Kirjoittaja Aihe: Takkaan arina  (Luettu 3462 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 504
Takkaan arina
« : 20-01-2018, 12:36:14 »
Kyseessä on Hoxterin vesikiertoinen takka ja siinä on sellainen "kivilaattapesä" vakiona ilman arinaa tai tuhkalaatikkoa. Ilmeisesti jonkilaisen korotuksen laittaminen tehostaisi palamista ja tulisi vähemmän tuhkaakin. Onko tuollaiseen olemassa jotain sääntöjä tai ohjeita ?

Kelpaako esim. Aalto arina Valmiita saa kyllä ehdottaa. En ole vielä pesää mitannut, mutta lyhentäminen onnistuu kyllä.

Itsellä ei ole hitsauslaitteita, mutta kaveri on kyllä näppärä niiden kanssa eli onnistuu custominkin teko kun tietäisi millainen ja mistä. Ei nuo kyllä mitään juurikaan maksa, mutta jos customina saa paremman :)


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 239
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #2 : 21-01-2018, 00:14:57 »
Ko. tulisijaa en tunne, mutta joku ajatushan sillä valmistajalla on ollut jo sitä suunnitellessa, rupeaako vedet kiehumaan jos lämpö nousee kovasti vaiko palaako panos niin nopeaan ettei taas sitäkautta saa pidempiaikaista hiilloshehkutusta aikaiseksi? Tämmösiä ihan ensimmäiseksi tuli mieleen.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 140
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #3 : 21-01-2018, 09:53:07 »
en tunne takkaa, tai sen toimintaa sen paremmin, mutta arinoista ihan yleisesti nuo valurautaset on kertakäyttökamaa. valurautaset yksinkertasesti vain kuluu käytössä aika nopeesti. mulla oli entisessä torpassa takka ja takassa perinteinen valurautanen arina. arina paloi aina puhki ja vääntyili mutkalle ennemmin, tai myöhemmin. kunnes sitten jossain kohtaa kyllästyin siihen ja rakentelin tulenkestävästä teräksestä uuden arinan. tuli hyvä ja kestävä. ei vääntyillyt, eikä sulanut/palanut puhki. hitsaili ihan perus mikillä, joten hitsisaumat oli mustaa. silti toimi ja kesti erittäin hyvin. ilmeisesti tuossa aaltoarinassa on myös materiaali otettu huomioon, joten ainakin voisi olettaa, että on aika pitkäikänen.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 577
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #4 : 21-01-2018, 11:08:40 »
Arinaa kuluttaa eniten se jos ei ota tuhkaa pois arinan alta.Tuhka ja läpi pudonneet hiilet hohtavat ylöspäin ja polttavat arinaa altapäin.Kun alapuolella on ilmatilaa jäähtyy arina ilman virtauksesta ja näin kestää kauemmin.Minulla on vanha puukattila joka on jo reippaasti yli 30v vanha.Joskus kysyin  mitä uudet arinat maksaa siihen,kun kuulin hinnan unohdin niiden oston.Kaverini oli silloin rakennuksilla töissä ja hän toi minulle sieltä jätepaloja 16mm harjaterästä.Niistä hitsasin kasaan arinat jotka on nyt kestäneet reilut 15v jokapäiväisessä käytössä.Otan yleensä joka kerta tuhkat pois ennen kuin sytytän tulen kattilaan.Tuollaisessa  takassa ei ole rakentaasta johtuen sitä tuhkatilaa paljon joten siinä on parasta myös poistaa tuhka ennen kuin sytyttää tulen.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 332
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #5 : 21-01-2018, 11:48:42 »
Arinaa kuluttaa eniten se jos ei ota tuhkaa pois arinan alta.Tuhka ja läpi pudonneet hiilet hohtavat ylöspäin ja polttavat arinaa altapäin.Kun alapuolella on ilmatilaa jäähtyy arina ilman virtauksesta ja näin kestää kauemmin.

Näin on!

Kun arina on alta tuhkaa täynnä, niin kuuma hiillos polttaa arinan palasiksi todella nopeasti. Tyhjentämällä tuhkat riittävän usein arinan käyttöikää saa jatkettua helposti yli 10 kertaiseksi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 778
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #6 : 21-01-2018, 11:56:42 »
Näin se on tuon tuhkan kanssa, sanovat myös että ei kannata polttaa puuta jossa on rautaa, nauloja tms. Hiili siirtyy arinasta nauloihin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 436
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #7 : 21-01-2018, 12:14:46 »
Näin on, silloin kun jätetään tuhkat poistamatta, arina hautautuu siihen ja hiillokseen on arina joutunut ahjon olosuhteisiin ja ahjossa rauta sulaa ja palaa liian pitkään pidettynä.
 Tuo aalto mallin arina toimii ehkä tasapohjaisessa uunissa, kun vain poistaa joka kerralle tuhkat.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 205
 • (Piilotettu)
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #8 : 21-01-2018, 12:25:50 »
Se, että tarviiko tulisijassa olla arinaa, riippuu käytöstä. Minäkin luulin joskus, että täytyy olla. Viimevuosina on tullut lämmiteltyä mökkiä Upon vanhalla kaminalla, jossa ei ole arinaa. Ennen sytyttämistä putsaa edellisen lämmityksen tuhkat. Puita lisätessä työntää edelliset taakse, niin tuhka muodostuu luiskaksi takareunaan. Aina välillä penkoo hiilet tuhkasta. Tähän pitäisi tehdä hiilihanko, joita muille on kyllä tullut tehtyä, mutta ei itselle. Kaminassa tuo arinattomuus on hyvä. Vaikka ei ole pariin tuntiin laittanut puita, pöyhäsee hiilet ylös tuhkasta ja heittää uudet puut hiilloksen päälle, niin taas on tulet. Joskus tuossa tuli poltettua käytännössä lähes tauotta 5 vuorokautta tulta. Tuhkaa oli tietysti aika keko tulipesän takareunassa, mutta ei se siellä mitään haittaa, kun se on pelkkää tuhka, josta hiilet on jo aikaisemmin pengottu ylös.

Jos on tarkoitus polttaa esim. kaksi pesällistä puuta ja sen jälkeen antaa uunin sammua, niin silloin on oltava arina, jotta puut palaa tehokkaasti ja myös loppuun palaminen tapahtuu nopeasti.   

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 102
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #9 : 21-01-2018, 13:35:55 »
Mun kotitalon varaavassa takassa oli tulipesän pohjalla tulitiilistä tehty arinantapainen. Tiilet oli kavennettu siten että niiden päätymuoto on neliö ja sen jälkeen muurattu lappeelleen vierekkäin siten että tiilien 90 asteen kulma tulee ylöspäin. Ilmeisen toimiva ratkaisu koska ao. takka on toiminut erinomaisesti koko ikänsä ts. 70-luvun alusta lähtien. :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 577
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #10 : 21-01-2018, 22:12:09 »
Tuosta naulaisten puiden poltosta arinan kestoon olen eri mieltä .Olen viimeiset reilut 20v polttanut pääasiassa lämmityksessäni purkupuuta enkä ole nauloja poistanut muuten kuin magneetilla tuhkan joukosta.Mutta sen olen tehnyt melkein joka kerta ennen lämmitystä,aina se tekemäni vanha arina siellä vaan kestää kun ei ole tuhkaa ja hiiliä arinan alla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 332
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #11 : 22-01-2018, 08:42:03 »
Olisiko tuo "naulalegenda" syntynyt siitä, että arina on kuitenkin aina ollut hiilien ja tuhkan sisässä kun naulaisia puita on poltettu ja on keksitty "väärä syy" arinan palamiseen? Naulat ei ole polttaneet arinaa vaan kuumuus kun arina ei ole päässyt jäähtymään tuhkan ja hiilien vuoksi.

Yksi tuttava polttaa puukattilassa kuormalavoja ja nauloja niissä on enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Ei kattilan arina ole kärsinyt ollenkaan kun tuhkat on ennen jokaista lämmitystä pudotettu arinalta pois. Naulat toki haittaavat jonkin verran tuhkan putoamista polton aikana. Nauloja pitää poistaa nuutamien lämmitysten välein arinalta kun muuten ne tukkivat arinaa liikaa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 778
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #12 : 22-01-2018, 16:43:08 »
Tuo naulojen poltto asia voi olla juurikin noin, jostain olen sen lukenut.
Eli omakohtaista "tietoa" tai edes kokemusta ei ole.

Monta arinaa olen tosin tuhonnut, mutta kyllä niissä on tuo tuhka ongelma ollut.

Tulikiven leivinuunin arina on pysynyt pian 20v ehjänä, siinä on iso tuhkatila jota olen tyhjentänyt.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 140
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #13 : 23-01-2018, 11:44:43 »
lisää mietteitä arinasta. kyllä se tuhka tappaa valurauta-arinoita. mutta itte näen, että valurauta on yksinkertasesti vain väärä materiaali arinaksi. perus valuraudan sulamispiste on matalampi, kun perus teräksen. jotain n. 1300 astetta muistaakseni. riippuen tietenkin seoksesta jne.

puuta poltettaessa ja varsinkin hiilien hehkuessa lämpötila voi olla n. 1000 astetta. ilmavirta jäähdyttää arinaa, että ei se sentään ihan valkosena siellä hehku. mutta toisinaan arina on sen verran kuuma, että pinta palaa ja hilseilee, ja aine vähän notkistuu. se kuluttaa pitkässä juoksussa arinan puhki ja notkolle. syy valuraudan käyttöön arinassa on vain ja ainoastaan sen halpa valmistushinta. on olemassa parempiakin materiaaleja arinaksi. oikeata koviin lämpötiloihin tarkotettua terästä, niin johan kestää ihan erilailla. tai keraamisiakin on, ne kestää kyllä muuten, mutta ei kestä kolhimista. kuluu tuon kolhinnan takia sitten keraamiset arinat, kun hiiliä pengotaan ja tuhkaa poistetaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 525
Vs: Takkaan arina
« Vastaus #14 : 23-01-2018, 12:05:42 »
^Mikä teräs kestäisi tuolla tuhkan seassa? Tein parista kulmaraudasta ja perus kierretangosta ja mutterista tuet, joiden varaan asetin neljä halpaa valurauta-arinaa nojalleen. Apinoin tätä

Toimi pitkään ok, mutta jossain vaiheessa jäi kai tuhkat poistamatta ja kulmaraudat vääntyi solmuun. Voisi rakentaa jostain kestävämmästä uudet tuet tilalle. Tuo v-arina toimi aika kivasti, koska kekäleet valui aina keskelle, jossa oli takan oma arina ja josta korvausilma tuli. Puut ei levinneet ympäri takkaa, vaan pysyivät nipussa.