Kirjoittaja Aihe: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta  (Luettu 1451 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 180
 • (Piilotettu)
Aloitan tällaisen ketjun, kun ihan pakko oli päästä kehumaan vanhaa ostostani.

Joulun alla leikkasi käsikutterista kutterin vetohihnan puoleinen laakeri kiinni. Kun en ollut varma moniurahihnapyörän liitostavasta, niin vein koneen oikein korjaamolle. Tuomio oli:"Ilman muuta kannattaa laakeri vaihtaa", vaihtoi sitten kaikki, myös moottorin laakerit.
Tuossa kirjatessani toimenpiteen koneiden huoltokirjanpitoon (joilakin on omituisia tapoja), huomasin ostaneeni koneen helmikuussa 2002 käytettynä.

Siis 15 vuotta, vähintään muutamana päivänä kuukaudessa käytössä. MAKITA 1923B sähköhöylä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 275
 • (Piilotettu)
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #1 : 03-01-2018, 20:02:31 »
Olen ilmeisesti tehnyt hyvät kaupat koska minulla on juuri näitä 2 kpl, käytettynä ostettuja molemmat. :happy:
Toiseen olen vaihdattanut laakerit. Tyytyväinen olen ollut.


Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Valvoja
 • Viestejä: 2 543
 • (Piilotettu)
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #2 : 03-01-2018, 20:04:45 »
Panasonic mikroaaltouuni. Ikää reipas 31 vuotta. Muutaman kerran avattu ja puhallettu paineilmalla pölyt pois. Kai tuokin työkone on.
- Halpa ja hyvä on yleensä eri paketeissa -

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 992
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #3 : 03-01-2018, 20:11:32 »
Mun on pakko kehua ihan klassista pumppumeisseliä. Loppukesästä ruuvailin moisella vehkeellä reilusti toistasataa messinkistä urakantaruuvia. Vehjes toimi kuin "junan vessa" eikä yksikään ruuvinkanta mennyt pilalle. :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 821
 • (Piilotettu)
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #4 : 03-01-2018, 20:14:44 »
Nykyistä taloani rakentaessani  1976, jouduin ostamaan mm B & D käsikutterin, kun piti höylätä yläkerran  kierot lattiavasat samaan tasoon. Tein sahaan kiinnitysrungon, näin siitä tuli ensimmäinen sähköinen oikohöyläni. Höylä on edelleen toimintakunnossa ilman korjauksia.
Muista; Elämä on nyt!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 096
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #5 : 03-01-2018, 20:43:19 »
Sain kuusivuotiaana 'timpurin työkalut', eli vasaran, sahan ja hohtimet naulapusseilla. Muilla vehkeillä ei muistaakseni tehnyt mitään, mutta hohtimet on pakissa vieläkin laatoitushommissa nakertamiseen. Ei paha. Ei ne hyvät ole, mutta toimii.

Ensimmäinen itse ostamani työkalu on n.12 vuotiaana hommaamani sorkkarauta (??) hinta oli kundin iän mukainen eli halpa. Rakennellessa käytössä minulla kokoajan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 17
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #6 : 04-01-2018, 00:24:19 »
Itselläni on isältä "perinnöksi" jäänyt Black & Deckerin kuviosaha 25 vuotta vanha kuviosaha joka toimii edelleen. Siinä on hinta/laatusuhde kohdillaan

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 123
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #7 : 04-01-2018, 07:45:52 »
Rocketin 16 unssin vasara, ostettu 25v sitten ammattikouluun ja siitä lähtien ollut tasaisesti käytössä. Osan aikaa kokopäiväisesti ja osan aikaa ajoittaisesti.

Nyt kesällä päästin vasaran eläkkeelle kun alkoi putkivarsi näyttämään heikolta naulojen nyppimisessä ja en malttanut antaa sen hajota. Tarkkuutta vaativat naulaukset teen silti vielä sillä.
Kun itse tekee, tulee juuri sellainen kuin sattuu tulemaan...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 071
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #8 : 04-01-2018, 11:18:48 »
Isältäni perin B&D käsikutterin, astettu 1970-luvun puyolivälissä. Käytetty monella talotyömaalla, veneitä on ntehty (paljon höyläystä) ja toimii edelleen. Vetohihna alkaa olla melko hapero, mistähän saisi uuden?
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 285
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #9 : 04-01-2018, 12:25:04 »
Joskus ostin Viipurin kauppahallista titaanisen sorkkaraudan. Sillä on purettu paljon ja erityisesti pään yläpuolella tehtävissä hommissa kätevä. Ostin sen heräteostoksena nuorena kossina ja kun tajusin myöhemmin sen arvon ja kyselin kauppahallista saavatko jostain hankittua samanlaisia lisää, niin ei onnistu kuulemma. Kysyin myös titaanisia rengasrautoja ja kun kysyivät montako tarvitsisin, sanoin että ostan kaikki mitä saavat hommattua. Ei onnistu niidenkään hankinta enää.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 608
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #10 : 04-01-2018, 13:18:36 »
poravasara. merkkiä, enkä mallia muista mutta sellanen halpa kiinalainen vekotin sds istukalla. ostin tuon alunperin talon remonttia varten, kun piti vähän betonisia seiniä piikata pois. on aika kevyt ja pieni, mutta potkua on kauheesti kokoonsa nähden. piikkailin sillä lähestulkoon 50 neliötä yhteensä. aluksi tarkotus oli vain noihin pariin seinään sitä käyttää, mutta osottautu niin hyväksi ja kestäväksi, että painelin sillä sitten meneen lattioitakin varmaan 40 neliöö. lopulta selkä ei oikein kestänyt ja hain loppujen lattioiden piikaamiseen ison ja painavan koneen vuokraamosta. melkein kätevämpi oli tuo pieni kiinalainen.. ja kone kesti koko remontin ja on täydessä iskussa vieläkin. maksoikohan se jotain 70 euron luokkaa. oletus oli, ettei kestä kun hetken, mutta niin se vain toimii vieläkin. setissä tuli useampi erilainen terä ja vaseliinia ja vaihtohiiletkin. hintalaatusuhde täys kymppi!

kiinalainen sorvi/jyrsin yhdistelmä. se on ollut hintaansa nähden hyvä vekotin. on siihen saanut remonttiakin tehdä aika paljon, mutta on se myös eniten käyttämäni työkalu. vielä pitäisi korjata automaattisyötöt. ne meni rikki jo jonkin aikaa sitten, mutten ole jaksanut korjata. varaosatkin on jo olemassa.

everlastin ac/dc tig hitsauskone. se on toiseksi eniten käyttämäni työkalu. arviolta ainakin 6kpl 20 litran argonipullollista sillä olen hitsannut ja päälle vielä kohtuullinen määrä puikkohitsausta. toimi moitteettomasti vielä pari päivää sitten, mutta nyt on HF kipinä hukassa. korjaan jahka jaksan ja kerkiän. hintalaatusuhde tässäkin aika lähellä kymppiä. tuon kipinän rikkoontumisen takia ei täysiä pisteitä saa.

peräkärry. ylikuormaa on kuskattu ja laidat on vääntyneet yms. vähän kuppasessa kunnossa, mutta on kestänyt ja toiminut aika hyvin. 7 pistettä, koska vaatisi huoltoa.

ja sitten vuoden 1988 190E mersu. kait sekin työkalu on, kun sitä aika paljon sellaseen käyttöön käytetään. peräkärryä, venetraileria, rakennustarvikkeita yms. kuskataan tämän tästä. hyvä auto ajaa ja todella halpa huoltaa ja korjata. erinomainen vekotin sekin ja ilman mitään turhuuksia ja ylimääräsiä sähköjä. vikavapaa ei ole sekään. yhden moottorin olen siihen vaihtanut, kun ostin auton liikkeestä, enkä ollut tietoinen, että öljynpaineen varotusvalot, eikä mittari toiminut. näytti viisari täysiä paineita kokoaika. oli talvi ja kova pakkanen. huohotin jäätyi ja kone sylki öljyt mittatikun kautta pellolle. huomasin vian liian myöhään ja kone leikkasi kiinni. tuon jälkeen korjasin mittariston viat ja vaihdoin toisen konee. käytetty moottori maksoi 150e valmiiksi irrotettuna. eli on todellakin halpa ylläpitää. sille pisteitä yleisestä toimintavarmuudesta ja muusta toiminnasta n. 8/10. pensaa syö liikaa, niin siitä miinusta.

milwaukeen pikkurälläkkä. tuo on aika uusi työkalu, niin kestävyydestä en osaa vielä sanoa mitään. mutta käytettävyydeltään on hyvä ja tosi ahkerassa käytössä. äänitaso on aika matala vs halppis rälläköihin. tosin tuolla hiljaisuudella nyt ei kovin suurta merkitystä ole, koska työskennellessä sitä meteliä tulee kuitenkin sen verran, että luurit on oltava korvilla.

bilteman paineilma vinku. todella pieni ja näppärä ja on myöskin aika ahkerassa käytössä. täysin toimintavarma ja lähes huoltovapaa. öljyä pitää suhauttaa sillon tällön ja siinä kaikki. 10/10 pistettä.

kotikutonen paineilmatehosteinen nestekaasutoho. on hyvä työkalu. jaksaa tehdä lämpöä enemmän, kun normaali toho. tuolla sulaa jo rautakin. hyvä esim. kovajuotoksiin. ei sentään happi-asetyleenille pärjää, mutta perus tohoa huomattavasti kuumempi liekki. miinuksena vaatii kompuralta aika paljon tehoja, jos haluaa paljon kilowatteja pihalle. 10/10. ei vikoja ja toiminta varma.

niin ja kompressori! aika pitkälti kotikutonen sekin. runko, moottorin kiinnitys ja hihnan kireyden säätö ja hihnapyörät täysin itse tehty. putkistot ja jäähdytin, takaiskuventtiili, moottori, sekä säiliö kaupasta ostettuja. kokoonpano ja suunnittelu by pera8x. pyörii aikapitkälti päivittäin, eli on kovassa käytössä sekin. miinuksia: kaksi kertaa moottori kyrvähtänyt ja kaksi kertaa painekytkin kyrvähtänyt. ja kerran leikkasi kiinni kampiakselin laakereilta, kun oli päässyt öljyt vähän vähiin.. liukulaakerit. korjaantu pienellä hoonaamisella. kannesta hajosi yksi venttiili. siihen rakentelin uuden ja taas on toiminut. tälle pitää antaa pisteitä vain 8 koska on hajoillut. muuten kyllä hyvä ja tehokas kompura kohtuu pienillä kustannuksilla.

eiköhän tuossa ollut ne tärkeimmät ja eniten käytetyt.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 180
 • (Piilotettu)
Vs: Kehu kestävää ja hyvää työkalua / konetta
« Vastaus #11 : 04-01-2018, 20:42:10 »
Kun täällä jo kehuttiin perinnöilläkin niin jatketaan...

Mulla on omien vinkojen lisäksi 21 kpl isäukolta perinnöksijääneitä vinkoja. Niistä neljä kappaletta on valuleukaisia FAX merkkisiä kokoa 250x120 ja 200x100. Nämä neljä puristinta isäukkoni oli saanut äidinäitini isän peruina, joskus ennen sotia. Nämä vinkat hankittu ehkä 1900 luvun alussa, tämä esi-isäni oli syntynyt joskus 1860-luvulla. Molemmilla ukoilla vinkat ovat olleet päivittäisessä puusepäntyössä käytössä. Minäkin niillä harrastellut parisen kymmentä vuotta.

Tekeeko kukaan enää ikuisia työkaluja?