Kirjoittaja Aihe: Arduino, Rasperry vai joku muu  (Luettu 1539 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 804
Arduino, Rasperry vai joku muu
« : 12-02-2018, 09:35:54 »
Vähän taustaa:
Leipä allekirjoittaneelle tulee automaatiosta, periaatteessa lähes täysin sähkö/automaatiosuunnittelusta ja logiikkaohjelmoinnista.
Siemens, Omron, Allen Bradley logiikoilla lähinnä. Ja hyvin pitkälti puuteollisuuden parissa.
Näihin otsikossa oleviin systeemeihin ei ole tullut juurikaan tutustuttua, koska ne eivät ole oikeastaan edes vaihtoehto mihinkään todellisiin sovelluksiin.
Asiakkaat eivät tälläisiä halua eivätkä hyväksy niitä.
Kuitenkin, mieli tekisi hieman perehtyä aiheeseen, tekniikkaa tekniikan vuoksi ihminen kun olen, ja joskus näistä voisi olla ammatillistakin etua.
Matkapäiviä kun tulee vuodessa satakunta, olisi hotellikuolemaan vähän vaihteluakin iltaisin, nämähän kulkevat mukana maailmallakin.

Mikä näistä nyt sitten olisi se järkevin systeemi johon perehtyä?
Jostain minulle on jäänyt että arduino olisi vähän "vanhahtava" systeemi, ja raspi uudempaa tekniikkaa?

Ominaisuuksia joita haluaisin näin äkkiseltään
-luotettavat laskuri/ajastin funktiot
-ether/profinet liikennöinti
-valmiit kirjastot liityntöihin
-mahdollisuus  liikennöintiin esim. edellämainittujen logiikoiden kanssa
-mahdollisuus rakentaa windows pohjaisia hmi näyttöjä esim VB:llä tjsp...

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 903
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #1 : 12-02-2018, 10:42:41 »
IMO Arduino ei niinkään ole vanhahtava systeemi, se vaan sopii paremmin pikkuprojekteihin. Rasberry on taas lähempänä täysmittaista "tietokonetta" ja sitä ei kannata mihinkään yksinkertaiseen ledivilkkuun käyttää.
Noihin sun tarpeisiin Rasberry kuulostas jotenkin käypäsemmältä.

http://simplyautomationized.blogspot.fi/2016/01/10-things-raspberry-pi-can-do-as.html

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 804
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #2 : 12-02-2018, 11:03:02 »
Joo, tuo linkkisi vahvistaa ajatusta erittäin paljon. Itseasiassa tältä pohjalta sanoisin raspin olen ilmiselvä valinta, ja siitä olisi hyötyä ehkä aivan suoraankin.
Meillä on jonkin verran omiakin tuotteita laser ja kamerapohjaisiin mittauksiin, jotka vaativat tällä hetkellä täysverisen pc:n kaverikseen.
Vaikka esim lasereissa on "älyä" mukana, ne vaativat pientä koodia kuitenkin mukaansa ja sustannussyistä tälläisistä systeemeistä tulee sitten yhden pc:n ympärille rakennettuja keskitettyjä systeemejä. Äkkiseltään veikkaisin että raspilla niistä saataisiin melko helposti "stand-alone" versioita.

Koodi puolelle meiltä löytyy osaamista kyllä lähes kaikille kielille joita näitten yhteydessä mainitaan, C, python jne...

Pitääkin ottaa asia puheeksi ja pummata firmalta joku starter kitti hankintaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 179
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #3 : 12-02-2018, 13:13:16 »
Teollisuuskäyttöön on ihan omatkin pikku-PC:t eli PC/104 ja sen jälkeläiset.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 804
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #4 : 12-02-2018, 13:24:10 »
On toki, mutta jos tarvis on vaikka saada joku yksittäinen analogisignaali kentältä verkkoon profinetillä, ei siihen tarvitse pc:tä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 007
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #5 : 12-02-2018, 13:30:52 »
Raspberrystä puuttuu reaaliaikakello. Sen saa lisämodulina. Suosittelen molempia. Arduinoa voi käyttää yksinkertaisena I/O:na ja Raspilla liittyminen ylemmäs käy helpommin. Mulla on pöydänkulmalla Raspberryyn Hilscherin Profinet-kortti, jota en vielä ole ehtinyt testaamaan. Viimeksi käytin töissä Arduinoa, kun halusin testata sarjaliikennettä yhden mikro-ohmimittarin kanssa ennen kuin väänsin kommunikoinnin S7-1500:n. Tilasin Arduinon Megan, kun siihen saa hyvin noita sarjaportteja kiinni. Ajatus oli nikkaroida monitorointi sarjaliikenteelle. Yllättävän usein tota sarjaporttiakin vielä tarvii.
-     sitä saa mitä tilaa   -

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 243
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #6 : 12-02-2018, 15:31:48 »
Kannattaa tutustua tähän:
http://www.openplcproject.com/

Systeemin ideana pitäisi olla juurikin otsikossa mainittujen alustojen hyödyntäminen automaatiosovelluksissa. En ole itse siihen tarkemmin tutustunut (vaikka proffa niin kehottikin), mutta tuskin se täysin kelvoton on.
« Viimeksi muokattu: 12-02-2018, 15:35:41 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 327
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #7 : 12-02-2018, 15:40:56 »
Suosittelen myös tutustumaan tuohon arduinoon, Riuden pohjatiedoilla sillä pääsee tositoimiin jo ensimmäisenä iltana ja on helppo ohjelmoida perus c-kielen taidoilla. Varmaan muutaman illan kokeilulla pääsee selville onko siitä omaan käyttöön.
Tosin nämä arduinot ovat suoraan suunnattu harrastelijoille mikä näkyy palikoiden toteutuksessa ja atmellin prosessorin ominaisuuksista osa on hieman piilossa.
Aikaisempi nimimerkki kkuula
Asun Vantaalla

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 179
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #8 : 12-02-2018, 16:02:16 »
Jaha luin vähän huolimattomasti aloitusviestin  :embarrased:

Opiskelutarkoituksessa tuon parhaan alustan valinta riippuu aika paljon osaamisen tasosta. IMO olis hyvä aloittaa digitaalitekniikan perusteista, jotka sulla ilmeisesti on hallussa kun olet noiden logiikkojen kanssa puljannut. Sen jälkeen mikroprosarit kehiin ja perehtyy siihen mistä ne rakentuu ja miten toimivat. Miten ohjelman suoritus etenee, io, miten keskeytykset käsitellään jne. Atmelilla on tosi hyvät datasheetit joilla pääsee jo pitkälle. Kirjottelee vaikka pikkuohjelmia assemblyllä ja laskeskelee niiden suoritusaikoja. IDE:ksi AVRStudio, ei se Arduinon kauheus. Sit kun on hyvä käsitys siitä miten hommat voi mennä pieleen esim aikakriittisissä prosesseissa voi vähän turvallisemmin mielin siirtyä taas vähän korkeammalle abstraktion tasolle.

Sun vaatimuksena oli kuitenkin ilmeisesti aikakriittinen anturointi tuosta profinetistä päätellen? En ole Raspin kanssa puljannut, mutta ellen ihan väärin ole ymmärtänyt on toi reaaliaikakäyttö nykyisillä käyttöjärjestelmillä varsin hankalaa, eikä ehkä ihan se ensimmäinen juttu jonka kimppuun hyökätä.

Molempi parempi siis, halpojahan nuo on. Ehkä ensin niitä pohjia vaikka AVR:n kautta kuitenkin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 188
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #9 : 12-02-2018, 16:42:07 »
Laitetaans nyt tämmöinenkin: https://www.pokitto.com/

Tuohan on lapsille alunperin suunnattu vekotin mutta kun siinä on myös nuo ana/digi I/O:t niin voisi olla kiva vekotin juurikin reissunpäällä treenailuihin. Ja lisäksi saisi tuettua kotimaista firmaa, eikä ole maksettu mainos.

-e-

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #10 : 17-02-2018, 19:52:11 »
Täällä yksi Arduinon hankkinut myös, viime vuonna tuli sellainen ostettua. Alkuvaiheessa ainakin opiskelua kortin kanssa -> mm IO linjojen ohjausta (releet, FET kytkimet, solid state releet yms.). Oli myös tarkoitus opetella yleisimpien anturien lukua. Lämpö -ja valoisuusanturi löytyy nyt. Myöhemmin hankintalistalle saatta tulla IR anturi, jonka avulla voisi rakentaa yksinkertaisen pilvisyysmittarin. Askelmoottoreita 1/4" akselilla on pari kappaletta jemmassa, purettu romutukseen menevistä laitteista. Tehtävää siis riittää :-)
Timo, OH7HMS

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 35
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #11 : 18-02-2018, 00:19:35 »
Morjens,

oletko jo oikein omiin tarpeisiin tehnyt sovelluksia?

Itsellä yleensä, että ei jaksa lekkiä pelkästään leikkimisen ilosta, vaan täytyy olla, joku hyödynnettävä kohde. Esim Arduinon tapauksessa "visioinut" parvekekasvien kasteluautomaattia. Kumminkin olen pitänyt järkevänä "leikkimisenä" esim cad-softan tutorialeja, joissa toivon mukaan opastetaan oikeille käyttötavoille.

Tosin ammuin heti itseäni jalkaan :crazy2: harrastettuani  pc:llä ammuntapelejä (fps), joista ei ole normi arjessa hyötyä.

-Juzzi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Arduino, Rasperry vai joku muu
« Vastaus #12 : 18-02-2018, 06:34:02 »
Jos täältä kysyttiin, niin ensimmäinen projekti Arduinolla tulisi olemaan yötaivasta kuvaavien kameroiden etäkäyttöinen "ohjausboksi". Eli kameroille kytketään käyttöjännitteitä esim releillä tai FET:llä (12V DC). Sama myös kamerakoteloiden lämmityksen osalta (24V AC). Ohjain myös "naputtelee" kameran langallisen kauko-ohjainen nappuloita. Laitteen etupaneelissa olsi esim LCD näyttö.

Etäkäytössä netin ylitse on varsin suotavaa, jos pystyy jonkin laitteen ongelmatilanteessa resetoimaan etänä. Tai vaihtoehtoisesti jonkin ukkosta houkuttelevan pitkän kaapelin irti PC:ltä :-) Alussa kuitenkin on erillään testattava yksittäisiä linjojen ohjauksia ja lukuja, jotta saa kokonaisuuden sitten paremmin kasaan :-)
Timo, OH7HMS