Kirjoittaja Aihe: Huikea kosteussulkuaine  (Luettu 3085 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 726
Huikea kosteussulkuaine
« : 28-02-2018, 16:39:28 »
 Tuli tuossa erästä ongelmaa selvitellessä vastaan aika lupaava tuote:

http://www.tkr.fi/

 Referoiden:

 Hyväksytty kosteussulkumateriaali, joka on kohtuullisen hintainen kemikaalinkestävä ja ennen kaikkea paikattavissa, jos mekaaninen vaurio myöhemmin käytettäessä iskee. Olin ko. firmaan yhteydessä muutamaa tarkennusta kysyäkseni ja ilmeni että aineella on myös huikea silloituskyky. Jos betoniin tulee halkeama, niin ainoastaan 0,5mm paksulla pinnoitekerroksella saa alle tulla peräti 7mm rako ilman pelkoa kosteussulun pettämisestä. Eikä vaadi kuituvahvistustakaan eto töhnä. Värivalikoimaa piisaa ja ainetta saa eri viskositeettisina.

 Äkkiseltään tuntuu, että muut kosteiden tilojen kosteussulkumateriaalit ovat aika huonoja, tai sitten lienen vaihteeksi ymmärtänyt jotain väärin. En ole koskaan ymmärtänyt miksi kosteussulkumateriaalien pitää olla mekaanisesti niin hentoisia ja ennen kaikkea miksi kummassa niitä ei voi korjata jos johonkin tulee pieni rikama?
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 239
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #1 : 28-02-2018, 20:51:23 »
Eipä toi epoxista ulkonäöltä juurikaan eroa, toki asennettaessa saattaa käry olla miedompi. Kai joku tommoisenkin pinnan kotiinsa huolii, itse pidän laattaa huomattavasti nätimpänä. Kompromissejahan eri ominaisuuksien kesken kaikki aineet on,  ei tommosta pinnoitetta tulisi sekottaa vedeneristeihin jotka on tarkoitettu pinnoitettaviksi. Epoxi lähin verrokki jos oikein pikaluvulla ymmärsin. Hyviähän kaikki tuotteet on kun niitä käytetään siellä missä ne on tarkoitettukin käytettävän.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 405
 • (Piilotettu)
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #2 : 28-02-2018, 20:59:28 »
Meneekös tässä nyt kosteussulut ja vesieristeet käsitteinä sekaisin? Tuota TKR tuotetta kehutaan vain vesieristeenä ja yleisenä pinnoiteaineena.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 726
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #3 : 28-02-2018, 23:41:27 »
 Luultavasti sotken lahjakkaasti asioita. Toisaalta, mitä eroa loppupelissä on kosteussululla ja vesieristeellä? Pointti tässä on, etten ole vielä ymmärtänyt miksi pitäisi n. 83 erilaista työvaihetta käyttää seinän ja laatan välissä aineilla joita ei voi korjata jos syntyy reikä ja sitten pitää repiä lattia ja osa seinistä auki korjauksen vuoksi. Jos kerran tällainenkin vaihtoehto kerran on olemassa. Saahan tuon tkr:n päälle lätkiä ne laatat, jos haluaa.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 166
 • (Piilotettu)
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #4 : 01-03-2018, 07:07:40 »
Kaupungin vuokrataloissa käytetään paljon epoksipinnotteita kylppäreissä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 131
 • (Piilotettu)
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #5 : 01-03-2018, 07:14:46 »
Huikea vesieriste  ;)
Kun itse tekee, tulee juuri sellainen kuin sattuu tulemaan...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 239
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #6 : 01-03-2018, 08:49:35 »
Esitettä lukiessani ei kyllä missään kohtaa kerrottu laatoitusvaihtoehdosta kyseisen pinnoitteen kanssa. Se että suuret valmistajat ovat noin 30 vuotta kehitelleet vedeneristeitään mahdollisimman monipuolisiksi ja helpoiksi käyttää ja sopiviksi mahdollisimman moneen käyttökohteeseen, niin tuntuu melko epäuskottavalta että joku nevehööd yritys toisi täysin ylivoimaisen tuotteen kaikilta osin ja vieläpä jokapaikassa toimivan.
Kaikkeahan voi tehdä mutta mahtaakohan kuinka pitkäikäinen olla laatoitus ko pinnoitteen päällä, laatoittavathan monet myös epoxin päälle missä ainakaan tavalliset sanikat ei kauaa kiinni pysy, varmaankin jotakin erikoislaastia pitäisi käyttää. Olisihan siitä laatoitus mahdollisuudesta kerrottu jos semmoinen olisi suositeltavaa.
Kosteussululla ja vedeneristeellä suurin eroavaisuus on käytettävässä kerrosvahvuudessa ja sitä kautta halkeaman silloituskyvyssä. Lisäksi on se fyysinen kestävyys eristeen päällä liikutaan sitä raavitaan teräslastoilla tökitään nurkissa jopa viiltoa kohdistuu, siksi sitä kerrosvahvuutta tarvitaan. Näin ainakin Kiillolta kerrottiin jo aikoinaan.  On niissä varmaankin myös eri raaka-aineetkin käytössä, luulisin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 178
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #7 : 01-03-2018, 10:20:32 »
Vesieristettävissä rakenteissa, jos nyt puhutaan laatoitettavista kylpyhuoneista, käytetään tuoteperhe käytäntöä. Rakenne pitää olla ohuttasoitteesta saumalaasteihin toistensa kanssa yhteensopivia. Tämä useimmiten tarkoittaa sitä, että pitää käyttää saman valmistajan tuotetta kautta linjan. Tämä siksi, että työlle ei anna materiaalin toimittaja, eikä tekijä takuuta jos ohjeistuksesta poiketaan. Tämä on hyvin ymmärrettävää.

Nämä epoksit tms. mitä tkr:kin edustaa eivät ole keraamisen laatan alla käytettäviä vedeneristeitä. Ne ovat pinnotteita, joita käytetään vedeneristettävissä kohteissa. Näitä ovat esim. parvekkeet, kylpyhuoneet, tuotantotilat yms. Erittäin hyviä, elleivät loistavia juuri näihin kohteisiin. Epoksien hinnat lähtevät noin 100€/m2 (työt+kamat) joten laatan alle laitettuna jo hinta muodostuisi erittäin korkeaksi.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 239
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #8 : 01-03-2018, 10:58:34 »
Sen verta tarkennan aikaisempaan Scyybin tuoteperhettä että CE hyväksytyistä merkityistä tuotteista jätettiin saumalaasti ja silikoni pois. Niitä voi käyttää kuinka vain, toki hyvähän olisi käyttää saman valmistajan tuotteita, aina ei vaan värit käy ja saatavuus.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 726
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #9 : 01-03-2018, 11:51:47 »
 Mielenkiintoisia ajatuksia/kokemuksia. En oikein ymmärrä miten mm. tätä kyseistä käsittelyssä olevaa tuotetta pidetään kalliina jos kymmenien työvaihdeiden sijaan tarvitaan yksi pinnoituskerta, näin kärjistäen sanoen. Jos työlle laskee pienintäkään hintaa, pitää todennäköisesti noiden muutaman ångströmin paksuisten laatoituksen alle piilotettavien kertakäyttökalvojen käytöstä valmistajien peräti maksaa huomattavaa korvausta, että päästäisiin vertailukelpoiselle urakkahinnalle näiden helpompien ja sangen edullisten materiaalien kanssa. Kysyin tuossa samalla myös tuotteen hintaa, ja jos materiaalikustannukset on muutaman kympin neliölle, en pitäisi sitä järin pahana, ottaen huomioon lopputuloksen oleellisesti paremman toimintavarmuuden.

 Laatan seinässäpysymisestä en mene mitään vannomaan. Vaan kummahan se on jos ei kaakelia saa kiinni. Tuo ihmetökötti, sen voi valmistajan mukaan toteuttaa näinkin:

Voidaan karhentaa valmiiksi pinnaksi muovigranulaatilla ja kumirouheella tai kvartsihiekalla laastin ja tasoitteen kiinnitykseen.

 Mitä terminologiaan tulee, niin kosteussulku/vesieriste käsitteet oudoksuttavat. Eikö molemmissa ole sama tavoite? Tarkoitan, että ideana lienee saada kosteus ja märkä pysymään vain toisella puolen pinnoitetta ilman mitään hengittävyysgroretexkalvoiluja? Miksi sitten ylipäätään on markkinoilla, saati luvallisesti käytössä aineita joiden levittäminen on likellä rajatiedettä ja jossa aivastus väärään aikaan pilaa koko pahuksen työlään monisyisen prosessin mitä ei voi jälkikäteen korjata kuin aloittamalla koko roska alusta?

 Nyt olisi tuhannen taalan paikka selittää asiasta tietämättömälle tämä(kin) asia.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 239
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #10 : 01-03-2018, 15:46:30 »
Vedeneriste on vesitiivis pinta ei vesihöyryn, niitä hienoja lukemia on luettavissa jokaisen eristeen sertifikaatissa joista minä yksinkertaisena työntekijänä en sen enempää ymmärrä ja osaa kertoa. Jonkin verranhan sen rakenteen tulee hengittää esim kun maanvaraisia lattioita eristetään, muutenhan ne maasta nousevat haiut on siellä seinissä valkoisina harsoina, niinkuin epoxi lattioissa kerrostalojen kellareissa monesti on käynyt.
Edelleen tavallisen työmiehen ei kannata itseään enempää jalustalle nostaa, toimii tuotteiden valmistajien ohjeiden mukaan ja käyttää semmoisia aineita joista on kokemus ja näyttö toimivuudesta. Ei se normaalin vedeneristeen asennus mitään salatiedettä ole, siihen on hyvin seikkaperäiset ohjeet ja koulutus, niillä kun tekee orjallisesti niin hyvä tulee. Veden eristeiden virheet johtuu liki 100% tekijästä, ääh ei se niin nokonuukaa ole, aina on näin menty, ei sitä kukaan tule katsomaa, imuri mikä se on? oho lorahti väärää primeriä, tää purkki haisee ihan mädälle, mitä ihmeen knöölejä täällä on ja niin edelleen, noista kun pääsee eroon niin hyvää tulee.
Ennemmin epäilisin tollaisen limun rissaamista kerrallaan 0.45mm kalvoon kun se ei tunnu onnistuvan jäykillä vedeneristeilläkään moneltakaan aina edes 3 kertaan rissattuna.
Tuote on varmasti hyvä ja puoltaa paikkaansa siellä minne tarkoitettu, mutta jos valmistajalla ei ole esittää mitään kiinnitysratkaisua laatalle niin silloinhan sitä on käsiteltävä omana pinnoiteena. Tuskimpa kovin moni laastin valmistaja antaa omaa laastiansa kilpailijalle ja sanoo että me annetaan takuu että varmasti kestää kiinni, en minä ainakaan suostu tekemään kopin koppia moisella aineella, olkoon kuinka helppo hyvänsä levittää. Eikä sekään yhdestä tölkistä tullut eikö siellä ollut peräti 4 eri viskoa eri käyttökohteeseen?                                               
     Muutosvastarinta näin keväällä puhunut.  :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 726
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #11 : 01-03-2018, 17:42:59 »
Joka avauksen pinnoitteen laittaa, ei ole lainkaan kiinnostunut laatoitusmahdollisuudesta. Kuten minä. Laatat pysyvät siistinä suihkutiloissa puolikymmentä vuotta, jonka jälkeen alkaa surullinen alamäki.

Akryylibetoni taitaa olla saman tyyppinen pinnoite? Ilmeisesti molemmilla voi pinnoittaa myös seinät, siis hoko hoito?
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 726
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #12 : 01-03-2018, 23:59:18 »
 Jaa että kosteussulun tehtävänä on päästää vesihöyry läpi. Kai sitä kosteutta sitten siellä rakenteissa tarvitaan johonkin. Toki, rakenteet jotka eivät pääse tuulettumaan mihinkään suuntaan, ovat pulmallisia mutta jos monissa tapauksissa kosteiden tilojen seinä pääsee toiseen suuntaan tuulettumaan, niin miksei sitä vain tulpata kostean puolelta mahdollisimman hyvin?  :idiot2:

 Ei kai tuossakaan tuo 0,45mm kerros ole kiveen hakattu kun ohuempikin riittää eikä enemmästä ole haittaa.

 Mitä laattojen pysymiseen tulee, en ota kantaa kun ei omassa rakennuskohteessa ole tulossa laattoja vaan kyse on enempi altaan pinnoittamisesta. Vaan pakkohan se laatankin on epoksipintaan kiinni tarttua. Eivät nuo suinkaan ole laattojen persauksia teflonista alkaneet tekemään.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 405
 • (Piilotettu)
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #13 : 02-03-2018, 10:24:12 »
Märkätilat, (esim. kerrostalokylppärit) ovat yleensä niin pieniä, että ne vesieristetään kokonaan, siis seinät ja lattia. Seinien vesieristyksestä on olemassa tarkat ohjeet etäisyyksien suhteen mm. vesipisteistä.

Kodinhoitohuoneissa ja muissa ei varsinaisesti pesutiloissa joissa kuitenkin on lattiakaivo, riittää lattian vesieristäminen riittävillä ylösnostoilla. Näissä tiloissa riittää seinissä kosteuseriste roiskealttiissa paikoissa.

Keittiöissä välitilan laatoituksen alla riittää kosteuseristys, mutta usein varnuudeksi vesieristetään. Keittiön lattiakin kannattaisi aina vesieristää jois tulee laatoitus, niin paljon on niitä vuotavia AP-koneita ja alleen kusevia kylmälaitteita.

Kaikkien pintojen laatoituksessa kannattaa/pitää alusta käsitellä primerilla vaikkei kosteussulkua tai vesieristystä tulisikaan. Primeroinnin tarkoituksena on sitoa jäännöspölyt pintaan ja näin parantaa kiinnityslaasti tartuntaa. Koska primerointi hieman estää laastin kosteuden imeytymistä alustaan niin näin saadaan laastille pidempi avoin aika ja laatoitusaikaa.

Primerina käytettiin ennen kosteussulkua lantrattuna vedellä, varsinaisen primerin käyttö on suositeltavampaa, koska se lisäaineistuksensa ansiosta imeytyy hieman syvemmälle rakenteeseen. Molempien perusaineena PVA tai PVAc dispersio?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 178
Vs: Huikea kosteussulkuaine
« Vastaus #14 : 02-03-2018, 10:45:57 »
Jaa että kosteussulun tehtävänä on päästää vesihöyry läpi. Kai sitä kosteutta sitten siellä rakenteissa tarvitaan johonkin. Toki, rakenteet jotka eivät pääse tuulettumaan mihinkään suuntaan, ovat pulmallisia mutta jos monissa tapauksissa kosteiden tilojen seinä pääsee toiseen suuntaan tuulettumaan, niin miksei sitä vain tulpata kostean puolelta mahdollisimman hyvin?  :idiot2:


Vesieristeet, kuten kaikki muutkin materiaalit päästävät höyryä läpi enemmän tai vähemmän, mutta täysin tiiviitä ne eivät ole.

Esimerkkinä käytetään usein vanhan peltikasettikylppärin uudelleenpinnoitusta. Jossain vaiheessa oli työohje, että kiinnitetään peltikylppärin seiniin sanikalla kipsilevy, jonka pintaan vesieriste ja laatta. Tuloksena oli, että viidessä vuodessa kyprokit sai lastalla kaavittua alas. Vesieriste läpäisee höyryä, mutta pellin höyrynläpäisy on merkittävästi pienempää. Pelti itseasiassa on erittäin höyryä läpäisemätön materiaali. Tästä johtuen vesi jäi sinne kahden kerroksen väliin muhimaan.

Nykyään peltikasetit rei'itetään ennen noita toimenpiteitä.