Kirjoittaja Aihe: Kuidun hinta?  (Luettu 4279 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 226
Kuidun hinta?
« : 22-01-2018, 21:29:29 »
Sähköyhtiö kävi paikanpäällä kertomassa että kaivavat talolle tulevan sähkösyötön maahan ja sitä kautta pääsee ilmajohdoista ja pylväistä eroon. Tietty samasta pylväästä tulee puhelin/internet piuhat joka ei sitten titenkään sähköyhtiölle kuulu mutta sanoivat että teleyhtiö on tietoinen asiasta. Heidän *pitäisi* kuulemma ottaa muhun yhteyttä ja saattavat tarjota kuitua, langatonta tai kuparia.

Kysymys kuuluu että minkälaista kuitua sen tarttis olla ja missä hinnoissa se liikkuu?

Jos varautuisi ainakin henkisesti (pessimisti ei pety) että eivät saa samalla kertaa molempia kaapeleita monttuun niin vetäis sen ite sinne valmiiksi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 430
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #1 : 22-01-2018, 21:37:22 »
Ainakin täällä päin operaattori tuo kuidun sisälle asti. Liittymismaksuun sisältyy x metriä kuitua tontin rajalta ja se maksaa pari tonnia. Mutta tämä hinta vaihtelee paikoitellen. Jokatapauksessa kuitu tulee keskukselta asti joten on turha kaivaa omia. Sopivan putken voit laittaa rajalta niin on helppo vetää kuitu sieltä myöhemmin, meillä vedettiin vanhaan sadevesi putkeen.

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 265
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #2 : 22-01-2018, 22:06:57 »
Jos on tukia tarjolla, niin ei kelpaa sama kaivanto, vaan kaivavat sitten erikseen....täälläkin repivät kolmesti samat kadun varret auki.

Kannattaa vähän miettiä miten haluaa kuidun sisälle. Se on kovin jäykkä ja paksu "jööti" ja tulee suorana sisälle kaapin sisälle ja kuitumodeemin lähelle.

Täälläpäin halusivat porata reiän talon sokkelin läpi lähimpänä katua. Mun piti vähän miettiä, joten päädyin vetämään oman putken ja tein itse läpiviennit. Kävi hyvin alihankkijan alihankkijalle. Selvitin etukäteen soittamalla ja olivat tyytyväisiä kun kaikki oli valmiiksi mietitty.

Pekka

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 741
 • (Piilotettu)
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #3 : 22-01-2018, 22:27:45 »
Pari vuotta sitten maksoi meillä kuidun tuonti taloon sisälle 1500...1700,- riippuen siitä tekikö kaivuutyön itse vai ei. Minä kaivoin suojaputken omatoimisesti etukäteen maahan. Oman tontin alueelle siis. Se kuituhan jatkuu yhtenäisenä tontin ulkopuolellakin jakokaappiin asti, justiin noin kuten juskakin mainitsi.

Urakoitsija veti sinne tonttiputken läpi kuitukaapelia vähintäänkin riittävästi ja palveluntarjoaja sitten aikanaan toi omat modeeminsa ja palikkansa haluttuun paikkaan taloon sisälle. Kymmenkunta metriä sitä kaapelia jäi meille yli. En ole vielä keksinyt sille käyttöä.

Kuidun taloon tuonnista sen verran, että meille halusin modeemin yläkertaan. Toin kaapelin itse talon ulkovuorauksen alta yläpohjaan ja siellä laajana lenkkinä alas sopivaan kohtaan väliseinälle samaan kohtaan jossa ennestään oli antennin jakorasiat yms. Asentaja oli myös tyytyväinen. Se kaapeli tosiaan on aika jäykkää tavaraa ja kannattaa kyllä nuo viimeiset metrit miettiä valmiiksi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 101
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #4 : 22-01-2018, 22:44:14 »
Meillä laitettiin sähköpiuhat maahan ja samalla lähti puhelinpiuhat. Soittelin Elisalle, että mitähän kuitu maksaisi - varmaan viides "asiakaspalvelija ::)" kertoi, että se maksaa niin monta kymmentä tuhatta, että et halua edes kuulla sitä. No tämä tieto riitti, nyt mennään 4G:llä ja nopeus on parempi kuin ADSL:n aikaan.
Täällä maalla 4G toimii mukavasti, kun ei ole ruuhkaa. Taajamassa kuitu on tarpeellisempi, kun mobiiliyhteydet ruuhkautuu iltaisin.
Parempi ruuvi löysällä kuin pari liian kireellä..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 079
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #5 : 22-01-2018, 22:50:03 »
Paitsi että se kuitu on jäykkää niin se on myös arkaa liian tiukille mutkille, jos vääntää liian tiukalle murtuu.

Aikanaan kun olin Nokialle konesaleja rakentelemassa niin asentajat oli tosi tarkkoja siitä miten noita runkokuituja käsiteltiin. Sama pätee häntäkuituihin jos joku semmoisia käyttää, niillekin loivat mutkat.
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 188
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #6 : 22-01-2018, 23:40:50 »
600€ oli puolenvuoden määräaikainen, sillä kaivoivat ja asensivat sisältäen dataliikenteen (20/10), tuonjälkeen voi irtisanoa mutta kuitu jää, katotaan nyt jatkanko, ehkä jatkan, ei ole tuo mobiili ollut niin tasanen ja varma + pieni latenssi kuin tässä kuidussa. Se on ollu vähän kun mun vanha corolla  :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 130
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #7 : 23-01-2018, 00:18:06 »
Kuitu nostaa mökin arvoa. Ja tuo valon nopeudella kulkevaa tietoa. Se on muutakin kuin vain netti...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 246
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #8 : 23-01-2018, 09:23:05 »
Muutama vuosi sitten maksoi vanhalla ok-lähiöalueella (-64 rakennettu talo) n. 1500e sisään tuotuna ja modeemi asennettuna. Myös TV-lähetykset siirtyivät minulla silloin kuituun.

Kokemukseni ovat pääsääntöisesti positiivisia. Suurin närää aiheuttava oli se, että kaupatessaan ja ottaessani 100M liittymän, jättivät kertomatta, että langattomassa lähiverkossa lähellekään tuota nopeutta ei koskaan päästä. Pitäisi olla langalla modeemissa.
Kertoivat vasta kun joulukuussa, kun menin ihmettelemään vain max 40M toteutunutta nopeutta. Kun en halua läppäriäni langan päähän, vaihdoin 10e/kk halvempaan 50M liittymään. Nyt toteutunut nopeus on edelleen tuo n. 40M ja huomaan, että pärjään sillä.


Taloyhtiöille täällä tarjotaan kuituun liittymistä kahdella mallilla:
a) liittymä 4000 e ja liittymän asuntoonsa haluaville n. 100e modeemista (ellei jo ole) sekä edullisin tarjolla olevista 50M tekee 29,90e/kk
b) ns. taloliittymä 4700e, joka sisältää modeemin jokaiseen asuntoon sekä 10M liittymän hintaan 5e/asunto/kk. 50M nopeuden saa muistaakseni 10 e/kk lisähintaan
Muitakin nopeuksia saatavilla 400M asti.
Liittymähinnat ei taida olla vertailukelpoisia harvaan- ja tiheämmin asutulla alueilla.

Tuo taloliittymä on aika hyvä koukku myyjälle ja panttivankitilanne asukkaille. Siinä kk-maksu veloitetaan taloyhtiöltä eli hoitovastikkeessa jokaisesta asunnosta. Hinta tarvitsijoille on edullinen siksi, että myös ne maksavat jotka eivät tarvitse. Ja miten taattua on, että kk-maksu ei nouse lähelle "yksittäissopimisen" hintaa. Käyttäjät (mahdollisesti enemmistö) ei tietenkään halua irtautua taloliittymästä niin kauan kun se on hiukankin edullisempi tuohon "yksittäissopimiseen" verrattuna. Ne, jotka eivät tarvitse tai halua liittymää, eivät kuitenkaan saa mitään vastinetta kk-maksulle.

Minkähänlaiset pelisäännöt valokuituverkoissa on? Pääsevätkö kilpailevat operaattorit kuituun jossain vaiheessa vai onko jokaisen vedettävä oma kuitunsa taloon ja mahdollisesti asuntoon asti?Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 26
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #9 : 23-01-2018, 09:48:38 »
Suurin närää aiheuttava oli se, että kaupatessaan ja ottaessani 100M liittymän, jättivät kertomatta, että langattomassa lähiverkossa lähellekään tuota nopeutta ei koskaan päästä.

Olisi minusta outoa, jos liittymän tarjoaja alkaisi tuollaista väittämään. Se kun riippuu ihan niistä käytössä olevista laitteista, langaton tiedonsiirto sinällään ei aiheuta tuollaista pullonkaulaa. Jos käytössäsi oleva tukiaseman ja läppärin yhdistelmä ei siihen pysty, niin laitteita vaihtamalla tilanteen saa kyllä muuttumaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 60
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #10 : 23-01-2018, 10:13:37 »
Nokian kaupungin taajama-alueella joku vuosi sitten uusivat viemärit, vesijohdot ja sähköt+valokuidun samaan kaivantoon. Elisa oli ainoa kaapelin tarjoaja. Pyysivät ensin kahta tuhatta, tippui tonniin jonkun Ylöjärvellä tapahtuneen härdellin jäleen. Olivat siellä ensin myyneet myös kahdella tonnilla, mutta myöhemmin haluttomille tonniilla. Joutuivat sittemmin hyvittämään niille jotka olivat maksaneet enemmän.
 
Meidän aluella ainakin jättivät kuitukelan tontin rajalle jos ei halunnut heti liittyä.
 
Oletuksena oli että niin sähköt kuin kaapelikin tuodaan talon seinään peltilaatikkoon, ja siitä ulkoseinää pitkin vanhaan harjalla olevaan sähköliittymään. Modeemi olisi jäänyt siis ulos pellilootaan. Useimmat kuten minäkin, pyysimme kaivannon sokkelin viereen ja saimme itse hoitaa piuhat sisään. Laitatin siis kellariin uuden keskuksen ja portaikon seinää pitkin valokuidun keskikerrokseen. Modeemin sain siis hyvälle hollille keskelle taloa.

Mutta...tuo Elisan modeemi oli rampautettu, toimi kyllä netti ja telkkari, mutta siihen ei saanut langattomia valvontakameroita liitettyä. Hankin siis jatkeeksi toisen reitittimen jonka wifillä kameratkin pelaa. Sittemmin uusin tuon toisen reitittimen ac standardin mukaiseksi 2-antenni dual bandiksi ja läppäriin vastaavan wifipalikan. Nyt läppärillekin tulee kivutta 80M kaikkialla sisätiloissa ja yltää hyvin grillipaikallekin. 

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 226
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #11 : 23-01-2018, 11:06:02 »
Onko kellään käryä mikä tuommoisen kuidun metrihinta on kaupasta ostettuna?

Kuten noista kommenteistakin näkee niin hinnoittelu näyttää olevan könttäsumma/keskiarvoi(s)tus periaate eli kaikki maksaa saman verran mutta jollekin vedetään kuitua pitemmästi kuin toiselle. Johtanee siihen että veti itse kuitua tai ei niin hinta on käytännössä kuitenkin sama.

Tää ajatus lähti osaltaan siitä että toi edustaja väitti että tienvarressa menisi (jopa molemmin puolin) kuitua (itse en ole koskaan nähnyt sitä vedettävän joten epäilen). Olisi sitten voinut tarjota tien varteen jakamon paikan yms. niin olis voinut itelle saada ilman että tarttee koko naapuruston lähteä ruljanssiin mukaan.

Sinänsä aina ihmettelen tätä että kuinka nämä eri putiikit pysyy visusti omilla tonteillaan; eikös nykyään saa ihan sähkökaapeliin integroitua kuitua jolloin sähköyhtiö voisi samalla kertaa vetää kuidun ja saisivat fyysisen resurssin jota vuokrata sitten edelleen. Mutta ei.

Kuitu olisi kiva koska datasiirron määrä tuskin pienenee jatkossa, radiotie ei taida koskaan päästä samoihin nopeuksiin mutta pystyisi aika hyvin kilpailuttaan eri operaattoreita.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 335
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #12 : 23-01-2018, 12:11:26 »
Kallista on kaapelin maahan kaivaminen. Oulussa uudisalueella DNA "tarjoaa" kuituyhteyden nimellistä 2000 euron kertakorvausta vastaan, millä saa oikeuden maksaa ~30 e kuukausimaksua. Mobiilinetti tarjoaa testattua +50 Mbs siirtonopeutta 16,90 e/kk. En ole vielä pystynyt perustelemaan kuidun kytkentää. Kuitu oli siis tuotu tontin rajalle, mistä rakennusaikana tuotiin taloon ja kytkennästä vasta maksetaan.
Hyvin suunniteltu on vielä tekemättä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 189
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #13 : 23-01-2018, 12:54:15 »
Telialla on kuituliittymä nimeltä "avoin kuitu". Siinä maksetaan liitymismaksu, joka sisältää kuidun tuomisen sisälle ja kuitupäätteen (ja kaikki maanrakennustyöt). Avoimeksi tilanteen tekee se, että palveluntarjoajan voi valita itse. Pakko ei ole ottaa varsinaista liittymää ollenkaan, vaan voi rakennuttaa vain liittymän.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 60
Vs: Kuidun hinta?
« Vastaus #14 : 23-01-2018, 13:13:36 »
Ei kai se itse fyysisen kuidun hinta paljon ole. Taisivat Anvian asentajat silloin puhua muutamasta kymmenestä sentistä metriltä kun kysyin miksi 50 metrin kelasta käyttivät 20 metriä ja loput meni roskiin. Kyllä ne kustannukset muodostuivat siitä kun virolaiset kaksi poikaa kykkivät kadun vieren kytkentä laatikon kimpussa teltan alla kaksi-kolme päivää / laatikko josta kustakin 5-6 talon liittymät otettiin. Ja niistä kahdesta Elisan miehestä joilla meni lähes kaksi tuntia hitsailla kuitua ja tehdä kytkentää siihen  modeemiin ennenkuin kaikki pelitti. Ja eihän se modeemikaan ilmainen ole, mutta kuuluu liittymän hintaan. 

Eli jos haluaa varautua, niin suojaputki vaan valmiiksi jos kaivuuta kuitenkin on, ei muuta. Jälkeenpäin itseä harmittaa etten tuota ylimääräistä suojaputkea sinne monttuun laittanut, koska nyt on muutkin operaattorit kyselleet halukkuutta omaan kuituun. 

Niin, ja meillä siis varsinainen kaivuutyö meni vesi- ja sähkö liitäntöjen piikkiin, Elisa ei joutunut kaivamaan metriäkään. Jos eivät yhtiön sitten keskenään asiaa jotenkin jyvittäneet.
« Viimeksi muokattu: 23-01-2018, 13:18:00 kirjoittanut (Piilotettu) »