Kirjoittaja Aihe: Kaarto- ja kallistusmittari  (Luettu 690 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 323
Kaarto- ja kallistusmittari
« : 10-01-2018, 21:01:14 »
Tonkiessani lapsuudenkodissani vanhoja tavaroitani, löysin vanhan lentokoneen kaarto- ja kallistusmittarin. Ilmeisesti enovainaani jäämistöä. Muistan leikkineeni tuolla joskus nassikkana mökillä, josta se on myöhemmin kulkeutunut silloiseen kotiini. Enoni oli aikanaan töissä Ilmavoimien varikolla korjailemassa ja huoltamassa nimenomaan mittareita ja muita instrumentteja, joten oletan sen sieltä tulleen. Laite on tyyppikilvestä päätellen saksalainen, mutta mittaritaulussa on suomen kielellä tekstit "kaartaa" ja "kallistuu". Unohdin ottaa mittarin lähtiessäni mukaan, joten tähän hätään en pysty tarkkoja tyyppikilven tekstejä tms. kertomaan. Voin niitä tänne tuonnempana kuitenkin kirjoitella mikäli joku kiinnostuu.

Taulussa on siis kaksi eri toimintoa. "Kallistuu" -tekstin yläpuolella on libelli, jonka sisällä on kuula nesteen seassa vierimässä sen mukaan, miten mittaria kallistetaan. "Kaartaa" -tekstin kohdalla on taas viisari, jonka pitäisi osoittaa ilmeisesti keskihakuisvoiman pakottamana kaarroksen suuntaan. Kädessä mittaria heiluttelemalla viisariin ei saa muuta kuin pientä värinää.

Mittari on kokonaan koteloitu. Alapuolella on yksi uroskierteellinen nippa ja yksi ilmareikä jossa on metallinen verkko sihtinä. Kun kierteelliseen nippaan puhaltaa, ilma poistuu tuon ilmareiän kautta mielestäni melko suoraan. Mutta kun taas puhaltaa tuosta ilmareiästä sisään, alkaa mittarin sisällä pyöriä jokin hyrrä tms. Vastus on kohtalaisen voimakas, useita kertoja pitkään puhaltamalla tuon hyrrän saa kiihdytettyä melko suureen pyörintänopeuteen. Siellä se sitten pyöriikin useamman minuutin, kohtuullisen raskas rakenteinen siis ilmeisesti. Hyrrän pyöriessäkään kaartamisen osoittavaa viisaria ei oikein saa kunnolla liikkumaan, mitään piruetteja en tosin yrittänytkään tehdä. Immelmanneista puhumattakaan...

Miten tuon kaarrosviisarin pitäisi toimia? Oletan tuon sisäisen hyrrän (tai mikä siis onkaan) liittyvän oleellisesti sen toimintaan. Imetäänkö mittarin sisään koneellisesti ilmaa tuosta kierteytetystä nipasta? Itse en jaksanut imeä siitä mitään, tosin eipä ihminen kummoista alipainetta saakaan keuhkoillaan kehitettyä. Tai minä ainakaan.

Tuo olisi vallan perkeleellisen hieno instrumentti cafe racer -tyyppisessä prätkässä  O0 Siis jos toimisi niinkuin kuuluu. Mittarin veden- tai säänkestosta en tosin tiedä. Jos tuon saisi järkevästi avattua, voisi sen tiiveyteenkin tutustustua. Mittarikotelon peräpäässä on kaksi mutteria, keskellä noin 15 mm ja hiukan sivummalla noin 8 mm. Kaipa se noista voisi purkautua, muitakaan metodeja en äkkiseltään keksinyt. Täytyy hakea se joku päivä kotiin ja alkaa tutkimaan tarkemmin.
Aiempi nimimerkki mtuitto

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 119
Vs: Kaarto- ja kallistusmittari
« Vastaus #1 : 10-01-2018, 22:08:43 »
Sujuuko englanti?

Googlaa turn and slip indicator gyroscope vacuum

Kuulostaa alipainesyteemiltä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turn_and_slip_indicator

Pekka