Kirjoittaja Aihe: lehtikuusi terassilaatat - pintakäsittely?  (Luettu 759 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 28
lehtikuusi terassilaatat - pintakäsittely?
« : 20-05-2018, 20:31:54 »
Työn alla on 27x137 siperian lehtikuusesta terassilaatat. Tulee betonin päälle ja yllä on kattoa eli suoraan ei pääse satamaan vettä/lunta.
Onko raadilla mielipiteitä pintakäsittelyn tarpeellisuudesta ja mitä (puuöljy?) kannattaisi laittaa.

kiitos!

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 201
Vs: lehtikuusi terassilaatat - pintakäsittely?
« Vastaus #1 : 20-05-2018, 21:36:25 »
www.lauta.fi - lehtikuusen pintakäsittely:

Siperian lehtikuusi ei ulko-olosuhteissa tarvitse pintakäsittelyä, koska se kestää lahoamatta noin 20-30 vuotta maasta irti asennettuna. Lahonkesto-ominaisuuksien, pihkaisesta ja tiheästä rakenteesta johtuen, emme suosittele sen pintakäsittelyä lainkaan.  Käsittelemättömänä se harmaantuu sateen ja auringon UV-säteilyn johdosta kelon harmaaksi noin 2-3 vuoden kuluessa. Jos haluat hidastaa puun harmaantumista, käsitele se värittömällä terassiöljyllä (Tikkurilan Valtti Puuöljy) tai Tikkurilan kuultavien puunsuoja-aineiden värikartan sävyihin. Huomioithan että öljy imeytyy tiheään puuhun huomattavasti hitaammin ja huoltokäsittelyväli on merkittävästi tiheämpi kuin pohjoismaalaisella kuusella. Puu voidaan myös harmaannuttaa rautasulfaatilla (rautavihtrilli), tällöin käsiteltävään pintaan sivellään tai ruiskutetaan rautasulfaatti-vesi 1:10 seosta 2 kertaan, harmaantuminen käynnistyy, kun pinta saa luonnonvaloa ja saavuttaa lopullisen sävyn noin 7-14 päivän kuluessa.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 28
Vs: lehtikuusi terassilaatat - pintakäsittely?
« Vastaus #2 : 20-05-2018, 22:48:02 »
oiskohan jollain koe tehtynä missä samalle terassille on laitetty käsittelemätön ja käsitelty lehtikuusi ja seurattu se 20-30 vuotta miten käy ?  ::)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 44
  • (Piilotettu)
Vs: lehtikuusi terassilaatat - pintakäsittely?
« Vastaus #3 : 20-05-2018, 23:01:54 »
Mulla on noin 10 vuotta ollut terassin lattiana lehtikuusta käsittelemättömänä. Ei ole mennyt miksikään muuten kuin vain harmaantunut. Saman ikäinen painekyllästetty tavallinen terassilauta, jota on öljytty, on paljon kuluneemmassa kunnossa. Toisaalta painekyllästetty lattia on taivasalla ja lehtikuusilattia on katon alla mutta sekin kastuu kuitenkin jos vettä sataa tuulisella ilmalla.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 393
  • (Piilotettu)
Vs: lehtikuusi terassilaatat - pintakäsittely?
« Vastaus #4 : 21-05-2018, 10:23:13 »
Tein saunan terassin ja portaat järveen 10 vuotta sitten lehtikuusesta ilman mitään pintakäsittelyä. Toistaiseksi on kestänyt eli ei ole muuttunut ulkonäkö juuri miksikään harmaantumisen jälkeen.
Portaat ovat kesät vedessä hiekkapohjaa vasten alapäästään ja niissäkään ei ole vielä huolto tai korjaustarvetta. Ja terassi on kokonaan taivasalla.
Tein viisi vuotta sitten toisen terassin mäntylankusta, saa nähdä kumpi kestää kauemmin.