Kirjoittaja Aihe: Kaapeli, antenni DVB-T2 jne  (Luettu 899 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 246
Kaapeli, antenni DVB-T2 jne
« : 20-01-2018, 10:37:14 »
Osaisikohan joku asian tunteva valaista aihetta, mielellään yksinkertaisin termein  :-[

Tein eräässä taloyhtiössä, jossa 25 asuntoa, ehdotuksen, että vaihdettaisiin kaapeli-tv:stä antenniin. Perusteluna kaapeliliittymän kustannukset. Paikallinen yhtiö nosti kk-maksun n. 8 eurosta n. 10 euroon/huoneisto/kk eli tekee n. 3 000 e/v taloyhtiölle.
Antennin hankintainvestointi vahvistimineen ei maksa edes tuota em. vuotuista kaapelimaksua.

Ajattelin myös, että mikäli jollain asukkaalla on vielä tv, jossa ei ole viritintä kaapeli- ja antennisignaalille, taloyhtiö voi hankkia muutoksen yhteydessä nuo ehkä muutamat tarvittavat digiboxit.

Nyt näyttää, että tuo 2020 tuleva DVB-T2 tekniikka antennivastaanottoon vielä mutkistaa tai ainakin hämmentää asiaa.

Eräällä asukkaalla on tallentavat digiboksit kahdessa eri telkkarissa ( :idiot2:), joista vain toisessa telkkarissa virittimet, jotka toimivat antennissa 2020 jälkeenkin. Vanhempaan telkkariin voi varmaan hankkia digiboxin, mutta saako noihin kahteen tallentavaan digiboxiin laitetta, jolla ne saa toimimaan antenniverkossa?

EKaPoissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 404
Vs: Kaapeli, antenni DVB-T2 jne
« Vastaus #1 : 20-01-2018, 13:45:26 »
Minun mielestä on tuhoon tuomittu ajatus että taloyhtiö alkaisi hommaamaan yhdelle tai muutamalle asukkaalle laitteita. Sillä ei saa aikaan kuin hirveän tappelun.

Katolle vaan putki, vhf- , uhf- ja fm-antennit, yhdyssuodin, antennivahvistin, pätkä kaapelia sekä ilmoitus asukkaille että xx.xx.2018 vaihtuu lähetystekniikka.
Failure is always an option.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 481
Vs: Kaapeli, antenni DVB-T2 jne
« Vastaus #2 : 20-01-2018, 13:54:08 »
Minun mielestä on tuhoon tuomittu ajatus että taloyhtiö alkaisi hommaamaan yhdelle tai muutamalle asukkaalle laitteita. Sillä ei saa aikaan kuin hirveän tappelun.

Katolle vaan putki, vhf- , uhf- ja fm-antennit, yhdyssuodin, antennivahvistin, pätkä kaapelia sekä ilmoitus asukkaille että xx.xx.2018 vaihtuu lähetystekniikka.

Kannatan tätä.
Päätös, ilmoitus, ja siirtymäaika.
Parilta urakoitsijalta tarjoukset ja toteutus loppukesälle.
Antenniasennus ja muutostyö kannattaa ottaa urakoitsijalta takuutyönä.
Samalla kannattaa mitata tasot huoneistoista että vanha verkko on oikeasti balanssissa, usein näin ei ole ja löytyy kaiken maailman virityksiä.


Itsekkin aikoinaan hallituksessa toimineena tiedän tilanteen...
Kaapelista pois siirtymien on tuossa tapauksessa erittäin viisasta, osakkaille tuo on lähinnä ilmoitusasia.
Hallituksen pitää viedä asia eteenpäin ilman liikaa nippelitietoa niin että tässä toimenpiteessä varaudutaan juuri tuohon että taloyhtiön verkko on kunnossa ajallaan ennen 2020, päätelaitteet on sen ulkopuolella.
Lähetintekniikka elää suuren muutoksen aikaa, koko ajan puljataan kanavanippuja ja taajuuksia milloin minkin 4g LTE takia, se nyt vaan menee näin ja se on ihmisten tajuttava.


Mahdollisesti mikäli halukkuutta löytyy niin EKa voi hyvää hyvyyttään avittaa ja neuvoa muutamaa asukasta.
Tässä riittää että tarkastaa toimisiko laite, millä toimenpiteillä pääsee vähimmällä.
Osakas päättää haluaako investoida pikkuisen vai jatkaako ilman.

Useissa laitteissa (tv tai boksi) tehdasasetusten palautuksen jälkeen laite kysyy onko käytössä kaapeli vai antenni, hakee kanavat, ja thats it.
Mikäli ei, niin on jo korkea aika päivittää kalustoa.


ps.
Itsellenikin jouduin juuri laittamaan uuden lisäharavan ja yhdyssuodinvahvistin mysteerin koska hd kanavat siirtyi dnalle ja sen lähetin on täysin eri suunnassa kun digitan.
Tästäkään ei tullut ilmoitusta minulle postilaatikkoon vaan kanavien hävittyä sain "hallitukselta toimeksiannon", kaivoin tiedon netistä, ja aloin toimenpiteisiin.
Dnakaupasta vhf pakkaus kainaloon joka sisälsi ihan kaiken ja katolle pakkaseen. Materiaalikustannukset oli mittavat 39€, sauna ja pari keskikeppanaa.
(Toimin tässä ok huushollissa talonmiehenä/isännöitsijänä ja työkseni asentajana  ;))
« Viimeksi muokattu: 20-01-2018, 14:42:11 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 904
  • (Piilotettu)
Vs: Kaapeli, antenni DVB-T2 jne
« Vastaus #3 : 20-01-2018, 16:24:23 »
Vastauksena alkuperäiseen kysymykseen, transkooderin hinnalla saa useamman tallentavan digiboksin. Eli saa, mutta ei kannata. Kuten aiemmin jo todettu voi uusissa bokseissa valita viritintyypin ja joissain ne voi vaihtaa ja/tai niitä voi lisätä. Boksien merkit ja mallit olisi voinut laittaa aloitusviestiin.
Kannattaa ottaa antennifirma joka lisähinnasta selvittelee asukkaiden laitetarpeet kädettömille jos ei itse halua sitä tehdä.