Kirjoittaja Aihe: Kesämökki  (Luettu 3751 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 207
Vs: Kesämökki
« Vastaus #15 : 23-12-2017, 11:58:14 »
Mökkikuume on samaa virusta kuin autokuume eli siihen ei ole kuin yksi lääke.....

Itse päätynyt kantovesiratkaisuun osin siksi että vaikka vesijohto menee tontin rajalla niin pelkkä liittymä olisi maksanut 4000€ joten vähäiseen käyttöön nähden tuntui kalliilta. Toisekseen ei tartte näistä uusista jätevesimääräyksistä huolehtia eikä myöskään pelkoa jäätymisestä.

Erillinen sauna on siinä mielessä kiva että voi käyttää vierasmajana tai sitten eristäytyä/hiljentyä katseleen järvelle samalla kun lämmittää saunaa.

Sähköille tulossa paineita nuorison suunnalta ja siihen miettinyt että tekis puhtaasti 12v järjestelmän. Ei tarttis asennuksista, liittymistä ja siirroista maksella ja mikä parasta sais näperrellä ite ajan kanssa.

Nuo kenttäolosuhteet tekee sen että kovin pitkiä aikoja ei tule oltua mutta osaa sitten taas arvostaa nykymukavuukisia erillä tapaa kun tulee kotio. Toisaalta kerran kävi niinkin että kun olin pitempään niin piti ottaa seinäkellosta patteri irti kun tuntu että se pitää meteliä.... Kohta rupesin ihmettelemään että miksi mulla ranteessakin kello...loppuaika meni sitten silleen että söi kun oli nälkä, nukku kun nukutti ja olihan rentoutunut olo kun sitten joskus lähti pois.

Kuten totesit niin valintoja, valintoja mutta yksi on varma työleiri siitä tulee joka tapauksessa.... Aina on polttopuita tehtävänä...
Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 636
Vs: Kesämökki
« Vastaus #16 : 23-12-2017, 12:30:41 »
Mulla lievittää vene ja autokuumetta otsan hautominen tyhjällä lompakolla, mökkikuumeesta en tiedä,ei ole vielä ollut.
Aina on selvitty!!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 408
Vs: Kesämökki
« Vastaus #17 : 23-12-2017, 12:34:30 »
Muutama ajatus:

Onko ehdoton vaatimus avovesi/ranta. Kävisikö kuivanmaan mökki?
Varsinkin kuin pirkanmaalla asuvan savolaisen näkökulmasta ajattelen, niin tuolta korkeudelta etsisin mielelläni kuivan mäntykankaan mökkiä, niin paljon pohjoiseen kuin viitsii vaan oikeasti matkustaa säännöllisesti. Eli varmaankin juuri sen 150km sivuaan.

Oma mökki on kyllä karun pienen vesistön likellä, mutta koillis-savon korkeudella, kun sekin alue on muuten rehevää, niin ympäristön huoltoa on juuri niin paljon kun vaan jaksaa tehdä. Kuiva mäntykangas ei kasva samalla lailla lehtipuuta, puskaa ja nurmea. Tuntuu että risusavottaa saisi tehdä vaikka kaksi kertaa vuodessa jos haluaa pitää edes pihapiirin siistinä ja rännit on aina täynnä moskaa.

Meidän mökillä on pari aurinkopaneelia ja inventeri. Hintaa oli kyllä reilusti mutta 230V sähköt on luksusta. Normaali jääkaappi ja pienet työkoneet toimii mukavasti. Ja kylläpä sillä imuroikin kevyesti ja lataa kännykkää ja saa sopivasti sähkövaloa.

Erillinen sauna on hyvä ja (katetut?) terassit etelään ja länteen. Toki myös sillein että voi aamupalaa syödä auringonpaisteessa terassilla.

Mutta pähkinän kuoressa:
Rakennusten terassit mahdollisuuksien mukaan katoksessa -> vähäisesti kausihuoltoa tavaroiden suojaan liikuttelen myötä ja muutenkin vähentää huollon tarvetta
Rehevällä alueella lehtiroskan määrä voi olla jotain aivan käsittämätöntä
Muutenkin miettisin paljon helppohoitoisuutta ja vähäistä jatkuvaa huollon tarvetta. Vähentää työlerimäisyyttä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 921
 • (Piilotettu)
  • Plektra Trading Oy Ab
Vs: Kesämökki
« Vastaus #18 : 23-12-2017, 13:29:41 »
Kyllä se niin on että mökillä on aina jotain tekemistä, mutta ei sitä voikaan pelkästään löhöillä, ei ihminen ole siihen suunniteltu.

Minä en voisi mökkillä olla ellei se ole merenrannalla, siihen olen kasvanut, en kyllä muuta ole kokeillutkaan joten voisihan se onnistua. Vettä pitää kuitenkin olla lähellä .... veneilyä varten ... uida en osaa, sen verran saaristolainen olen.

Meillä on sähköt, mutta kaivi naapurisaaressa josta tulee 300 m. lustaa letku ja NIRA-pumpulla se sitten pumpataan ämpäriin ja kannetaan sisään. Ulkona teemme tarpeet, eli sisävessaa ei ole.

Minäkin kannatan erillistä saunaa, se toimii vierasmajana tarpeen tullen.

Rauhallista Joulua

t ..... steffe

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 78
Vs: Kesämökki
« Vastaus #19 : 23-12-2017, 18:52:05 »
Hyviä näkökulmia, joita itse tuli pohdittua reilu 10 v sitten. Sähköt on sekä porakaivo. Vesi kuitenkin kannetaan sisään sekä mökkiin että rantasaunaan.

Sen verran tuli toisten nurkissa mökkeiltyä, että itse halusin tietynlaista metelivapaata aluetta. Tuo oli alle 200 km etäisyyden lisäksi yksi kriteeri ja siihen ratkaisuna oli, että nykyisellä mökkijärvellä sallitaan vain sähkömoottorikäyttöiset kulkineet.

Talvella ei ole peruslmpöä, vaan kosteus pidetään kurissa erikseen. Lämmöt saa päälle kännykällä, joten tuvan saa lämpimäksi myös talven harvoja käyntejä varten.
« Viimeksi muokattu: 23-12-2017, 18:55:45 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 708
Vs: Kesämökki
« Vastaus #20 : 23-12-2017, 21:05:14 »
Meillä on mökille 12 kilometriä eikä siellä silti kovin usein tule käytyä....No,nyt on suunnitelmissa tehdä sinne verstasta,grillikotaa,kylpytynnyriä sun muuta että aika kuluisi mukavammin.Se on tuon paremman puoliskon mökki ja myytäväksi sitä ei laiteta niin kai sinne sitten jotain lisää täytyy tehdä vaikken itse olekkaan mökillä viihtyvää tyyppiä...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 675
 • (Piilotettu)
Vs: Kesämökki
« Vastaus #21 : 24-12-2017, 00:41:26 »
Mökki on tarpeellinen kotiolojen väistöasema jos se tuottaa ihmisen hyvinvointiin sellaista lisäriemua mitä kotona ei ole tarjolla.

Samalla etäasunto tuottaa jonkun määrän riesaa ja huolta, näiden tasapainoa on hyvä mitoittaa mielessään ennen pelinavausta. Jokaisessa mökiksi tulkittavassa on mun mielestä kolme tärkeää asiaa ykkösenä:

#1: Pitää päästä mukavasti ja rauhassa suunnittelupaskalle
#2: löytää vähintään pesuun kelpaavaa vettä vaikka sauna puuttuisi
#3: lämmitys on hanskattava teknisemmin kuin jallulla ja makuupussilla.

Noiden perusteella hyvä huussi on tärkein ensirakennus. Se on toteutuneena tärkeä tekijä perheenjäsenten ja ystävien houkuttelemiseksi tuleviin talkoisiin. Ystävät ehkä sietää jalluenergialla pari päivää riukua mutta pysyvät työssä kauemmin jos ottavat puolisonsa mukaan. Tässä korostuu hyvän huussin ovela päämäärä. Pesuvettä kysytään seuraavaksi kun tontilla on vietetty puoli viikkoa. Puhdasta tarvii myös laastin sekaan. Lämmitys nousee ajankohtaiseksi kesä-heinäkuun molemmin puolin, edes isäntä ei kestä mestoilla viikkoa sateessa ilman tulisijaa tai sähkölämmitystä.

Sähkö on rakennuksia vailla olevan mökkitontin neljänneksi tärkein tekijä. Tässä vaiheessa ei pidä pelleillä paneleilla, inverttereillä tai muulla ekoperseilyllä, niiden aika tulee asumisvaiheessa myöhemmin. 5-8kW dieselgeneraattori tuottaa valoa ja latausta sekä sirkkelin, sähkölämmittimen ja maakiilavasaran käyttövoimaa.   

Saarimökit on rakentamisen kannalta aivan perseestä. Jokainen lankku, hirsi, ikkuna ja työkalu pitää kuskata ensin autolla rantaan, siitä veneeseen, veneellä saareen ja perillä jollain konstilla paikkaansa. Toisaalta saaressa on oma viehätyksensä, riippuu muista harrasteista, intohimon määrästä ja perheenjäsenten sietokyvystä.

Mantereella mökin rakentaminen edellyttää ensisijassa kunnollista tieyhteyttä. Rakentajan peräkärri saattaa selviytyä vaatimattomallakin tiellä mutta selviytyykö kaivonporaajan tai kalusto. Mökkiteissä on muitakin selvitettäviä asioita joita myyjä ei ykkösenä mainosta. Vanhoilla tieosuuskunnan osakkailla voi olla venevalkama tien päässä, se ei automaattisesti oikeuta tien varresta jaettujen tonttien omistajia samaan hyötyyn. Naapureiden kuvittelemista, vuosien varrella "ansaituista oikeuksista" pitää olla ostaessa hajulla. Joku  naapuri voi tulkita että myytävää, tyhjää tonttia on "oikeus" edelleen käyttää koirapuistona, pilkkaan ampuminen ei ennenkään ole muita häirinnyt tai ostettu sienimetsä osoittautuu naapurin rouvan apajaksi josta hän ei omistajan vaihtumisesta huolimatta tahdo luopua.

Vesistön reunaa himoitessa on viisasta arvottaa huonommatkin rakennukset teknistä arvoaan korkeammalle jos rantaviivalla sijaitsee luvallinen rakennus. Monessa, luulen että useimmissa kunnissa rantarakentaminen on valtava paha. Vanhaa rantasaunaa ja venevajaa voi soveltaen korjata maailman tappiin asti jos on rakennukseksi merkitty. Naapuriin ei automaattisesti heru uutta vastaavaa, on toimittava lupapäätöksen päivämäärän ehdoilla.

Rantaa etsiessä kannattaa hahmottaa kokonaisuutta muutenkin kuin googlemapsin tai topografikartan avulla. Onko väyliä ja venekerhoja lähistöllä? Lahdenpohjaan sijoitettu yhteislaituri aiheuttaa väistämättä edestakaista liikennettä avovesialueen ja laituripaikan välillä. Naapureiden laitureista ja rakennusten koosta voi päätellä kuinka isoja veneitä sinne sopii tai montako jettiä tai jetboattia pörrää kahdeksikkoa juhannuksena saunan edustalla. Pienemmän järven rannassa on hyvä tutkia koko rantaviiva kävellen sekä monesta eri kartta-aineistosta. Rauhaa etsivälle vesialue voi olla katastrooffi jos yhdessäkin naapurilaiturissa lojuu suvun nuorison harjoitteluun dedikoitu kaksitahtinen. Tyyni vesistö kantaa myös juhlimisen äänet yllättävän selkeästi, kovaa ja pitkältä.

Linkissä vanha vitsi mutta edelleen ajankohtaista huumoria sekä natiiville että muuttajalle. Tarinan todenperäisyyttä en voi vahvistaa, hauska kuitenkin: https://www.riemurasia.net/kuva/Hevonen-nayttaa-elintaan/30060
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 704
Vs: Kesämökki
« Vastaus #22 : 27-12-2017, 19:19:41 »
Päivitin keväällä mökkihuussin.
Olisi pari videotakin, mutta ovat kai liian pitkiä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 216
Vs: Kesämökki
« Vastaus #23 : 02-01-2018, 12:23:35 »

Sähköistä sen verran, että nykyisin aurinkopaneelijärjestelmään kannattaa laittaa invertteri ja tehdä vaihtovirtajärjestelmä. Sisaren perheen mökillä on sellainen ja sillä toimii normi jääkaappi (nykyiset käy hehkulampun virralla), liesituuletin (kannattaa ehdottomasti laittaa myös kesämökkiin, että paistokäryt sun muut huurut saa ulos) ja valaistus. Kännykät ym. härpättimet saa ladattua tavallisella laturilla. Tv, radio yms. toimii myös tällä järjestelmällä, jos sellaisia mökillä kaipaa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 70
Vs: Kesämökki
« Vastaus #24 : 02-01-2018, 22:13:03 »

Sähköistä sen verran, että nykyisin aurinkopaneelijärjestelmään kannattaa laittaa invertteri ja tehdä vaihtovirtajärjestelmä. Sisaren perheen mökillä on sellainen ja sillä toimii normi jääkaappi (nykyiset käy hehkulampun virralla), liesituuletin (kannattaa ehdottomasti laittaa myös kesämökkiin, että paistokäryt sun muut huurut saa ulos) ja valaistus. Kännykät ym. härpättimet saa ladattua tavallisella laturilla. Tv, radio yms. toimii myös tällä järjestelmällä, jos sellaisia mökillä kaipaa.

Se nyt vähän riippuu järjestelmän koosta ja laitteista, mitä on tarkoitus käyttää. Jääkaappi vaatii jo kohtuullisen kokoisen systeemin, jotta virtaa riittäisi myös silloin, kun aurinko ei paista (=Suomisataa). 12V toimivia vehkeitä löytyy aika paljon, jääkaappikin ja se muunnos 12V DC->230V AC hukkaa aina hiukan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 216
Vs: Kesämökki
« Vastaus #25 : 03-01-2018, 10:16:40 »

Sähköistä sen verran, että nykyisin aurinkopaneelijärjestelmään kannattaa laittaa invertteri ja tehdä vaihtovirtajärjestelmä. Sisaren perheen mökillä on sellainen ja sillä toimii normi jääkaappi (nykyiset käy hehkulampun virralla), liesituuletin (kannattaa ehdottomasti laittaa myös kesämökkiin, että paistokäryt sun muut huurut saa ulos) ja valaistus. Kännykät ym. härpättimet saa ladattua tavallisella laturilla. Tv, radio yms. toimii myös tällä järjestelmällä, jos sellaisia mökillä kaipaa.

Se nyt vähän riippuu järjestelmän koosta ja laitteista, mitä on tarkoitus käyttää. Jääkaappi vaatii jo kohtuullisen kokoisen systeemin, jotta virtaa riittäisi myös silloin, kun aurinko ei paista (=Suomisataa). 12V toimivia vehkeitä löytyy aika paljon, jääkaappikin ja se muunnos 12V DC->230V AC hukkaa aina hiukan.

Kaikkihan on suhteellista. Vanhempien mökille saisi valtakunnan verkon (tulee tällä hetkellä sadan metrin päähän) ja liittymismaksu maksaa reilu 8 tonnia (sisältää rakentamiskustannuksia 1 km sähkölinjalta). Sisaren perheen järjestelmä on ollut käytössä kolme kesää ja toiminut hyvin, vaikka on ollut sateisia kesiä (lisäksi varalla on agregaatti, jolla voi ladata järjestelmän akkuja tai käyttää sähköä suoraan, jos esim. johonkin työkaluun tarvitsee). Järjestelmä on toiminut kohtuu hyvin myös talvella. Heidän mökilleen ei saisi sähköjä tuohon 8 tonniin, vaikka kaikki pienen järven mökkiläiset ottaisi liittymän. Lähin sähkö on 4,5 km päässä. Järjestelmä maksoi viime kesänä 2500 € (toinen sukulainen hankki samanlaisen mökilleen). Nämä molemmat mökit ovat Pohjois-Suomessa, Kuusamon ja Posion seuduilla. Jos mökkitontilla on sähköliittymä valmiina ja sellaista tarvitsee, niin se on merkittävä etu. Kannattaa kuitenkin tarkistaa liittymämaksun suuruus. Sähköliittymän perusmaksut ja siirtomaksut alkaa olla aika helkutin korkealla tasolla ja korotuksia on edelleen luvassa..

Piti vielä kirjoittaa, että 12 V vehkeet on kalliita, mutta tarkistin asian ja hinnat näemmä pudonneet siitä, kun niitä tuli hankittua 12 vuotta sitten. Ei taida olla enää kovin suurta eroa vaihtovirtavehkeisiin. Löytyyköhän liesituuletinta 12 V:lla? Kännykkää on näppärä ladata normilaturilla. 12 V järjestelmässä vaatii vähän virittelyä.
« Viimeksi muokattu: 03-01-2018, 11:07:09 kirjoittanut (Piilotettu) »