Kirjoittaja Aihe: Pesuaineiden/yms. muovikuula/raekielto?  (Luettu 3550 kertaa)

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 281
  • (Piilotettu)
Vs: Pesuaineiden/yms. muovikuula/raekielto?
« Vastaus #30 : 25-01-2018, 19:28:49 »
Kerrohan nuorisoryhmälle että mitä on luusaippua kun google ei paljonkaan asiasta tiennyt?

Luusaippuaa keittelivät terasjätteistä, rasvat ja luut, siis eläinrasvaa lipeän kanssa. Tarkempaa tietoa ainesosista mulla ei ole, vaikka mummovainaa (eläessään) saippuaa keittelikin. Lipeä saattoi olla koivuntuhkalipeää, tuskin sitä oikeaa lipeäkiveä, jota vielä 50-luvulla valkopyykin keitossa käytettiin.

Riihimäellä oli ainakin vielä 60-luvun lopulla saippuatehdas (saattoivat tehdä luuliimaakin) vankilan takamaastossa. Tehtaan laanilla oli julmettu kasa teurastamoilta tulleita luita ja haju sen mukainen lämpiminä päivinä. Tehdas ja vankila olivat ihan varuskunnan rajanaapureita joten nämä eteeriset tuoksut tulivat alokasaikana pakollisilta aamulenkeiltä tutuiksi.

Vielä 50-luvun alkupuolella jolloin kotiteurastusta maalla harrastettiin, saippuaa keitettiin lähinnä pestyistä suolista, ehkä jonkin verran huonompiarvoista ihraa meni mukaan, apteekista saatava lipeäkivi oli ainut kotipiirin ulkopuolelta tuleva ainesosa. Karjakeittiön muuripadassa sitä keitettiin ja arvatunlainen tuoksu levisi laajalti pihapiiriin. Jostakin syystä en osallistunut valmistusprosessiin.
Mitään orvokintuoksuista produktiota tuosta ei syntynyt, koskaan en tuolla kasvojani pessyt eikä sitä saunassakaan käytetty, lähnnä mattojen pesuun käytettiin.Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 249
Vs: Pesuaineiden/yms. muovikuula/raekielto?
« Vastaus #31 : 27-01-2018, 09:15:00 »
Sappisaippua on ollut riitoisa ja miellyttävä kokemus, oliskos se sukua noille eläinperäisille. Ainakin helposti saatavilla ja monien kehuma. Tuo musta marseillesaippua pitää testata jos kykenee. Säästöpakkaus vinyylikäsineitä pitää taas ostaa niin kädet säästyy. Soap sharpener ja soap flakes dispenser haulla löytyi saippuaraastimen kuvia. Elintarvikkeille kuten voilla ja ruokaöljyllä selvitty jos kaupalliset tuotteet on ollut lopussa.

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 298
Vs: Pesuaineiden/yms. muovikuula/raekielto?
« Vastaus #32 : 27-01-2018, 11:48:58 »
Käsien pesusta öljyillä tms. tuli mieleen kun kerran lähdettiin metsään viikoksi pariksi ja otin evääksi savulohen. Sitä syötiin tietysti sormin ja kun mukaan unohtui ottaa saippua, pyyhkäistiin sormet housuihin ja huuhdeltiin vähän lammessa. Taisi olla kalansyönnin jälkeen kolmas tai neljäs hellepäivä, kun kädet haisi niiiiin pahalle että meinasin amputoida ne ja jättää kannon nokkaan  ;D

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 702
    • Mikan puutyösivut
Vs: Pesuaineiden/yms. muovikuula/raekielto?
« Vastaus #33 : 27-01-2018, 21:12:58 »
juu, noinhan se menee. itte kattelin ohjeet vain netistä ja tein vähän sinneppäin ilman sen kummempaa hienostelua. lopputulos oli myös sen mukanen.

mulla on fairyä tallin lavuaarin reunalla. sitä käytän käsien pesuun. lisäpesuaineena on jonkun sortin tehopesuainetta lantrattuna pumppupulloon. yleensä ollu pinelineä, mutta nyt on jotain motonetin omaa sotkua. jos oikein paskaset kädet, niin käytän tuota lisäpesuainetta. muuten menee ihan pelkällä fairyllä.

ei mulla kädet edes juuri kuivaa, vaikka tollasilla pesuaineilla pesenkin kädet.

Kannattaa kyllä ottaa ne ohjeen määrät tosissaan, ylirasvottuminen ei o vaarallista, mutta jos saippuaan jää reagoimatonta lipeää niin voi tulla turhan syväpuhdasta.

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 674
Vs: Pesuaineiden/yms. muovikuula/raekielto?
« Vastaus #34 : 28-01-2018, 15:01:13 »
kyllä sen sitten käsiäpestessä tuntee, jos on lipeää saippuassa. tossa joku vuosi takaperin meni viemäri tukkoon ja lorottelin sinne kaiken maailman putkenavaajia. siinä kun sitten temusin tulvivan lattiakaivon kanssa, niin käsiä kirveli se putkenavaajan lipeä. muuttu kädet yhdessä hujauksessa kuin +50 vuotta lisää ikää. ei siitä sillain sauhu nouse ja nahat irtoa, kuten elokuvissa esitetään. se vain kirvelee ja kuivattaa nahkaa melko tehokkaasti. ja tuo oli tietenkin lantraantunut veteen, että en suosittele pelkällä raakalla lipeällä käsiä peseen. voi tapahtua jotain sen sorttista, kun elokuvissa näytetään. ;D