on paljon mutta liittymien veto voi tulla todella kalliiksi.. Semmoset speksit tuli ostolupaa anoessa että vesi ja sähkö pitää olla ;)

Toisaalta en haluaisi kovin suurta työmaata taas ensi kesäksi niin valmis olisi parempi.. pieni remontointihan toki kuuluu mökkielämään..

Jos hyvä tontti löytyy voisi mökin rakennuksen toteuttaa tässä kotipihassa muutamana tilaelementtinä.. ei tarvisi ajaa työleirille nikkaroimaan ja rakennustarvikkeita kuskaamaan..

Talviasuttava?

No jos tuon Joulukuun pakoretriitin toteuttaa pitäisi mökin olla talviasuttava.. Onko tähän esteitä sääntö-Suomessa? meneekö vaikeeksi..

Sauna mökkiin vs rantasauna?

Tämä riippunee paljon paikasta.. Jos sauna on mökin yhteydessä erillisellä sisäänkäynnillä tulisi mökin lämmitystä hoidettua samalla..
Kesäkuumalla tämä voi olla tosin vastenmielisen kuuma nukkua.

Rantasauna olis taas idylisempi.. joenrannassa pitäisi olla törmää tarpeeksi ettei tulva vie mennessään.

Minkälaista peruslämpöä pidätte mökissä talvisaikaan?

Semmosta pohdintaa.. laittakaas vinkkejä ja ajatuksia.. tämä on taas tällainen valintojen maailma ;D

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 069
Vs: Kesämökki
« Vastaus #1 : 20-12-2017, 16:29:42 »
Pudasjärven itäosista Siuruanjoen varrelta joskus katseltiin mökkiä kun kävi välillä hermoille tuo Kuusamossa asti ajaminen. Siuruanjoen rannalta on sen verran matkaa Syötteelle että hinnat ei ole vielä ihan järjettömät. Matka menee speksiin, siellä käy hätäisempi vaikka päiväseltään.
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 286
 • (Piilotettu)
Vs: Kesämökki
« Vastaus #2 : 20-12-2017, 17:27:53 »
Joo Siurualla ja Livolla on tullut käytyä työhommissa.. mukavaa seutua O0

Kuiva kangasmaasto houkutteleekin kyllä enemmän pohjoiseen ja koillismaalle kuin etelään päin O0

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 214
Vs: Kesämökki
« Vastaus #3 : 20-12-2017, 19:55:08 »
Järven rannalta, vanhan kun ostaa ja sopivasti kunnostaa ( lausutaan niin ettei haeta rakennus tai muutos lupia)  8) pysyy vanhan mökin ikävähennykset kunnossa ja verotus jotenkin maltillisena. Ainakin Mäntyharju rappaa 3 x normikiinteistöveroa mökkiläisille, lienee maan tapa. Sauna niin lähelle rantaa kun mahdollista ja jos vain tontti oikein päin on niin sen terassi auringon laskuun päin,        eipä sitä paljon muuta kaipaa. :smitten:
 Päämökki voi sitten olla hieman kauempanakin rannasta 20-40m että jonkun puun saa väliin jäämään ettei ihan järveltä suoraan sisään näy. Mökin kokoa kannattaa miettiä tekeekö turhia neliöitä, me ei ainakaan sisällä juurikaan olla. Toki jos kaikilla mukavuuksilla pitää olla niin sittenhän se jo tilaa vaatii.
Kunnollinen tie pitää olla että mahtuu kuorma-auto pihassa käymään. Sähköhän on monen mielestä ehdoton, mun mielestä ei, mukavuutta kyllä lisää, myös kiinteitä kuluja. Lämpöeristää kannattaa ja ikkunat sen mukaan vaikka ei sitä sähköä ja jatkuvaa peruslämpöä olisikaan, puulla pärjää mainiosti jos puuhastelu kiinnostaa.
Kaiken kaikkiaan kun riittävän huolettoman mökin tekee, ettei ole pakko mennä jotain tekemään jos ei pääsekkään. Tyyliin että löytyyhän se laituri vastarannalta ensi keväänäkin ja se jäätynyt vesisanko ei kauheata vesivahinkoa siellä tiskialtaassa ole tehnyt. Jotenkin tohon suuntaan olen itse kallistunut, vaikka aina on vielä päässyt padan tyhjentämään, terassin pressuttamaan, keräämään pihakalusteet katon alle yms. turhat tarpeellisuudet. ;)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 955
Vs: Kesämökki
« Vastaus #4 : 21-12-2017, 13:45:31 »
Vanha äitikulta haluaisi luopua Pudasjärvellä sijaitsevasta tontista, jolla kaksi rakennusta, toinen keskeneräinen ja toinen purkukuntoinen (vanha mökki). Tuulijärven rantaa noin 80m.

Kunnosta ei tällä hetkellä ole tietoa, ollut pitkään käyttämättä ja mökkimäisesti keskeneräinen. Saa siis varautua remontoimaan.

Sähköjohto tulee seinään, mutta tauluun asti ei ole kytketty. Pohjavesi lähellä pintaa, tontilla on yksi kaivo, mutta sisälle asti ei ole kytketty.

Tavoitteena lienee vain päästä mokomasta eroon, joten oletettavasti hintapyynti on halpa tai edullinen.

jos kiinnostaa, niin lisätietoja YV:llä

/Antti
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 286
 • (Piilotettu)
Vs: Kesämökki
« Vastaus #5 : 21-12-2017, 16:20:43 »
Laitoin Antti yyveetä O0

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 622
Vs: Kesämökki
« Vastaus #6 : 21-12-2017, 19:06:08 »
Toivottavasti tärppää!

Oman kämpän (suom. huom.) suurin ongelma oli se, että saunan kiuas oli samassa piipussa kuin pirtti. Mikä aiheutti sen, että kesällä pirttikin muuttui saunaksi. Ei hyvä on lievä ilmaisu.

Niinpä jatkoin kämppää toisesta päästä. Sinne tuli vilpola (kaljanjuontitila), vessa, varasto, pesuhuone ja sauna. Vanhasta saunasta ja pukuhuoneesta tein lemmenpesän, joka on varustettu pikkukamiinalla. Toimii!
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 339
Vs: Kesämökki
« Vastaus #7 : 21-12-2017, 19:28:28 »
Toivottavasti tärppää!

Oman kämpän (suom. huom.) suurin ongelma oli se, että saunan kiuas oli samassa piipussa kuin pirtti. Mikä aiheutti sen, että kesällä pirttikin muuttui saunaksi. Ei hyvä on lievä ilmaisu.

Niinpä jatkoin kämppää toisesta päästä. Sinne tuli vilpola (kaljanjuontitila), vessa, varasto, pesuhuone ja sauna. Vanhasta saunasta ja pukuhuoneesta tein lemmenpesän, joka on varustettu pikkukamiinalla. Toimii!

Hyvä jos kaupat syntyy.  O0 Jää turhia välikäsiä välistä vetämästä pois. Kiinteistön hintaa voi laskea myymällä irtainta erikseen, niin myyjälle ei tule myyntivoittoa ja ostajalla varainsiirtovero jää pienemmäksi. Vanha mökkihän on myyjälle lähes aina 'veromätky', kun voi ainoastaan hyödyntää hankintameno olettamaa ja lopuista menee vero.

Itsellä on sauna tuvan seinän takana. En ole sillä saanut lämpöhalvausta aikaan. Kesällä kun jättää saunan pellit auki niin lämpö poistuu kohtuu hyvin. Tuvan takan pelti on kesällä koko ajan auki, niin piippu jäähtyy saunan lämmityksen aikana. Syksyllä taas saunan lämmitystä saa hyödynnettyä koko torpan lämmityksessä pitämällä pellit kiinni.

Jos rakentaa tai lisäeristää, niin välttämättä ei tarvitse tehdä 'talviasuttavaa' kun laittaa kaminan tai lieden/hellan, jolla saa nopeasti lämpöä ja sitten toinen varaavampi tulisija. Vesijohdot voi saattolämmittää tarvittaessa jos pelkää jäätymisiä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 622
Vs: Kesämökki
« Vastaus #8 : 21-12-2017, 19:47:49 »
Lapissa peltien aukipito kesällä on mahdotonta, koska räkkä on sisällä välittömästi.
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 339
Vs: Kesämökki
« Vastaus #9 : 21-12-2017, 20:01:04 »
Lapissa peltien aukipito kesällä on mahdotonta, koska räkkä on sisällä välittömästi.

Kyllä minullakin takan kautta hyttyset puskee sisään, mutta pitää välillä polttaa sanomalehteä jokunen sivu takassa, niin hyttyset saa lähdöt. Joskus pahimpaan hyttysaikaan yöksi laitan takan pellin kiinni ja tuuletus ulos päin menee katon rajassa olevasta hyttysuojausta tuuletusputkesta. Saunaan tunkeneet hyttyset kuolee seuraavalla saunan lämmityksellä lämpöhalvaukseen. 

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Kesämökki
« Vastaus #10 : 21-12-2017, 20:40:02 »
Olikohan niin, että Pudasjärvellä on menossa jokin rantakaavoitusjuttu juuri tuon keskustan kupeessa olevan veden varalle.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 216
Vs: Kesämökki
« Vastaus #11 : 22-12-2017, 10:39:54 »

Kalavedet on vähän niin ja näin. Jos tosissaan kalastus kiinnostaa, niin turvetuotanto on käytännössä tuhonnut Siuruajoen. Kutupaikat ovat liettyneet ja alkuperäinen harjus- ja taimenkanta on kadonnut. Rasvaevällistä on lähinnä jokeen istutettua kirjolohta. Ahventa, haukea ja särkeä löytynee.

Kuusamo oli kommenteissa vähän kaakana, mutta sielläkin on monessa järvessä valunut liikaa maatalouden lietelantaa ja metsätalouden ojituksista päästöjä. Suurimmissa järvissä siikakannat korvaantuneet särkikannoilla. Vanhemmillani on mökki järven rannalla ja järvi oli aiemmin tunnettu suurista siioistaan. Pohjaan näki tyynellä kelillä 5-6 metrin syvyyteen. Haukea ja särkeä ei ollut ollenkaan. 15 vuodessa tilanne muuttunut ja nyt ei tule muuta, kuin haukea ja särkeä. Vesi muuttunut kellertäväksi. Muikkua sentään saa. Varmaan samantyyppinen tilanne tuossa lähempänäkin.

Kannattaa valita pienehkö järvi, jossa ei ole maataloutta rannoilla, jos sellaista löytää... Ruotsin lapissa olisi kalastuksen kannalta mahtavia paikkoja, mutta ajomatkaa tulee 400-500 km. Mökit (tai vanhat talot) naurettavan halpoja meidän hintatasoon nähden. Verkkokalastusta ei tarvita (eikä sallita), koska viehekalastuksella saa mahtavat ruokakalat pöytään.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 576
Vs: Kesämökki
« Vastaus #12 : 22-12-2017, 11:00:21 »
Lapissa peltien aukipito kesällä on mahdotonta, koska räkkä on sisällä välittömästi.

Kyllä minullakin takan kautta hyttyset puskee sisään, mutta pitää välillä polttaa sanomalehteä jokunen sivu takassa, niin hyttyset saa lähdöt. Joskus pahimpaan hyttysaikaan yöksi laitan takan pellin kiinni ja tuuletus ulos päin menee katon rajassa olevasta hyttysuojausta tuuletusputkesta. Saunaan tunkeneet hyttyset kuolee seuraavalla saunan lämmityksellä lämpöhalvaukseen.

Tuskailin itekin itikoitten kans asuntovaunussa juuri Pudasjärvellä. Kun olin pari rullaa jesaria käyttänyt tiivistämiseen, hoksasin että liesituuletinta yöllä päällä pitämällä itikat eivät löydä sisään vaan jäivät pyörimään liesituulettimen poistoaukon ritilän eteen. Järkeilin jälkikäteen, että tuolloin itikat eivät älyä etsiä muita reikiä sisään, kun ihmisen haju ja uloshengityshiilidioksidi tulee ulos yhdestä paikasta, mistä ne ei pääse sisään.

Tällä päättelyllä, voisi kokeilla jotain pientä hiljaista puhallinta riittävän tiheän ritilän kanssa poistopuhaltimena. Riippuu tietenkin siitä kuin tiivis kämppä on, että kuin ison puhalluksen tarvitsee saadakseen ihan aavistuksen alipainetta aikaan.
« Viimeksi muokattu: 22-12-2017, 11:04:01 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 286
 • (Piilotettu)
Vs: Kesämökki
« Vastaus #13 : 22-12-2017, 15:46:07 »
Olikohan niin, että Pudasjärvellä on menossa jokin rantakaavoitusjuttu juuri tuon keskustan kupeessa olevan veden varalle.

Oli tuolla kunnan sivuilla rantakaavayhdistelmä ympäri Pudista mutta ei vielä ainakaan koskenut tuota paikkaa O0


Kalavedet on vähän niin ja näin. Jos tosissaan kalastus kiinnostaa, niin turvetuotanto on käytännössä tuhonnut Siuruajoen. Kutupaikat ovat liettyneet ja alkuperäinen harjus- ja taimenkanta on kadonnut. Rasvaevällistä on lähinnä jokeen istutettua kirjolohta. Ahventa, haukea ja särkeä löytynee.

Kuusamo oli kommenteissa vähän kaakana, mutta sielläkin on monessa järvessä valunut liikaa maatalouden lietelantaa ja metsätalouden ojituksista päästöjä. Suurimmissa järvissä siikakannat korvaantuneet särkikannoilla. Vanhemmillani on mökki järven rannalla ja järvi oli aiemmin tunnettu suurista siioistaan. Pohjaan näki tyynellä kelillä 5-6 metrin syvyyteen. Haukea ja särkeä ei ollut ollenkaan. 15 vuodessa tilanne muuttunut ja nyt ei tule muuta, kuin haukea ja särkeä. Vesi muuttunut kellertäväksi. Muikkua sentään saa. Varmaan samantyyppinen tilanne tuossa lähempänäkin.

Kannattaa valita pienehkö järvi, jossa ei ole maataloutta rannoilla, jos sellaista löytää... Ruotsin lapissa olisi kalastuksen kannalta mahtavia paikkoja, mutta ajomatkaa tulee 400-500 km. Mökit (tai vanhat talot) naurettavan halpoja meidän hintatasoon nähden. Verkkokalastusta ei tarvita (eikä sallita), koska viehekalastuksella saa mahtavat ruokakalat pöytään.


Tuo on kyllä ikävä tosiasia että kalavedet huononee vähän joka puolella..

Mun kalastus ei kummosta tarvii.. vähän virveliä ja pääosin mato-onkea O0

Ruotsin puolella on kaverit käyny paljon kelkkailemassa/kalaretkillä ja kehuneet juuri noita vanhoja taloja.. On tosiaan vähän turhan kaukana..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 603
Vs: Kesämökki
« Vastaus #14 : 23-12-2017, 10:45:34 »
jos on kova mökkikuume ja oman mökin haluaa, niin sittenhän se on sellanen hankittava. mulle on piisannut tähän saakka toisten mökit. faijan mökillä tulee aina sillon tällön käytyä. se on sellanen uudehko ja nykyaikanen, aina jonkunverran lämmin. vähän kun pieni omakotitalo pihasaunalla. sitten on toinen vakio mökki, missä tulee jätkien kans saunottua ja kaljoteltua aina sillon tällön. tää jälkimmäinen on vanha ja homeinen. haju ainakin tarttuu vaatteisiin pitkäksi aikaa. sähköt löytyy, mutta kantovesi. tää mökki on aina kylmillään, paitsi sillon, kun sinne menee joku. tuo home on suurin haitta tässä mökissä ja sekin vain hajuhaitta.

ja toisinaan, kun haluttaa lähteä jonnekkin vähän kauemmaks retkelle, niin sitten se on vuokramökki. monen monessa vuokramökissä on tullut käytyä ja aina ne on ollut vähintäänkin hyviä ja hinta halpa. sähköt, vedet ja saunat on joka mökissä ollu. niillä pärjää ihan kivasti.