Kirjoittaja Aihe: Sikalasta verstas  (Luettu 3930 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 7
Sikalasta verstas
« : 04-01-2018, 18:08:39 »
Tervehdys,

Palstan asiantuntijuus vaikuttaa melkoiselta joten rohkenen kysyä neuvoa. Siirryin vuosi sitten kaupungista maalle ja talon mukana tuli liuta talousrakennuksia (puuvaja/autotalli, aitta, lato, maakellari ja sikala/kanala). Päärakennuksessa tullaan tekemään remonttia pitkään ja muutenkin korjausvelkaa on päässyt kertymään joten jonkinlainen työtila pitäisi rakentaa. Aikanaan sikalana/kanalana toiminut talousrakennus valikoitui kohteeksi. Toistaiseksi ainoat muutokset rakennukseen on oviaukon suurentaminen jotta kohdalle sattuneet sopivan hintaiset koneet saatiin sisälle, ja riittävän maakaapelin hautaaminen pihan poikki (45m).

Itse rakennus:
ulkomitoiltaan n.20x8m. Tila muodostuu suuresta sikala-osasta ja kahdesta huoneesta. Lisäksi toisessa päässä on alakerta jossa sijaitsee pihasauna ja vanha lämmityskeskus (ikivanha käytöstä poistettu öljypoltin+säiliötila). Hormeja on 4.

-Seinät ovat n. puoli metriä paksut ja rakenteeltaan betonitiili-ilma-kevyttiili?-ilma-betonitiili.
-Alapohja: eristämätön 12cm pohjavalu jonka päällä piki? ja pintavalut kaadoilla. pari suurehkoa viemäriä.
-Välipohja: 20cm betonia, sisäkorkeus 220, pari tukittua aukkoa (1x1m) heinävinttiä varten eristeenä betonin päällä 20cm purua ja olkea/heinää toinen mokoma


kuvassa oleva väliseinä isossa tilassa ei ole vielä tehty.

Konekanta tällä hetkellä:

Liukupöytäsirkkeli, Schneider mitat n. 3x3m paino 300kg?
Vannesaha, Luna, malli: iso (korkeus 2m): paino 220kg
Oikotasohöylä pitkänreijän poralla, valurautakone, painoa n900kg
Pöytämallin pylväsporakone
Puruimuri Coral Handy
+pari jiiri/katkaissahaa ja kaapillinen laukkuvehkeitä.

ja itse asiaan eli kysymykset:

1. Toiveena olisi peruslämmin (+10c?) tila jonka voisi tarpeen mukaan lämmittää työskentelylämpöön (15-18c), Miten tämä kannattaisi toteuttaa?

2. Lattia on tällä hetkellä heikossa kunnossa, pintavalut/tasoitteet irtoilevat, öljyläikkiä jne. Pysyyko lattiatasoite kiinni likaisessa/huokoisessa lattiassa edes huolellisen puhdistuksen/hapotuksen jälkeen? Kivipöly ei tee hyvää koneille/terille.

3. Miten konekanta olisi järkevin asetella? Entä muut työskentelytila? Oma haasteensa tilaan tuo 3 kpl tukipylväitä keskellä tilaa.

Omat alustava ajatus: siirrän koneet ja rojut toiseen päähän- rakennan väliseinän- lattia piikataan auki- finnfoamit ja uusi valu (vesikiertoisen lattialämmitys)-rojut takaisin ja samat homma toisella puolelle (tai vaihtoehtoisesti jättää sen kylmäksi). Lämmitysjärjestelmäksi puu/yhdistelmäkattila reilulla varaajalla oletuksena että iso varaaja ja riittävän paksu laatta varaavat lämpöä. Miten työskentelylämpötilan nosto kannattaisi hoitaa?
       


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 802
 • (Piilotettu)
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #1 : 04-01-2018, 20:39:50 »
Onnittelut hyvästä hankinnasta!!!!!!!!!!!
Muista; Elämä on nyt!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 703
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #2 : 04-01-2018, 21:01:24 »
Hienot tilat verstaalle,pellettitakka on helppo ratkaisu lämmönnostoon.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 123
 • (Piilotettu)
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #3 : 04-01-2018, 21:13:37 »
Käytöstä poistettu vanha sementtitiilinen navetta se palvelee mullakin nykyisenä verstastilana.
Muutostyö alotettiin 2004 ja vuoden päästä oli viimeset ovilistat paikoillaan.
Lämmintä tilaa noin 100 m2  kylmää varastoa  200
Lämmitysmuotona puulla toimiva omavalmisteinen lämminilmakehitin , ja thermo betox 50 kw sekä 8 kw käytetty ilmalämpöpumppu
pukuhuone ja vessatilassa sähköpatteri.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 075
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #4 : 04-01-2018, 21:14:08 »
Mielestäni kaavailemasi lattian uusiminen ainakin minun mielestä kannatettava toimenpide. Saat samaan syssyyn eristeet, lämmitykset ja suoran lattian.

Purkutöissä muista vain se, että jos ratapölkky tuoksahtaa niin välittömästi työt seis ja asbestipurkajat paikalle.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #5 : 04-01-2018, 22:17:41 »
Hienot tilat verstaalle,pellettitakka on helppo ratkaisu lämmönnostoon.

Jos ei halua tehdä pellettejä, niin puulämmitteinen metallirakenteinen kamina tekee nopeasti lämpöä jos peruslämpö on vesikiertosysteemillä. Kaminan päällä saa keiteltyä myös kahvit.  :D

Mielestäni kaavailemasi lattian uusiminen ainakin minun mielestä kannatettava toimenpide. Saat samaan syssyyn eristeet, lämmitykset ja suoran lattian.

Tuota minäkin äänestän. Vanhassa kostessa sikala/kanala lattiassa ei varmaan oikein pinta-aineet kestä. Samoin vanhan käytön "tuoksuja" voi betonista nousta vielä pitkään.

Salaojat/veden poisto + sepelikerros uuden lattian alle, niin lattia pysyy kuivana eikä synny ikäviä kasvustoja.  O0

Purkutöissä muista vain se, että jos ratapölkky tuoksahtaa niin välittömästi työt seis ja asbestipurkajat paikalle.

Lienee kai halvempaa tehdä kokonaan uusi rakennus kuin suorittaa "asbestihälytys" (=näytteitä labraan, kallis purkufirma, asbestijätteet käsittelyyn, jne)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 532
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #6 : 04-01-2018, 22:44:46 »
hienot työtilat olet hankkinut! O0

joo, unohda kaikki aspesti firmat, ellet hakua väkisin köyhtyä..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 194
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #7 : 04-01-2018, 23:24:00 »
Onnittelut hankinnasta. Kateeks käy kun on paljon tilaa....

Jos sää nyt pystyt siellä jotenkuten touhuamaan niin ehdottaisit että kattelet rauhassa koska tilan käytön ja kokemuksen mukaan muotoutuu se mitä kannattaa ja haluaa tehdä. Sitähän sanotaan että ennen talon remonttiakin pitäisi vuosi asua ja "kuunnella" taloa jolloin muototuu se mitä oikeasti haluaa ja mikä toimii.

Voithan jotakin pahimpia paikkoja lattiassa kokeilla paikata jolloin näet rupeaako pysymään. Onko lattia muutoin ehjä eli onko siinä halkeamia tms.? Jos koko lattian uusit niin se on kuitenkin isohko kustannus kaikkinensa joten tarpeelisuutta kannattaa miettiä veli euronkin kanssa.

Kamina on nopea mutta pitää mitoittaa oikein suhteessa tilaan. Ilp on toinen nopea tapa. Lattilämpö hyvä peruslämmöksi mutta hidas jos pitää nopeasti nostaa. En tiedä joko lattilämmitysputkiin saa silleen että löytyy helposti, joitain koneita tms. voi joutua pulttaan lattiaan kiinni ja silloin hyvä tietää missä putket menee.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 7
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #8 : 05-01-2018, 08:58:40 »
Lainaus
Salaojat/veden poisto + sepelikerros uuden lattian alle, niin lattia pysyy kuivana eikä synny ikäviä kasvustoja.

Salaojat sisäpuolelle? Rakennukset ovat hiekkaharjun päällä (73metriä hiekkaa) ja kaikki sadevesi tuntuu menevän suoraan läpi maasta.

Lainaus
Onko lattia muutoin ehjä eli onko siinä halkeamia tms.? Jos koko lattian uusit niin se on kuitenkin isohko kustannus kaikkinensa joten tarpeelisuutta kannattaa miettiä veli euronkin kanssa.
itse päälaatta on ehjä. Lattiaan on vuosien varrella tehty useampia paikkauksia/täyttöjä joista osa irtoaa potkimalla tai viimeistään petkeleellä. Kuivasta lattiasta nousee vain jatkuvasti sementtipölyä. Päätalossa suoritetaan piikkaus/valutöitä alkukesästä joten ajattelin samalla kerralla tilata täyden auton betonia. Oletettavasti suurin osa raudasta on laitettu kattoon joten piikkaus sujunee suhteellisen kivuttomasti. Voin laittaa viikonloppuna lisäkuvia lattiasta raadin arvosteltavaksi.

Lainaus
joo, unohda kaikki aspesti firmat, ellet hakua väkisin köyhtyä..
60-luvun lisäsiiven kartoitus 550€, 3.5m putkieristeen poisto+ 2 neliötä kattolevyä= 1600€ (ALV 0%), Omalta osaltani asbestihommat sai jäädä siihen.

Lisäkysymykset

1. Onko tuolle lattian valulle kahdessa osassa mitään estettä?
2. kestävätkö lämmitysputken koneiden alla? entä laatan paksuus


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 132
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #9 : 05-01-2018, 10:16:57 »
Tollaisesta minäkin haaveilen...

Pari ajatusta....

Nuo koneet ovat aika kevyitä, joten sillä perusteella en hirveesti lähtis lattiaa rakentamaan uusiksi (etenkään kokoalalta). Minä pidän puulattioista.

Voiko osan verstaasta jätää koneille pölynhallinnan, puruputkiston/sähkösyöttöjen kannalta? Konekantahan muuttuu ja niitä joutuu varmaan vähän siirtelemään, niin joku neliö tukevampaa betonilattiaa, ehkä "kanaali" yhdelle seinustalle puruputkia varten ja yksi kaapelihylly sähköille yms. Jos kaikki vetää pintavetona tai roikkumaan katosta, niin kohta on hirvee rytölaavu.

Voisko osasta alasta vaan "stabiloida" tasoittaa lattian em. konetasoa hieman alemmaksi ja laitta jonkunlaisen puulattian koolauksen päälle? Puulattia ei tunnu niin hirveen kylmältä, helppo huoltaa ja jos muutoksia/seinien siirtelyjä tulee, niin verrattomasti vähemmän arpomista kun lattialämmitysputkien kanssa. Lattiapinnat olis kiva olla suunnilleen samassa tasossa ja huoneet ilman kynnyksiä sisällä vaikka oliskin ovia. Pyörillä on aina kiva kuljetella jotain.

Erottasin tosiaan koneet puhtaammasta tilasta. Ja mieluusti vielä erikseen metallikoneet puukoneista. Ne vaan ei sovi yhteen.

Sitten kannattaa miettiä viellä olisko tarpeen jonkinlainen "varasto" materiaalielle hyväksi? Ehkä vielä ulkooven vieressä, että siitä on helppo tuoda kamat sisälle kaapan ja levysirkellin viereen? Siitä sitten materiaali höylän kautta lähemmäksi jyrsimistä/liitoksentekoa ja kokoamispöytää kohti.

Samoin miettisin että tarviitko jotain "maalaustilaa" tai "tulityötilaa", niidenkin sijoittelu ja rakenteet olisi kiva tietää etukäteen, niin ei tule sitten purkamista ja/tai kerrosrakenteita.

Noissa vanhoissa rakennuksissa on ongelmana hajut, koska kusi yms. ammoniakki on imeytynyt varmaan melko syvälle rakenteisiin. Toisaalta jos se on ollut jotain 10 v tyhjiltään ja tuuletettu, niin haitta on huomattavasti pienentynyt.

Minä en ole mikään hirvee lattialämmityksen fanittaja verstaissa...ensinnäkin verstashan ei muuten vaadi alapohjan eristystä samassa suhteessa kun asuinrakennus, lattialämmitys taas kasvataa lämpöhäviötä alapohjan kautta. Toinen juttu on muutokset: Seinien siirtely, koneiden siirtely ja tilan käyttötarkoituksen muutos aiheuttaa päänvaivaa. Lattialämmityksen etuhan on "mukavuuslämpö", mutta verstassa harvemmin tassutellaan paljainjaloin.

Minä harkitsisin "pattereita" siis nestekiertoisia, koska jos niiden putket on "kanaalissa" tai pinta-asennuksena, niin muutostyöt on verrattomasti helpompia eikä ylläpito lämpö vaadi hillitöntä määrää näitä pattereita, etenkin kun työskentelylämpö ylläpidetään puulämmityksellä tms.

Nää nyt oli vaan mun ajatuksia, mieltymykset ja paikalliset olosuhteet voi olla erilaiset kun mun pääkopassa syntynyt kuva.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 194
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #10 : 05-01-2018, 11:14:58 »
Lainaus
Onko lattia muutoin ehjä eli onko siinä halkeamia tms.? Jos koko lattian uusit niin se on kuitenkin isohko kustannus kaikkinensa joten tarpeelisuutta kannattaa miettiä veli euronkin kanssa.
itse päälaatta on ehjä. Lattiaan on vuosien varrella tehty useampia paikkauksia/täyttöjä joista osa irtoaa potkimalla tai viimeistään petkeleellä. Kuivasta lattiasta nousee vain jatkuvasti sementtipölyä. Päätalossa suoritetaan piikkaus/valutöitä alkukesästä joten ajattelin samalla kerralla tilata täyden auton betonia. Oletettavasti suurin osa raudasta on laitettu kattoon joten piikkaus sujunee suhteellisen kivuttomasti. Voin laittaa viikonloppuna lisäkuvia lattiasta raadin arvosteltavaksi.

Lisäkysymykset

1. Onko tuolle lattian valulle kahdessa osassa mitään estettä?
2. kestävätkö lämmitysputken koneiden alla? entä laatan paksuus

Ok, tuosta päätalon rempasta saat sitten jotain synergiaetuja, samaten saat tuta piikkaushommasta...
Itse käyttäsin jotain specialistia paikan päällä. Jos itse laatta on ehjä niin se jo itsessään on aika iso etu.
Mä olen itse oman kellarin lattian tehnyt useammassa osassa ja ei siinä mitään ongelmaa ole ollut. Reunat ja Saumakohdat sitten vaan huolella ettei jää pykälää tms, pienikin pykälä osaa pitkässä juoksussa tympäistä.

Btw:Onko noille mainitsemillesi tolpille erilliset anturat vai onko ne tehty lattian päälle? Semmoisiakin on nähty...
Tuleeko sulla tuo kattila ja varaaja lämmitys pelkästään tuolle vestaalle? Meinaan sulla on aika iso ala lämmitettävää ja sitähän ei saa päästää jäätymään.

Niin ja nämä kaikki sitten harrastelija remontoijan kommentteja puutteelisilla tiedoilla joten ei uskalla edes perävalotakuuta antaa.


Korjattu rikkoutunutta lainausketjua
Antti
« Viimeksi muokattu: 05-01-2018, 19:08:54 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 7
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #11 : 05-01-2018, 13:56:51 »
Lainaus
Btw:Onko noille mainitsemillesi tolpille erilliset anturat vai onko ne tehty lattian päälle? Semmoisiakin on nähty...
Tuleeko sulla tuo kattila ja varaaja lämmitys pelkästään tuolle vestaalle? Meinaan sulla on aika iso ala lämmitettävää ja sitähän ei saa päästää jäätymään

Tolpilla on todennäkisesti omat anturat (tai ainakin paksumpi laatta) porailen ja selvittelen. Työtilan osuus isosta tilasta olisi n 50-60m2. Toinen puoli olisi plussan puolella pysyvää varastotilaa ja joskus aikanaan metallityötila. Kulutuslukemia tuosta rakennuksesta ei ole entuudestaan. Sijainti lounaassa rannikolla eli kovia pakkasia  on maks 2 vk/vuosi, muuten sahataan nollan molemmin puolin. Uutta laattaa puoltaisi eristetehtaan läheisyys (2. laatua saa tutulta myyjältä edullisesti)

Lainaus
Nuo koneet ovat aika kevyitä, joten sillä perusteella en hirveesti lähtis lattiaa rakentamaan uusiksi (etenkään kokoalalta). Minä pidän puulattioista.
Sisään nostaessa tuntuivat kyllä painavilta :). Sisäkorkeus (2200mm) ja erityisesti vannesahan korkeus ei anna juurikaan mahdollisuutta nostaa lattiatasoa, ehkä max 2cm?

Lainaus
Noissa vanhoissa rakennuksissa on ongelmana hajut, koska kusi yms. ammoniakki on imeytynyt varmaan melko syvälle rakenteisiin. Toisaalta jos se on ollut jotain 10 v tyhjiltään ja tuuletettu, niin haitta on huomattavasti pienentynyt.
Viimeiset siat ja kanat poistuivat 70-luvulla. Tuoksu on nykyisin "mieto".

Lämpimän ilman johtaminen tuon viileämmän varastotilan läpi aiheuttaa myös päänvaivaa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 132
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #12 : 05-01-2018, 14:47:32 »
Ai se on noin matala?

No pääsekös alaspäin? Edes tarvittavien kanaalien verran, koska jos tuohon huonekorkeuteen laittaa vielä puruputket, niin vain pygmi mahtuu alitte.

Tai sitten koneet seinälle ja taakse puruputket.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 802
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #13 : 05-01-2018, 15:04:29 »

Salaojat sisäpuolelle? Rakennukset ovat hiekkaharjun päällä (73metriä hiekkaa) ja kaikki sadevesi tuntuu menevän suoraan läpi maasta.

Tuollainen kuivalle hiekkamaalle ilman eristeitä valettu lattia ei edes ole mikään huonoin mahdollinen lämmitysmielessäkään.

Ja eteläsuomessa (isohkon)rakennuksen alle jäävän maaperän lämpöhän on jotain lähempänä kymmentä astetta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 562
Vs: Sikalasta verstas
« Vastaus #14 : 05-01-2018, 16:43:13 »
Jos lattiaa alkaa uusimaan niin itse en jättäisi lattialämmitysputkia pois, kustannuksena ei mikään tolkuton. Tunnen pari henkilöä jotka on tuota harmitelleet jälkikäteen. Toki jos luulee että tulee koneita jotka haluaa pultata lattiaan ja haluaa pelata varman päälle niin varaa alueen johon ei tule putkia.