Kirjoittaja Aihe: Parketin hiominen  (Luettu 3909 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 69
Vs: Parketin hiominen
« Vastaus #15 : 18-01-2018, 08:00:36 »
No. Kävin myös pakilan parkettipalvelussa, siellä taas asiantuntemusta riitti ja sitä myös jaettiin  O0

Ja lopputuloksena oli että ei tuo kahden lakan käyttö nyt kuitenkaan kynnyskysymykseksi tule.

Mutta onko se aina niin että sävytetty lakka tulee aina hiottua puuta vasten, ja sen jälkeen kirkkaalla pinta ? Kun jäin jotenkin mielikuvaan pakilan keskusteluista että sävytetty tulisi pintaan... mutta saatan toki olla ymmärtänyt väärin. Puhuttiin paljon.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 828
Vs: Parketin hiominen
« Vastaus #16 : 18-01-2018, 11:08:51 »
Kokemusta Helosta ei ole muuta kuin öljylakasta. Joskus joihinkin julkisentilan kohteisiin on haluttu Heloa.

Normaalistihan lakattavat lattiat ensin pohjalakataan ja siihen sitten pintalakkaukset päälle. Sävytettävissä lattioissa olisi tärkeää saada pohjat ensin kiinteiksi ja pitäviksi näillä pohjalakkauksilla jotta sävytetty lakka ei toisi esiin esim naarmuja. Värjätty lakka tuo pinnasta esiin sellaista mitä ei silmin näe, eikä muuten olisikaan väliä mutta väri paljastaa kaiken. Kun pohjalakkauksilla on puunpinta saatu kiinteäksi ja suoraksi ei värillinen pintalakka enää tuo virheitä ja koneiden ominaisjälkiä esiin. Useimpia lakkoja voi levittää myös ilman pohjalakkausta suoraan puun pintaan. Tekisin silti pohjalakkaukset vaikka sitten sillä pintalakalla. Ensin teräslastalla muutama kerros pintalakkaa puhtaana ja tämän jälkeen vasta sävytetty kerros. Näin pohjat olisi kiinteämmät kuin että alkaisi suoraan puunpintaan sävyttämään. Sävytettyjen lakkakerroksien päälle on kuitenkin saatava sitten vielä nämä puhtaat kerrokset kulutuskerroksiksi. Eli teki muut kerrokset missä järjestyksessä tahansa jos mukana on sävytettyjä kerroksia, on pintaan saatava puhtaat kerrokset aina, oli käytettävä lakka mikä tahansa. Muuten käy niin että kun lattiaa aletaan kuluttamaan, ohenee lakkakerros ja vie mukanaan väriä, jonka jälkeen lattia on riemunkirjava. Pakilan keskustelussa on varmaan tarkoitettu pintalakkaa millä sävytys tehdään. Pohjalakalla ei sävytyksiä tehdä. Pintalakalla siis sävytetään ja sehän tulee ”pintaan” mutta tämän päälle vielä ne puhtaat kerrokset.

Pakilasta saa kyllä hyvää palvelua ja neuvoja vaikka mitään ostaisikaan. Siellä on rautaisia ammattimiehiä, yhä vaikka en itse siellä enää olekkaan töissä...  ;D.

Kim

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 69
Vs: Parketin hiominen
« Vastaus #17 : 18-01-2018, 13:49:09 »
Juu, eivät ne sinusta siellä pahaa puhuneet...  :P ainakaan kovin paljoa.

Ja tuo selvittikin ja järkeisti omassa päässä mm. -kaiken  O0 (+ja mahdollisesti myös elämän tarkoituksen :) )

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 828
Vs: Parketin hiominen
« Vastaus #18 : 18-01-2018, 13:59:04 »
Juu, eivät ne sinusta siellä pahaa puhuneet...  :P ainakaan kovin paljoa.

Kyllähän siellä varmaan juttua riittää allekirjoittaneesta, varsinkin jos kertojana on vanhempi herrasmies Risto, se kun innostuu... eikä kaikki taida aina olla ihan julkaisukelpoista kerrottavaa.  ;D

Tuntenut Salmen porukan kohta neljäkymmentävuotta.

Kim

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 69
Vs: Parketin hiominen
« Vastaus #19 : 26-01-2018, 10:48:05 »
Nonni.

Parketinkorjaus meni niin hyvin kuin kuvitella saattaa. Ottaen huomioon että näemmä tuo alkuperäinen parketti on kai ollut "hinnat alkaen" kuosia (melko paljon värivaihtelua lautojen välillä) niin korjaukset hukkuivat tuonne kuin kusi lumeen  O0

Hionnan jälkeen vähän kylmäsi. Heti hionnan jälkeen olo oli valheellisen tyytyväinen, mutta pölyjen luuttuaminen paljasti että on siellä vielä jokunen naarmu ja huonommin hioutunut kohta, erityisesti seinien vierustoilla. Mutta ei auttanut. Epäkeskolla vähän apua pahimpiin paikkoihin ja toteamus "saa kelvata".

Lakat ja flotexlasta värkit kävin hakemassa pakilasta. Hupaisaa että 5l pohjalakkaa + 5l pintalakkaa (kiilloon tavaraa) maksoi erikoisliikkeessä (ihan heidän normaalilla hinnalla joka luki hyllyn reunassa) noin puolet siitä mitä 10l tikkurilan tai kiillon lakat olisivat maksaneet rautakaupassa. Mukaan sain valkoista sävypastaa jota sotkin suositellut maksimit 25ml / 5l pintalakkaa.

Ensimmäisen pohjalakkakierroksen jälkeen toteamus oli että ei se tästä ainakaan voi huonommaksi muuttua. :o

Nyt tuossa on kuitenkin 3kierrosta pohjaa ja 3 sävytettyä pintaa, ja itselleni tuo kelpaa erittäin hyvin. (Ammattilainen varmasti saattaisi olla aavistuksen erimieltä, mutta on kerrankin väärässä  :P)

Kiitokset vielä vinkeistä tänne ja pakilan parkettipalveluun. Esim flotex lastaamiseen liittyvää yksityiskohtatietoa en ole löytänyt mistään. 'Hakualue maailma'.

 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 828
Vs: Parketin hiominen
« Vastaus #20 : 26-01-2018, 12:31:16 »
Verstashenkeen ”tein itse ja säästin”, hienoa.  O0

Kyllä Parkettitukku L. Salmea voi varauksetta suositella kaikille jotka apuja näihin hommiin tarvii. Firman nimi on vähän hämäävä kun ei varsinaisesti ole mikään tukkukauppa.

Flotex rantautui Suomeen länsinaapuristamme joskus -70 luvun alussa ja ollut parkettimiehillä käytössä siitä lähtien. Kaupoissa myytävät valmiit flotexlastat on tehty väärin. Kaupan tekeleessä flotex menee lastan ympäri, jättäen kulmat jäykäksi, eikä kulmia pysty muokkaamaan. Ei netistä varmaan löydykkään flotexista mitään tietoa, paitsi täältä Kotiverstaalta.  ;)

Tuo kuosin värivaihtelu johtunee lajitelmasta. Käytetyimmät tammen lajitelmat ovat natur (tasasävyinen) ja gestreif (kirjavampi). Tuossa näyttäisi olevan tuo jälkimmäinen tammi gestreif (kesu). Sen tunnistaa helpoiten yksittäisissä säleissä (mosaiikki parketissa palikoista) olevista ”läskeistä”, eli säleessä on selkeä vaalea osa (malto) näkyvissä. Natur lajitelmassa näitä ei enää ole.

Kim