Kirjoittaja Aihe: Syklonilla varustettu puruimuri  (Luettu 173115 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 176
Syklonilla varustettu puruimuri
« : 23-01-2007, 17:01:11 »
Tervehdys

Koska puruimurin hankinta on ajankohtainen, niin minua kiinnostaisi samantien hankkia puruimuri jossa olisi mukana sykloni ja filtteri. Esimerkiksi Amerikan maalta löytyy seuraavat vaihtoehdot:
Grizzly: http://www.grizzly.com/products/G0441
JDS: http://www.jdstools.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=27
Oneida: http://www.oneida-air.com/products/systems/pro_1500/pro_1500.htm
Oneida: http://www.oneida-air.com/products/systems/3hp_super_gorilla/3hp_super_gorilla.htm

Varsinkin tuon Grizzly:n hinta on vielä kipurajan alapuolella, eli 1195$, mutta heillä ei ole jälleenmyyjää euroopan alueella. Kysyin mailitse, että voiko heiltä ostaa suoraan tuota laitetta, niin vastaus oli että ei voi koska se on painavampi kuin 70kg. Lisäksi imuria ei voi ostaa ilman moottoria, vaan sen saa ainoastaan koko pakettina. Sitä saisiko syklonin pelkkänä varaosana en tullut kysyneeksi.
Ainoa tapa saada tuo Grizzly on, että he myyvät se jollekin rahtiliikkeelle jolloin toimitusosoite on jonku rahtiliikkeen osoite. Tämän jälkeen rahtiliike sitten kuskaa sen minulle. Ongelmaksi tulee hinta joka on melko hirvittävä, eli varmasti yli puolet imurin hinnasta. Koska imurin päälle ei voi kasata mitään, joutuu maksamaan ylimääräistä ja lisäksi paketti on kohtalaisen kevyt, mutta tilavuudeltaan iso joka taas maksaa lisää. Eli se siitä sitten.

Olisiko jollain tietoa siitä, millaisia malleja saa täältä euroopan alueelta tai sitten ihan täältä kotisuomesta? Kaikki Suomessa myytävät syklonit joihin olen törmännyt ovat olleet niin korkeita, ettei niitä ole ollut mahdollista laittaa normaaliin autotalliin. Felderillä on tietysti RL125 ja RL160, samoin kuin Hammerilla RL125 (=sama kuin Felder?), mutta epäilen että hinta on yli harrastajan budjetin. Käytettyinä en ole löytänyt noita mistään, joten ilmeisesti ovat melko harvinaisia.

Eli onko jollakin hyviä ehdotuksia mistä voisi jatkaa sopivien mallien etsintää? Muitakin vinkkejä otetaan vastaan. Valitettavasti laitteen itse tekeminen alusta lähtien on poissuljettu, mutta komponenteista kasaaminen on kyllä mahdollista jos vain löytää sopivat komponentit jostakin kohtuulliseen hintaan.

t.MasaPoissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 702
  • Mikan puutyösivut
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #1 : 23-01-2007, 20:49:47 »
http://www.arskametalli.fi/index.phtml/art/8888/t/articles1

Tosin arvaisin että tuollainen on kohtuu kallis. Joku paikallinen metalliverstas saattaisi ehkä tehdä syklonin edullisesti. Tai sitten jos jollain tutulla on ylimääräinen kuivuri tms.:)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 366
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #2 : 24-01-2007, 10:24:11 »
Oisko ideaa tehdä kimppatilaus joltain pajalta noista? Itseä kiinnostaisi kans tuollainen ja Bill Pentzin sivujen ohjeiden mukaan jos tilauttais jostain?
Suodattimia jne. saa Suomesta kyllä. Joku sellainen puolivalmis DIY -paketti.
- J

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 419
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #3 : 24-01-2007, 10:59:46 »
Minäkin olen etsiskellyt kunnon imuria. Harrastelijatumpelolle kyllä riittää suht pienikokoinen imurisysteemi, tosin kiinteät putkistot ovat varmaan kyllä asiaa.
Mitenkähän nuo laitteet toimivat kylmässä tilassa verstaan ulkopuolella (kylmä varasto vieressä)

Toisaalta kyllähän sinne voi lämpöeristää pienen komeron ja laittaa sinne vaikka pieni lämpöpatteri.  Huoltotoimenpiteet tietysti komeroratkaisussa voivat
olla vähän työläitä.
...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 419
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #4 : 24-01-2007, 11:01:58 »
...joo ja vähän tarkemmin luettuna nämä linkkien imurithan suodattaa hienojakoisen pölyn tosi hyvin pois että voivat toimia verstastilassakin hyvin.
...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 176
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #5 : 24-01-2007, 20:50:22 »
...joo ja vähän tarkemmin luettuna nämä linkkien imurithan suodattaa hienojakoisen pölyn tosi hyvin pois että voivat toimia verstastilassakin hyvin.

Tervehdys

Juuri tämä on tavoiteena, eli sijoittaa imuri samaan tilaan muiden koneiden kanssa ilman että joutuu kärsimään siitä pölystä jota tavallinen pussi-imuri ei suodata. Kun sahaa ja höylää kerralla hieman isomman satsin läpisahattua puulankkua liimalevyä tehdessä, niin ilma on melko sakea pölystä ainakin tavallisella pussi-imurilla.

Soittelin tänään muutamaan yritykseen ja tulos oli, että nuo imurit jotka ovat koteloituja ja sisältävät suodattimen ovat hintaluokasta 2800 euroa ylöspäin. Eräs ehdotus oli, että laittaisi tavallisen puruimurin pussin paikalle suodattimen jossa on mekaaninen puhdistus. Tällä tavalla pääsisi halvemmalla, mutta kun kuitenkin terve järki sanoo että turhaan sitä kaikkea pölyä ajaa suoraan sinne suodattimen kiusaksi kun sen voisi esierottaa syklonilla.

Tällä hetkellä tuo JanneKi:n ehdotus on varsin mielenkiintoinen, yrittäisi löytää osat erikseen ja kasaisi niistä itse imurin. Itse imureita löysin 280 eurosta ylöspäin ja filttereitä saa noin 500 eurosta ylöspäin, joten tuo sykloni jää vielä arvoitukseksi. Soittelin jo Arskametallille (kiitos Khyron), mutta en saanut vielä mittoja enkä hintatietoja, toivottavasti huomenna tulee. Heillä on vain tuo yksi malli jota he tekevät, enkä itse osaa kuvan perusteella sanoa onko se kokoluokaltaan sopiva tähän tarkoitukseen. Pelkän syklonin tilaaminen ulkomailta on edelleen melko kallista kun tuo sykloni on niin pahuksen iso, joten yritän löytää lisää paikallisia pajoja jotka tekevät tai myyvät noita. Kimppatilauksella saisi varmasti hintaa alaspäin, mutta siitä kannattaa puhua (kirjoittaa?) vasta kun sopiva sykloni on löytynyt tai tekijä sille.

Kiitoksia!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 366
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #6 : 24-01-2007, 21:45:33 »
Suodattimeksi kävisi mielestäni esim. Suomen Suodatinvalmisteen kotelosuodatin, sitä voi sitten vaihtaa.

http://www.suodatinvalmiste.com/suodatinosat.htm

ja esim. se isoin : SSVP-400-7 F7 3,78 450 (halk 400 mm, B 450  mm, H, 450 mm, L 600 mm) - suodutasalaa on jo tuo 3.78 m2. F7:lla pääsee jo tuohon 0.5 mikroniin.

En tiedä hintaa, pitää kysäistä...


- J

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 176
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #7 : 25-01-2007, 15:06:12 »
Suodattimeksi kävisi mielestäni esim. Suomen Suodatinvalmisteen kotelosuodatin, sitä voi sitten vaihtaa.
http://www.suodatinvalmiste.com/suodatinosat.htm
ja esim. se isoin : SSVP-400-7 F7 3,78 450 (halk 400 mm, B 450  mm, H, 450 mm, L 600 mm) - suodutasalaa on jo tuo 3.78 m2. F7:lla pääsee jo tuohon 0.5 mikroniin.
En tiedä hintaa, pitää kysäistä...

Tervehdys taasen

Soittelin tuonne ja he neuvoivat käyttämään letkusuodattimia. Esimerkiksi tuon sinun mainitseman tyypin ongelmana he pitivät tukkeentumista ja koska tuota suodatinta ei voi pestä eikä oikein puhdistaakaan, niin sen käyttö taitaa olla poissuljettu. He lupasivat palata asiaan kun hieman miettivät millainen letkusuodatin pystyisi hoitamaan n. 2000-3000 kuutiota tunnissa. Ilmeisesti tuon kanssa syklonin puuttuminenkaan ei ole ongelma, kun vain jaksaa putsata suodattimen tarpeeksi usein.
Muutenkin myyjät ovat olleet sitä mieltä että hankkimalla suodatin jossa on jonkunlainen puhdistusjärjestelmä, ei edes tarvita syklonia harrastuskäytössä. Bill Pentzin sivuilta löytyy periaatekuva tuosta Felderin RL125 imurista jossa ei siinäkään ole varsinaista syklonia sisällä ja käsittääkseni se toimii hyvin. Hieman kehittyneemmissä suodattimissa on puhdistus paineilmalla, joka kuitenkin vie aikaa ainakin yhden kahvillakäynnin verran. Ja tämän ei taas juuri harrastajaa haittaa, muuten kuin kustannusten osalta tietysti...

Ja sitten taas siihen sykloniin :)  Sain tiedot tuosta Arska Metallin syklonista. Sen halkaisija on 630mm ja korkeus ihan alhaalta hatun päähän on 2250mm. Hieman tuntuu siltä, että tuon halkaisija on turhan iso tähän projektiin. Ilma ei ehkä pyörteile tarpeeksi nopeasti tuolla sisällä toimiakseen kunnolla. Valitettavasti unohdin kysyä minkä paksuisesta pellistä tuo on tehty. Lisäksi ainakin allekirjoittaneelle tuo korkeus on liikaa, koska verstaan korkeus tulee olemaan vain 2400mm. Hinta on positiivinen yllätys, eli ollaan reilusti alle 500 euron hintaluokassa.*
Soittelin myös toiselle syklonivalmistajalle, mutta heidän sykloninsa on tehty 3mm ainevahvuudella, joten paino ja tietysti sitä kautta myös hintakin on sitten kalliimpi. Esimerkiksi tuo Grizzlyn sykloni on tehty 1.3mm ainevahvuudella, joten 3mm taitaa olla melkoista liioittelua harrastajalle.

Minä lähden kahdeksi viikoksi metsään kaatamaan talopuita, pärjäilkää!
t.Masa

(* En tiedä onko korrektia ilmoittaa puhelinkeskusteluissa saamiaan hintoja tänne keskustelupalstalle. Koska ilman hintoja kuitenkin tämä keskustelu on hieman hyödytöntä niin siksi laitan hinnat sinne päin hintoina tuonne tekstin sekaan. En löytänyt palstalta ylläpidon kantaa tähän asiaan, joten yritin soveltaa tervettä järkeä. Ylläpitäjät varmaan ilmoittavat jos ratkaisuni oli huono keskustelupalstan suhteen.)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 266
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #8 : 25-01-2007, 15:12:55 »
Viime kesänä kyselin UK:sta hintaa suodattimille.
Löytyi RBINDUSTRIAL niminen firma joka kauppaa noita patruunasuodattimia UK:n ebayssa.
http://stores.ebay.co.uk/RBINDUSTRIAL

Tämmöinen suodatin " DONALDSON P18116, TORIT BPP22269 Equiv CARTRIDGE FILTER " maksaa heillä ebayssa 46.60 puntaa.
Painoa noilla on kuulemma 10kiloa kappale. Tämä olisi sellainen 0.5 mikronin suodatin.

Laskin että jos olisin laittanut sellaisen 2.2kw:sen 3300m3/tunnissa puskevan puhaltimen niin se olisi vaatinut kaksi suodatinta että saisi tarpeeksi suodatinpintaa.
Tuo firma ilmoitti että rahti kahdelle suodattimelle olisi ollut noin 110 puntaa :(

Mutta suuremmissa tilauksissa varmaan laskisi hintakin kun lähettäisivät lavallisen.

Ja kunnon syklonin kanssahan tuo suodatin ei juuri sotkeennu. Ja oikealla rakenteella voi ne vähätkin pölyt puhaltaa paineilmalla irti lamelleista ja sen suodatinrakennelman pohjalle jossa on tietenkin luukku tätä puhdistusta varten :)

Jenkeissä on firma joka tekee muovista noita sykloneja - niiden videot on näkemisen arvoisia. http://www.clearvuecyclones.com/

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 366
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #9 : 25-01-2007, 15:45:10 »
> Soittelin tuonne ja he neuvoivat käyttämään letkusuodattimia.

Mihinkä suodatusasteeseen (mikroneissa) noilla pääsee? Sitä minä pidän itse ongelmana noissa, kun en  usko että pääevät siihen EU7 tasoon.

- J
- J

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 366
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #10 : 25-01-2007, 15:51:33 »
> :)  Sain tiedot tuosta Arska Metallin syklonista. Sen halkaisija on 630mm ja korkeus ihan alhaalta hatun päähän on 2250mm.

Toi on näitä maatalouden syklooneja, ei erottele sitä pienintä muhua pois, joka juuri pitäisi saada pois. Ei käy puutöihin, Bill Pentzin sivuilla on paremmat faktat miksi ei käy.

- J
- J

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 176
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #11 : 25-01-2007, 16:20:00 »
> Soittelin tuonne ja he neuvoivat käyttämään letkusuodattimia.

Mihinkä suodatusasteeseen (mikroneissa) noilla pääsee? Sitä minä pidän itse ongelmana noissa, kun en  usko että pääevät siihen EU7 tasoon.

- J

En tiedä. Ensimmäinen ongelma kun on saada noista edes tarpeeksi ilmaa läpi. Lupasivat palata asiaan, kun saavat selville saako tuosta edes menemään tuon 2500 kuutiota/tunti läpi. Silloin jää seuraavaksi asiaksi selvittää tuo suodatuskyky.

t.Masa

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 176
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #12 : 25-01-2007, 16:25:21 »
> :)  Sain tiedot tuosta Arska Metallin syklonista. Sen halkaisija on 630mm ja korkeus ihan alhaalta hatun päähän on 2250mm.

Toi on näitä maatalouden syklooneja, ei erottele sitä pienintä muhua pois, joka juuri pitäisi saada pois. Ei käy puutöihin, Bill Pentzin sivuilla on paremmat faktat miksi ei käy.

- J

Jeps, juuri Pentzin sivujen perusteella epäilin tuota halkaisijaa liian isoksi tähän tarkoitukseen. Yleisin ongelma noissa sykloneissa joita olen löytänyt on juuri tuo koko. Ne on tehty ison puuteollisuuden käyttötarkoituksiin, jossa ilmamäärät on ihan jotain muuta kuin harrastelijalla. Tuo Arska Metallin tekele on selvästi kevyempi kuin muut löytämäni. Harmi, että se on mitoitukseltaa epäsopiva tähän hommaan.

t.Masa

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 702
  • Mikan puutyösivut
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #13 : 25-01-2007, 18:05:58 »
> :)  Sain tiedot tuosta Arska Metallin syklonista. Sen halkaisija on 630mm ja korkeus ihan alhaalta hatun päähän on 2250mm.

Toi on näitä maatalouden syklooneja, ei erottele sitä pienintä muhua pois, joka juuri pitäisi saada pois. Ei käy puutöihin, Bill Pentzin sivuilla on paremmat faktat miksi ei käy.

- J


Eikös se suodatin ole niitä pienempiä hiukkasia varten. Tosin jos uutena ostaa niin toki samalla kannattaa hankkia kunnollinen.

Minulla on tällä hetkellä vanhasta kotitarvemyllystä vapautettu sykloni, toimii kohtuullisesti, ts. nenä ei rupea heti vuotamaan vaikka koneita käyttääkin. Pienimmät hiukkaset kyllä varmaankin pääsevät läpi, eli jotain suodatinta pitäisi harkita.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 772
Re: Syklonilla varustettu puruimuri
« Vastaus #14 : 26-01-2007, 10:13:38 »
off topikkina sellainen että kävin eilen muiden asioiden lomassa kyselemässä pätkää kurkkuletkua. Jäi kiinteästä putkistosta toinen vannesahan puruaukko vaille letkua.

Parin metrin pätkä Bauhaussisa olisi maksanut noin 50 kymppiä ja HongKongissa pieni imuri reilu 130€.
Ei ihan ole hinnat kohdallaan, heti kun mennään "varaosapuolelle" niin hinta sikamainen.

Meinasin ostaa tuon toisen imurin, järkevänä miehenä en ostanut kumpaakaan.