Kirjoittaja Aihe: Verstaat ja muut puuhanurkat  (Luettu 170117 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 728
Verstaat ja muut puuhanurkat
« : 17-01-2012, 17:14:14 »
Tervehdys KVF. puuhastelijat.

Aloitan tässä uuden aiheen ja täällä voi jokainen halukas esitellä oman verstaansa. Oli se pieni puuhanurkka tai vaikka ammatinharjoittajan pro-tason verstas.

Kertokaa ja esitelkää ratkaisujanne verstaalla ( mielellään kuvia tekstiä tukemaan ), niin koneiden sijoittelun suhteen kuin vaikkapa käytettyjen lattia / seinämateriaalien suhteen.
Ihan mitä mieleesi juolahtaakaan ja antakaa muidenkin verstaslaisien päästä sisälle sinne pyhimpäänne - verstaalle.

Varmasti melenkiintoista nähdä erillaisia verstaita ja verstaasta vielä haaveileva voi näin saada vinkkejä omansa suunniteluun.

Aloitan siis omani esittelyllä.
Kuvia on jo verstaaltani ollut eri yhteyksissä esillä mutta näin ketju alkakoon.

Verstaani käsittää kaksi tilaa joista itse verstas huone on 40m2 ja pieni 10m2 sivuhuone toimii tällä hetkellä enemmän tai vähemmän kertyneen romun varastona. Kunhan saan sen siivottua ja otettua kuvia, voi siellä nähdä sovitetun samaan tilaan pienen pintakäsittely pisteen, keittiön ( minimini ) ja varaston.

Kuva 1 ja 2:
Näistä näkee verstastilan kokonaisuudessa.

Koneita on ajan kanssa kertynyt ja varmasti vähemmilläkin pärjäisi mutta tiedättehän... ne työkalut...  :smitten:
Kun vuokrasin tilat, oli tila pelkkä hylsy. Kellarihuone jossa oli aikanaan toiminut sauna, pesuhuone ja oleskelutila, olivat purettu pois ja jäljellä oli tämä rujossa kunnossa oleva hylsy.
Lattian oikaisin ensin pikasemulla, heittojen ollessa jopa viittä senttiä metrillä. Helpompi kun ei tarvitse pelätä että vannesaha kaatuu päälle.
Sitten levytin lattian havuvanerilla ( 9mm ) ja valkolakkasin pinnan vanhoilla purkin pohjilla mitä oli työmailta kertynyt.
Valitsin vanerin kahdesta syystä. Ensiksi se oli edullinen vaihtoehto ja sai nopeasti valmiita neliöitä. Toiseksi se on puuta, eikä tarvitse pelätä kun vaikkapa terät putoilee lattialle ja se myös toimii eristeenä maavaraisella betonilla... jonkin verran. Lämmitystä nimittäin ei tilassa ole.
Valkolakkaus puolsi asiaansa sillä se heijastaa valoa hyvin ja työn puolesta sitä oli käytettävissä.

Vuokrasopimus päättyi edellisestä paikasta ja jouduin tuomaan kaikki silloiset koneet ja muut rojut paikalle ennen kuin olin saannut aloitettua mitään remppaa tilassa.
Vanerilevyn leveyden verran etenin ja tein aina valmista pintaa, jonka jälkeen tavaroiden siirtelyä valmiille pinnalle ja taas levyn leveyden verran etenemistä.

Seiniin laitoin 50mm finnfoamin kahdelle seinälle jo edellä mainitun lämmityksen puuttumisen vuoksi.
Nyt lämmityslähteenä toimii yksi 2000wat. öljytäytteinen patteri. Kovilla pakkasilla lämpö putoaa 12 - 15 asteen paikkeille ja silloin täräytän kaasulämppärin vähäksi aikaa päälle joka kerkeää yleensä nostamaan lämmön 15 - 18 asteeseen.

Kuva 3:
Verstaan toinen pääty toimii enemmän tai vähemmän metallipuolena.
Olisin tämän puolen lattian halunut saada kivipinnalle, mutta aika ei antanut silloin myöden. Nyt pitää noudattaa äärimmäistä varovaisuutta esim. jos joutuu tehdä mahdollisia tulitöitä.
Punaisella peltipöydällä näkyy riisuttu Rexon nauha / laikkahiomakone josta valjastin pienimuotoisen metallihiomakoneen. Nauhat siihen tilaan mittojen mukaan ja metallin hiontaan soveltuvina. Halpa ja hyvä ratkaisu kun tarpeet ovat yleensä pultin päiden pyöristelyjä tai muuta vastaavaa ja saahan siinä helposti teroitettua kaikenmaailman kalsot.

Kuva 4:
Tässä ehkäpä verstaan käytetyin kone.
Record CL4 on perehdyttänyt allekirjoittaneen sorvauksen mielenkiintoiseen ja usein hyvinkin omituiseen maailmaan.
Taltoille alkoi olla tilat vähissä kunnes...  ihan itse keksin laittaa ne roikkumaan hyllyn alapintaan... toimii.
Jalusta on hyllytetty ja hyllyillä tasoitesäkkejä tuomaan painoa. Nyt voi sorvailla isompiakin epäkeskeisiä paloja tarvitsematta siirtää sorvia takaisin paikoilleen tuon tuosta. Valolähteinä toimii jokin kohdevalaisin ja KVF.stä vinkkinä saatu Ikean ledivalo taipuisan varren päässä.

Kuva 5:
Puuhanurkka jossa pääsee askartelemaan ja paskartelemaan.
Vanha keittiönpöydän taso toimii pöytänä ja tuolina baarijakkara a`la Ikea.

Kuva 6:
Asiakkaalta saatu keittiötason pätkä, joka olisi päätynyt kaatopaikalle.
Laskutilaa on aina liian vähän, yhtä vähän kuin säilytystilaakin.
Kuvassa näkyy myös käytettävissä oleva puuvarasto. Ei paljoa pysty varastoimaan, saatikaan että alkaisi kuivattelemaan isoja määriä kerralla. No mutta pieniin puuhasteluihin riittää kuitenkin ja tarkkasilmäist bongasivatkin jo visakoivut. Siitä kiitos Huhdan Pekalle. Vielä niistä jotain syntyy. Listaleikkurin myötä terveiset lähtee Sastamalaan. Sekin löytyi KVF.n jäseneltä.

Tässäpä ketjun aloitus ja olisihan se mukavaa kun Kotiverstasfoorumilla ollaan, niin niitä "kotiverstaita" esiteltäisiinkin.

Kim
« Viimeksi muokattu: 21-03-2017, 23:27:39 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 728
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #1 : 17-01-2012, 17:15:10 »
Loput kuvat

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 537
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #2 : 17-01-2012, 19:21:49 »
No joo rimppis, kyllä sä läväytit sellaiset kuvat puuhaurkasta, että saattaa olla hetken hiljaa tällä säikeellä.

Itsellä on "suunitteilla" jokinlainen takapihalle soveltuva kestopuinen tai betoninen työpöytä johon sitten voisi laittaa eri työtasoja, tilanteen mukaan: filkkavaneri, pelti tms. Talveksi voisi vetää pressun päälle.

Tombe

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 821
 • (Piilotettu)
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #3 : 17-01-2012, 20:54:37 »
Näyttävä, toimivan tuntuinen kokonaisuus, JETtien valtakunta. Harkintaa on käytetty suunnittelussa. Omaani-kehdanneeko esitelläkään - verrattuna jotain puuttuu: purut ja lastut. Hyvä O0
Muista; Elämä on nyt!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 728
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #4 : 17-01-2012, 23:57:06 »
No joo rimppis, kyllä sä läväytit sellaiset kuvat puuhaurkasta, että saattaa olla hetken hiljaa tällä säikeellä.

No ensimmäinen oma verstaani tai sellaiseksi sen mielsin, oli vaatekomerossa ja siitä tuo kuva tähän.
Siinä raakalaudoista kasatun tason päällä tuli näperrettyä yhtä sun toista.
ns. konekantana oli akkuruuviväännin ja penkkiporakone josta kuvaushetkellä istukka romuna...
hra. Takiainen tykkäs lämmitellä lampun alla.

Näyttävä, toimivan tuntuinen kokonaisuus, JETtien valtakunta. Harkintaa on käytetty suunnittelussa. Omaani-kehdanneeko esitelläkään - verrattuna jotain puuttuu: purut ja lastut. Hyvä O0

Tuo purut ja lastu sekä niiden puuttuminen on kyllä oikeasti turvallisuus kysymys. Ei mieli vetästä migillä heftiä jos lattia on täynnä sytykettä...  ;D
On kyllä muutaman kerran ajettu Jo-Helle ja punnerrettu koneita kyytiin. Oppinut luottamaan Jetiin ja mielestäni hinta - laatu suhde kohallaan.
Noh, nämä on myös makuasioita. Toiset ei kelpuuta muuta kuin vain sen oman merkkinsä. Olen löytänyt melkeimpä kaiken tarvitsemani tai tuo oli huonosti sanottu... siis haluamani tuolta merkiltä. Harrastus pohjalla tässä silti mennään.
Tietenkin sekin että mahdolliset huollot, takuu yms asiat on paljon mukavempi hoitaa yhden paikan kautta.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 728
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #5 : 25-01-2012, 14:14:08 »
Hiljaista on kuin siellä kuuluisalla huopatossutehtaalla... eikö kotiverstaan jäsenillä ole verstaita laisinkaan käytössä.
Missä te oikein näpertelette pienillä kätösillänne...  :o

No väliäkö sillä, jos ei niin ei...  :crazy2:

Yritän nyt pitää kuitenkin yllä alkanutta ketjua ettei ihan näivety, laittamalla kuvan puruimurin sulusta.
Koivufankkua oli nurkassa varattuna kaiutin koteloksi mutta kun en saannut  sitä koskaan aloitettua, tein sitten kuvassa olevia sulkuja jokaiselle koneelle omat. IV-putkesta pätkät tiukalla sovituksella ja massat väliin. Helppoa kuin heinän teko... kjeh kjeh...

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 195
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #6 : 25-01-2012, 14:21:50 »
No höh. Oli tuo ketjun aloitus sen verran mykistävä ettei ihan heti kehtaa kuvatuksia omasta verstaasta laittaa. Säilytysratkaisuiden, uuden höyläpenkin, jyrsinpöydän jne valmistuminen vie tätä menoa vain joitain kymmeniä vuosia. Eläkettä odotellessa työt haittaavat harrastustoimintaa  :'(

T.Jani

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 589
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #7 : 25-01-2012, 15:00:55 »
 Joskus muinoin omalla verstaalla on ollut tilaakin: http://mmik.sotkamo.info/tyotilat/

Parisen viikkoa sitten näytti vielä tuolta:  http://sotkamo.info/gallery.php?op=b3A9dmlld2dhbGxlcnkmcGFnZT0xJmdpZD01MA==

 Reilut 10 tuntia olen käyttänyt siivoukseen / järjestelyyn ja nyt on jo kulkuväylät vapaana. Joku 5-6 tuntia vielä, niin eiköhän ala höyläpenkkikin ja muut työtasot olla käyttökelpoisessa kunnossa. Joten eipä ole vielä paljon mistä kuvia napsia Rimppiksen tyyliin :-\

 Muutamia kymmeniä neliöitä tarvitsisi lämmintä varastotilaa, että helpottuisi verstaan käyttäminen. Kaippa itsessäkin on hamsterin vikaa, kun ei raaski käyttökelpoista tavaraa heittää hukkaan. Toisaalta ei passaa valittaa, kun kotiverstaslaisilla on erittäinkin ahtaita tiloja missä tekevät erittäin hienoja töitä.
Anatoomisesti väärässä paikassa sijaitseva peukalo hankaloittaa puuhastelua..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 881
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #8 : 25-01-2012, 16:10:18 »
Joo tuota rimppiksen verstasta on vaikea ylittää. Tuohon siisteyteen ja konekantaan kun joskus pääsis  :P Parissa kotiverstaalaisen verstaassa olen käynyt livenä ja molemmat oli kyllä todella hienoja, että kuvia vaan tulemaan!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 225
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #9 : 25-01-2012, 19:04:51 »
Onko rimppiksellä tuossa verstaassa myös "firman" vehkeitä vai onko kaikki ihan ite ostettuja ? Meinaan että, jos parketti hommia tekee
niin aika mukavan ammatin valinnut työkalujen hankintaa ajatellen, tosin ei mulla mitään hajua ole teetkö palkallisena vaan hommia vai onko oma pulju.

Oon aiemminki kehunu tuota ja kehun edelleen, perkeleellisen siistin näkönen verstas :D Pöytätila tosin on aika kortilla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 728
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #10 : 25-01-2012, 20:27:30 »
Joo tuota rimppiksen verstasta on vaikea ylittää. Tuohon siisteyteen ja konekantaan kun joskus pääsis  :P Parissa kotiverstaalaisen verstaassa olen käynyt livenä ja molemmat oli kyllä todella hienoja, että kuvia vaan tulemaan!

Kävin kanssa yhdellä verstaslaisen verstaalla ja tais olla tuolla Espoo - Leppävaaran suunnalla... muistaakseni. Mikähän se olikaan se osoite... tsirp tsirp...  ;D kröhöm... ja onhan Harrykin jo kattavasti ehtinyt esitellä meille omaansa. Eli kuvia ja tarinoita vaan kaikilta kehiin.
Edit: ... vai olikohan se sittenkin Lintuvaarassa.

Onko rimppiksellä tuossa verstaassa myös "firman" vehkeitä vai onko kaikki ihan ite ostettuja ? Meinaan että, jos parketti hommia tekee
niin aika mukavan ammatin valinnut työkalujen hankintaa ajatellen, tosin ei mulla mitään hajua ole teetkö palkallisena vaan hommia vai onko oma pulju.

Oon aiemminki kehunu tuota ja kehun edelleen, perkeleellisen siistin näkönen verstas :D Pöytätila tosin on aika kortilla.

Oma yhden Rimppiksen pulju juu, ja sitä kautta on pystyny osaan koneista "sijoittamaan"...

Laskutila on aina enemmän tai vähemmän kortilla. Kun sais joskus sellaiset tilat että pystyis kunnollisen kasauspöydän tekemään.
Nythän sitä joutuu vähäänkään isommat jutut lattialla tekemään.
Siisteyden olen vielä toistaiseks onnistunut pitämään ja oikeastaan pakkokin on pitää siisteyttä yllä kun on noit hitsauksia, rälläköintiä yms yms aina välillä.

Parisen viikkoa sitten näytti vielä tuolta:  http://sotkamo.info/gallery.php?op=b3A9dmlld2dhbGxlcnkmcGFnZT0xJmdpZD01MA==
Toisaalta ei passaa valittaa, kun kotiverstaslaisilla on erittäinkin ahtaita tiloja missä tekevät erittäin hienoja töitä.

Eihän se verstaan koosta tai laadusta riipu. Olen aina ihaillut Japanilaisia puuseppiä kun tekevät oikeasti niin käsittämättömän upeita töitä todella vähillä vehkeillä. Ei onnistu iteltä vaikka olis millanen työkalu arsenaali.
Osuvasti nimetty kuvablogi - "Kaaos"  :P

Kim
« Viimeksi muokattu: 26-01-2012, 16:04:31 kirjoittanut (Piilotettu) »

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 955
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #11 : 26-01-2012, 17:43:07 »
Aika hiljaa joutuu katteleen noita kuvia, oma "verstas" kun muistuttaa enemmän sekalaisen romppeen varastoa tuon rinnalla.

Mutta mutta, sainpahan ainakin inspiraation notta oma luola pitää yrittää saattaa esittelykuntoon.

Iltapäivän kun puuhaili, niin sai työpöydästä pinnan näkyviin,  reikälevyn seinään työkaluille ja vanhan kenkäkaapin kierrätettyä höyläkaapiksi.
(papan joskus tekemä vanha maustehylly on kierrätetty talttatelineeksi jo aikaisemmin :))
Hyvä alku, huomenna jatketaan :)

Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 316
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #12 : 26-01-2012, 23:12:21 »
Hiljaista on kuin siellä kuuluisalla huopatossutehtaalla... eikö kotiverstaan jäsenillä ole verstaita laisinkaan käytössä.
Missä te oikein näpertelette pienillä kätösillänne...  :o
 Ei oo verstasta ei, eikä koneita. Kesällä tehdään ulkona, sateen sattuessa rivitaloasunnon varastokopissa.
Onneksi on kansalaisopisto, missä voi touhuta talvisaikaan. Kasausta ja pieniä loppuhommia voi sitten tehdä kotonakin. Käsityökalut ovat suurimmaksi osaksi sieltä halvasta päästä. Työn onnistumisen rajoitteena on minulla kuitenkin enempi taidon puute kuin tilat tai tavarat  :).

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 702
  • Mikan puutyösivut
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #13 : 26-01-2012, 23:29:09 »
Muutama vanhahko kuva http://personal.inet.fi/koti/mika.koivusaari/verstas/index.html. Tosin yleiskuva on pysyny samana, mitä ny hella on vaihtunu varaavaan tulisijaan. Siisteyteen vaikuttaa selkeesti sekin kun tulee helposti jätettyä kaikenmaailman pikkukalikkaa talteen jo niitä vaikka tarviis johonkin, pitäs vaan tylysti aina heitellä pesään jollei ny o erikoisempaa puuta.

Verstaaksei toi on alunperin tehtykin, navetan päähän missä on kans navetonkeittiö ja sauna. Keittiö aiheuttaa joskus pientä ongelmaa kun pääsee pata vahingossa kiehumaan eikä tu väliovea pidettyä kiinni ja sit vilposilla keleillä höyry tiivistyy metallipinnoilla.

Pitäs joskus rempata ikkunatkin tuolta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #14 : 26-01-2012, 23:37:30 »
Itse otan kuvat verstaasta vasta kun saan lisäosan valmiiksi, ja hommat jotenkin järjestykseen. Mulla on "täysi konekanta" ainakin omasta mielestäni, tai tietty aina joku kone uupuu. Varustuksena siis oikohöylä, tasohöylä, sirkkeli, talttaporakone, kanttisantaaja, monikaraporakone, sorvi. Alajyrsimen myin käytönpuutteen vuoksi, tilalle tulossa omaan käyttöön riittävä käsiyläjyrsin 12mm karalla, ja siihen isompi pöytä.

Jos niitä kuvia sitten syssymmällä.. ;D