Kirjoittaja Aihe: Vesivanerin käsittely!  (Luettu 26705 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4
Vesivanerin käsittely!
« : 14-10-2010, 12:33:36 »
Arvon Tietäjät!
Kysyn oletteko käsitelleet maalilla tai muulla pintakäsittelyaineella tasaista filmivanerin (vesivanerin) pintaa?
Tarkoistus on minulla maalata vesivanerin pinta esim. Miranolilla tai jollain muulla vastaavalla kestävällä maalilla! Pohjan käsittely on tärkein, pinta hiottava "rikki" ja, pohjamaali ensin; vai suoraan maali? Pysyykö em. aineet siinä kiinni vai "putoileeko" pois?   :crazy2: :-\

terv  JoEsTa 

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 663
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #1 : 14-10-2010, 13:25:41 »
Ensiksi pari selvennystä:
Vesivaneri on vedenkestävällä liimalla liimattua vaneria. Nykyisin kaikki vanerit on vesivaneria, entisvanhaan vanerit hajosivat liimauksestaan kosteassa, elleivät olleet vesivaneria.
Filmivaneri on fenoli tms. filmillä pinnoitettua sileää tai kuvioitua vaneria.
Näitä ei välttämättä kannata sekoittaa toisiinsa.

Sitten itse aiheeseen:
Uskoisin maalin pysyvän vanerin pinnassa kunhan filmipinnan hioo ensiksi himmeäksi. Rikkihiomista kannattaa välttää, koska tällöin menetettäisiin filmilvanerin ominaisuuksia, jotka on ihan kivaoja siellä maalin allakin, mikäli vaneri on yhtään kosteudelle altis. jokin 400-600 hiomapaperi riittänee hyvin. Pohjamaalaus todennäköisesti parantaa pinnan laatua ja pitävyyttä, mutta ei ole välttämättä pakollinen, riippuen vähän kohteesta.
Väinö

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 151
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #2 : 14-10-2010, 13:36:11 »
Ayni puhuu asiaa  O0.

Jos käyttökohteesi on sellainen, että visuaalisista syistä haluat siihen värin, niin osta tavallista vaneria ja maalaa se käyttökohteen ja maalivalmistajan suositusten mukaisesti. Esim. vaneriveneissä (eivät ole filmivaneria!) Miranol pysyy vuosikausia. Filmivaneria käytetään yleensä sellaisenaan paikoissa, joissa halutaan lisäkosteus- ja kulutussuojaa; esim. auton peräkärryn lattiapinnoitteena.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 663
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #3 : 14-10-2010, 14:43:39 »
Liekö kyse kohteesta jossa on jo filmivaneria, ja ko. pinta halutaan nätimmäksi?
Tai on todellakin tarve sille filmivanerin kosteusuojalle. (kulutuskestävyydestä tuskin on kyse, kun halutaan maalia pintaan.)
Muutoin yhdyn edelliseen.
Väinö

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 607
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #4 : 14-10-2010, 15:28:52 »
Parveke tuli maalattua aikoinaan Tikkurilan BetoLuxilla (betonilattiamaali). Tosin parvekkeen filmivanereissa on se karkea puoli ylöspäin ja sileä filmi alaspäin. Kymmenisen vuotta on suunnilleen kestoikä sillä ennen uutta maalausta. Talvella tapahtuva lumen ja jään poijes kraaputtaminen ei tee oikein hyvää maalipinnalle. En tiedä miten pysyy tuo BetoLux tai vastaava sileässä filmipinnassa joka on karhennettu. Muutenhan maalipinta on siisti, mutta se on aivan järkyttävän liukas jos on lunta siinä päällä. Ehkä vähän ohi aiheen, mutta onpahan yksi vaihtoehto lisää tyrkyllä.
Anatoomisesti väärässä paikassa sijaitseva peukalo hankaloittaa puuhastelua..

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 410
 • (Piilotettu)
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #5 : 14-10-2010, 23:14:11 »
Fenolipinta on hankala maalattava, siis ainakin pysyvästi.

Miranol ei ole maali, ei ainakaan tuohon paikkaan. Tarttuakseen tuohon fenolihartsipintaan olisi pinnan oltava mahdollisimman karhea, jotta saataisiin riittävä mekaaninen tartunta, minkäänlaista kemiallista tartuntaahan tuossa yhdistelmässä ei synny.

Jos on pakko käyttää se ostettu Miranol-purkki tähän niin käsittele hiottu pinta ensin uretaanipohjamaalilla ja sitten vasta Miranolia pintaan. Tosin pienemmällä työllä ja rahalla saat uretaanipintamaalin levyihin.

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 771
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #6 : 15-10-2010, 09:17:13 »
Filmivaneria on todella vaikea maalata kestävästi, se on nähty moneen kertaan kun äijät laatii jos jonkunlaisia turkulaisen kerrostalon näköisiä hyttejä vanhoihin puuveneisiin. Sellaista takuuvarmaa keinoa ei ole olemassakaan.

Tavallisen vanerin maalaus on yhtä lailla haasteellista: jos maalikerros ei ole todella paksu ja vähintään parin vuoden välein huoltomaalattu, niin sieltä alkaa näkyä sorvatun vanerin halkeamat läpi aika nopeasti. Ilmiö on olemassa huoltomaalauksista riippumatta, mutta pinnan hionta ja uuden kerroksen veto peittää jälkiä. Tätä voi huomattavasti vähentää jos käyttää jotain marine grade -mahonkivaneria, mutta tavallisella koivuvanerilla pinta on hyvälläkin huollolla 10-15 vuodessa aika rivo ulkokäytössä.

Sen filmivanerin kiiltopinnan kunnollinen mekaaninen karhennus on ihan must. Parin projektin kokemuksella sopiva karkeus epäkeskohiomakoneeseen on 80-100 ja sen jälkeen pinnan nopea silotus jollain 120-150 paperilla. 400-600-karkeudet eivät auta tuommoisessa hommassa "yhtäm behu" niinkun raumalainen sanois, ne ovat liian liukkaita jopa välihiontoihin tuommoisessa säärasitukselle alttiissa paikassa. Hyviä papereita puusepäntyön kiillotukseen, mutta ei niillä ole juuri mitään sijaa karummassa maalaushommassa.

Maaleina omalla kokemuksella toimii esim. venemaalivalmistaja Hempelin Hempalin Enamel ja sen alle saman sarjan primeri. Filmivanikalle pohjamaali on ihan perusteltu, se kuitenkin parantaa tarttuvuutta paljon. Pinta on tuolla maalilla täyskiiltävä.

http://www.hempel.fi/internet/inefi_datasheet.nsf/vALLBYDOCID2/91CEC81548783680C1256D0300495608/$file/PDS_52140_FI.pdf

Tossa oli näköjään semmoinen ikävä lause lopussa että "Hempalin Enamel on tarkoitettu vain ammattikäyttöön", mutta ihan tavalisesta RTV:stä mä ne omat viiden litran purkkini olen hakenut. Tuota pitäis saada myös litran purkeissa, mä en oo ostanut kuin noita isompia.

Voisin kuvitella että Sadolinin Otepohja, Teknoksen Teknal, Tiksin Öljypohja tai jokin muu liuotinohenteinen pohjamaali ja jokin kiiltävä alkydimaali voisi olla aika hyvä ja joka rautakaupasta löytyvä vastaava pari. Paljaalle puulle suosittelisin noita varauksellisemmin, mutta vaneri on kova pohja maalattavaksi ja filmivaneri vielä kovempi.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 591
 • (Piilotettu)
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #7 : 15-10-2010, 10:30:09 »
Tein toistakymmentä vuotta sitten filmivaneerista kukkalaatikot talon etelä- ja länsisivuille. Hionnan jälkeen Sadolinin Otepohja ja päälle kaksi kertaa Pika-Tehoa.
Ovat edelleen alkuperäismaaleissa ja erittäin siistissä kunnossa.
Olen käyttänyt tuota Otepohjaa myös sisällä Ikilevylle, loppumaalaus Empirellä.
Aikaisempi nimimerkki Måtte

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 259
Vs: Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #8 : 15-10-2010, 14:21:47 »
Laitampahan kokemuksiani minäkin esille! Olen tehnyt Pihatuulimyllyjä tässä viime vuosina aika monta ja monenlaista pintakäsittelyä
olen niitten Propeleihin ja peräsimiin kokeillut!
Itselläni olevan myllyn Peräsimen ja Propelin tein sileästä 9mm Filmivanerista, jotka maalasin ihan tavallisella purkkisprayllä!
Sitä meni julmetun monta kerrosta että peitti, mutta on kestänyt parhaiten ajan hammasta ja Suomen sääoloja!
Olen tehnyt noita samoja juttuja myös vesivanerista ja maalannut ne pikateholla, mutta sillä maalatut pinnat vaativat
jokavuotista huoltomaalausta!
Tuossa vain omat kokemukseni tuollaisen hyvin säitten armoilla olevan tuotteen kohdalta!

-Risto

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4
Vesivanerin käsittely!
« Vastaus #9 : 15-10-2010, 16:48:01 »
Kiitos vastauksista!
Hyviä ja monipuolisia vastauksia, näillä pääsen joko maalaushommiin tai jätän käsittelemättä filmipinnan!  :)

- JoEsTa -