Kirjoittaja Aihe: Verstaat ja muut puuhanurkat  (Luettu 170883 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 832
 • (Piilotettu)
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #30 : 29-01-2012, 16:14:40 »
Tuosta sahasta voisit laittaa lisää kuvia ja juttua, jos tosissaan on itse tehty.
Sahasta olen tainnut mainita ennenkin. Runko on pätkä vanhasta tietonesta, kyllä, ilmeisesti sellainen 1960-luvun reikälorttikone. Toisessa päässä onlukittavat pyörät (120mm).
Takaosassa olevasta poikittaisesta-akselista lähtee kaksi teränsuuntaista 30 x 30 RHS palkkia, joiden päällä on moottorinkiinnityslevy. Kahta käyttöhihnaa kiristää kaksi tukevaa vanttiruuvia. RHS-palkit on taivutettu jossain haetussa kulmassa sirkelin etuosaanpäin. Kuvassa päät näkyvät ja päiden välissä oleva kääntyvä akseli johon hitsattu trapetsikierteinenmutteri, mutterin läpi menee  kierteinen tanko, joka "roikkuu" ja pyörii poikittaisessa tuessa. Tangon alapäässä  on veivi, jolla nostetaan ja lasketaan terää.
Purun poiston takia alaosa on koteloitu, joten rakennelma ei näy kokonaisuudessaan.
Vasemassa reunassa sirkelin käytökytkin, oikealla puruimurin kytkin.
Pöytä levy on filmivaneria leveys 85 cm ja pituus 100 cm. Terän halkaisia 350 mm, sahaussyvyys 90 mm.

Kirpputorilta onnistuin juuri sahantekovaiheessa löytämään Scheppachin  sirkelin katkaisuohjaimen ja halkaisuvasteen 50 markalla. Jälkimmäistä olen modannut liukuvienjigien käyttöön sopivaksi. Katkaisuvasteen kiskon sovitus tarkaan teränsuunntaiseksi oli työläs, mutta onnistui lopulta pitkän äherryksen jälkeen.
Ei tuo mikään tarkuussaha ole mutta vältää tällaiselle harrastelijalle. Suurin puute on terän kallistuksen puute.  Tuon puutteen olen korjannut katkausuvasteeseen kiinnitettävällä, säädettävällä halkaisuohjaimella. Elikkä teräsuuntainen levy säädetään haluttuun kulmaan, levy toimii nyt tavallaan sahauspöytänä.
Pöytälevyssä terän vasemmalla puolella upotettu al-kisko, jota esim pikkukappaleiden sahaukseen käyttämäni vaneerinen ohjainkelkka kulkee, kiskoon saa myös liuskapuristimen kiinnitettyä.
Että tämmöinen tekele O0
« Viimeksi muokattu: 29-01-2012, 16:18:36 kirjoittanut (Piilotettu) »
Muista; Elämä on nyt!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 832
 • (Piilotettu)
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #31 : 29-01-2012, 16:22:11 »
Täältä löytyy tällainen pieni 15m2 tila. Autotalliksi rakennettu kultaisella 60-luvulla, mutta eihän tälläiseen koppiin nykypäivän auto mahdu millään joten ei tehnyt tiukkaakaan uhrata tätä harrastetilaksi. "Sisustaminen" vielä vaiheessa, siksi epämääräisiä tavarakasoja nurkissa, työkalukaapista puuttuu vielä ovet jne..

Tuosta se lähtee O0 Muistuttaa kovasti minunkin aloitustani n. 30 vuotta sitten. Vähitellen tarpeiden mukaan kehitellen hyvä tulee,  sitten taas parantelet ajan kanssa.
Muista; Elämä on nyt!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 959
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #32 : 29-01-2012, 19:52:15 »
Esittelyssä tänään, todellisen harrastelijan verstas, joka hakee vielä kovasti muotoaan. Tähän asti se on ollut "työkaluhankintahankintaharrastuksen loppusijoituspaikka".
Nyttemmin siitä pitäisi ruveta jalostamaan käypäinen puuhastelutila. Jossain toisessa säikeessä oli mainittuna jotenkin että "jotkut hankkii koneita ja miettii sitten et mitä niillä voisi tehdä". Tunnistin itseni kommentista :embarrased: ja se sai mut pysähtymään ja pistämään oman harrastamisen uudelleenarviointiin.
Päätin että laitan tilan kuntoon, sitten inventoin työkalut ja kunnostan ne ja sen jälkeen ruvetaan suoltamaan toinen toistaan tavallisempia kotiverstastöitä :)

Käsityökaluille on jo oma paikkansa seinällä, johon ajattelin kerätä ne yleisimmin käytetyt välineet.
Taltat on saaneet oman telineen ja höylät oikein kaapin  O0
Materiaalihyllyn on vallannut saunaprojektiin tulevat paneelit, jotka kannoin 2 vuotta sitten sisään ajatuksella "kohtahan nämä täältä menee seiniin".

Tilaa on noin 12m^2, isompia koneita on sirkkeli, oikotasuri ja puruimuri (joka ei noissa kuvissa näy) sekä jiirisirkkeli (jonka joku verstaslainen ehkä tunnistaakin). Ja nyt tuolla mahtuu jo jotain tekemäänkin, kun on pari päivää siivonnut.  :)

Vieressä on toinen aavistuksen pienempi huone, jossa pienimuotoisen riggeröintipajan alku, mutta sinne ei vielä kehdannut kameran kanssa mennä.

Muutaman vuoden päästä tuo tila saattaa näyttää jo ihan erilaiselta, kun vihjeettömyys vähenee ajan funktiona  :D

/Antti

edittiä heti perään,  kun kuvat meinas unehtua
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 366
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #33 : 29-01-2012, 21:15:55 »
Tässä ketjussa on ollut niin hyvin jo oikeaa asiaa ja inspiraatiota, että on muuten ihan väärällä alueella nyt kun on täällä Puruissa ja hukkapätkissä.

Isot kiitokset myös minun puolesta - näitä kun katsoo, niin ei voi muuta kuin ottaa viisaammilta opiksi ja jatkaa tuota oman läävän siivoamista ja järjestelemistä. Neliöitä minulla on sen verran enemmän monella muulla että ei se ole kuin omasta tyhmyydestä kiinni, ettei saa tuosta omasta tilasta nykyistä toimivampaa.  :-[

- J

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 11
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #34 : 29-01-2012, 21:37:39 »
Pistetään nyt vähän omastakin verstas rojektista.

Eli vanha puimalato/viljakuivuri/leivintupa kompleksi on ollut viime keväästä rojektina. Hommaa riittänyt siinämäärin että jokapaikka oli alottaessa täynnä romua, sekä ladon taaemman osan lattia pettänyt. Joten ensin paljon roinan edestakasin kelkkomista, lattian kunnostusta ja siivousta. Myös nuo huoneet oli vielä alkuperäis tarkoitusta vastaavassa kunnossa ja myöskin täynnä romua ja rompetta.

Tällä hetkellä lämmintä tilaa vain yksi vajaan 10 neliön huone (ex sauna). Lisäksi löytyy pari kylmää saman kokoista, mutta  matalampaa huonetta. Ensimmäinen (kuivurihuone) lähinnä pienkoneiden huoltoa ja pieniä metallitöitä varten. Toisesta puolestaan olisi tulossa sijoituspaikka sirkkelille, jiirisahalle ja kuvissa näkyvälle höyllälle, nyt "saunassa" vaan kylmää turvassa. Ajatuksena oli että toiselle seinälle höylä ja toiselle sirkkeli, siten että kuvassa näkyvä pöytä toimii sirkkelin jatkopöytänä, liimalevy pöytänä ja jiirin paikkana sitä tarvittaessa. Ahdastahan siitä tulee kun leveyttä huoneella ei ole kuin 2.4m, mutta eipä ole korkeuttakaan kuin 1.9m  :ohwell:.. Sauna huoneeseen olisi tarkoitus höylän paikalle sijoittaa pikku sorvi ja pieni vannesaha. Kuvissa näkyvä jyrsinpöytä ja vaiheessa oleva höyläpenkki on viime kesäloman tuotoksia ja tehty ladon puolella jossa on hyvinkin tilaa touhuta, mutta tähän vuodenaikaan se ei verstaana oikeen houkuttele. Eli talvi aikaan ei paljon metriä pidempiä kappaleita pyöritellä.

Konekanta näkyykin oikeastaan kokonaan kuvissa, ei vielä kovinkaan häävi mutta kasvaa sitä mukaa kun rahaa ja tarvetta löytyy. Pöytäsirkkelin puuttuminen tosin rajoittaa aika pahasti, onneksi sentään työpaikalta löytyy. Melkeempä kaikki on hommatu käytettynä, jiiriä ja jyrsintä lukuunottamatta. Jos näin nuorena alottais keräileen vermeitä, niin niitä vois jossain vaiheessa vaikka olla sopivasti :idiot2: ( saa muuten tarjota halpaa ja hyvää pöytäsirkkeliä  ;D )

Kokonaisuudessaan surkean vähän tilaa näin talvella, mutta näillä mennään :happy: Onneksi kuitenkin löytyy paljon katettua tilaa puutavaralle ja muulle romulle. Ja koska ei pysty itse verstaalla keulimaan, niin yritetään edes vähän materiaaleilla :D Eli omaa metsää löytyy jokunen hehtaari. Puusto pääosin kuusta, mutta seassa myös koivua, leppää ja haapaa. Tutulle kenttäsahurille noin 3km ja alkukuivaukseen löytyy vielä erillinen riihi/lato :smitten:

AN

ps. kuvat todella surkeita

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 11
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #35 : 29-01-2012, 21:38:53 »
Pari lisäkuvaa

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 125
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #36 : 29-01-2012, 22:03:29 »
Voi kun tulee nostalgiset fiilarit näistä verstaskuvista !.  30 vuotta takaperin kun tilaa kans oli 16 m2 ja intoa enäpi kun taitoa.

Välillä tulee deja voo välähdyksiä jostakin elämyksistä mitä on koettu ennen muinoin.  tekis mieli rakentaa mettänkeskelle erämaja ja
kopioida vanha vaarini verstas sinne ilman sähköa , ja ihan vaan öljylampun ja takkatulen roihussa tehdä puutoitä.

Taikka perskele ,pitäskö se olla korsu ? akkuporat helvettiin ja kirveellä veistän kaikki jutut. ja läppäri ? ei hemmetti ?

Unohtakaa koko juttu.  No, ehkä seuraavan konkurssin jälkeen.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 365
 • (Piilotettu)
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #37 : 30-01-2012, 11:08:26 »
Laitetaan nyt näytille sitten tämäkin askarteluhuone jossa välillä aikaani vietän.
Aiempi nimimerkki rekufaari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 70
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #38 : 30-01-2012, 11:19:03 »
Hyvä oivallus tuo pöytäsahan upottaminen tuonne pöytään.  O0
Taidan kehitellä jotain samaa itelle.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 959
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #39 : 30-01-2012, 12:08:59 »
Hieno integroitu työpiste. Tulee heti ajatuksia mieleen mitä vois omassa verstaassa tehdä toisin.  ;)

Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 387
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #40 : 30-01-2012, 13:10:24 »
Miten Rimppiksellä on vanerit lattiassa kestäneet? Onko ne liimalla kiinni? Onkos liukas? Kyselen, kun itsellä on verstaan lattia betonilla ja eilen viimeksi meni tuumanen taltta aikatavalla rajun tahkoamisen tarpeeseen pudotessaan lattialle. Miten saumat, onko pinta noussut saumoista?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 744
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #41 : 30-01-2012, 13:38:37 »
Vastaan omastapuolestani verstaan lattia kysymykseen.
Minulla on lattiassa 15 mm havuvaneri ruuveilla kiinni, koolauksena 100 mm lauta.
Hyvin on kestänyt 200 kg sirkkelin, 160 kg vannesahan ja pienen oikotasurin.
Ei ole liukas on työkaluystävällinen.
tynnyri

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 750
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #42 : 30-01-2012, 13:41:45 »
Miten Rimppiksellä on vanerit lattiassa kestäneet? Onko ne liimalla kiinni? Onkos liukas? Kyselen, kun itsellä on verstaan lattia betonilla ja eilen viimeksi meni tuumanen taltta aikatavalla rajun tahkoamisen tarpeeseen pudotessaan lattialle. Miten saumat, onko pinta noussut saumoista?

Levytin lattian kuten levyttäisin lattian parketin aluslattiaksi.

Ensin mahdollinen oikaisutyö / tasoitustyö siihen soveltuvalla tasoitteella. Tasoitteessa ei saa olla kaseiinia. Se höyrystyy ilmankosteuden vaikutuksesta ja puskee nopeasti läpi levyn ja kohta sulla on mustankirjava lattia.

Tämän jälkeen levitetään kammalla parkettiliimaa kerrallaan levyn kokoiselle alueelle jonka ääriviivat olet levyn sovitusvaiheessa lattiaan piirtänyt ( ei tarvi sotkea muuta lattiapintaa ) ja levy siihen päälle jonka jälkeen heti perään propataan 20 x 20cm ruudukkoon. Ite käytän aina perinteisiä nailontulppia ( 6mm ) ja ruuvi yhdistelmää. Toki voi lyöntiholkkeja tai lyöntiproppujakin halutessa käyttää. Kampana käytän levytystöissä itse laastikampaa, eli varsin isoa hammastusta. Tämä siksi että se takaa ettei synny kopoja. Täyttää ja liimaa.

Levyjen välinen avosauma on noin 5 - 8 mm riippuen kuinka mittatarkkoja levyjä on käytettävissä. Mietin ensin ite jos mustalla sikafleksillä saumais saumat mutta en sitten nähnyt sitä tarpeelliseksi. Levyjä ei laiteta puskuun, sillä levyt kuitenkin jonkin verran elää ilmankosteuksien mukaan. Mikäli laittaa puskuun niin silloin aika varmuudella saumat alkavat pullistelemaan ja ainoa tie on ylöspäin.
Sitten taskasin eli kevythioin pinnan puhtaaksi 80 karkeudella ja tämän jälkeen lakkaus.

En ole havainnut liukkautta lattiassa vaikka välillä lumisilla stifloilla sisälle lampsinkin.

Yleensä nyrkkisääntönä kun vesiliimoilla liimataan, pidetään viikon väli seuraavalle työvaiheelle. Ei sen takia että liima kestsäisi kuivua tuon viikon, vaan siksi että kosteus joka liimasta siirtyy puuhun, kestää tuon viikon tulla läpi.
Tein kuitenkin kaikkia ohjeita halveksien lakkauksen jo seuraavana päivänä...  ;D Tähän kuuluu laittaa varoitusteksti: ÄLÄ YRITÄ TÄTÄ KOTONA.
Ongelmia ei ollut kuitenkaan, hyvin on pysynyt.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 387
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #43 : 01-02-2012, 08:38:39 »
Kiitos vastauksista. Tuohon proppaukseen se sitten tökkäs. En rupea urheilemaan, kun lämmityskaapelit lattiassa. Pitänee kokeilla, kunka sitä kompastelee, kun laittaa kokoamispöydän alle vanerit.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Verstaat ja muut puuhanurkat
« Vastaus #44 : 03-02-2012, 14:07:02 »
Mitenkä tuollainen betonilattian vanerointi toteutetaan oikeaoppisesti? Pontatulla vanerilla tulee varmaankin paras? Riittääkö 15mm vaneri?

Riittääkö jos lattia koolataan laudalla, jonka alle bitumikaistat, ja lautoihin kiinnitetään vanerit? Pitääkö laudat propata välttämättä lattiaan?

Tässä vaan tuon oman verstaan laajennusosaa mietin..