Kirjoittaja Aihe: Vesijohtoputkiston paineen käyttö  (Luettu 1907 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 157
Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« : 09-01-2018, 14:55:13 »
Joskus kävin jossakin Lahden alueen AMK:n workshopissa jossa mietittiin tulevaisuudennäkymiä amiksen opetuksessa yms. Siinä jollain rastilla yks opettaja mainitsi sivulauseessa, että uskoo vesijohtoputkiston painetta käytettävän jossain hyödyksi. Omat fysiikantaidot ja -ymmärrys ei riitä enempään tutkintaan, mutta oliko siinä jotain perää? Joku tiskipöydän sivussa oleva härveli jolla vois vaikka maitopurkit puristaa kasaan tai jotain muuta? Tai voisiko putkistoon asentaa jonkinlaisia pikku generaattoreita, jotka pyöris ja tuottais jonkun yksikön sähköä aina kun vettä lasketaan?


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 132
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #1 : 09-01-2018, 16:12:03 »
Kyllähän sitä painetta käytetään jo nyt veden siirtoon, puhdistukseen aina kun suihkutelaan astioita keittiössä tai autoa pestään/huuhdotaan puutarhaletkulla.

Kokolailla vähissä on kuitenkin mahdollisuudet käyttää laajemmin "vesihydrauliikkaa" vesijohtoverkon paineella. Ensinnäkin kokonaishyötysuhde on matala voimansiirrossa vesijohtoverkolla. Toisekseen paine ja virtaus vois olla järkevää jossakin ihan erikoiskäytössä.

Tavallisesti paine on välillä 3-5 bar. Veden virtausnopeus putkissa on tavallisesti 0,5 - 1 m/s, josta virtaama tulee edelleen poikkipinta-alan mukaan. Lopputuloksena saatava energia ei ole suuri.

Tiedän hanojen sisäisen ohjauksen lisäksi kaksi erikoistuotetta:
1: hupituotteeksi laskettava suihkupää, jossa oli pieni turbiini tuottamassa sähkä parille ledille. Saattoi olla veden lämpötilan näytö ja/tai virtaus eri värisillä ledeillä. Kaliforniassahan tehtiin tiettäväksi suihkuveden rajoitusta, samalla kun rikkaiden nurmikkoa ja golfkentää kasteltiin estottomasti.
2: Oliko joku lahtelainen keksijä/firma suunnitteli vanhuksille nostolaitetta kylpyhuoneeseen. Siinä oli ideaakin, koska noin matala paine on lähtökohtaisesti turvallisempi kun joku verkkosähkölaite kylppärissä pesujen ja saunomisen aikana. Lisäksi kylppärissä käytetään vettä muutenkin ja hanaan liitettävän laitteen tihkuminen tms. ei ole mikään katastrofi. Saatavat liikenopeudetkin on turvallisia noin pienillä tehoilla eikä missään tilanteessa vanhuksen nostimesta tule katapulttia.

Minä en usko mihinkään purisimiin yms. Usasakin keittiössä oli noita silppureita, jotka pilkkoi viemäriin menevät ruokajätteet, mutta ne kävi sähköllä ja huutivat kun pölyimuri.

Pari viitettä USA:n koska ne rakastaa kaikkia härpäkkeitä melkein yhtä paljon kun japanilaiset.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 392
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #2 : 09-01-2018, 16:18:07 »
Onhan tuo vesihydrauliikka jo parisataa vuotta vanha keksintö: https://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_power_network

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 802
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #3 : 09-01-2018, 16:25:14 »
Onhan tuo vesihydrauliikka jo parisataa vuotta vanha keksintö: https://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_power_network
Tauru ehti ensin,  joskus muinoin on tosiaan ollut mm hydraulihissejä.

Tossa kuitenkin vielä pari linkkiä aiheeseen:
http://www.lowtechmagazine.com/2013/09/power-from-the-tap-water-motors.html
http://www.lowtechmagazine.com/2016/03/hydraulic-accumulator-power-water-networks.html

AMK-ope oli selkeesti ajan hermoilla  ;D

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 137
 • (Piilotettu)
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #4 : 09-01-2018, 17:32:05 »
1970 luvulla olin hetken aikaa liimapalkkitehtaalla töissä. Liimapuupalkin soirot koottiin kallellaan olevaan petiin ja kun palkki oli kasassa laitettiin sen päälle leveä kangaspaloletku litussa. Letkun päälle nostettiin puristuspalkit jotka lukittiin petissä oleviin reikiin tapeilla. Paloletkuun laskettiin vesijohtoverkosta niin paljon vettä kuin mahtui ja sitten hana kiinni. Lopullinen puristuspaine pumpattiin putkarien käyttämällä koeponnistuspumpulla. Oliskohan paine nostettu kymmeneen bariin.

1980 luvulla siellä oli jo hydraulisesti toimiva palkkipuristin, jossa palkkien esijännityskaarevuuskin saatiin petiin hydraulisesti.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 137
 • (Piilotettu)
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #5 : 09-01-2018, 17:36:30 »
1980 luvulla haaveilin rakentavani tällä paloletkusysteemillä pienen särmäyspuristimen. Protoiluksi jäi, mutta kyllä rykipumpulla sai sen verran voimaa aikaiseksi, että puolen metrin levyinen millin rautapelti taipui kulmaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 204
 • (Piilotettu)
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #6 : 09-01-2018, 17:51:14 »
Tämä on mainio,sammutusletkurobootti joka käyttää voimanlähteenään omaa vesipainettaan:  https://robotnor.no/research/anna-konda-the-fire-fighting-snake-robot/                    https://robotnor.no/expertise/robotic-systems/snake-robots/
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 532
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #7 : 09-01-2018, 18:01:46 »
kait vesi olisi hydrauliikassa muuten ihan mainio neste, mutta öljyissä on lähes kaikki parempaa, paitsi ekolokisuus ja paloturvallisuus ja myrkyttömyys. vesijohtoverkon paine on aika matala, mutta jos olisi tarpeeksi isot sylinterit tekemässä työtä, niin kyllä niistä voimaa saa pihalle. 10cm x 10cm mäntä sylinteriin ja 5 baarin paine, niin se tekee äkkiä laskien n. 500 kilon puristusvoiman. mutta, että jos sitä voimaa pitäisi vedestä ottaa käyttöön jotenkin virtauksesta, niin tarvittaisiin turbiini, tai lamellityyppinen roottori tms, jollonka sellaselle tulee sitten kokoa jo aika paljon ja kustannuksia. ja materiaalit pitää olla ruostumattomia ja muutenkin vedenkestäviä, mitkä entisestään lisää kustannuksia. ja vesi ei ole voitehista paras, vaikka ehkä vanhin onkin.

tuosta sähköturvallisuudesta pesuhuoneessa. ostin tossa paripäivää takaperin sen pesukoneen ja asentelin sen paikoilleen. käväsin suihkussa ja huomasin, että oli vedenpoistoletkun jatkoletku irronnut ja vettä vähän siellä sun täällä. suihku on samassa tilassa.. alkoi jo pikkasen hermostuttaan pienoinen sähköiskun vaara. joskus meinaan sain autotallissa kastuneesta betonilattiasta ja rikkoontuneesta jatkojohdosta pikkasen tärskyä kengänkin läpitte. mitä se olisikaan suihkun raikkaanan litimärkänä paljaan jalan läpitte.. joku varmaan ajattelee, että hullu, mikä hullu. kyllä se kohta veivinsä heittää. :idiot2:

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 468
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #8 : 13-01-2018, 21:04:56 »
 Törmäsin taannoin youtubessa videoon jossa joku vihmerä tiedemiehen alku oli kytkenyt vesihanaan pienen turbiinin joka jauhoi sähköä. Kuulemma ilmaista energiaa ihan tyhjästä joka ratkaisee kaikki ongelmat.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 116
Vs: Vesijohtoputkiston paineen käyttö
« Vastaus #9 : 13-01-2018, 22:22:04 »
Ei se vesi mitään ruostuta, maan alle tungettavat sulut ja muutkin on rautaa. Happi on se mikä ruostuttaa.

Ikuisia pitkän seisokin tavaroita kun tehdään, käytetään messinkiä, happosta ja rosteria.

100mm männällä voi käyttää 10mm mäntää, tilavuus pienenee mutta paine kasvaa. Vesimittari jälkeen t haara sylinterille, venttiili sen jälkeen joka aukeaa kun paine on 0.

Joka kerta kun vessa vedetään tai hana avataan, sylinteri tekee liikkeen. Vaikka 1000 Bar painetta saadaan ulos... Eiköhän sillä tölkki saada kasaan.