Kirjoittaja Aihe: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?  (Luettu 2580 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 636
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #15 : 29-12-2017, 14:14:52 »
Kyllä se höyry valitsee sen kylmään pikeen nojaamisen, fysiikka ei riitä muuhun.
Aina on selvitty!!

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 387
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #16 : 29-12-2017, 15:48:23 »
Mulle on sanottu, että kosteus liikkuu kuivemman suuntaan, eli kosteus tasaantuu.
Jos kellarissa ilma kuivuu, niin kosteus siirtyy kosteammasta betonista kuivempaan ilmaan ja sama päin vastoin.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 075
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #17 : 29-12-2017, 22:13:26 »
Vesihöyry siirtyy korkeammasta pitoisuudesta alempaan ja lämmin ilma sitoo enemmän kosteutta, joten ulospäin tahtoo höyry kulkea.

Kellarin seinissä kapillaarisen kosteuden takia olisi hyvä jättää ylös ja alas raot, kuten jo todettiin. Vielä jos koolauspuun taakse huopakaistan pistää niin aika varmalla puolella ollaan. OSB olisi minunkin valintani hinnan ja ominaisuuksien takia. Ruma se on silmääni mutta valkeaksi maalaamalla siedettävä verstaan seinäksi.

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 731
  • (Piilotettu)
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #18 : 29-12-2017, 22:59:55 »
Tavoite alkaa hahmottua, eli tuota vaneri-, OSB- tms. levytystä tulee kahdelle seinälle. Kyseessä on betonivalua olevat väliseinät, ilman rivinteerausta. Bruttotarve on siinä 12-13 neliötä, joten hinnalla ei niin ole merkitystä, kunhan nyt löytäisi mahdollisimman suojassa varastoitua tavaraa. Levyjen alle pystykoolaus.

Verstaan "ulkokulma" muodostuu rivinteeratuista ulkoseinistä.  Niissä on hyvin tehty rappaus, joskin vuosikymmenien aikana on monenlaista koloa ja reikää tullut. Paikkailen ne ja jätän pinnan muuten silleen. Tehköön seuraava omistaja aikanaan mitä tahtoo.

Rivinteeraus tuonee oman vaikutuksensa vesihöyryn liikkeisiin. Uteliaana olen sitä rakennetta sen verran selvitellyt, että muurauksen takana , ennen betonivalua, on 7-8 sentin ilmarako, joka onneksi on tyhjä. Ei ole Toja(x)-levyä tai muutakaan eristettä sinne laitettu. Kun sinne ilmarakoon lurkin, niin näkyi että betonivalu oli myös sisäpinnaltaan pietty.
Anturoiden alla ei 50-luvulla tehdyissä taloissa ei ole juuri mitään kapillaarikatkoa, joten maasta nouseva kosteus täytyy ottaa kaikessa huomioon.

Muissa alustan tiloissa onkin jo kaikissa otettu huomioon seinän tuulettuvuus ilmarakoineen, huopaakin on käytetty koolausten alla.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 78
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #19 : 29-12-2017, 23:43:32 »
Kipsilevyn ulosheivaaminen oli oikein hyvä päätös, sen myynti ja käyttö pitäisi kieltää.

Teemu, älä, älä!  Asbestilevyt jo kiellettiin, kipsilevy on ainoa halpa ja helposti työstettävä palohidastelevy markkinoilla. Ei kaikki seinät ole betonista ja kun esim. keskusten allekin tarttee jotain palohidastetta olla...
Vaneri tai OSB olisivat hyviä, mutta kun tallin seinissä on nyt kipsilevyä ja ajattelin sen tuplata tulevien hitsauspöytien kunniaksi. (En tosin edes vielä tiedä, onko seinissä jo tuplat vai ei). Tulityötilan (joko tilapäisen tai vakituisen) perustaminen omaan puuhasteluautotalliin on lukemani perusteella aika hankala juttu erityisesti vakuutusyhtiöiden suuntaan, mutta palavaa materiaalia seinissä ... ei kiitos. 

Helsinkiläisenä olen erittäin tyytyväinen, että yleensä on tilaa, jossa puuhastella. Erilliset verstaat puu- ja metallitöille ei vaan onnistu, joten pitää jakaa käytössä oleva tila vaikka hitsausverholla, jonka lisäksi kipinöinnin suunta suojataan erillisillä hitsauspeitoilla.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 124
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #20 : 30-12-2017, 00:16:57 »
Vakuutus ei pahemmin ole itseä vakuuttanut. Hitsaamisen/kipinän on jälkeen on hyvä jäädä pariksi tunniksi vahtimaan ellei kyseessä ole täysin tyhjä pinnoittamaton betoni bunkkeri.

Olut on hyvä aine kosteuttamiseen. Parisuhteen ollessa päällä kannattaa vältellä päivittäisiä tulitöitä, käyttää vaikka niittejä kylmiltään esineiden liittämiseen.

On melko työlästä todistaa raunioista että tulityöt on tehty asiallisesti jälkivartiointia myöden ja sattui vahinko. Eihän niitä enää voi tapahtua.

Toisin sanoen kannattaa pitää tilat kunnossa ja huolehtia ettei paikka vahingossakaan pala. Palovakuutukseen ei kannata rahojaan antaa, siivous ja olut on parempi investointi.
Samoin varkaiden suhteen. Eipä se vakuutus hyvällä arvolla katso yli vuoden vanhoja työkaluja kun joku ne kähveltää. Arvo alenee jo avaamattomalle työkalulle kun sen verstaaseen vie.

Nimimerkillä koko omaisuus ilman vakuutuksia, poislukien talon palovakuutus ja pakollinen liikennevakuutus.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 278
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #21 : 30-12-2017, 10:45:50 »
Tutulla valui bensaa lattialle ja leimahti palamaan. Vakuutus korvasi työkalut ja tallin korjauttamisen. Itse hitsasin ennen ulkona, mutta tig on siitä kiva että ei kipinöi. Usein voi hitsata pyhähousut jalassa. Rälläköinnin korvaajaksi hommasin metallivannesahan.
Nauhahiomakone on kaksi kertaa käynyt kytemään kun hionut puuta ja myöhemmin metallia. Puupöly kytee pitkään. Verstaalle kannattaa asentaa lämmöstä reagoiva ja asuintiloihin ilmoittava hälytin niin pääsee reagoimaan ajoissa. Itsellä iso sammutin palo-oven ulkopuolella ja verstaan sisällä sammutuspeite.


Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 693
Vs: Verstaan sisäseinäpinnat vanerista?
« Vastaus #22 : 30-12-2017, 11:52:25 »
Mites elää levysaumassa? Lastulevyssähän ratkeaa saumasta.

Ei mitenkään. Silmämitalla jätin n. 1 mm rakoa levyjen väliin. Paksu paperitapetti ja maali päälle. Saumoja ei näy eikä mitään liikettä ole tapahtunut,