Kirjoittaja Aihe: Tormekin järkevyys?  (Luettu 47175 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #30 : 26-09-2008, 09:09:08 »
Olen selvinnyt lähes kaikista teroituksista halpahallin nauhahiomakone/smirgeli-yhdistelmällä,tosin smirgelikivi
suojineen vaihtui huopalaikkaan,ja nauhoiksi kolmea karkeutta laadukkaita euronauhoja (VSM teräskonttorista)Vastoin suosituksia,hion nauhalla "vastaterään" ei mitään ongelmia 30 vuoteen.
Vesipytty jossa kumilevy pehmikkeenä pohjalla koneen vieressä,terien jäähdytykseen.On järkevää ottaa
useampi taltta teroitukseen,yhtä teroitetaan,muut ovat pytyssä.Terään tarttunut vesikalvo on mainio
indikaattori,kun vesi alkaa teränsuussa kiehua,on aika lykätä taltta vesipyttyyn.Ei pidä ahnehtia kerralla
liikaa,kovempien terien päästölämpötila on 200 asteen tienoilla,se saavutetaan nopeasti,etenkin jos nauha
on kulunut.Ehdottomasti kunnon suojalsit,mieluummin visiiri.

Kohti Terävämpää Tulevaisuutta,terv.Viilari

Toi nauha on itse asiassa ihan kohtuullisen hyvä juttu, vielä kunnon smirgelinauhalla niin ihan hyvä siitä tulee.

Mä olen kuullut myös tuon että vastakarvaan ei saisi terottaa (ilmeisesti tökkäämisvaaran takia), mutta niinpäin terä lämpenee pahuksen paljon vähemmän. Sillä tavalla se noin terää ajatellen menee paremmin, mutta vaatii kyllä vähän myös kättä.

Noita on maailmalla käytetty,

http://www3.telus.net/BrentBeach/Sharpen/beltsander.html

Ittekin olen kokeillut jonkun verran ihan tavallisella nauhahiomakoneella jonka olen lykännyt nurinperin höyläpenkkiin kiinni, mutta kun Tormekkikin on olemassa niin en ole tuosta mitään järjestelmää ruvennut tekemään.

Jos nyt nauhalla voikin jynssätä vastakarvaan, niin samaa ei voi sanoa siitä huopalaikasta. Ihan vaan tarpeellisena tarkennuksena ennen kun joku kokeilee  :P ;)

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 370
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #31 : 26-09-2008, 10:43:31 »
Moi,

Mä olen kuullut myös tuon että vastakarvaan ei saisi terottaa (ilmeisesti tökkäämisvaaran takia), mutta niinpäin terä lämpenee pahuksen paljon vähemmän. Sillä tavalla se noin terää ajatellen menee paremmin, mutta vaatii kyllä vähän myös kättä.

Vastakarvasuunta vetää viistettä puoleensa, johtuu siitä miten tukivoimat muodostuvat tuossa tilanteessa. Siksi se taltan kärki voi myös tökätä jos ei ole tarkkana nauhalla. Myötäkarva pyrkii taas nostamaan terää nauhalta mikä on paljon turvallisempaa.

Tuo lämpenemisero työstösuunnan suhteen on olemassa sen jatkuvan kuumenneen metalli-kivi -hiukkasvirran takia mikä kulkee viisteen ja hiomapinnan välissä. Jättöreunalle (eli nyt teränsuulle) kertyy kasvanutta lämpökuormaa sitä kautta jossain määrin. Hiukkasvirtausta syntyy silloin grammamääräisesti eniten kun hiomapinta toimii. Hiukkaset ovat myös isoja, mikä meinaa että niillä on suurempi tilavuus pinta-alaa kohti. Voivat olla jopa niin isoja että eivät syty ilmavirrassa.

Ajosuunnasta tulee kuitenkin nopeasti varsin täysin triviaali tekijä kun hiomapinta on kulunut tylsäksi ja/tai on tukossa. Silloin lämpökuorma muodostuu pääasiassa suoran kitkavaikutuksen kautta, jolloin ajosuunnan merkitys vähenee merkittävästi.

Kitkan synnyttämä lämpökuorma on noin ungefäär dekadin verran suurempi per ajanhetki kuin toimivalla hiomapinnalla missä irronneet hituset kantavat lämpöä ja pääsevät vain osittain kosketuksiin hiottavan pinnan kanssa.

Siksi tykkään että samalla kun penkkimirkkelin toisessa päässä on myötäterään ajava huopalaikka, toisessa päässä suht karkea kivilaikka kulkee myös myötaterään. Kun sitten kiven pitää auki ja kunnossa niin materiaalia voi poistaa ilman kummempia riskejä ja tökkäysvaaroja melko alhaisilla lämpötiloilla. 

Jyrkkärajaisesta lämpösyklauksesta en oikein tykkää. Välikastolla tapahtuvalla jäähdytyksellä on taipumus rasittaa termisesti hiottavaa teräspintaa. Mielummin pidän huolta siitä että rasitus on tasainen, ja sen saa aikaiseksi kun mukaan otetaan vesisyöttö. Pumppupullolla koko ajan hiukan puffauttelemalla pystyy pitämään viisteen alle katoavan penkkimirkkelin laikan jatkuvasti kosteana, samoin kuin teräksenkin. Kostealla laikalla lämpöjen ei pitäisi kovinkaan helposti nousta satasen yläpuolelle, sen verran veden kiehahtaminen haukkaa lämpöenergiaa.

Tämä ei ollut sitten teoretisointia, näitä juttuja on tsekkailtu.

terv,

Samu

Muokking, turhan monta quotea ilman kauttaviivoja  :P
« Viimeksi muokattu: 26-09-2008, 11:00:25 kirjoittanut (Piilotettu) »
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #32 : 26-09-2008, 19:16:33 »
Kyllähä se Tormek ihan kunnon vehje on, kiva sillä on teroitella, kestää vaan vähän kauan mutta jos tarvis olla vain yksi keino niin ottaisi sen kyllä.
Tuolla jutussa veistotaltoista, jäin kuitenkin kaipaamaan siihen kiven ja nahan väliin sitä kumia, mikä minullakin kyllä on mutta, onko siinä joku juju joka ei minulle ole auennut kun se ei syö yhtään mitään ja sitä ovat muutkin valittaneet.
Minä haluaisin saada tuollaisen irto nauha laitteen jonka vetoakselin saisi kiinni poraistukkaan niin se ilisi helppo ottaa mukaan sinne mihin teräyskonekin ja saisi irti koneesta.
Nauhan ei tarvitse olla pitkä. noista kuvissa olevista molemmat kelpaisivat.
- hanski

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 18
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #33 : 22-10-2008, 19:45:51 »
Tormekin kivenvaihto tuli ajankohtaiseksi ja asiaa tutkailtuani vaihtoehtojakin näköjään löytyy. Englantilainen Childin mikrokristallikivi olisi kiinnostava kokeilla ,mutta en saanut vastausta kyselyyni (lähinnä toimituskuluista) , joten päädyin tilaamaan Tormekin mustan `silikonikiven`. Pitäisi olla passeli HSS:lle ja kovametallinkin teroitus esitteen mukaan mahdollista. Hyvinhän sillä alkuperäiselläkin kivellä on teroitellut ( HSS sorvitalttoja ) vaan josko tällä uudella sitten vieläkin paremmin.
 Mitähän tuo silikonikivi pitää sisällään ?Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 266
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #34 : 23-10-2008, 08:17:22 »
Mitähän tuo silikonikivi pitää sisällään ?

Se alkuperäinen kivi on muistaakseni Alumiinioksidia Al2O3., olisko tuo sitten silicon carbide eli piikarbidi SiC?

Alkuperäisen "hyvä" puoli on että sitä voi käyttää 220 ja 1000 karkeuksilla, tuo musta kivi taitaa olla aina 200.
Sorvitaltoillahan tuo ei haittaa mutta jos meinasit sillä höylänteriä, veitsiä yms teroitella myös niin loppuviimeistely pitänee tehdä käsin.


edit: Näytti axminsterin sivulla olevan maininta  "Can be graded with the stone grader"

Ei muuta kuin tuote testiin ja kokemuksia tänne foorumille niin saadaan oikeaa dataa mutu-tiedon tilalle ;)
« Viimeksi muokattu: 23-10-2008, 08:34:28 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 455
 • (Piilotettu)
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #35 : 24-10-2008, 01:00:06 »
No ite pätkäsin sellasen Scheppachin Tiger 2000s tahkon ja hyvältä vaikuttaa... Pitää päästä enää vain kokeilemaan (ja sehän on ollu vasta viikon tossa oottamassa sisään ajoa). Makso vaan 100 € ni en viittiny ostaa sitä tormekin pikkutahkoa (se 250 €). Myöhemmin kuitenki ostan tormekin ison tahkon ni ei tota välimuotoa viittiny ostaa.  ;D Kommentoin sitten myöhemmin  lisää ite koneesta...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 489
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #36 : 24-10-2008, 07:48:20 »
  Mie kans aikoinaan ostin ton partonnisen tiikerin..hieman pehmyt/karkee kivi miun mielest.. ja koska/KUN varaosakivi maksaa 145 !!..pitäs harkita taas toisen uuden koneen hankintaa.. siis hei Dan...onks se taa K:ssa tarjouksessa..??

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 220
 • (Piilotettu)
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #37 : 24-10-2008, 12:10:15 »
Scheppach Tiger 2000, kokonaan muovirunkoinen (rimpula?), Lahdessa rautakauppa Terrassa 99 €. Jos Touhu tästä läpi kerran tulevalla viikolla ajat.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 455
 • (Piilotettu)
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #38 : 25-10-2008, 00:29:46 »
Eh ku hieman niinku tutun kauppaa oli että sain halvalla... Mutta tuota noin. Ei vaikuta rimpulalta... VIELÄ! Kyllä toi on melekosen tukevaa ABS-muovia, joten ei se minnekkään lenko. Ostakaa ja kokekaa, niinhän tuo selviää ja lisää kritiikkiä ja kokemuksia suon ajan kuluessa...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 18
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #39 : 28-10-2008, 23:06:14 »
Ensi teroitukset on tehty ,nimittäin tällä mustalla pii-karbidi kivellä.
Materiaalin poisto selkeästi nopeampaa kuin alkup. kivellä, eli vähän pitää toppuutella ettei kallis teräaines liikoja kulu. Ei tietenkään mitään smirkelin luokkaa ,  hyvä niin.
Raekoko (220) juuri sopiva sorvitaltoille, kun on tullut tavaksi vielä sipaista huopalaikalla perään. En vielä osaa sanoa kuinka se kivensäätäjä toimii tämän kiven kanssa.
Sideaine tuntuu yhtä ´pehmeältä´ kuin alkuperäisessäkin , mutta niin kai sen kuuluukin kun on tahko kyseessä.
Fagimeksin ´kuluttajahinta´ 175€ ,eli ainakin K-rauta sitä sillä hinnalla myy.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 162
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #40 : 29-10-2008, 22:22:46 »
Jäi Tormek käteen toisessa kaupassa. Ohjureita laatikollinen, näillä kyvyillä otti aikansa ennenkuin kuin kekkasin mitä niillä kaikilla tehdään.

Aloittelevaa toimintaa teroituspuolikin. Lueskelin näitä keskusteluja ja esiin nousi Tormekin oma video/DVD???? Onkos siitä kokemuksia ja mistähän saisi verstasmaiseen hintaan?

Jos ylimääräisenä niin ota yhteyttä.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 832
 • (Piilotettu)
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #41 : 30-10-2008, 21:40:56 »
Tormekin sivuilta löyyy hyvää opastusta jpa suomeksi, kannatta katsoa  :D

sejula
Muista; Elämä on nyt!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 365
 • (Piilotettu)
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #42 : 30-10-2008, 22:26:20 »
Minä en mitään noiden tehdastekoisten päälle ymmärrä, mutta tuo itse väsäämä ja huikeat 5 euroa maksamaan tullut teroituslaite on kyllä aika hyvä ;-)

http://www.kotiverstas.com/keskustelu/index.php?topic=1838.msg24709#msg24709
Aiempi nimimerkki rekufaari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 162
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #43 : 31-10-2008, 01:09:21 »
Kiitokset sejula, en huomannut et oikein suamekskin oli.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 567
Re: Tormekin järkevyys?
« Vastaus #44 : 30-01-2009, 16:08:20 »
Ei tämä nyt oikein tahkoon mitenkään liity,mutta kirjoitan sen tähän.Usein puhutaan timanttilaikalla teroituksesta,tosiasia on etta suurin osa laikoista joita sanotaan timanttilaikaksi ei ole timanttia.Timanttilaikka kun on vaan tarkoitettu kovametallin ym kovien aineiden hiontaan.Borazoni laikkaa kutsutaan usein timanttilaikaksi,on lähes timantin veroinen ja paljon edullisempi ostaa.Aito timanttilaikka tukkeentuu,jos sillä hioo pehmeämpiä aineita,kutan pika ja hiiliterästä.Aidon merkki timanttilaikan mukana tulee sellainen valkoinen pieni puhdistuskivi,jolla tukkeentuneen timanttilaikan saa puhdistettua.Timanttilaikalla hiottaessa kannattaa käyttää hengityssuojainta,koska kovametallipölyä hengitettäessä on kobolttikuumeen vaara jos hiontaa on paljon.