Kirjoittaja Aihe: Raskasta kalvinismia  (Luettu 1247 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 197
Raskasta kalvinismia
« : 23-12-2017, 00:18:41 »
Ostin muutaman käytetyn 25H7 kalvimen. Yksi hyvä, muut tylsiä.....kokeilin tylsintä koska ajattelin sen tekevän pienimmän reiän. Jesh...todella raskasleikkuinen, piti sorvata niin lähelle 25 mm että hädin tuskin leikkas mitään...juuri alle 0,05 mm tai silläpäin. Oli silti kohtlaisen raskas. Reikä oli selkeesti alamittainen H7:ksi.

Mitenkähän kalvin terotetaan? Etenkin etuviiste.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 563
Vs: Raskasta kalvinismia
« Vastaus #1 : 23-12-2017, 09:35:24 »
Yleensä kalvaimet teroitetaan työkaluhiomakoneella,mutta jos se on hiottu H7 toleranssiin ei sitä enää saa sitä mittaa tekemään.Työkaluhiomakoneissa on sellaisia pitimiä ja jakolaitteita joilla saadaan kaikki kulmat kohdalleen.Myös sellaiset kalvaimet joissa leikkuupinta on kaareva voidaan hioa,pitää vain olla sellainen nousun seuraaja koneessa.Pientä tylsyyttä voivarovasti hioa käsivaraisestikin hiomakivellä tai timanttiliipalla.Kalvaimia oa tehty monenlaisista aineista on pikaterästä, karkaistusta työkaluteräksestä ja kovametallista.Kaikki ne ovat kuluvaa tavaraa,alamittaista reikää tekevää kalvainta ei enää saa kyllä mitaa tekemään vaikka sen teroittaakin.Yleensä kun kalvainta käytetään ei sitä paineta suoraan porareikään vaan siinä välissä käytetään väljennintä joka on n0,2-0,3mm alle nimellismitan.Nämä väljentimet ovat kolmileikkuisia ,kun pora on kaksileikkuinen ei  reikä ole tarkkaan pyöreä tämä korjaa sen virheen pienemmäksi.

Poissa (Piilotettu)

  • Valvoja
  • Viestejä: 2 868
Vs: Raskasta kalvinismia
« Vastaus #2 : 23-12-2017, 10:31:29 »
Käsipelillä jos teroittaa niin kannattaa viritellä lanskyn veitsiteroittimen tapainen jigi vaikka sorviin. Sorvin pakkaan kalvin niin sen saa aina oikean hampaan kohdalle.

https://lansky.com/files/1213/6438/9387/Kit_in_use.jpg

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 339
Vs: Raskasta kalvinismia
« Vastaus #3 : 23-12-2017, 11:06:28 »
Tuossa esimerkkiä koneesta, jolla saa terotettua erilaisia teriä: https://www.youtube.com/watch?v=Y7gtSFdG6fc

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 197
Vs: Raskasta kalvinismia
« Vastaus #4 : 23-12-2017, 11:59:24 »
Ei ole väljennysporaa, mutta sorvilla sisäsorvasin reiän noin 0,05 mm alamittaan, koska n. 0,2 mm alamittaan ei tuntunut menevän kalvin mitenkään kohtuullisella voimalla.

Lisämausteena on se että kärkipulkkään ei mene kokonaisella lehdellä varusettu porakalvin vaan lehteä pitää sorvata pienemmäksi ulkoa. Peräpultilla tehtyyn terään taas pitää sorvata M12 kuusiokoloruuvista sopiva tönäri, jotta lähtee ulos koneesta kuten tarkoitus on.

Ajattelin että hieman välillä olisi ihan kiva epästandardi nimellismittaa tai hieman alle nimellismittaa tekevä kalvin. Toinen mitä ajattelin että mihin kokoon tuollaisen 25 mm kalvimen voi terotaa? Kyseessä on HSS germaanikalvin. Hampaathan eivät ole kovin isoja ja kun halkaisijaa pienennetään, niin hampaan leveys kasvaa. Moni akseliaihio on just ongelmallisesti nimellismitaltaan tasan 25 mm ja jos se pitääkin hioa vähän pienemmäksi (esimerkiksi vaurioitunut) ja vastakappale olis kätevä kalvia, koska kaikki osat eivät mahdu sorviin pyörimään.

Kattelin tota videota. Terotus tukea vasten, koska suressa osassa kalvimia jako on epäsäännöllinen ja vain yksi kalvin on suora, muissa on vähän nousua.

https://www.youtube.com/watch?v=lt_8yCLdnOE

Kärki näyttää eniten kuluneelta ja kehä vähemmän kuluneelta.

Pekka

Pekka

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 636
Vs: Raskasta kalvinismia
« Vastaus #5 : 23-12-2017, 12:19:16 »
Saisiko  siitä tylsimmästä teroittamalla sen väljentimen?
Aina on selvitty!!

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 197
Vs: Raskasta kalvinismia
« Vastaus #6 : 23-12-2017, 13:29:29 »
Hmm. sekin on idea, mitähän se tarkoittaisi käytännössä?

Väljentimet ovat yleensä kolmileikkuisia ja lähinnä tarkoitus on tehdä kaksileikkuisen kierukkaporan kolmikulmaisemmasta reiästä pyöreämpi.

Kalvin leikkaa "raskaammin" kun oikeat porat, joten mitenkähän se pitäis terottaa?

Yhdessä vaiheessa ajattelin että ostan 12mm ja 16mm (nimellismittaan kalvimelle) sopivat väljennysporat. Sitten tsekkasin saatavuuden ja hinnat. Saatana. Siihen nähden sorvaan monta reikää sisäsorvausterällä - hitaasti, mutta säästeliäästi.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 563
Vs: Raskasta kalvinismia
« Vastaus #7 : 23-12-2017, 15:59:32 »
Kyllä pienien reikien sorvauksessa on aina omat ongelmansa.Ainakin jos reikä on syvä eikä mene läpi asti, pitää lastut saada pois muuten alkavat pyöriä siellä mukana ja pilaavat sorvatun pinnan.Onhan niitä pienien reikien sorvaukseen tarkoitettuja erikois teriä olemassa mutta ei niitä voi ostaa harrastuskäyttöön hinnan takia.Hyvä värinävaimennettu puomi on hinnakas pienestä koostaan huolimatta.Näitä ei edes kiinalaiset kopioi kun pitää olla kunnon ainetta ja vielä sitäkin jäykistää.Sellaisen puomin päähän saa sitten vaihdettua erilaisia päitä sorvaustarpeiden mukaan.Voi pistää uria reikään tehdä kierrettä rouhia reikää ja viimeistellä hienommalla terällä.Sandvikilla on muistini mukaan pienimmät puomit joilla voi sorvata D 4mm reikää.Voihan tuosta kuluneesta kalvaimesta hioa joka toisen särmän pois niin jää lastuille tilaa väljentimenä käytettäessä.