Kirjoittaja Aihe: Autotallin vesiputket jäässä  (Luettu 1118 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 61
Autotallin vesiputket jäässä
« : 05-03-2018, 12:02:06 »
Pääsipä käymään näin että vanhassa talon yhteydessä olevassa autotallissa on vesiputket jäässä ja hanasta valuttanut vettä altaan täyteen (jäähän) sekä lattialle myös osan. Tämä pääsi käymään koska edellisen omistajan tavaroita on vielä tuo varasto täynnä eikä huomattu laittaa pattereita sieltä päälle (eipä niitä mistään rojujen takaa löydäkään kun ei kävelemään pääse).
Nyt on kysymys miten nuo kannattaisi sulattaa. Laitoin sulut sisältä jo kiinni ettei nyt ainakaan enempää vettä valu tuonne kun todennäköisesti hana on jäätynyt rikki. Pitäisikö laittaa lämmöt päälle ja antaa pienessä lämmössä sulaa (muutama plussa aste) vai sulatella tehokkaammin jotenkin? Käyttöä ei tällä vesipisteellä ole, joten täytyisi vaan saada estettyä mahdolliset putkirikot.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 407
 • (Piilotettu)
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #1 : 05-03-2018, 12:14:36 »
Eihän ne patterit ole vesikeskuslämmityspattereita, eihän? Jos on, niin sitten sinulla on ehkä pahempikin ongelma.

Jos vesijohdon sulut pitää niin eipä niistä putkista määräänsä enempää sulaessa valu. Onko lattiakaivoa, millainen muu rakenne eli onko vettä pässyt seinä/lattiarakenteisiin?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 619
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #2 : 05-03-2018, 12:17:47 »
En tiedä toimiiko minun mökillä käyttämäni konsti tähän kun ei ole tietoa putkien koosta ja onko putkessa jurkkiä mutkia, jos jäätynyt putki on senverran isoa että sen sisään pystyy työntämään pienemmän taipuisan muoviputken, niin työntää sen niinpitkälle kunnes jää tulee vastaan, sitten putkeen pumppaa kuumaa vettä esimerkiksi pissapojan pumpulla ja sitämukaa kun jää sulaa tyntää sisäänmenevää putkea eteenpäin. Ulosvaluvan veden voi valuttaa astiaan ettei mene lattialle.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 69
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #3 : 05-03-2018, 12:57:12 »
Jäätyneen putken sulatus nopeasti vai hitaasti...

Itse sanoisin: nopeasti, ja perustelut:

Käsittääkseni usein jäätyneet putket hajoavat lauhtumisen yhteydessä, eivätkä vielä silloin kun pakkaset kiristyvät. Uskon siihen että kun jää saa rauhassa lämmetä (eli koko putkessa oleva jäämassa tasaisesti lämpiää ja laajenee), tuo voims rapsauttaa putken halki. Jos kuitenkin tuota putkea lämmittää nopeasti, ensimmäisenä lämpiää putkea vasten oleva jää joka toivottavasti myös muuttuu pinnastaa nopeasti sulaksi. Jään ollessa kuitenkin suhteellisen huono lämmön johdin, putken keskiosissa oleva jää on edelleen "kylmää" ja lämpiää vasta viiveellä, ja pääsee laajenemaan tuohon putken sisäpinnassa olevaan ohueen sulaan kerrokseen.

Tämä ei sitten ole mitään yliopistofaktaa, vaan ihan oma henkilökohtainen käsitys asiain tilasta :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 61
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #4 : 05-03-2018, 13:40:47 »
Lämmitys koko huushollissa sähköllä eli tuollakin sähköpatterit. Tilassa myöskin lattiakaivo minne sulamisvedet pääsevät valumaan ja lattia betonilaatta. Tuota lauhtumisen aikaan laajenemista ja putkien poksahdusta itsekin mietin joten ajattelin olisiko järkevintä avata hana jota kautta pitäisi paineen ja sulamisvesien tulla ulos jos hana vain sulaa ensin. Putket on lattian alla muoviputkea suojaputkessa ja näkyvällä osalla kromattua kuparia. Nopeasti sulttaminen tietysti on myös oma hommansa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 859
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #5 : 05-03-2018, 14:40:00 »
Putket on lattian alla muoviputkea suojaputkessa ja näkyvällä osalla kromattua kuparia. Nopeasti sulattaminen tietysti on myös oma hommansa.

Älkää putkia sulattako, tulee katastrofi, parempi sulattaa se jää putken sisällä  ;D

Onko suojaputken päät näkyvissä? Kuinka ahdas suojaputki? Hana auki ja lämmintä ilmaa suojaputkeen, auton sisätilan lämmitin on hyvä, pakkausteipistä ja pahvista rakentelee tötterön jolla saa kanavoitua lämpimän ilman suojaputkeen. Tällä menetelmällä sulatin viikonloppuna yhden muoviputken sisälle jäätyneen veden, tosin suojaputki on iso, sinne oli helppo johtaa lämpöpuhallus. Puoli tuntia lämmintä ja putki aukesi.
« Viimeksi muokattu: 05-03-2018, 14:45:56 kirjoittanut (Piilotettu) »
"Don't ask to borrow my tools - get your own f*cking tools."

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 436
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #6 : 05-03-2018, 14:50:34 »
Teippaat pölyimurinletkun kiinni sinne autotallin päähän sitä suojaputkea ja imetät sillä ilmaa sen suojaputken läpi sieltä lämpöisestä sisätilasta missä sijaitsee putken lähtöpää. Aukeaa varmasti jos vain ilma pääsee läpi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 61
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #7 : 05-03-2018, 14:54:32 »
Joka tapauksessa tuo tila on saatava ensin plussan puolelle eli ensimmäinen homma on kuitenkin pattereiden päälle laitto. Kun tuon tilan saa plussan puolelle niin tämän jälkeen voi niitä putkia itsessään lähteä sulattelemaan. Sisällä suojaputken pää on näkyvissä, tosin ahtaassa paikassa. Täytyy tuo tallin puoleinen suojaputken pää katsoa onko näkyvissä. Tosiaan suurimpana pelkona on, että putkien sulaessa paine kasvaa putkessa niin paljon että se pääsee halkeamaan. Tämän takia ajattelin, että pystyisikö tämän välttämään hanan avaamalla kun sulut on kuitenkin kiinni lähdön päästä. Täytyy tänään yrittää raivata tilaa tuonne sen verran että saisi pattereita päälle.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 436
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #8 : 05-03-2018, 15:20:56 »
Ei halkea muoviputki. Vaikka kuinka jäätyis ja sulaisi kun seon suojaputkessa.
« Viimeksi muokattu: 05-03-2018, 15:31:06 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 61
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #9 : 05-03-2018, 18:15:56 »
Ei halkea muoviputki. Vaikka kuinka jäätyis ja sulaisi kun seon suojaputkessa.

Jep, muoviputkea on tallin lattiaan asti ja noin metrin pätkä vain kuparia. Vuoto on selkeästi tapahtunut hanasta. Laitoin nyt yhden patterin lämmittämään tilaa, voi olla ettei riitä mutta enempää ei tuolta rojukasasta saa tällä hetkellä päälle. Katsotaan tilanne huomenna.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 61
Vs: Autotallin vesiputket jäässä
« Vastaus #10 : 21-03-2018, 08:39:39 »
Laitetaan tilannepäivitystä että jäät tuli sulateltua patterin kanssa viikon sisään. Vaurioita ei näkyvästi missään. Nyt on tallikin saatu tyhjäksi ja kelien lämmetessä täytyy testata onko hana ottanut itseensä vai miksi oli tiputellut.