Kirjoittaja Aihe: Termokromaattinen maali?  (Luettu 2829 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 19
Termokromaattinen maali?
« : 02-08-2007, 10:27:30 »
Morjens.

Tuli tuossa mieleen, että olisi vänkää maalailla joitain kapistuksia lämpötilan mukaan väriä muuttavalla maalilla :D
Pikaisella netin selauksella jotain informaatiota asiasta löytyykin, mutta peruslaiskana jätkänä kyselen täältäkin, josko jollakulla olisi tietoa tahi jopa kokemusta moisista pigmenteistä.
Käytännön sovellusta varten kiinnostaisi tietysti tietää minkätyyppisiin maaleihin/lakkoihin tavara soveltuu ja eritoten mistä moisia aineita voisi mahdollisesti ostaa...

--
Topi

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Re: Termokromaattinen maali?
« Vastaus #1 : 02-08-2007, 16:35:05 »

No joo.

Selvittelin niitä joitakin vuosia sitten kun oli noita "älymateriaalikuvioita" enemmän liikkeellä. Nykyään asiat on onneksi tarkentuneet, ja hyvänä puolena on se että siinä katosi kuvasta myös kaikenlaisia hörhöjä ja niiden "firmoja". Termokromisuus ja termokromiset materiaalit ovat kuitenkin semmoinen spesifinen ala että pirusti siitä on kirjoitettu, alaa kehitetään ja oikeita ja aika rankkojakin sovelluksia on olemassa. Onhan ne myös viehättäviä ilmiöitä.

Laajimmin käytetyt tekniset sovellukset liittyvät teollisuuden ja kuljetusten kunnonvalvontaan. Siellä ne ovat pääasiassa näitä irreversiibeleitä pigmenttejä, eli kerran korkattuaan ne eivät enää palaudu alkuperäisiin väreihin, vaan jäävät semmoiseksi ja siten todistavat että mitä lämpötiloja on käytön aikana ylitetty. Niitä voidaan käyttää esim valokaapelien ja interferometrien kanssa. Niiden kemia ja termodynamiikka voi olla suhteellisen konstikastakin. Myös ajoneuvopuoli ja lämpökäsittelijät käyttävät noita jonkin verran maaleina, mutta yleensä ne ovat tarroina. Niiden kanssa on nähdään usein noita kertakäyttöisiä kiihtyvyysantureita, jotka ilmaisevat että lasti on tärähtänyt jonkin tietyn raja-arvon ylittävällä kiihtyvyydellä.

Sinulla lienee kiinnostusta reversiibeleihin pigmentteihin joissa on palautuva värinmuutos.

Eniten sovelluksia on kahdella valtatyypillä, joista ensimmäinen on yleisempi.

Termokromiset komposiittipigmentit ovat neutraaliin fluidiin mikrokapseloitu akseptori ja donori, jotka erkanevat toisistaan niille ominaisen aktivaatioenergian ylityttyä. Ennen erkanemista niissä on väri, ja sitten niistä tulee "värittömiä", joskin selkeää opasiteettia on olemassa. Siihen perustuu esim vihreän muuttuminen keltaiseksi, kun sininen väri katoaa vaikka +35 C:ssa ja jäljelle jää peruskeltainen pigmentti. Ymmärtääkseni edelleenkään ei päästä kovin korkeisiin lämpötiloihin. Silloin kun selvittelin asiaa, taisi korkein oikeasti saatavana oleva tämän pigmenttityypin värinmuutoslämpötila olla +80C. Alhaisin oli muistaakseni -10C. Näitä sekoitetaan muoveihin ja maaleihin ja saadaan väriä muuttavia leluja ja sellaista. Dekoratiivisia, mutta hiukan turhauttavia koska jotta kaikkein näyttävin efekti saataisiin aikaiseksi, pitäisi oleilla koko ajan aktivaatiolämpötilan molemmin puolin. Voi yhdistellä erilaisia pigmenttejä, mutta sitten esim maalikalvojen paksuudet alkavat vaikuttaa voimakkaasti. Väriä muuttavasta kerroksesta pitäisi pystyä näkemään lävitse. Noiden pääsovellualue on siis pääasiassa viihteellinen, joskin liikenteen ohjauksessa niitä on kokeiltu väriä muuttavien liikennemerkkien yhteydessä.

Toinen perustyyppi on termokromiset kiraaliset nestekiteet (TLC), joden värinmuutos perustuu nestekiteen muodonmuutokseen sen aktivaatioalueella. Ylä-ja alapuolella TLC-kiteet ovat värittömiä. Tsekkaa tästä jotain: http://www.wat.edu.pl/review/optor/10(1)1.pdf Niitä kehitetään pääasiassa termografian kuvantamistarkoituksiin. Sitten on noita akvaariomittareita jotka ovat TLC-tarroja. Noiden tarrojen maine on paljon huonompi kuin TLC-materiaaleille soisi, koska TLC-materiaalit ovat hyvin täsmällisesti ja nopeasti toimivia kun ne on laadittu oikein.
 
En tiedä mikä firma tarjoaisi nykyään parhaat tarjoukset maaleille ja/tai pigmenteille. H.W. Sands oli josku laatupigmenttien toimittaja. Tein itse niistä juorumaaleja. Sitten oli koko joukko kaikenlaisia toimittajia, lähinnä tulostusmusteiden ja sellaisten tuottajia. Aika mainio oli tämä taiwanilainen firma, joka kauppasi termokromisia tavaroita elintarvikekäyttöön. Puljun nimi oli Dae Young Co., ja taisi kadota jossain vaiheessa alan markkinoilta.

Etsi hakusanoilla thermochromic paint ja/tai colour-change paint. Sitten tsekkaa että onko niiden jakelijoina pohjoismaisia kauppakamareita. Sitten mailia perään.

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 698
  • (Piilotettu)
Re: Termokromaattinen maali?
« Vastaus #2 : 10-08-2007, 20:34:30 »

Toinen perustyyppi on termokromiset kiraaliset nestekiteet (TLC),


Mitä tarkoittaa "kiraalinen"? TLC on selvä, sehän on Tender Loving Care:)


TLC-tarroja. Noiden tarrojen maine on paljon huonompi kuin TLC-materiaaleille soisi, koska TLC-materiaalit ovat hyvin täsmällisesti ja nopeasti toimivia kun ne on laadittu oikein.
 

Miksi tuollaisilla materiaaleilla on huono maine? Pentuna ihmettelin tuollaista tarralämpömittaria faijan Rock 20:n pilssissä, mittarin piti osoittaa vedenlämpötilaa rungon ulkopuolella. Hyvin se ainakin paikkansa piti. Käpylän Unionillakin oli semmonen mittari mutta pensakauppias kielsi kakaroita koskemasta siihen.

--Rami
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Re: Termokromaattinen maali?
« Vastaus #3 : 10-08-2007, 21:38:59 »
Moi,

Termokromisesti reagoivissa nestekidepolymeereissä termi "kiraalisuus" kuvailee tuollaisen TLC-polymeeriketjun sekä rakennetta että myös toimintaa. Se on ikäänkuin lämpötilan vaihtelun mukaan kiertyvä systeemi, joka sitten näkyy heijastuvan valon värinmuutoksena. Tällä muodonmuutoksella on rajallinen minimi ja maksimi, ja esim noissa termokromisissa tarroissa joka asteluvun kohdalla on oma TLC-laatunsa.

Se "huonomaineisuus" johtuu siitä että kun tämä ominaisuus kehitettiin siirrettäväksi sovelluksiin kuten tarroihin ja muuhun termografiaan, ne miellettiin osin noihin leukomusteisiin jotka käyttäytyvät samankaltaisesti. Leukomusteita oli esim noissa Mood Ring -jutuissa, levottomia värinvaihteluita jotka sopivana laatuna jossain ruumiin pintalämpötilan kieppeillä assosioitiin mielialan vaihteluihin. Sehän on tietysti pääasiassa huuhaata koska materiaalin laatu ei ollut mitenkään speksattu. Leukomusteet ovat kemiallisena systeeminä myös jonkin verran hankalia hallita. Toinen syy huonoon alkumaineeseen on se tavallisempi, tarkkuus tarkoittaa edelleen laatua eli tässä tapauksessa täsmällistä yksityyppistä polymeerisysteemiä, ja laatu on täälläkin yhtä vaikea asia saavuttaa kuin missä vaan teknisessä tai muussa jutussa.

Nämä on kivoja näpelöitäviä, jonkin verran erilaisia tämmöisiä on vielä yhden hyllyn verran mun työarkistokaapissa. Aika tyyriitä ovat, ja joitakin saa käsiinsä vain kun allekirjoittaa ensin erilaisia NDA-asiakirjoja, eli luottamuksellisuussoppareita.

Tsekkaa esim näiden termokromisia sovelluksia, siellä on erilaisia TLC-sovelluksia: http://www.liquid-crystal.com/ Technical literature:n alla on myös viittauksia joihinkin taidejuttuihin.

Täällä on sitten jotain muita termokromisia sovelluksia ja matskuja: http://www.t-m-c.com/our_products.html

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...