Kirjoittaja Aihe: Virtuaalinen laskutikku  (Luettu 34923 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 342
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #15 : 25-02-2012, 11:58:15 »
Voiskon aiheesta poiketa tai laajentaa sitä ottamalla puheenaiheeksi vaikkapa muutkin mekaaniset matemaattiset analysointilaitteet, kuten planimetrit, (mekaaniset)harmooniset analysaattorit, it-tykin ennakkolaskin ja muut sentapaiset härvelit.  Onko seurakunnassa kenellekään kiinnostusta tuommoiseen tai jopa semmoisia laitteita tai kirjallisuutta.  Tuo aiheen aloittaja saattaisi olla taustansa takia olla asiantuntija tässäkin asiassa.
TH
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 765
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #16 : 25-02-2012, 12:28:32 »
Sepän Pojan kanssa käytiinkin jo privailua oheisesta:
http://www.youtube.com/watch?v=Mehig4iLitw

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 243
 • (Piilotettu)
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #17 : 25-02-2012, 14:11:17 »
Oot sie Sepän poika tämän naisen tuotantoon perehtynyt?
http://www.tatjavanvark.nl/harmonium/harmonium.html
Huikeita värkkejä,Mulla on jotain ilmatorjunnan mekaanista keskuslaskinta käsittelevää kirjallisuutta.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 342
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #18 : 27-02-2012, 19:24:11 »
Herättää arvostusta tuon viilarin yleissivistys. Olipa mielenkiintoinen linkki, kiitos. Kummastuttaa tuo hiljaisuus mielenkiintoisen aiheen äärellä. Foorumi taitaa olla väärä tai minä olen väärässä. Onpa noita planimetrejä, laskutikkuja ja mekaanisiakin laskukoneita on tarttunut matkaan tuossa elämän varrella. Tuon harmoonisen analysaattorin vielä kun saisin jostain halvalla. Semmoisen omavalmistus ei ihan suju ja Suomessa niitä ei ole montaakaan. Ensimmäinen sellainen tuli TKK:lle muistaakseni v. -48. saattaa niitä joitakin muitakin muihin tutkimuslaitoksiin tullut. Pianhan elektrooniset välineet syrjäyttivät mekaaniset härvelit.  Ulkomailtakaan ei kehtaa lähteä etsimään museoesineitä. Lisäksi hinnat saattavat olla luokkaa kymmeniä tuhansia euroja. Voisi sellaisesta toimivasta maksaa tuhansiakin, ehkä. Jos olisin rikas, hankkisin sellaisen. Olisin saanut noin kymmenen vuotta sitten tuollaisen mekaanisen tulenjohtolaskimen ostettua noin neljällä tuhannella markalla mutta kun olisi pitänyt ottaa samaan kauppaan Tampellan 40mm ilmatorjuntatykkikin ja huolehtia siitä jälkipolvillekin, niin laistin. Onneksi on Skodan ja Boforsin laskimien käyttöohjekirjaset, kaksittainkin. On se kumma, että viilarillakin on sellaiset ja on hän tainnut vielä käyttääkin sellaista.

Tuon varsinaisen aiheen, eli laskuviivaimen kirjallisen oppimateriaalin tilanne kirjahyllyssäni oli heikko, niin tilasinpa juuri parikin kirjallista opusta.

Hemmi - Instruction book for the use of Hemmi Bamboo Slide Rule (Duplex type) -japanilaisen laskutikun käyttöohjekirja ja toinen  Laskutikun käyttö, suomenkielinen v-48 Myyjä Antikvariaatti Arwo Paperi. Siellä on paljon mielenkiintoista tavaraa (kirjoja) tarjolla.

Tietysti tuohon laskuviivaimeen on ennestään jonkinlainen viittaus eri teoksissa mutta ihan oma kirja se aiheesta olla pitää. Taidan kyllä osata vieläkin tuon tikun käytön aika hyvin. Ne takasivun hommat saattaa pistää miettimään hiukan.  Ensimmäinen tuntuma laskutikkuun oli vuonna 1965. On se hyvä laite. Keräsin työpaikan muovilätyskät (n. 20 kpl) pois, ettei mennyt roskiin. Tietysti omani on bamburunkoinen FaberCastel vuodelta 1966.

Niin sanotun taskulaskimen sain käyttööni vuonna 1973. Kyseessä oli HP:n käänteiseen puolalaiseen logiikkaan perustuva (tieteis)laskin. Sellainen on jopa omiaan jo dementoituneellekin ihmiselle. Kun saat jotain lukuja edes laskimeen näpyteltyä, voit sitten rauhassa miettiä mitä toimenpiteitä niihin kohdistat. Toisaalta se on nopea väline. Parhaimmillaan laskeskelin vähintään puolessa ajassa laskutoimitukset varrattuna "normaalilla" laskimella toimivaan. En kuittenkaan kehtaa kilpaveikkoa tomppeliksi moittia, paitsi että hän ei laskintyyppiä vaihtanut tuosta huolimatta.

Viime vuosina en aina laskintakaan välttämättä tarvinnut. Oli mukava nuorisolle näytösluonteisesti (piruuttaan) paperin nurkkaan kynällä laskiskella tekniikan alaan kuuluvia laskelmia. Tietysti nopeammin kuin he normaalilla taskulaskinkoneella. Siinä ajassa kun tehtävän kirjoitti paperille, niin siinä aloitti supistelun ja lopuksi oli vähän operoitavaa. Useinkin riittää +/- 10% tarkkuus. Lähtöarvojen oikeellisuus ei aina riitä siihen, että merkitseviä numeroita esitetään koko laskimen näyttö.    Jos piti laskea ihan päässään, täytyi olla ympäristö hiljainen, melu häiritsee. Anteeksi että tämä tyhjänjauhaminen saattaa myöskin järkeviä häiritä. Hullut ei välitä. Mitähän tuo luettaneen/ymmärretään. Olisikohan poistettava koko juttuni? Enpä poista! Tavoitteeni oli löytää viilarin tapaisia intellektuaaleja ja itseäni osaavampia henkilöitä tuossakin asiassa. Joku voi tuumia, miten vähäiset tavoitteet jollakin on. Eläkeläisen suhteellisuudentaju saattaa hämärtyä.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 316
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #19 : 14-03-2012, 22:19:17 »
 Sepän pojan jutustelu on mielenkiintoista, ei ihan normikansalaisen jorinaa. Tuolla jossain muualla epäilit kehuvasi itseäsi liiankin kanssa, noista koneiden kunnostuksista puhuessasi. Ei häirinnyt ainakaan minua, käsitin ne kertomuksiksi tekemisistäsi.
 Mutta kerropa mikä on harmooninen analysaattori? Mitä anlysoidaan millä tavalla harmoonisesti? Minulla ei mitään käsitystä.
 
 joukke

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 342
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #20 : 15-03-2012, 17:47:35 »
Sinähän olet vain lukenut,et oikeasti tiedä. Näin totesi, huomenna tohtoriksi väittelevä, tyttäreni aikoinaan kun perustelin hänelle mitä hänen pitäisi opiskella tai elämässään tehdä. Mielipiteeni tueksi esitin jotain lukemaani artikkelia tai muuta senkaltaista.
Lueskellessani, noin kolme vuosikymmentä sitten TKK:n kirjastossa,Teknillisen aikakauslehden numeroa, muistaakseni viisikymmenluvulta, silmiini osui artikkeli jossa esiteltiin sinne hankittua harmoonista analysaattoria, muistaakseni Otter-merkkistä. Nimestä päätellen sveitsiläinen. Otin siitä jutusta kopionkin mutten nyt rohkene sitä hakemaan niiden runsaasti sadantuhannen (tai kahdenkin-) kopion joukosta mitkä olen työssäoloaikanani kopioinut ja säilynyt työpaikalta otettuihin mappeihin. Siis kerron ihan vain p-tuntumalta.

Homma pohjautuu matemaatikko Fourrierin (1768-1830) esittämään matemaattiseen menetelmään, millä jaksollinen funktio (käyrä) puretaan sinimuotoisiksi funktioksi. Niiden taajuuden ja  suuruuden määrittelevät kertoimet voidaan määrittää tuollaisella "harmoonisella" analysaattorilla. Tuo "harmooninen" on luultavasti nimitys silloiselta ajalta. Alkuun ne olivat mekaanisia tarkkuusmekaniikkaa sisältäviä laitteita. Niissä on hammaspyöriäkin, jonka takia se kolahtikin minuun. Nykyään homma hoituu sähköisesti(elektronisesti). Nuo mekaaniset laitteet on vielä melkein kuin maamoottori, sen toiminnan melkein ymmärtää.

Käyttöä löytyy esimerkiksi kotiverstaan koneiden käydessä syntyvän melun analysoimisessa. Kun  kaikkien yhtäaikaa käyvien  koneiden aiheuttama ääni piirretään käydämuodoksi, sitten voitaisiin harmoonisella analysaattorilla erotella taajuudet ja niiden voimakkuus. Kun pyörivä kone on esim. epätasapainossa, niin se värähtelee voimakkaasti pyörintätaajuudellaan tai sen monikerralla, esim. puhaltimen siipien mukaan. Höyläkutteri taas terien mukaan j.n.e.
Kun halutaan tietää mikä kone aiheuttaa pahimman äänen, niin hiukan räknäämällä voidaan päätellä: Se on likaantuneen siiven aihettama puruimuri.

Ollessani vielä työpaikassani (ennen eläkepäiviä), kuvatunlaisia mittauksia hoiti vähän koulutetut simpassit, kuten olen minäkin, en tosin mittaillut tuskin koskaan. Minua rasitti kun eivät ymmärtäneet oikeastaan mitään taustoista ja vielä enemmän kun eivät olleet edes kiinnostuneitakaan. Ja tuommoiset nauttivat suurta arvostusta ja menestyivät. Kyllä ei kompetenssia arvosteta. Lipevyyttä ja yhteistyöhalukkuutta vaan, ei edes yhteistyökykyä.
On tosin kouluttautuneitakin ja mikä pahinta kouluttamattomiakin. Kyllä minä tuosta simpassimääritelmästä olen kyllä saanut kuulla, vaan on se hyvä määritelmä.
Noista määritelmistä vielä. Juttua on jonkin lukemani mukaan käyttänyt edesmennyt kirjailija Erno Paasilinna, vaikka hän lukeneena on sen varmaankin jostakin lainannut. "Oppineita ovat vain itseoppineet, muut ovat opetettuja"
Nyt kiellän vanhan ihmisen arvovallalla kaikkia opetettuja ronkkimaan tuota edelläolevaa selitystä. Se on vähän koulutetun simpassin totuus. Se saa kelvata kun täällä ei ole tiedeosiota.
TH
« Viimeksi muokattu: 16-03-2012, 08:00:16 kirjoittanut (Piilotettu) »
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 370
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #21 : 15-03-2012, 17:54:35 »
Kiintoisa Enigma salakirjoituskoneen simulaattori.
http://enigmaco.de/enigma/enigma.swf
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 243
 • (Piilotettu)
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #22 : 15-03-2012, 18:01:55 »
http://www.viestikiltojenliitto.fi/viestimuseo/viestimuseo.html
Viestimuseossa erikoisnäyttelynä tiedon salaaminen,myös Enigma näytillä.Museo Riihimäellä avoinna elokuun loppuun,muuttaa loppuvuodesta Hämeenlinnaan.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 675
 • (Piilotettu)
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #23 : 15-03-2012, 18:49:48 »
Kiintoisa Enigma salakirjoituskoneen simulaattori.
http://enigmaco.de/enigma/enigma.swf

Virtuaalienigmalla ei saa editoida jo kirjoitettua tekstiä, silloin vastaanottajan avain ei ole voimassa. Alkuperäisellä editoiminen ei ole mahdollista. Raivostuttava vehje, tuohon juuttuu helposti pitkäksi aikaa:-)

Mistähän Enigma on viestimuseolla lainassa vai onko peräti oma? Laite on nykyaikaisen kryptauksen alkupiste ja vanhemmat, kolme- ja neljäkiekkoiset saksalaiset Enigmat ovat todella harvinaista nähtävää.
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 202
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #24 : 15-03-2012, 21:31:25 »
Mulla pitäis olla pari kirjaa Blechley parkista. Toinen enempi faktaa ja toinen enempi fiktioo. Sepän pojalla on varmaan 10 hyllymetriä alan kirjallisuutta jokaista mun kirjaa kohti.

http://www.bletchleypark.org.uk/content/visit/whattosee/BombeRebuildProject.rhtm

Kiehtova aihe noi mekaaniset laskimet. Mullekkin Alan Turing oli tuttu nimi ihan eri yhteydestä.

PekkaNFPoissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 203
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #25 : 17-04-2012, 17:08:52 »
Selailin kansainvälisiä vastauksia,laittelin kuvanikin sinnepäin,.
Tällainen tuli vastaukseksi "your hair slid down onto your chin.Miten tuohon täytyisi suhtautua?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 370
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #26 : 17-04-2012, 20:49:05 »
Selailin kansainvälisiä vastauksia,laittelin kuvanikin sinnepäin,.
Tällainen tuli vastaukseksi "your hair slid down onto your chin.Miten tuohon täytyisi suhtautua?

Se meinaa sitä että olet todettu ittes näköiseksi sekä nassusi että olemuksesi osalta, mikä edelleen vaikuttaa vastauksen antajan puolesta olevan "cool" (jos asian suhteen ei ilmaistu enempää).


Mun tulkinta perustuu siihen, että minä joudun välillä työkseni tosissaan "tulkitsemaan tunnelmia" kahdella vieraalla kielellä, oman toimen ohella (verrattomia Suomen osaajia on taas ympärillä riittävästi, joten minut on vapautettu Suomen kielen osalta).

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 203
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #27 : 18-04-2012, 19:04:04 »
Sumu! Mitä tarkoittaa sana "nassu" ?
Tosiaankin ,olen rekisteröinyt itseni ko saitille 19/5 v 2001.
Täytyy kiitellä amerikan poikia et auliisti ovat auttaneet jos kaveri tarvitsee apua tekniikan ongelmista.
Hakusanoina  voitte käyttää, Ely Minnesota tai pääkadun nimellä Sheridan Street.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 203
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #28 : 07-03-2014, 12:19:29 »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 621
Vs: Virtuaalinen laskutikku
« Vastaus #29 : 07-03-2014, 12:38:33 »
Ja nämä saunanovet varmaan jollakin salaperäisellä tavalla liittyy virtuaaliseen laskutikkuun. Kertoisitko miten?