Kirjoittaja Aihe: Kiellettäviä asioita  (Luettu 11519 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 306
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #135 : 14-01-2018, 12:25:28 »
Samaa mieltä. Mutta samalla menetetään se suojatien merkitys. Jos ei tarvitsisi antaa tietä, tienhän voisi ylittää mistä tahansa.

Suojatie pitäisi olla autoilijaa varten vain tiedoksi: sillä kohdalla on ihmisten kulkureitti, vähän niinkuin hirvistä varoittava liikennemerkkikin.

Kai se suojatien kunnioituslaki on alunperin ajateltu sillä mielellä että on olemassa myös ruuhkaisia katuja ja jos kenenkään ei tarvitsisi antaa tietä, suojatiellä saisi odottaa tuntikausia. Ja edelleen pitää muistaa että ihmisiä on erilaisia kuin me ja jotkut eivät voi käsittää miten kauan autolla menee pysähtyä missäkin kelissä ja saattaa tulla virhearvioita kun lähdetään ylittämään tietä liian pienessä rakosessa. Toinen ääripää on ne, jotka ei uskalla ylittää tietä koskaan vaan aina kun horisontissa näkyy auto, jäädään odottamaan sitä.

Itse tulee suojatielle odottavan nähdessäni katsottua taakse peiliin ja jos perässäni ei tule ketään, turha pysähtyä antamaan tietäkään. Vastaavasti jos tiellä menee kaksi kaistaa samaan suuntaan, kannattaa katsoa peiliin ja jos takana tulee autoja, ei kannata antaa tietä. Riski siihen että joku tulee takaa vierekkäistä kaistaa ohi ja ajaa tietä ylittävien päälle on liian suuri. Mielummin rikon lakia kuin kannan syyllisyyttä loppuelämäni.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 676
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #136 : 14-01-2018, 12:30:28 »
sillon harvoin, kun kävelen suojatiellä, niin en todellakaan luota siihen, että autot pysähtyy. itsesuojeluvaistoa kuitenkin sen verran olemassa, että vaikka se yli ajava rekka olisikin syypää, niin ei se paljoa lohduta, kun on siellä rekan alla lytyssä.

itte ajan autolla suojateistä ohi vaan, jos näyttää siltä, että siitä hyvin kerkiää. mutta jos siinä on joku jo vähän niinkun odottamassa, niin stoppaan. välillä näkee sellastakin porukkaa, ketkä ei edes katso tuleeko autoja. ne vain kävelee suojatielle.. parit kerrat meinannu vetää jonkun tollasen dorkan ylitte, miltä ilmeisesti puuttuu vallan itsesuojeluvaisto. vähän sama, kun 2 pyöräsellä olen liikenteessä. ei ne kolmiot paljoa lohduta, jos auto tulee mopon kylkeen. aika varuillaan saa olla, vaikka olisikin etuoikeutettu ajamaan ja toisella olisi se kolmio.

norjassa tuo suojatie on melkein kun pyhää aluetta. suomalaisena siellä autoillessani, en aina oikein mainannut muistaa tuota norjalaista käytäntöä. välillä oikein hävetti, kun huomasin vetäväni suojatien ylitte samaa vauhtia, kun muutakin katua.. sveitsistä ei ole jäänyt mieleen mitenkään erityisesti suojatiet,  mutta seillä en olekkaan rampannut samalla tavalla, kun norjassa. varmaan ihan hyvin toimivat sielläkin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 676
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #137 : 14-01-2018, 12:33:11 »
tuo pysähtynyt autoilija suojatiellä on hyvä huomio. aina, kun suojatien eteen on joku stopannut, niin hidastan mateluvauhtiin. juurikin sen takia, koska siinä on riski, että joku kävelee sieltä auton takaa eteeni. ja onhan se lakipylälienkin mukaan pysähdyttävä. harmillisen usein näkee, että vetästään ohivaan täyttä laukkaa, vaikka viereinen auto olis stopissa. tuossa on jo oikea vaaratilanne.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 241
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #138 : 14-01-2018, 12:39:51 »
Suomessa on typerästi suojateitä vähän joka risteyksessä ja vielä monasti risteysten välissäkin. Useimmissa maissa, jossa suojateitä kunnioitetaan niitä ei edes yritetä laittaa vaikkapa 4 kaistaisen pääväylän yli muutaman kymmenen metrin välein, sen sijaan Suomessa sitäkin harrastetaan.

Jostain syystä joka ainoa paikka josta tien voi luontevasti ylittää on Suomessa taajamassa aina joko suojatie (mahdollisesti liikennevaloilla) tai alikulku. Ruotsissa esimerkiksi on usein koroke kaistojen välissä, jolloin voi ylittää tien puoliväliin kun on tilaa, ja jatkaa siitä kun toiseen suuntaan on tilaa. Tällainen ylityspaikka toimii hyvin kaupunkiympäristössä, jossa toisen suunnan liikenne katkeaa yleensä tiuhaan, mutta molempien suuntien liikenne ei juuri koskaan. Tällaiseen paikaan jos laittaa liikennevalot, niin ne haittaavat kaikkia liikennemuotoja. Suomalaisessa liikennesuunnittelussa ei ymmärretä, että suojatie haittaa autoilua ENEMMÄN kuin liikennevalot (tai haittaisi, jos liikennesääntöjä noudatettaisiin). Jo Helsingin kokoisessa kaupungissa autoliikenne menisi tyystin sekaisin ilman liikennevaloja, koska keskustassa ei voisi ajaa autolla juuri lainkaan, mikäli suojateitä noudatettaisiin.

Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että jokaisesta havaitusta liikennerikkeestä pitäisi suorittaa autokoulun kirjallinen osa uudestaan vuoden sisällä (jolloin sen voisi tehdä vaikkapa katsastuksen yhteydessä), ja jos törttöilee toisen kerran sen vuoden aikana, niin sitten viikon sisällä. Ja sama homma jos saa kolme huomautusta vuodessa.

Ja tähän ei mitään rajoituksia sen suhteen että onko korttia alunperin vai ei, myös kävelijät ja pyöräilijät testiin myös.  Rikesakkoja ei tarvittaisi lainkaan, saman tien päiväsakkoja jos jäisi se teoriakoe tekemättä. Ja jos ei mene läpi, niin sitten kortti pois ja lisää sakkoja jos ei mene läpi uudellakaan yrityksellä. Jos menee läpi, niin joko on opittu jotain (tai menetetty aikaa ja vaivaa jos rike oli tahallinen, eli ei siinä rangaistuksetta pääse.)

Tämä ihan siitä syystä että varsin suurella prosentilla ei ole liikennesäännöt hallussa. Esmes 50% autoista pyrkii väistämään pyörää siinä harvinaisessa tapauksessa että pyörätie ja autotie risteää, mutta 50% autoilijoista jättää väistämättä pyörää siinä erittäin yleisessä tapauksessa että pyöräilijä ajaa suoraan pyörätien jatketta ja auto tulee kolmion takaa tai kääntyy eteen.

Pyöräilijöistä varmaan 50% ei ymmärä että oikealta tulevaa pitäisi väistää kun ollaan tasa-arvoisessa risteyksessä (joita 99.99% kevyen liikenteen väylien risteyksistä suomessa on).

Autoilijoista ja pyöräilijöistä 50% ei ymmärrä että pyöräilijä joka ajaa kadulla on ihan kulkuneuvo siinä missä autokin (25% autoilijoista väistää aina, 25% autoilijoista ei koskaan, 25% pyöräilijöistä väistää aina, 25% pyöräilijöistä ei väistä koskaan.)

(ja prosentit tietysti hatusta ja ehkä hieman liioiteltuna, nythän ollaan pubissa... paitsi toi 99.99%, joka on varmaan alakanttiiin)

Mun mielestä niin kauan kuin valtio/kunta tekee voittoa sakoilla niin poliiseja/lappuliisoja on liian vähän.

Ja jotta pysyttäsiin topikissa, niin yksityisautoilu pitäis kieltää. >:D

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 711
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #139 : 14-01-2018, 12:44:00 »
...jotkut eivät voi käsittää miten kauan autolla menee pysähtyä missäkin kelissä ja saattaa tulla virhearvioita kun lähdetään ylittämään tietä liian pienessä rakosessa...

Tämän takia mielestäni pitäisi jalankulkijalla olla aina väistämisvelvollisuus. Jotkut jalankulkijat eivät edes vaivaudu katsomaan kumpaankaan suuntaan.

...Vastaavasti jos tiellä menee kaksi kaistaa samaan suuntaan, kannattaa katsoa peiliin ja jos takana tulee autoja, ei kannata antaa tietä. Riski siihen että joku tulee takaa vierekkäistä kaistaa ohi ja ajaa tietä ylittävien päälle on liian suuri. Mielummin rikon lakia kuin kannan syyllisyyttä loppuelämäni.

Näitä tilanteita hyvinkin näkee usein ja muutaman kerran on jalankulkija melkein jäänyt alle kun viereistä kaistaa ajava ei pysähdykään suojatien eteen. Tällaisissa paikoissa, jos jalankulkija jää selvästi odottamaan, en pysähdy ensimmäisenä koska se on vähemmän vaarallista, kun se viereistä kaistaa ohipaahtava ei kuitenkaan pysähdy.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 306
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #140 : 14-01-2018, 12:44:19 »
Ja kannattaa muistaa että liikenteessä ei ole oikeuksia, on vain velvollisuuksia. Valitettavan usein kuulee puhetta että "saa ajaa ensin, koska pyöräilijän pitää lain mukaan väistää". Ja välillä tulee tällaisista ihmisistä käsitys, että he varmaan nukkuisivat yönsä rauhassa jos ajaisivat liikennesääntöjen vastaisesti ajaneen pyöräilijän päälle. Hehän olivat lain mukaan oikeassa.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 711
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #141 : 14-01-2018, 12:51:27 »
Ja kannattaa muistaa että liikenteessä ei ole oikeuksia, on vain velvollisuuksia.

On, etuajo-oikeus, riippuen tilanteesta jollain säännöllä on määrätty kuka saa mennä ensin. Eihän se ollenkaan sujuisi jos kaikki vain olisivat väistämisvelvollisia, kaikki vain pönöttäisivät odottamassa toisiaan  >:D

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 241
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #142 : 14-01-2018, 13:02:22 »
Juu, etuajooikeus merkitään oheisella merkillä.

Muussa tapauksessa etuajo-oikeutta ei ole.
 

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 219
 • (Piilotettu)
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #143 : 14-01-2018, 13:23:09 »
Eikös tuo kuitenkin ole väistämisvelvollisuus kohdattaessa ja tässä tapauksessa se on vastaantulijoilla. Siis sillä vastaantulijalla on jossain siellä tieosuuden alussa musta ja punainen nuoli velvoittavassa pyöreässä merkissä.

Tuo sininen merkki on vain väistämisvelvoitteesta tiedoittava merkki, eli merkin etuajo-oikeuttaman ei sitä tarvitse noudattaa, kyllä hänkin saa väistää.

Etuajoikeutetun tien alkamisesta sitä ajavalle kertoo kärjellään oleva keltapohjainen neliö jossa mustavalkoinen surureunus.
Tämän oikeuden pättymisestä sillä erä kertoo samanlainen merkki, joka on pukenut ylleen mustan rähinäremmin.
« Viimeksi muokattu: 14-01-2018, 13:47:50 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 241
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #144 : 14-01-2018, 14:41:29 »
Taitaa liliana olla enempi oikeassa, joskin merkin virallinen nimi on kyllä "etuajo-oikeus kohdattaessa", ja liikennemerkit on käsittääkseni asetuksen tasoisia. Tieliikennelaissa ei ole etuajo-oikeus sanaa tietääkseni lainkaan.

Etuajooikeuttettu tiehän ei tarkoita myöskään etuajooikeutta sillä ajajalle, se vain tarkoittaa että tien kanssa ei risteä kuin teitä joilta tulevilla on väistämisvelvollisuus. Eli edelleen joudut väistämään vastaantulijaa vasemmalle kääntyessäsi. Ja tämä hyvin osoittaakin että jotta homma ei mene sekaisin voi olla vain väistämisvelvollisuuksia, jos näitä rupaa ajattelemaan oikeuksien kautta niin kolari rysähtää heti kohta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 563
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #145 : 14-01-2018, 14:43:58 »
 Tämmöisestä ei löytynyt etuajo-oikeutta:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 193
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #146 : 14-01-2018, 14:52:32 »
Tieliikennelaissa ei oikeus-sanaa esiinny tavan tallaajaa koskevissa pykälissä muuta kuin ajo-oikeus sanana. Tienkäyttäjillä on velvollisuus ja valvojilla oikeus poiketa niistä ja tietty oikeus valvoa. :)Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 85
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #148 : 14-01-2018, 22:43:11 »
Jos jonkun mielestä suomessa liikenne sujuu huonosti niin suosittelen lomamatkaa esim kairoon... autonvuokrausta en kyllä suosittele ;)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 678
 • (Piilotettu)
Vs: Kiellettäviä asioita
« Vastaus #149 : 18-01-2018, 20:31:36 »
Rami... minuakin kymmenkunta vuotta sitten puhelimessa keskustellessamme taisit neuvoa tuosta "lähetä"napin painamisesta. Mietitkö äsken itse.
Olet Panze oikeassa, en miettinyt riittävän tarkasti. Olisi pitänyt oivaltaa että viestiketju on purut ja hukkapätkät -osiossa, sehän on melkein kuin pubissa. Lisäksi aistin ettei kaikkia aiempia kymmenen sivun viestejä, varsinkaan vastauksia viesteihin oltu kirjoitettu kohteliaan ilmaisutavan tai edes huumorin merkeissä. Säikeen avaus on raflaava, siihen on helppoa ja oikeutettua kirjoittaa vastaukseksi perustelematon mielipide.

Sisältöä uudelleen lukiessa tulee edelleen mieleen iltapulumainen, perustelematon, poukkoileva ja lukijaa hyödyttämätön huutelu. Mun mielestä tasokas foorumikirjoitus on sellainen josta edes teoriassa voi olla lukijalle iloa ja/tai hyötyä. En toivo lisää sääntöjä.

Asiaan, säikeen hengessä: Mun mielestä kusipäät sekä Nissan Qashqait pitäisi kieltää. Edellisten yhdistelmä on Länsiväylän aamu- ja iltaruuhkassa yliedustettuna yleisvaaran aiheuttajana. Kieltolistalle voi mun puolesta panna myös ihmiset jotka käyttää termiä "laita sikaa" määrittelemättä ehdotetun tuotteen tyyppiä tarkemmin sekä huokailijat joiden mielestä ennen kaikki oli paremmin. Lisäksi ehdotan sanan "turhake" kieltoa koska sen käyttö edistää merkittävästi empatian ja avarakatseisuuden puutetta.
Aiempi käyttäjätunnus rallirami