Kirjoittaja Aihe: "Muovitusaine" - propionaatti?  (Luettu 4700 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 91
"Muovitusaine" - propionaatti?
« : 30-05-2009, 13:36:25 »
Aina oppii uutta! Eilen kuulin tällaisesta aineesta/menetelmästä, mitä lähinnä VAAPPUJEN pinnoituksessa käytetään. Onkos kellään kokemuksia muussa käytössä vaappuja suurempien tuotteiden käsittelystä? Olivat kuulemma jotain puisia kylttejä tällä käsitelleet ja olivat vielä 15vuodenkin jälkeen iskemättömiä vaikka olivat olleet ulkona ympäri vuoden!

ELi kyse siis muovirakeista jotka liuotetaan asetoniin, tinneriin tms. ja sitten vain lähmitään pintaan. Olisi vaan kiva tietää lisää ennenkuin oikein innostuu...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 132
Re: "Muovitusaine" - propionaatti?
« Vastaus #1 : 30-05-2009, 14:07:17 »
Propionaattia on tullut käytettyä juurikin tuossa vaapunteossa. Siinähän pinnoitus tapahtuu kastamalla ja sitten pulikat roikkumaan ja liika valuu pois.

Ainakin vaappuhommissa koostumus on paksuhkoa, joten siveltimellä levittäminen voi olla haastavampaa kuin normaali lakkaaminen. En osaa sanoa, kuinka ohueksi koostumuksen voi laimentaa.

Hyvä puoli propionaatissa on se, että vaikka pitkän varastoinnin jälkeen liuotin haihtuisi kokonaan ja purkissa on jäljellä vain kiinteä massa, niin lisäämällä uusi liuotin on propionaatti taas viikossa nestemäinen. Liuottimena olen käyttänyt tinneriä, se kai haihtuu hieman hitaammin kuin asetoni.

Isompien kappaleiden käsittely voi tulla kohtalaisen kalliiksi, jos joutuu ostamaan useamman rouhepussin. Valmis propionaattipinta ei ole ehkä kovimmasta päästä mekaanista kulutusta vastaan. Ainakin terävät koukut raapivat helposti naarmuja voimakasta liikettä tekevien vaappujen kylkiin.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 819
  • (Piilotettu)
Re: "Muovitusaine" - propionaatti?
« Vastaus #2 : 01-06-2009, 00:18:59 »
Sen enempää mistään mitään tietämättä ja ymmärtämättä kuulostaa muovin tavalliselta liuottamiselta liuottimeen ja sen kanssa kohteen pinnoittamista. Samaa kikkaa käytetään esim. moottoripyörien katteiden koirjaus liimaamiseen jos jostakin syystä ei hitsata. Voi olla että tuohon tarkoitukseen tehtyihin rouhepussikamoihin on lisätty jotakin tartuntaa tai muita käyttöominaisuuksia parantavia lisäaineita mutta voi olla myös että on ihan peruskranulaattia eri tavalla tuotteistettuna eli pienemmässä pakkauskoossa uusille asiakasryhmille.
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Re: "Muovitusaine" - propionaatti?
« Vastaus #3 : 01-06-2009, 10:16:30 »
Moi,

Samaa tavaraa käytetään uistimiin, motskarin katteisiin, kynsilakkaan, käämilankojen pinnoitteluun ja vähän mihin tahansa muuhunkin missä se toimii. Niitä ruiskuvaletaan myös pehmitettynä esmes silmälasien sangoiksi ja taltankahvoiksi. Voi olla että jos nurkista löytyy vanha ruuvimeisseli jossa kärki on gudbai niin kahvan voisi ehkä liuottaa täysin käypäiseksi uistinlakaksi. Se punainen sävy voi olla jopa kova juttu taimenen mielestä.  ;D O0

CAP:een käy liuottimeksi likimain samat mitä nitroselluunkin. Asetoniin pitäis mennä, ja n-propyyliasetaattiin ja etyyliasetaattiin. N-butyyliasetaatista en ole varma että liukeneeko siihen kaikki CAP-laadut (nitrosellu menee siihen kyllä). CAP:n pitäisi mennä MEK:een ja ehkä MIBK:een, riippuu millainen propionaatin peruspolymeeri on kyseessä. Jos ei muuta keksi niin MEK-pohjaista ei-geeli-Nitromorssia pitäisi voida käyttää liuottimena. Minä olen tehnyt yleensä 10...20% seoksia CAB:sta ja CAP:sta asetoniin tai MEK:een kun on pitänyt jotain tuommoista pinnoitella. Siitä saa hitaammin haihtuvan liuottimen kanssa maaliruiskukelpoista tavaraa.

Propionaatti tulee luultavasti Albis Plastics GmbH:lta Suomeen, ja siinä on käytetty todennäköisesti Eastmanin tekemää raaka-ainetta. Albisilla ne sitten sekoittavat siihen tarpeellisen määrän sopivaa pehmitintä että kamasta tulee sitkeämpää ja kestää iskua jonkin verran paremmin.

*******

On hyvä kate noilla vähittäismyyjillä. Valmiiksi pehmitetty Albisin Cellidor CP 410 tekee Suomeen tuotuna siinä 15-17 euroa/kg + alv, 25 kg säkki.

Tuolla uistintarvikeliikkeessä ne pyytävät 150g pussukasta pelkkää rouhetta sellaisen 8,50 euroa, josta sanotaan saavan 1,5 litraa tavaraa, eli siinä 10% liuos olisi kyseessä.

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 353
  • (Piilotettu)
    • www.facebook.com/puutyoahonkivi/
Re: "Muovitusaine" - propionaatti?
« Vastaus #4 : 01-06-2009, 19:39:36 »
Mun tuuraaja heitti vähän aikaa sitte 75kg Cellidorii roskii, katto vissiin ettei tommosella massalla mittää tee. Ei sitä kyllä oltu käytetty ainakaa 13:een vuatee, mutt kun sen säilyttää kuivassa ni se o käypästä tavaraa.
Aikaisempi nimimerkki ArtoA  - www.facebook.com/puutyoahonkivi/

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Re: "Muovitusaine" - propionaatti?
« Vastaus #5 : 01-06-2009, 22:59:49 »
Moi,

Siin olis kerrankin netonnu kierrätyksellä.  ;)

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...