Kirjoittaja Aihe: Puhelimen kuuluvuudesta  (Luettu 882 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 210
 • (Piilotettu)
Puhelimen kuuluvuudesta
« : 14-09-2018, 12:52:41 »
Mulla on pitkän aikaa ollut ongelmia puhelimen kuuluvuuden kanssa. Verstasta lähinnä oleva tukiasema, jonka kuuluvuusalueella verstas on, sijaitsee juuri sen verran mäennyppylän takana, että mitään yhteyttä tuohon ei käytännössä saa. Nopeustestit sanoo max. sisällä saataviksi nopeuksiksi 0 - 0,2 Mb/s. N. 0,5 km päässä kokeilin, niin samasta mastosta tulee 70 Mb/s. Käytännössä puhelimet roikkuu yhdessä tukiasemassa, jonka kuuluvuusalueen rajoilla halli sijaitsee. Internetyhteyttä varten onkin täytynyt pitää kupari. Puhelimessa puhuminen on käytännössä vaatinut sen, että menee ulos puhumaan, koska sisällä puhelin on vain satunnaisesti yhteydessä tukiasemaan. Kaikenlaisia lisäantenneja on tullut harkittua, mutta niiden ongelma on se, että niillä saa kuitenkin vain taas pienen alueen sisäantennin ympärille, jossa puhelin toimii.

Sitten löytyi tällainen vaihtoehto.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/J2EXgRGJ?ext=ltr&utm_source=Kauppalehti_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Kauppalehti_Uutiskirje
Olin yhteydessä Elisaan, ja pyysin kytkemään tuon toiminnon liittymääni. Saman päivän aikana oli jo toiminnassa. Ja tosiaan nyt voi missä vaan kohdassa hallia puhua puhelimeen aivan ongelmitta, siis niin ongelmitta kuin nyt yleensä kännyköillä voi puhua. Ei kannattanut hosua asian kanssa, vaan odotella. Järjestyi lähes itsestään tämä asia. Puhelu menee nyt sitten Wlanin kautta puhelimesta, kuparia myöten jonnekin ja ui sitten hetken jossain radioaalloilla toiseen kännykkään. Ja tosiaan toimii hyvin.  O0

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 634
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #1 : 14-09-2018, 13:01:38 »
No joo, mulla työpuhelin (Elisa) ei ollenkaan toiminut kotona - taajamassa! Eikä ole energiatehokkaita ikkunoita yms. faradyn häkkejä.

Tämä wifi-puhelu normipuheluna näyttää toimivan kotona. Mutta sitä se ei ole ratkaissut että WA-viestit on välillä myöhässä jopa 4-6h. Tuntuu kuitenkin syövän enempi patteria - en ole ihan 100% varma tästä, koska kytketty päälle vasta tällä viikolla, mutta tälläinen mutu että illalla on noin 50%, sen normaalin 70% sijaan.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 405
 • (Piilotettu)
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #2 : 14-09-2018, 13:44:58 »
Entäpä tämäntyyppinen passiiviratkaisu: https://www.4g-antennit.fi/product/185/passiivinen-toistinpaketti-gsm-taajuuksille-ymparisateileva
Tuo on helppo tehdä itsekkin,mastoon joku suunnattava laajakaista-antenni suunnattuna tukiasemaan ja sisätiloihin ympärisäteilevä.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 210
 • (Piilotettu)
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #3 : 14-09-2018, 14:56:57 »
Entäpä tämäntyyppinen passiiviratkaisu: https://www.4g-antennit.fi/product/185/passiivinen-toistinpaketti-gsm-taajuuksille-ymparisateileva
Tuo on helppo tehdä itsekkin,mastoon joku suunnattava laajakaista-antenni suunnattuna tukiasemaan ja sisätiloihin ympärisäteilevä.

Niin tämän tyylistä ratkaisua olin selvitellyt, mutta niin kuin tuossakin sanotaan, niin puhelimen toimintaetäisyys 2 - 5 m sisäantennista. Eli vaatisi joko kiinteän puhumis pisteen tai monta antenni paria. Wlan ratkaisu kun toimii sillä yhdellä tukiasemalla sen teoreettisen 100 m tai käytännössäkin useita kymmeniä metrejä. 

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 151
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #4 : 15-09-2018, 11:53:18 »
operaattorin vaihtokin voi olla ratkasu jossain tapauksissa. meillä oli pitkään, että dna:n datan siirto aika onnetonta. kännykässä oli dna ja kotona ei oikein pystyny kännykällä käytännössä mitään nettiä vaativaa tekeen ilman wifiä. sillon mulla oli kotona vielä soneran kupari, koska se oli ainoa toimiva systeemi siihen aikaan. puhelut kyllä toimivat, mutta tuo netin käyttö takkusi luurilla. kokeilin eri firmojen nettimokkuloitakin, mutta ihan turhaan. ei ne toimineet. sitten dna rakensi maston tohon johonkin parin kilsan päähän. sen jälkeen on alkanut toimimaan netti sen verran vakaasti, että luovuin soneran ylikalliista kuparista tehdystä liittymästä ja otin kotiinkin ilmoja pitkin dna:n netin.

mutta sitten taas, jos kyläilen jossain kaverilla tuolla korvemmassa, niin saattaa olla niin, että oma dna:ni ei oikein kuulu, mutta kaverin saunalahti kuuluu ja toimiikin ihan hyvin. eri firmojen kentät toimii eri paikoissa erilailla. siellä, missä toinen kuuluu, niin toinen ei välttämättä kuulu ollenkaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 236
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #5 : 15-09-2018, 12:57:16 »
Edellistä kompaten, ota vaikka DNA:n prepaidi kokeiluun (jos ei keltään lähipiirissä sitä löydy) niin tiedät auttaako vaihto. Telia/DNA on yhteisverkossa (http://yhteisverkko.fi/) eli juuri koskaan ei Teliaan kannata sortua, DNA:lla kaikki halvempaa. O0

Toinen vaihtoehto on sitten laittaa se toistin ja vaikka säteilevä kaapeli: https://www.orbis.fi/tuotteet/s%C3%A4teilev%C3%A4t-kaapelit

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 65
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #6 : 15-09-2018, 15:37:26 »
Itse on tullut aikoinaan työn puolesta, käytettyä tuota "passiivi" toistimen ratkaisua. Täytyypä katsella, josko tulisi esim lyhyt pätkä vastaan tuota umpikuparivaippaista "kurkkutorvi" kaapelia käytettynä. Sillä voisi ehkä itse kokeilla tehdä pätkän vuotavaa kaapelia (kotiseudulla tikka teki saman TV antennikaapelille kun hakkasi reiän kylkeen  ???)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 881
 • (Piilotettu)
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #7 : 15-09-2018, 19:38:34 »
Runsas vuosi sitten siirryin Teliaan, kun Elisa ja DNA eivät kotioloissa toimineet. Kyselemällä kävijöiltä heidän operaattoreitaan ja testattiin, telia vei voi voiton. Tuolla nyt pärjäillään pakon sanelemalla. Tosin  Elisa esitti edullista tarjousta, kerroin sen Telialle , pudottivat alle Elisan. Vaimolle myös.
Muista; Elämä on nyt!

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 210
 • (Piilotettu)
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #8 : 15-09-2018, 20:26:27 »
Kyllä eri operaattoreidenkin tilanne tuli tarkastettua, ja nykyinen oli huono, mutta muut vaihtoehdot vielä huonompia.

Mutta tuo Wlan + DNA:n kupari kyllä ratkaisi ongelman täysin. Tai kyllähän tuon Wlanin avulla saisi ratkaistua ongelman 4G yhteydelläkin. Laittaisi suunta-antennin katolle 4G tukiasemaa varten ja jakaisi sen Wlanin kautta niin dataa kuin puhelimiakin varten, niin toimisi varmasti tuokin. Pari metriä harjakorkeuden yläpuolelle antenni, niin varmasti saisi jo yhteyden tuohon lähimpään tukiasemaan. tuo reilu 8 m korkeussuunnassa kun muuttaisi tilannetta kummasti tuon maaston suhteen. Sitten olisi nopeutta varmasti riittävästi.

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 139
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #9 : 15-09-2018, 23:01:47 »
Itsellä tuo Telia (firma tuon tarjoaa..) ja täytyy sanoa että melko sysip***a on Telian verkko. Juuri missään ole täysiä kenttiä ja monesti tarjoaa jopa kaupunkien keskustoissa vain 3g tai E verkkoa.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 65
Vs: Puhelimen kuuluvuudesta
« Vastaus #10 : 16-09-2018, 18:17:47 »
Tuo parempi antenni ja sen suuntaus tukiasemaan on yksi siekka. Jos mahdollista laitttaa korkeammalle, niin voi sekin auttaa. Jos signaali tiippuu heikoksi, niin se alkaa vaikuttaa datanopeuteen. Tämä tulee sekä signaalin voimakkuuden perusteella että "laatuparametrien" perusteella.

Mikä myös vaikuttaa datanopeksiin - on kyseisen tukiaseman kuormitus. Jos siihen on kapasiteettiin nähden käyttäjiä likaa - yleensä datanopeudet tippuu esim arki-iltoina ja viikonloppuisin.

Näkyy Teliallakin olevan nyt pilotti käynnissä,
https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/4G-puhe-seka-wifi-puhelut-ovat-taalla-tule-testaamaan/ba-p/168205

Jos on esim puhelimen LTE yhteys päällä, niin tavallisen puhelun aikana se menee 3G verkkoon - mikäli VoLTE ei ole käytössä. Siellä saattaa olla heikommat kentät joka voi ilmettä puhelun pätkimisenä...

Noita tuli töiden puolesta veivattua noin 4...5 vuotta sitten. Näköjään ottanut aikansa ennenkuin tulee operaattorille käyttöön  ::) Omalla kohdalla kokeilut jäänee ainakin tällä hetkellä tekemättä, kun oma puhelin ei tue VoLTE taikka VoWiFi tekniikoita. Määräysten mukaan olisi sallittu VoLTE puhelun ollessa päällä hyppy WoWifi puolelle - ilman puhelun katkeamista. Sitä en osaa sanoa, onnistuuko tuo hyppy nykyverkoissa (tai onko se operaattorin piloteissa tuettu)