Kirjoittaja Aihe: Paineilmatoimiset hammasporat?  (Luettu 1416 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 629
  • http://veistely.mbnet.fi/
Paineilmatoimiset hammasporat?
« : 10-02-2018, 18:49:38 »
Eli tarkoituksena olisi kaivertaa metallia, terästä. Työhön löytyy sähköisiä kaivertimia joiden kierrosluvut n.30000-50000 kierrosta. Paineilmalla taas pääsisi n.200000 kierroksen nopeuksiin, joka helpottaisi teräksen työstöä. Laitteet kuitenkin maksavat aika lailla, puhutaan tonnista ja siitä reilusti ylöspäin. On järjestelmiä joissa kompuroita, jalkapolkimia ja käsikappaleita. Kuitenkin Ebayssa löytyy hammaslääkärinporia lähtien alle 10€, näihin sopivia letkusarjoja ja teriä myös halvalla. Nämä hammaslääkäri systeemit toimivat ilmeisesti 2 tai tai 4 letkun järjestelminä. Jotenkin houkuttaisi yrittää viritellä normi kompuralla ja näillä kamoilla jos pääsisi kustannuksissa halvemmalla. Onko kenelläkään tietoa näistä hammaslääkäri porista ja niiden toiminta periaatteista ja miten näistä voisi kasata jonkin toimivan kaiverrus systeemin? Käsikappaleissa on pikaliitin eli pitäisi ostaa letku ja saada se viritettyä tavalliseen kompressoriin. Ja mitenkähän noissa on toteutettu tuo jalkapolkimen toiminta?
« Viimeksi muokattu: 10-02-2018, 19:03:34 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 439
Vs: Paineilmatoimiset hammasporat?
« Vastaus #1 : 13-02-2018, 10:05:24 »
Minkälaista kaiverrusta meinasit? Nimi puukon terään?

Metallien kaivertaminen ei tarvitse satojen tuhansien kierroslukuja.
Terät aika merkittävässä osassa, hss terille muutama tuhatkin jo polttaa terän pilalle. Kovametalliterät kestää kierroksia ja muutenkin parempi jälki. Useimmat metallit joita kovametalliterillä olen kaivertanut/jyrsinyt on kierrosluku jossain 35krpm paikkeilla, kierrosluvun kyllä tuntee koska on oikea, vetely loppuu kun on tarpeeksi.

Kovametallisillakaan ei oikein kovempiin materiaaleihin kykene. Timantti terät pystyy, niillä vaan ei saa kuin pintaan kevyttä jälkeä.

Itsellä käytössä riippumoottori kone jossa vaijjerilla tulee käsikahvaan veto ja jalka kaasu.

Toisena koneena micropora jossa moottori kahvassa, tämän kierrosluku 4-40 000 rpm, potikalla rajoitetaan maksimi ja polkimella hienosäätö.

Microporissa ei ole kummoinenkaan vääntö moottorissa. Ei sovllu poraamiseen oikein hyvin, kaiverrus ja jyrsintä menee.

Letkupora joku 600€ ja micropora 2000€

Elikkä vähän käyttötarpeen mukaan noi täytyy olla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 629
  • http://veistely.mbnet.fi/
Vs: Paineilmatoimiset hammasporat?
« Vastaus #2 : 13-02-2018, 23:32:13 »
No mitä olen ymmärtänyt niin timanttiterällä pitäisi kaivertaa noilla nopeammilla. Ei niinkään tarvetta puukonkylkiin nimmareita vaan esim. darts tikkoihin nimeä (89-97% Wolframia) ym. pieniä spesiaali juttuja tai vaikka teräksen kaiverrus mihin ei käsikaiverrin oikein pysty. Korkeammalla kierrosnopeudella on käsittääkseni tarkempaa työskennellä?
Tuota 40000 kierroksen poraa olen harkinnut, mutta ei sekään ilmainen ole ja sopisi paremmin puulle, luulle tms. pehmeämmille materiaaleille.
Mutta kuten aluksi vihjaisinkin, kiinasta saa käsikappaleen kympillä, letkut samaan hintaan, kompura on. Kun taas joku lyö tämän pakettiin ja laittaa brändin päälle ja myy sen käsityöläisille, niin hinta onkin ihan toinen. En vain tiedä noista hammaslääkäriporista mitään niin en välttämättä osaisi tilata oikeita palikoita :/ Terät ovat myös oma kysymyksensä, minkälaiset lukitukset ja koot.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 43
Vs: Paineilmatoimiset hammasporat?
« Vastaus #3 : 13-02-2018, 23:46:33 »
Tuossa on yksi yksinkertainen toteutustapa kompuraan liittämiseksi.

https://www.youtube.com/watch?v=QiPsqwduMIk

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 629
  • http://veistely.mbnet.fi/
Vs: Paineilmatoimiset hammasporat?
« Vastaus #4 : 20-03-2018, 12:14:28 »
Tuossa on yksi yksinkertainen toteutustapa kompuraan liittämiseksi.

https://www.youtube.com/watch?v=QiPsqwduMIk

Kiitos, tämähän selvensi asiaa. Pitänee jossain vaiheessa tilata ja kokeilla.