Kirjoittaja Aihe: Puinen lipputanko  (Luettu 19439 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 284
  • Saku puukko
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #15 : 19-07-2009, 20:20:14 »
Ihan mielenkiinnosta ja pikkuisen ohi aiheen: millaisen valun ajattelit tuolle muovitangolle tehdä perustukseksi? Noin niin kuin kooltaan ja routasuojauksiltaan yms.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #16 : 20-07-2009, 02:07:08 »
Ajattelin kaivaa kiviseen moreenimaahan lähemmäs metrin syvän ja reippaan puoli metriä halkaisijaltaan kuopan. Raudoitan sen ja valan täyteen. Routasuojaus on vähän mietinnässä, että tartteeko? Tosin kohtuullisen helppo olisi laittaa kuopan reunoille styroksia ja valaa sisään kurat.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 119
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #17 : 20-07-2009, 09:15:53 »
200l tynnyristä pohja pois, tynnyri montun pohjalle, kuoppa täyteen, mäskit tynnyriin ja jalka sopivaan asentoon pystyyn. Joskus on sen verran raudoitusta tehty että saa tuon jalan sidottua, ja valu aina reilusti kukkuraksi niin maan pinnalle jää sopiva kuori näkyviin.

Routasuojauksille en ole vielä tarvetta keksinyt, kun yleensä jalan ympärillä on kohtuullisen tasalaatuista maata joka myös routii tasatahtiin, jolloin voidaan olettaa kikkaran pysyvän pystyasennossa.

Uskoisin kymmenien, ellei satojen lipputankojen olevan näin perustettu.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #18 : 21-07-2009, 23:49:59 »
Kaivoin 100x50 senttisen kuopan ja raudoitin sen 10mm harjateräksellä. Ongelma meinasi olla kuopan kaivussa sen syvyys: käsi ei enää lopussa ylettänyt pohjaan vaikka makasin maassa mahallaan. Lapiolla ei noin pienestä kuopasta saanut maata pois eikä ollut kuokkaa niin piti otta apuun lasten hiekkalaatikkosanko. Valoin kuopan täyteen kuraa mutta pahimmoilleen loppui massa kesken niin etten saanut tehtyä kunnon kumpua. Antura on kukkapenkin keskellä, joten laitan jalustan ympärille kiviä ja niitä vasten multa niin ei näytä, että tanko on kuopassa. Routaeristystä en tehnyt ollenkaan. Viime syksynä valoin samalla menetelmällä valaisinpylvään, eikä se ole routinut ollenkaan. Maa on moreenia, joten vesi pääsee kyllä imeytymään eikä jää jalustan ympärille niinkuin savimaassa.

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #19 : 22-07-2009, 10:15:38 »
Itse valoin -91 jalan mökin lipputangolle. Kaivoin semmoisen ehkä 70 cm kanttiinsa olevan kuopan. Sen pohjalle valoin enste kuopan pohjan kokoisen laatan anturaksi ja siitä sitten vajaa puolimetrisen pylvään reilu parikyt senttiä maanpinnan yläpuolelle asti niin että se on sopivasti koholla kukkapenkistä. Rautaa siihen kakkuun ei tullut, mutta isoja kiviä sitäkin enempi, oikeen "säästöbetonia" siitä tuli kun puolen tontin kivet piti haalata muottiin.

Mulla on semmoinen fiilis että jos tangon perustaa nurmikolle niin pikkuisen keskeltä koholla oleva just ja just nurmikosta nouseva tynnyriperustus on ihan hyvä, mutta kukkapenkin keskellä ruostuva tynnyri ei tosiaan ole mikään komistus. Mutta voihan sen maanpinnan yläpuolelle tulevan osuuden muotittaa erikseen vaikka runkona tynnyriä käyttäisikin.

Ja niitä säästökiviä kannattaa tosiaan viljellä, tommosessa paikassa ne ei mitään haittaakaan.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #20 : 22-07-2009, 10:38:42 »
Pakko oli lopuksi pistää isoja kiviäkin sekaan kun alkoi näyttää, että massa loppuu väkisin kesken. Olisinpa vaan älynnyt jo alusta saakka laittaa niitä kiviä sekaan.

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 109
  • Puujousi
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #21 : 24-07-2009, 08:25:16 »
Lipputankoa olen pihalle miettinyt ja tämä, varsin antoisa keskusteluketju, sai minut miettimään puista tankoa. Sopiva kuusi kyllä löytyisi omasta metsästä. Netin syövereistä löytyi kyseinen RT-kortti: RT 897.110 Lipputanko, puinen, maahan tai kalliolle perustettu 1:25 (1967). Mistäköhän tuon saisi nähtäväksi, siitä saisi varmasti hyvää tietoa esimerkiksi lipputangon mitoituksesta? Siitä on tullut uusi versio, joka ei (mitä luultavimmin) käsittele puista lipputankoa.
Puujousi - historia, käyttö ja veistäminen
www.puujousi.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 761
 • (Piilotettu)
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #22 : 24-07-2009, 09:29:55 »
Ihan mielenkiinnosta ja pikkuisen ohi aiheen: millaisen valun ajattelit tuolle muovitangolle tehdä perustukseksi? Noin niin kuin kooltaan ja routasuojauksiltaan yms.

Minä en enää valaisi tangolle jalkaa. Pari tuli valettua ennen kuin löysin kierrettävän ruuviperustuksen. (http://www.ortkivi.fi/kuvat/lpperustus.jpg)

Todella helppo ja nopea, ja hintakaan ei ole paha kun se betoni ei kuitenkaan ole ilmaista. Ja ruuvin kiertäminen maahan on niin paljon nopeampaa ja helpompaa, ei kaivamista tai kuran sekoittamista.
Tuo menee ainakin savimaahan ja soraan todella helposti kangella kiertäen. Isoja kiviä sisältävään louheeseen se ei ehkä menisi..

++MStr
++MStr                      Aiempi käyttäjänimi strand

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #23 : 26-07-2009, 21:04:29 »
Strand: Miten ongelmallista on tuon kierrettävän jalustan kiertäminen suoraan?
TIR: UK-muovin sivulta löytyy taulukko lipputangon pituudesta suhteessa talon harjan korkeuteen. Nyt on tullut katseltua enemmän noita talojen pihoissa olevia tankoja ja sen olen huomannut, että ihmisillä saattaa olla 6 metriä korkean talon pihassa 8-9m korkea tanko. Näyttää melkoisen naurettavalta... Pitäisi olla pari metriä korkeampi, että näyttäisi vähän järkevämmältä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 686
 • (Piilotettu)
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #24 : 26-07-2009, 21:44:17 »

Strand: Miten ongelmallista on tuon kierrettävän jalustan kiertäminen suoraan?


Vastaan vaikka kysymys ei ollut minulle osoitettu: Tuo Ortkiven jalka on tarkoitettu tangoille joiden tyvessä on kolmireikäinen laippa. Tässä ratkaisussa lopullinen suoruus säädetään kolmella kierretangolla jalan ja tangon laipan välissä, eli ruuvipaalun ei tarvitse olla ihan suorassa.

-Rami
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 761
 • (Piilotettu)
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #25 : 27-07-2009, 07:53:11 »
Strand: Miten ongelmallista on tuon kierrettävän jalustan kiertäminen suoraan

Ei ole mitenkään vaikeaa, ja kuten jo todettiin niin sen ei edes tarvtse olla aivan suorassa koska siinä on säätövaraa.

++MStr
++MStr                      Aiempi käyttäjänimi strand

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 195
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #26 : 27-07-2009, 12:05:46 »
6 metriä korkean talon pihassa 8-9m korkea tanko. Näyttää melkoisen naurettavalta... Pitäisi olla pari metriä korkeampi, että näyttäisi vähän järkevämmältä.

Itse sain kaverilta liian lyhkäisen lasikuitutangon ja on sitten navetan ylisillä odottamassa kierrätyskäyttöä.
Kellään mitään ideaa liian lyhkäisen tangon uusiokäyttöön? Humalasaloksi voisi olla kanssa naurettava. Lipputanko on ikäänkuin arvolatautunut, ettei sitä oikein kaikkeen sovi näkyvillä käyttää.

Vesa

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 50
Re: Puinen lipputanko
« Vastaus #27 : 29-07-2009, 09:12:32 »
Itse sain pari vuotta sitten työkaverilta 8 metrin tangon ja koska se osoittautui liian lyhkäiseksi annoin sen naapurille. Näin se kierrätys toimii.  ;)
Lähinnä ajattelin tuota kiertämistä vähänkään kiviseen maahan. Jos sattuu kivi vastaan meno joko pysähtyy tai sitten tanko väistää. Meillä oli pään kokoisia kiviä kuopassa, jonka kaivoin. Semmoiseen maahan kiertäminen on täysin mahdoton homma.
« Viimeksi muokattu: 29-07-2009, 09:15:56 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 141
 • (Piilotettu)
Vs: Puinen lipputanko
« Vastaus #28 : 06-12-2013, 12:58:28 »
Lukaisin läpi ja lisäisin pikkujutun. Kun niitä betoneita valaa maan alle, laittakaa aina tukeva nostokoukku siihen. Mikään ei ole ikuista  ja sen mötin nostaminen maasta on helpompaa, kun sen saa kiinni. Samaa suosittelen kaikkiin pihavaluihin. Ne ovat sitten myös siirrettävissä tarpeen vaatiessa.

Ja puun kuivatus yms.
Itse olen kuivattanut 40 senttiä halkasijalta koivupöllejä ulkona. Perkeleesti vahvaa suolavettä kaksi kertaa vuodessa ja  säilyi kuorittuna lähes halkeilematta 6 vuotta pihalla, (ja nekin pressun alla rivarin takapihalla lipan alla noin 10cm maasta, paikkaan paahtoi kesäisin aurinko ja lämpöä oli mitä lie voi kuvitella.
Sisällä ne olivat rivitalon kellarissa jossa lämpöä 25astetta ja todella kuiva ilma.. Siltikin ehjiä vaikka ei uskoisi. Suola sitoo kosteutta, estää toukat ja säilöö puuta. Koivuissa on käsittelemättömänäkin hiton kaunis kiilto tänä päivänäkin yli 10 vuoden jälkeen ja halkisahattunakin ehjiä edelleen. Sama pätenee muihinkin puihin jotka eivät lahoa niin helposti. Eräs vanha mies kerran sanoi tuon suolajutun. Mistään en ole sitä muutoin kuullut tai lukenut. Ainutlaatuinen neuvo joka toimi. Lahot olivat jo kaatohetkellä.

Kuvassa tänään huonommat puut jotka jäivät käyttämättä.---sais niistä kukkapöydän...
Edit:Lisätty kuva.
« Viimeksi muokattu: 06-12-2013, 13:22:34 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 251
Vs: Puinen lipputanko
« Vastaus #29 : 23-04-2017, 23:00:37 »
Jatketaan vanhaan aiheeseen, kun liittyy samaan aiheeseen. Puinen lipputanko on tulossa, pääsiäisenä kaadettiin hitaasti kasvanut kuusi ja nyt se on kuivumassa.

Mutta löytyisikö jostakin valmiina kalliolle kiinnitettävää jalkaa tuollaiselle perinteiselle tangolle? Saisi siis olla U-palkeilla varustettu jalka, mihin tanko tulee pulteilla niiden U-palkkien väliin. Olisi tietysti periaatteessa mahdollista tehdä sellainen jalka itsekin, mutta tällä kertaa olisin valmis ostamaan valmiinkin jos sellainen sopivasti löytyisi. Mutta googlaamalla löydän vain komposiittitangoille tarkoitettuja lipputangon jalkoja, nehän on sellaisia kolmiomaisia levyjä jotka ei sovi puisille tangoille.