Kirjoittaja Aihe: Kanalan rakentaminen  (Luettu 64622 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 290
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #30 : 13-08-2011, 00:30:43 »
Mulla on 2x3m, 6m2 kanalassa 5 kanaa ja 2 kukkoa (hämeen musta maatiaiskanta), pytinki konvertoitu vanhasta tarpeettomaksi jääneestä leikkimökistä. Seinissä 50mm styroksia 2x2 koolausten välissä, pellavaöljymaalilla maalattu ulkovuorilauta suoraan ulko-pinnassa, sisäpinnalla tervapahvi ja sisäverhouksena 18mm paksu 150mm leveä käsittelemätön kuusi-raakalauta. Katto palahuopa, raakapontti, 50mm styrox, 18mm raakalauta. Rossipohja-lattia alhaalta lukien 18mm kuusi raakalauta, 2x4 niskat, 100mm styrox, tupla muovikalvo nostettu noin 15 cm seinälle, 18mm kuusi raakalauta tervattuna vain ladottu paikalleen niskojen päälle (helpottaa putsausta), lattia"listana" tervattu 2x5 mäntylankku lappeellaan muodostaa kuivike "altaan" pohjalla noin 10cm turvetta ja lisään vähitellen kutteripurua aina jos joku paikka on kostea tai jos rupee ammoniakki haiseen. Ovi tehty raakalaudasta, eristys 50mm styrox, sisäpinnassa tervapahvi + 20mm puukuitulevy muovikalvopinnalla. Kaksi ikkunaa 1 kerros lasia + talveksi 8mm polycarb. kennolevy ruuvataan sisäpuolelle. Ovessa 100mm tuuletusaukko hyttysverkolla / ritilällä, vastakkaisella seinällä ylhäällä lämpötilan mukaan säätyvä 100mm ilmanvaihto-venttiili.

Suhteellinen kosteus pysyy hiukan alle 80% tasaseen ja lämpö seuraa ulkolämpöä muutaman tunnin viiveellä ja lämpöeroksi jää noin kahdeksan astetta esim. ulkona min 5, sisällä min  13. Tipuja varten on 250W lämpölamppu alumiinikuvulla + suojaritilällä, käytösä vain tipujen 6 ekan elinviikon aikana (termostaatin perässä), lampusta turve / purun pintaan noin 60cm. Ylhäällä keskellä kattoa yksi 60W hehkulamppu, joka 12 tuntia päällä / pois ajastimella (loisteputki huono, liian vilkkuva valo linnun silmälle). Talven koville pakkasille pakkasvahti, varmistaa ettei juomavesi pääse jäätymään.

Hämärimmällä seinällä (aurinko ei osu ikkunoista koskaan) munintakopit hiukan vaihtelevan kokoisia riveissä, suurin 40 x 50, pienin 30 x 30, näitä 6kpl ja sitten muutama hylly jatkeena. Omenapuun oksista orret vähän miten sattui paikalleen osumaan, 10l ruokinta-automaatti lattialla jossa kauraa + punaheltta täysrehua aina tarjolla, iso 10l vesiautomaatti lattialla 10cm korokkeella, limupullo juoma-automaatti ylimmällä hyllyllä munintapesien yläpuolella olevalla hyllyllä. 30x40cm lautalaatikollinen muuraushiekkaa kylpyjä ja kivipiiroja varten. Munintapesissä ja hyllyillä kuivaheinäsilppua pehmikkeeksi ja kuivikkeeksi.

Kaikki keittiön biojae joka ei koiralle kelpaa, menee kanoille, ja siivotaan kompostiin parin päivän päästä jollei ole maistunut. Nyt kun on tuoretta vihreää rikkaruoho kitkentäjätettä vielä paljon niin sitä on jatkuvasti tarjolla (eli kerran päivässä noin ämpärillinen). Kun ruuantähteitä tulee paljon, ei rehu oikein tunnu maistuvan, eli kotiruokaa nuo kotkot mieluiten syövät.

Tuosta ammoniakista ja hajusta sen verran, että jos haisee niin se on väärin hoidettu. Pohjalla pitää olla riittävästi hiiltä sisältävää kuiviketta että pystyy kaiken typpipitoisen ja kostean sitomaan, mulla tosiaan pohjalla noin 10cm turvetta ja siinä päällä kutterilastua / sahajauhoa mitä verstaasta tulee. Oikein hoidettu kanala ei haise! Pohja tyhjennetään kerran vuodessa, eli pitää varautua rakenteessa siihen että kuivike-patjaa voi kertyä useita kymmeniä senttejä. Käytetyt kuivikkeet pellolle ja marjapensaille sellaisenaan.

Ulkoiluaitaus mieluiten vähintään kaksi aidattua aluetta jotta voi vuoroin antaa toisen toipua, muutama hedelmäpuu antaa mukavasti varjoa ja erilaista virikettä. Mulla ulkoilualueet aidattu 180cm verkkoaidalla, ei verkotettu päältä, eli kanahaukkojen takia ei voi oikein valvomatta jättää siihen, eli ulkoilua vain kun joku piha/puutarhatöissä.
« Viimeksi muokattu: 13-08-2011, 01:04:12 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #31 : 07-09-2011, 16:58:59 »
Nonniin. Tätä on sitten pojat pohdittu ja mietitty ja funtsittu. Tultiin siihen tulokseen että hommataan vanha työmaakoppi/ vastaava, joka valmiiksi eristetty ym. Minulla kun on ollut tässä "vähän" työkiireitä enkä ole oikeastaan edes omaa kämppää ehtinyt laittamaan, niin piti vähän emännän kanssa priorisoida asioita. Työmaakoppi kun löytyy, niin kanoja tulee. Yksi mahdollinen koppi on jo kiikarissa, ja neuvotellaan hinnasta.


« Viimeksi muokattu: 07-09-2011, 21:04:03 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 253
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #32 : 07-09-2011, 22:00:07 »
Kyllä kaikki ennen  oli yksinkertaisempaa, vaikka hyötyeläimiä meilläkin oli lehmät, kanat ja kesäsika. Kesällä sika kasvoi karsinassa ja vastaavasti syksyn kylmiltä säiltä se sai suojaa, eristetyssä 3 m:3 kopissa, jossa oli purueristeet ja lattiavalun alla styroksia ja tietysti pahnoja. Vastaavasti niin lehmät kuin kanat olivat ulkona koko kesän, tosin kanoilla oli oma kanakoppi, lautarakenteinen pieni mökki. Niin kanakopissa kuin sian vastaavassa rakennuksessa oli tietysti ikkuna.
Talveksi kanat tuotiin navettaan, siis läävään, jossa lehmän kantturat toimivat lämmittiminä, kuten myös betonilattian päällä olevat pahnat, kuin korkealla oleva orsi sekä sen aikaisten kanojen taito mennä yöpuulle kaverin viereen. matti
Aiempi nimimerkki mattis

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 290
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #33 : 07-09-2011, 22:44:00 »
Kyllä maatiaiskana nykyäänkin osaa orrelle kaverin kylkeen mennä lämmittelemään ja yöksi nukkumaan mahdollisimman korkealle petojen ulottumattomiin.

« Viimeksi muokattu: 07-09-2011, 22:47:47 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #34 : 19-01-2012, 22:27:15 »
Noh, hyvää koppia ei sitten löytynytkään, joten tässä eilen aloin rakentamaan koppia.

Eilen pykättiin pohjarunko (2,4x4m) ja tänään tein töiden jälkeen toisen seinärungon (korkeus 210cm).

Teen koko paskan elementteinä, ja pulttaan yhteen lopuksi.

Hommaa pitäisi jatkaa lattian rakentamisella, eli lattian eristys ja levytys, jonka päälle kasataan seinät.

Lämpöeristeeksi finnfoamia kaavailin. Runko on tehty 2x4 tavarasta, kun sitä sattui itseltä löytymään.

Pohja on nostettu n. 80cm maasta ja nurkissa pystytolpat rakennusajan. Tarkoitus on peruuttaa valmistumisen jälkeen traileri alle, irroittaa tolpat, ja siirtää koppi oikeaan paikkaansa.

Kotitarvekanala oppaan mukaan tehdään, ja toiselle seinälle tulee ikkunat. Huomenna mietitään että kummalle kun eukko tulee kotiin.

Kättentöitä.. niitä..


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #35 : 30-01-2012, 22:24:12 »
Dodiin..

Finnfoameja kovasti laitettu, lattia kasassa, ja seuraavaksi seinät pultataan toisiinsa nurkista.

Yksi kysymys joka hieman mietityttää, on seinien levytys.

Eli mahtaako seinissä kestää normaali havuvaneri? Seinät on tarkoitus kalkkimaalata joka tapauksessa, mutta mietin tässä että kun runko on 50x100mm ja väleissä 100mm finnfoam, niin tarvitseeko sisäpuolen vanerin (havuvanerin) ja finnfoamin väliin jättää ilmarako? Eli siis nostaa vaneri rimojen kanssa irti foamista? Eli onko vaarana homehtuminen mikäli laitan vanerin kiinni foamia vasten?

Havuvaneri siksi, kun saisin sitä todella edullisesti verrattuna filmiin..

6,5mm vaneri on tarkoitus laittaa seiniin.


Toinen kysymys:

Katto tehdään harjakatoksi, mutta välikatto suoraksi paneloiden. Kattoon tulee ilmanvaihtokanava. Höyrysulku kannattaa laittaa kattoon? 

Mulla tota styroksia olis niin paljon, että ajattelin eristää katon sillä. Varmaankin 150mm laitetaan. Kannattaako styroksin päälle vetää mitään tuulensuojalevyä, vai antaako tuulettuvassa yläpohjassa olla pelkän styroksin?


Työt haittaa ikävästi rakentamista.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #36 : 30-01-2012, 22:35:05 »
Moi, joskus miettinyt tuota samaa, mutta millä sinne vanerin alle kosteutta pääsee kun siinä on monta liimakerrosta, vaikka ei kai se ilmarako mitään pilaakkaan. Samoin siellä välikatolla, jos styroksi on kiinni esim. vaahdolla puissa niin ei kai se mitään tuulensuojaa tarvitse.
- hanski

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #37 : 30-01-2012, 22:36:36 »
Jos sinne höyryn sulku tulee niin lienee se ja sama käyttääkö rytoksia vai finnfoamia ja taitaa olla muutenkin tommosessa kohteessa. Samoin ilmaraot. Mutta ei niistä nyt ainakaan haittaa ole...Teoriassa puurunko jää pussiin ilman. mikä oli tolppajako? Normaalijaolla 6.5mm voi olla hiukan nafti mutta käyttötarkoitus huomioon ottaen ei liene merkitystä. Muovieristeet ei tarvi tuulisulkuja. Joku ilmarako siellä katolla pitäisi olla ja aluskate jos varsinainen kate on kondensoivaa ja useimmat on...
 Filmipinnassa ei kalkit pysy eikä oikein muutkaan pinnoitteet..
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #38 : 30-01-2012, 22:41:16 »
Moi, joskus miettinyt tuota samaa, mutta millä sinne vanerin alle kosteutta pääsee kun siinä on monta liimakerrosta, vaikka ei kai se ilmarako mitään pilaakkaan. Samoin siellä välikatolla, jos styroksi on kiinni esim. vaahdolla puissa niin ei kai se mitään tuulensuojaa tarvitse.
- hanski

Mutta vetääkö se foami kastepisteen vaneriin, jolloin se homehtuu? Nää kun on näitä kysymyksiä kysymyksiä..

Filmi olisi siksi paras, että se ei vedä sitä mahdollista hometta, mutta kun nyt mietin sitä kustannusta, kun normaalilla havulla säästän rahaa kaksinkertaisen summan..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #39 : 30-01-2012, 22:45:36 »
Kyllä filmi vetää homeeseen jos olosuhteet on otolliset....
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 125
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #40 : 30-01-2012, 22:51:29 »
syökö ne kanat sen foamin jos sen jättää näkyviin ?.  Naapurinäijän asuntovaunu oli aika vettynyt , kun se purki siitä fyllit pois.
Painoi vettynyt rytoksi pirusti. Kulmat oli vuotanut ja vesi ei päässyt kuivumaan mistään.

Onko kanat pakettiautossa ,vai pirtissä. Aattelin vaan kun on niin kylmä ilma ja kanasten varpaat palelee helposti ?  Nosteleeko ne sillain jalkoja ?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #41 : 30-01-2012, 22:54:19 »
Käsittääkseni muuten finnfoamin ei pitäisi hapertua mistään paskahöyryistä tms..?


Joo taidan laittaa 10mm korokerimat sisäpuolelle, ja sen päälle havuvanerit, niin ei tule sitten mitään ongelmia.

Joo, saumaan sen rytoksin kattoon vaahdolla, niin pysyy ruodussaan. Kattoon tulee aluskate kyllä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #42 : 30-01-2012, 23:04:32 »
Finnfoam on pääosin styreeniä jonka kemiallinen kesto ei ole esim. pvc:n tai propeenin luokkaa joita käytetään viemärisovelluksissa. Eli toisin sanoen voi olla että kannattaa pinnottaa erikseen jollakin kananpaskaa tms. kemiallista rasitetta vastaan. Vaikka todennäköisesti foamia on lisäaineistettu kestämään sitä sun tätä niin kanala ei ole varsinaisesti levyn ydinkäyttökohdetta. Asiaa voi halutessa tiedustella lisää valmistajalta. Yleensä kaikilla on jonkinlainen tekninen neuvonta...
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #43 : 30-01-2012, 23:04:50 »
  "Mutta vetääkö se foami kastepisteen vaneriin, jolloin se homehtuu? Nää kun on näitä kysymyksiä kysymyksiä.."

Jos kastepistettä pelkäät siellä välissä, niin vaneri irti eristeestä ja ilmankierto sinne väliin, jos ilma ei pääse vaihtumaan niin ei sillä raollakaan mitään tee. Siellä välissä sitten muhii kaikki höyhenet ja pöpöt.
- hanski

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 881
Vs: Kanalan rakentaminen
« Vastaus #44 : 30-01-2012, 23:09:47 »
Entäs jos laitat niihin 100x50 koolauksiin lisärimat ja toiset yhtä paksut pystyrimat sinne ulkovuoreen. Näin eristeen saisi irti ulkovuoresta ja silti passattua niin, että vaneeri kävisi koolauksiin.

Tuota omaa autotallia (vanha rintamamiestalon navetta) kun suunnittelin lämpimäksi, niin noin minä sen olisin tehnyt. Pysyy maalikin ulkovuoressa kun eristeen ja vuoren välissä on rako.