Kirjoittaja Aihe: Ratapölkyistä keittiön ruokailupöydäksi ... miten käsitellä kauniit halkeamat  (Luettu 1800 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 78
Nyt on käsityökaluin saatu aikaan massivista ruokailupöytää muistuttava tasopinta, jolla leveyttä on jotakuinkin 86 cm. Tuohon leveyteen tarviittin neljä ”ratapölkyn” leveyttä; halkaistuna tosin, jotta jalat mahtuu pöydän alle. Lankuista löytyi kauniit pituussuuntaiset halkeamat, joita käytin pöydän kahteen keskimmäiseen lankkuun. Ruokailupöydässä nuo halkeamat eivät ole kovin käytännöllisiä, vaikka ne esteettisistä syitä valikoituivatkin pintapuolelle.

Lankkuja liimatessani ajattelin täyttää halkeamat pöydän molemmin puolin epoksilla (by Biltema), jotta jatkossakin taso pysyisi tasona, mutta mutta ... onko ajattelussani joku logiikkavirhe eli jos täytän halkeamat epoksilla saan aikaan varmasti .... (jatka sopivalla lauseella), joka toki olisi jokaisen puutöitä harrastavan pitänyt tietää.

Tämä on siis harjoitelma aloittelevan harrastajan ensi askeleilla. Puutavaran kosteus ei ole tiedossa, joten luonnollisia kuivumisen ja kosteuselämisen aiheuttamia kieroutumisia on oletettavissa, mutta nyt kiinnostaa tosiaan tietää, pitääkö halkeamat täyttää jollain muulla kuin epoksilla tai jättää toistaiseksi silleensä ja jatkaa parin vuoden kuluttua, kun kosteus on löytänyt ”kerrostalokosteustasapainon” (Pöytä tulee siis tyttärelleni, joka muutti juuri pois kotoa.)

nimim. epoksia halkeamiin?

PS. Tason tekeminen olisi oman jutun arvoinen tarina aloittelijan ihmeellisistä kokeiluista. Tason tekeminen perustui sahapukkien määrittämän tasopinnan kalibrointiin konevesivaa’an avulla ja ”winding sticks by Sellers” käyttö yksittäisten lankkujen höyläyksessä kaikin puolin suoraksi, sitten lamellot plus liimaus, ja liimatun levyn oikaisu taas suoraksi. Päällimäisenä jäi kieleen, että puutavaralla on oma kirjaimellisesti kieroutunut tahto muuttaa tilaansa ihan vaan kiusataakseen minua. 😅. Tuli oiottua honkaa useaan otteeseen, enkä enää ihmettele, vaikka joutuisin jatkossa kyläilemään tyttäreni luona höylä takataskussa.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 119
Kreosootilla kyllästetyn puun käyttö ja hävittäminen

Kreosoottiöljy on kivihiilitervan tisle, joka on tehokas ja myrkyllinen puunsuojakemikaali. Sillä kyllästetään teollisesti mm. ratapölkkyjä ja pylväitä. Kreosootilla käsitelty puu on tumman ruskea ja sillä on tunnusomainen haju. Kreosoottiöljy koostuu sadoista orgaanisista yhdisteistä, joista suuri osa on ympäristölle tai terveydelle vaarallisia.

 

Kreosoottiöljyllä käsitellyn puutavaran käyttöä on rajoitettu komission asetuksen (EY) N:o 552/2009 REACH-asetuksen liitteen XVII muutoksella. Muutoksen mukaan kreosootilla kyllästetty puutavara on tarkoitettu vain ammattikäyttöön, ei yksityiseen kulutukseen.  Kreosootilla kyllästettyä puuta saa käyttää vain pysyvästi maaperään koskettavissa avojohtorakennelmissa (sähkö- ym. pylväät) ja ratapölkkyinä sekä silloissa tai muissa vastaavissa kantavissa ulkorakenteissa.

 

Kreosootilla kyllästetyn puutavaran käyttö sisätiloissa, ravintokasvien tai rehun kanssa kosketukseen tulevissa rakenteissa sekä leikkikentillä ja muilla ulkona olevilla virkistysalueilla, joissa voi aiheutua toistuvaa ihokosketusta, on ollut kielletty 20.6.1996 lähtien (Valtioneuvoston päätös 1405/1995). Kreosoottikyllästetyn puun käyttö on lisäksi kielletty puutarhakalusteissa sekä leluissa 30.6.2003 lähtien (Valtioneuvoston asetus 8/2003).

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 924
Tässähän oli "ratapölkkyjä" eli tuskin oikeita ratapölkkyjä. Ehkäpä niitä honkapölkkyjä, joita syssyllä myytiin parikymppiä kipale?

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 78
Festool ymmärsi asiayhteyden eli on puhdasta puuta ilman kreosiittikäsittelyä. Ainoastaan luonnonvoimien aiheuttamaa harmautta pinnassa. Pölkyt olivat menossa ratapölkyiksi, mutta ilmeisesti kauppa alkuperäiseen tarkoitukseen peruuntui.

Youtubesta kun katsoo ameriikkalaisten videoita, niin tuppaavat epoksia joka koloon. Itsellä heräsi epäilys tuosta kosteuselämisen vaikutuksesta.
« Viimeksi muokattu: 22-01-2018, 12:34:03 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 924

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 308
Tämä on jäänyt ainaiseksi mieleeni ja piti oikein kaivaa esiin muistutukseksi että ratapölkky käy moneen ;)  http://vaunut.org/kuva/31755

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 715
Tämä on jäänyt ainaiseksi mieleeni ja piti oikein kaivaa esiin muistutukseksi että ratapölkky käy moneen ;)  http://vaunut.org/kuva/31755

Onko tämä se "100 vuoden talo", ei kai heti lahoa seinät.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 193
Lähtökohtaisesti ”epoxy is stronger than wood”, eli ei se epoksi miksikään mene vaikka puu eläis mutta puu saattaa haljeta täytön vierestä. Toi Bilteman tavara saattaa kellastua jos saa uv-säteilyä.