Kirjoittaja Aihe: Puupyörä tahkoon  (Luettu 1395 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 021
  • Käsityöläisen kotisivut
Puupyörä tahkoon
« : 27-01-2018, 17:28:05 »
Kun täällä nyt lähiaikoina on ollut puhetta tahkoista ja niiden käytöstä teroitushommissa niin mieleeni nousi taas vanha idea siitä että tekisin isokokoisen tahkon jossa "kivi" olisi tehty filmivanerista ja sen kehällä hiomakangas. Ajatus on ollut että tuolla kiekolla olisi halkaisijamitta suunnilleen metrin verran ja leveyttäkin reilut 10 cm. Runko RHS -putkesta siten että laite seisoo lattialla ja pyörän alla tilaa juuri sen verran että sinne saisi matalan vesialtaan. Pyörän akselille molemmin puolin laakeripukit ja veto hihnapyörilla joka tarkoittaa sitä että kiekon kehänopeus on säädettävissä hihnapyörien koolla. Moottorissa täytyy olla sen verran tehoa (=vääntöä) että se jaksaa helposti pyörittää tuonkin kokoista vaneripyörää joka varmaan voisi ainakin osittain olla ontto. Hiomanauhalle täytyy miettiä jonkinlainen helppo tapa kiristää se paikoilleen ja sainkin siihen jo kaveriltani yhden vinkin.

Tässä projektissa on monemoista mietittävää joten jos jollakulla on kokemusta taikka näkemystä vastaavasta niin mielelläni kuuntelen vinkkejä.... :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 743
Vs: Puupyörä tahkoon
« Vastaus #1 : 27-01-2018, 19:27:19 »
Tänään tuli Strömsö siinä oli nuorehko puuseppä/korjausrakentaja.
Hänellä oli itse tehty hiomakone. Ei kyllä käyttänyt vettä, piti peukaloa tunnistamassa lämmön.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 903
Vs: Puupyörä tahkoon
« Vastaus #2 : 27-01-2018, 19:30:23 »
Youtuubista ja tän foorumin keskusteluistakin löytyy jonkun suomalaisen tekemä nauhahiomakone jossa toisen pyörän halkaisia luokkaa metri. Sillä ei kyllä hiottu märkänä ja nopeuttakin oli enemmän kuin tahkoilussa.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 903

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 021
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Puupyörä tahkoon
« Vastaus #4 : 27-01-2018, 20:10:00 »
Joo, tuon videon olen nähnyt. Tuo on tosiaan nauhahiomakone ja rakennettu juurikin tuota hommaa varten jota videolla tehdään eli valmiiksitaotun puukonteräaihion teräviisteiden hiontaan. Kone on tehty isomman harrastajakerhon käyttöön. Omiin tarpeisiini tahko on parempi laite ja myös helpompi rakentaa... :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 266
 • (Piilotettu)
Vs: Puupyörä tahkoon
« Vastaus #5 : 28-01-2018, 00:06:30 »
Joskus tuli telkkarista (Kotimaan katsaus ?) juttua sepästä jolla tahkona n.metrinen vanerikiekko jossa vaihdettavat hiomanauhat.Ei löytynyt elävästä arkistosta.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 033
Vs: Puupyörä tahkoon
« Vastaus #6 : 28-01-2018, 10:01:02 »
Kaverilla oli nauhahiomakone, jossa oli vanerista tehty n. puoli metriä halkaisijaltaan oleva pyörä. Pyörä oli päällystetty kuljetinhihnalla pidon parantamiseksi ja pintaan pienen jouston aikaansaamiseksi. Hihna kiristettiin paikalleen pienellä jousikiristeisellä kiristinpyörällä. Melko hyvä kokonaisuus. Todella helppo nauhan vaihto. Tuossa veto oli toteutettu siten, että vaneripyörä oli suoraan hidaskierroksisen moottorin akselilla. Mutta tuohon tyyliin tahkon voisi tehdä esim. siten, että moottori vetäisi kitkalla isoa pyörää siitä kohtaa hihnaa, missä ei ole hiomanauhaa. Veden nostaisin hihnaan mielummin apupyörällä, niin vesi tulisi sinne minne pitääkin, eikä pyörää tarvitsisi turhaan kastella. Tässä pikainen sutasu ideaksi. Nopeuden vaihto helppoa vetopyörän kokoa vaihtamalla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 021
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Puupyörä tahkoon
« Vastaus #7 : 28-01-2018, 17:32:33 »
Ihan hyvä idea. Meillä oli joskus aikoinaan tavallisessa tahkossa pyöritysmoottorina isompi käsiporakone jossa oli nopeuden säätö. Vetopyöränä toimi jääkiekko joka oli laipoilla kiinni akselissa. Tässä akselissa oli säädettävä jousikuormitus joka painoi jääkiekkoa vasten tahkonkiven kylkeä. Porakone oli istukastaan kiinni tuon em. akselin päässä ja vielä erikseen saranoituna kiinni tahkon rungossa siitä kohdasta mihin tarvittaessa saa kiinni sen ylimääräisen käsikahvan. Systeemi toimi varsin hyvin.

Tuo nauhankastelu-systeemin kehittely on kyllä miettimisen arvoinen asia.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 021
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Puupyörä tahkoon
« Vastaus #8 : 01-02-2018, 23:33:01 »
Tässä yksi aika simppeli toteutus topicin teemasta: https://www.youtube.com/watch?v=F06VMPmzZCg