Kirjoittaja Aihe: Puinen lipputanko  (Luettu 19057 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Puinen lipputanko
« : 12-07-2009, 22:46:29 »
Onko kenelläkään kokemusta puisen lipputangon tekemisestä? Itselleni tuli moinen ajatus mieleen kun pihaan tarvittaisi 11 metrinen tanko ja se maksaa UK-muovilta tilattuna niin tuhottoman paljon. Valkkasin pihan perältä huolella n. 14 metriä pitkän tiheän metsän sisällä kasvaneen, tyvipaksuudeltaan n. 20 senttisen männyn. Nyt onkin kysymys miten tästä eteenpäin? Olettaisin, että puu pitää kaataa helmi-maaliskuussa mutta pitääkö se aisata/kuoria heti vai jättää kuivumaan kuori päällä? Kuinka kauan pitää kuivattaa ennen maalausta? Luultavasti noin paksu pyöreä puu ei ole vielä ensi kesänä maalauskuiva?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #1 : 13-07-2009, 00:12:17 »
Takavuosina oli paikallislehdessä tarinaa purjelaivan mastosta ja sen duunaamisesta. Kaikkia yksityiskohtia en muista mutta pointti oli jotta puu valikoitiin metsästä melkotarkkaan,kaadettiin,kuivatiin,pintakäsiteltiin ja laitettiin veneeseen.
 Valintaperusteista en muista mutta veikkaisin olleen normaalit pituus,suoruus ja vahvuus vaatimukset. Lisäksi kasvupaikka eli puun tiheyskysymykset.
 Kuivaus tapahtui puu kuorimalla ja käärimällä se muoviin. Kaikenkaikkiaan kuivaus kesti kaksi vuotta ja kesäisin runkoa kasteltiin vedellä liian kuivumisen estämiseksi.
 Pitkä kuivaus oli tarpeellista halkeamisen estämiseksi.
 Ton jutun perusteella sanoisin että se pitäisi kuivattaa kuoren kanssa kuin ilman ellei sitä kuorta korvata jollakin. Paljas puu halkeilee ikävästi jonkinlaisella todennäköisyydellä. 
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #2 : 13-07-2009, 09:31:10 »
Tuo hitaasti kuivaminen oli se pointti, jonka takia ajattelin tuota kuoripäällä kuivaamista. Sitten tuli mieleen, että tekeekö toukat tuhojaan kaadetun puun kuoren alla? Jotenkin tuo muoviin kääriminen tuntuu aika hurjalta. Jos ei puu pääse ollenkaan kuivamaan niin eikö se rupea lahoamaan?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 302
 • (Piilotettu)
  • www.facebook.com/puutyoahonkivi/
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #3 : 13-07-2009, 11:06:36 »
Se o varma et toukat syä kuaren alta jos kuivaat männyn kuari päällä. Kaikki puiset lipputankot jotka oon nähny o ollu halkeimilla (onko niistä muuta ku esteettine haitta) ja maalattu valkoseks. Itte kuarisin ja kuivaukse jälkee maalaisi sen, puuha o "elävä" materiaali joka palaa ennenpitkää luannon kiartokulkuun. Kyll se ainaki 10 vuat pitäs kestää ja sinä aikana kerkii kattelee uutta lipputankoo.
Aikaisempi nimimerkki ArtoA  - www.facebook.com/puutyoahonkivi/

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #4 : 13-07-2009, 11:26:08 »
Muutama vuosi sitten tein kuusesta lipputangon. Pituutta noin 10 metriä ja tyven paksuus 17 sentin paikkeilla. Kuusi kaadettiin alkukesästä, kuorittiin samantien ja nostettiin pystyyn lipputangon virkaa tekemään (kuivumaan). Jossain vaiheessa seuraavaa kesää sitten maalattiin valkoiseksi öljymaalilla.

Puu halkeili jonkin verran mutta ei mitenkään häiritsevästi. Mutta ei vääntyillyt mihinkään suuntaan. Ja pienimmät halkeamathan maali peitti. Toki halkeamia olisi voinut vähentää jos kuivaamisen olisi suorittanut muulla tavalla kun ulkona säiden armoilla. Mutta lipputanko oli saatava nopeasti kun edelliseen oli iskenyt lahovaurio.

Edellinen appiukon samalla tavalla tekemä lipputanko kesti ainakin muutaman vuosikymmenen (ja lopulta lahosi juuresta). Kauempaa ei lipputangon materiaalia erota, eikä tanko missään nimessä muistuta mitään ongenvapaa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #5 : 13-07-2009, 16:45:52 »
Jep... taidan tehdä tänä kesänä jalustan. Valan kuoppaan riittävän ison betonimöykyn, johon upotan U-palkit. Ensi talvena kaadan puun, kuorin sen ja nostan pystyyn kuivamaan. Halkeilee minkä halkeilee ja kestää oman aikansa mutta joka tapauksessa ei maksa 700€ niinkuin UK-muovin vastaan pituinen.  >:(

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 216
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #6 : 13-07-2009, 19:44:35 »
Kannattaisiko selvittää männyn kestävyys ulkona . Tuntemani puutangot ovat kuusta , ennen puu aidakset oli kuusta ,
ja talon ulkovuori suositellaan kuusesta . Syynä pitäisi olla joku solujuttu , kun kuusen solukko sulkeutuu kuivuessa , se ei
kai enää avaudu kastuessaan ?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #7 : 13-07-2009, 19:59:49 »
Jaa-a... Hirsitalot taas tehdään edelleen pääsääntöisesti männystä ja hyvin kestävät. Tiedäpä tässä sitten kumpi on parempi? Kuusiakin löytyy omasta pihasta lipputangon aihioiksi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #8 : 13-07-2009, 22:47:05 »
Mäntyä käytetään hirsitölleissä ehkä enimmäkseen ulkonäön vuoksi. Se on hiukan koristeellisempi kuin kuusi. Muita syitä voi olla konekalustosta riippuen että kuusi tikuttaa työstöissä enemmän ja vetelee kieroksi itseään. Lipputankoon mäkin ottaisin kuusen jos saatavuuden kanssa on se ja sama. Kuusessa on umpisolukko ja imee vähemmän kosteutta ja ehkä kestäisi lipputangossa hiukan paremmin.
 Ehkä kaataisin sen puun jo tänä kesänä ja antaisin kuivua talven yli jos se ensi kesänä on tarkoitus pystyttää. Mielestäni tolla kuoren toukkaamisella ei ole niin väliä kun syövät lähinnä sitä kuorta ja ei se vuodessa muutenkaan pahaksi ehdi. Sinistymää toki tulee mutta jos se maalataan niin eipä väliä.
 
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 758
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #9 : 13-07-2009, 22:55:09 »
Hei,

Oma lipputankoni on ollut pystyssä jo 13 vuotta, viime kesänä lapset maalasivat sen uudelleen. Lahoa ei ollut missään.

Kaadoin omani tammikuussa, kuusipuuta, ja kuorin kaksin puolin kapean suikaleen, kello 12 ja 6, koko pituudelta ja vintille kuivamaan.
Parin kuukauden päästä kaksi lisä suikaletta kuoresta taas pois, klo 3 ja 9.

Näin jatkettiin kunnes koko kuusi oli kuorittu, kyllästys pellavaöljyllä, öljymaali pintaan ja pystyyn.

Alapää pitää saada vähän irti maasta jotta pysyy kuivana.

T. Simo
Aiempi nimimerkki Simoah

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 251
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #10 : 13-07-2009, 23:01:19 »
yksi ääni kuusipuulle. Aikoinaan meillä Vehkalahdella tehtiin lipputangot kuusipuusta ja hommaan ruhdyttiin yleensä kun vanha oli kaatua rojahtanut tantereelle tai navetan päälle. Itse olen tosin uumoillut mökille lipputankoa haavasta, olisi se harmaudessaan niin vanhanromattinen ja kestävä saarimaisemaan, kunhan vain löydän riittävän suoran haavan jostain kasvavasta haapatiheiköstä. ta matti
Aiempi nimimerkki mattis

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #11 : 14-07-2009, 12:00:17 »
Taidan näiden kommenttien perusteella kallistua kuusen kannalle. Pitää valkata perämetästä sopiva hoikka kuusi. Pituutta saisi olla 13-14m koska lopullinen pituus pitää olla vähintään 11m. Tyvipaksuutta ei kuitenkaan tartteisi olla kovin paljoa yli 20 senttiä. Taidan rumauttaa nurin joskus talvella, jolloin saan vedettyä puun pihaan moottorikelkalla. Palataan asiaan tuonnempana, jolloin voin laittaa vähän tarinaa ja kuvia miten homma luonnistuu.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 765
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #12 : 14-07-2009, 20:05:00 »
Isä teki noin 5 vuotta sitten tangon kuusesta, maalattu öljymaalilla. Hyvältä näyttää, ainakin etäämmältä.
Voin kysellä kokemuksia kun käyn.


Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #13 : 15-07-2009, 11:21:56 »
Mä oon joitakin mastopuita kuivannut perinneveneisiin. Itse olen jättänyt molempiin päihin reilu puolen metrin kuorimattoman pätkän "vanteeksi", koska päätypuu kumminkin haihduttaa enempi. Päihin sitten vähän jotain purkinpohjaöljymaalia. Matkan varrelta olen kuorinut sitten puut neljältä puolelta, mutta jättänyt ehkä vajaa puolet kuoresta paikalleen, silloin ei pitäisi nävertäjien päästä puun kimppuun. Ja kuivaus varjoisassa katoksessa puiden alla, ettei liika lämpö riko puuta.

Ja itsekään en tekisi missään tapauksessa männystä vaan kuusesta. Mänty on avosoluinen eli imee vettä ja kun sen maalaa ympäriinsä niin se tykkää lahota herkemmin kuin kuusi. Kuusi ei tosiaan kuivuttuaan kastu niin helposti kuin mänty. Kuusinen lipputanko on myös paljon helpompi ja kevyempi vintata pystyyn, se kun on kevyempää. Ja lisäksi vielä sekin että mäntyisessä pihka pukkaa maalista läpi oksalakasta huolimatta.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #14 : 19-07-2009, 02:44:13 »
Ostin kuitenkin UK-muovin lujitemuovitangon. Laskeskelin puutangon tekemiseen menevää materiaalitarvetta: narut, rissa, 2,5m U-palkkia, jne. ja totesin, että n. 200€:n hintaerolla saan käytännössä ikuisen tangon mitä ei tarvitse hioa ja maalata muutaman vuoden välein. Ei muovitanko toki ole yhtä nostalginen hirsitalon pihassa kuin puinen mutta näin tällä kertaa. Kuusenkin kerkisin kyllä kattoa valmiiksi.
11m:n lipputangolle jäi lopulta hintaa 259€+ lippu ja siniristiviiri. Kaikkineen hinta 329€. Kuljetus järjestyy omasta takaa maanantaina isän rekalla kun hän on käynyt purkamassa ensin kuorman tyhjäksi. Maanantaina jalustan valu ja torstaina sitten viiri salkoon.  :D